Dodaj do ulubionych

MDF-y czy forniry

IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 23:43
Proszę o Wasze opinie. Co polecacie ? Kuchnie z fornirów są prawie 2razy droższe. Czy ma ktoś może taką kuchnię ? Jak to wygląda od strony praktycznej ?
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: MDF-y czy forniry 08.04.11, 11:32
      przede wszystkim musisz zobaczyc co bardziej Ci sie podoba! fornir, to struktura drewna, mdf, to gladka powierzchnia.
      • nataly-meble Re: MDF-y czy forniry 08.04.11, 12:30
        Witam , mdf to jest materiał który jest w środku frontu . A fornir to jest "cienka" warstwa drewna która jest naklejona na mdf , szlifowana i polakierowana na mat albo na połysk .
        I możemy rozróżnić mdf fornirowany , foliowany i lakierowany z różnych palet oczywiście na mat i na połysk . Struktura drewna może być też zachowana w folii . Pozdrawiam
        • Gość: Grzesiek Re: MDF-y czy forniry IP: *.play-internet.pl 09.04.11, 22:04
          Rozumiem. Proszę jednak o informacje nt użykowania mebli z mdf-ów fornirowanych i foliowanych? Czy forniry są trwalsze ? Łatwiejsze w utrzymaniu ? Co się mniej niszczy zarysowuje ?Przecież z czegoś ta (wcale nie mała) różnica w cenie musi wynikać. Proszę o opinie użytkowników mdf-ów fornirowanych i foliowanych. Z góry dziękuję.
          • piegoosek Re: MDF-y czy forniry 09.04.11, 22:47
            ekspertem nie jestem, nie chce sie madrzyc, ale wlasnie robie swoja kuchnie i co do folii, to slyszalam od kilku osob jedna i ta sama opinie: ze nie wytrzymuja proby czasu! malowane tak, ale nie folia.
            mam aktualnie kuchnie w fornirze i nie polecam, choc jesli ktos lubi drewno, to po prostu musi liczyc sie z tym, ze od czasu do czasu musi kuchnie odnowic lub nawet jakis front wymienic - np. ten od zmywarki - mi zniszczyl sie w miejscu dotykania mokra reka - mimo, ze bardzo uwazam, nie da sie uniknac mokrych rak przy zmywarce...
            • Gość: Grzesi Re: MDF-y czy forniry IP: *.play-internet.pl 09.04.11, 23:02

Dzięki za info.Czy ktoś ma jeszcze meble z fornirów w kuchni ? Jak się sprawują ?
              • liban Re: MDF-y czy forniry 20.05.11, 21:02
                Fornir zalewany 100% połyskiem wg mnie zachowuje się tak samo jak MDF połysk lakier /nie folia/
            • liban Re: MDF-y czy forniry 20.05.11, 21:01
              piegoosek napisała:

> ekspertem nie jestem, nie chce sie madrzyc, ale wlasnie robie swoja kuchnie i c
              > o do folii, to slyszalam od kilku osob jedna i ta sama opinie: ze nie wytrzymuj
              > a proby czasu! malowane tak, ale nie folia.
              > mam aktualnie kuchnie w fornirze i nie polecam, choc jesli ktos lubi drewno, to
              > po prostu musi liczyc sie z tym, ze od czasu do czasu musi kuchnie odnowic lub
              > nawet jakis front wymienic - np. ten od zmywarki - mi zniszczyl sie w miejscu
              > dotykania mokra reka - mimo, ze bardzo uwazam, nie da sie uniknac mokrych rak p
              > rzy zmywarce...

Prawda.

MDF folia szybko się rysuje i MDF lakier też się rysuje ale w perspektywie jest możliwośc przelakierowania. Jak się nie dotyka to się nic nie rysuje:)

Magda
            • Gość: mir Re: MDF-y czy forniry IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 18:53
              albo oszczędzałaś na zakupie albo wykonawca na lakierze. Odpowiednio położony nie ma prawa dawać takich efektów.
              Tyle że dzisiaj pytania zaczynają się od: ile to kosztuje
    • Gość: Ewa Re: MDF-y czy forniry IP: *.play-internet.pl 13.04.11, 23:10
      A ja słyszałam, ze forniry ze względu na drewnopodobną strukturę łatwo ulegają zarysowaniu, uszkodzeniu. Dlatego zdecydowałam się na MDF-y.
      • rybcia30 Re: MDF-y czy forniry 13.04.11, 23:55
        Ja mam meble z forniru bukowego (ramki, bo wewnątrz płyta), 12 lat temu robione w Wolsztyńskich Fabrykach Mebli (wtedy wyboru dużego nie było, co się okaząło strzałem w dziesiątkę, bo się nie znaliśmy z mężem za bardzo) i mucha nie siada.
        Fajnie trochę ściemniały i codziennie jak wchodzę do kuchni, to mi się dalej podoba. Nawet uchwyty są w porządku, farba mi się starła w kilku miejscach dosłownie, ostatnio znajoma nie mogła uwierzyć, ze to tak 'stare' meble. Ona ma z płyty meblowej (chyba mdf) takiej samej z jakiej zrobila szafy- okropnie to wygląda- widać, że to płyta, duszy to to nie ma. A że ciemne, to paluchy widać wszędzie. I boki się obdzierają (meble 3 letnie), co widac na ciemnym kolorze.
        Nie chciałabym mieć mebli kuchennych z takiej zwykłej płyty pilśniowej .
        Inna koleżanka też zrobila rok temu wenge z mdfu, paluchypod światło widać wszędzie, obdarcia po bokach juz widac.. to jak to będzie wyglądac za 10 lat?
        Drewno to drewno, nawet fornir. ale to moje zdanie.
        Moja nastepna kuchnia (już niedługo) też będzie raczej z forniru lub drewna- zalezy od wyceny.
        pozdrawiam! ;-)
        • Gość: projektant wnętrz Re: MDF-y czy forniry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 13:14
          nikt nie chce miec mebli z płyty pilsniowej i peweni dlatego nikt nie robi z płyty pilsniowej
          -:)
          wiec spoko
          a wybór czy fornir czy lakiero ni ezawsze jest taki oczywisty
          bo nie zawsze mamy wybór czy bizuteria z platyny czy ze srebra
          o tym decyduje najczesciej kasa i to decyduje o wyborze a nie chcęci włąsne kupującego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka