Dodaj do ulubionych

blat drewniany olejowanie

24.08.11, 08:40
Watek już był wielokrotnie. Sama ostatnio szukałam. Zakładam nowy bo jestem już po i chcę się podzielić doświadczeniami.
Po pierwsze: wygląda ślicznie i się opłaca włożyć trochę trudu.
Kupiłam blat surowy jesionowy, klejony.
Olejowałam olejem Liberon. Polecam.
O czym trzeba pamiętać?
Po zakupie dobrze jak blat poleży sobie w pomieszczeniu, w którym będzie użytkowany. Ma to na celu wyrównanie wilgotności. Oczywiście musi być rozpakowany, żeby sobie pooddychał.
Wycinanie otworów pod zlew, płytę warto zrobić u stolarza. U mnie robił to pan, który montował kuchnię. I niestety miał problem. Drewno jesionowe okazało się za twarde dla wyrzynarki, którą się posługiwał. Wyrzynarka się popsuła, a na blacie powstały zadziory. Mi to osobiście tak bardzo nie przeszkadza, ale jest widoczne.
Po wycięciu otworów olejowanie. Pamiętamy o krawędziach bocznych spód niekoniecznie. Ja olejowałam Liberonem. Świetny olej. Wystarczyły dwie serie. Malujemy pędzlem raz, czekamy 30 minut, potem drugi, czekamy 24h i powtarzamy. Warto zaopatrzyć się w gąbkę do szlifowania drobną i między pierwszym a kolejnymi seriami przetrzeć nią blat.
Dobrze aby między sprzęt, który się nagrzewa (zmywarka) a blat włożyć jakiś materiał izolujący. Ja tego nie zrobiłam i blat się nagrzewa. Na razie nie wiem, czy mu to zaszkodzi, pewnie wyjdzie najwcześniej po roku.
Potem montujemy sprzęt i cieszymy się wspaniałym blatem.
Warto się pomęczyć.
Ja już miałam dość tego remontu- 8 tyg, chciałam, żeby kuchnia, która była na końcu poszła szybko i sprawnie, ale się nie dało. Poczekałam, zacisnęłam zęby i teraz nie żałuję.
Polecam drewno na blaty.
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: blat drewniany olejowanie 25.08.11, 07:46
      ja mam blat bukowy, gruby na 40 mm
      wczesniej olejowalam olejem z ikea, i byl efekt surowego drewna.
      teraz robilam wlasnie tym liberonem. pozostawia taka powłoke lekko błyszcząca, co mi sie podoba.
      i co najwazniejsze, W OGÓLE nie wchłania wody. zostają krople.

i ja pod zmywarka nie mam zadnej izolacji i nic sie z blatem nie dzieje (odpukac) ale moze rok to za krótko?

• magda0 Re: blat drewniany olejowanie 01.10.13, 11:39

użyłam oleju colorit drewno - olej do blatów do naolejowania blatu stołu drewnianego, który wcześniej był w taki sposób zabezpiecozny przez stolarza. Na stole pojawiły się plamy tak jakby olej w niektóre partie stołu wsiąkł bardziej w inne mniej, wygląda taki pociapany, w jednych miejscach bardziej błyszczy w innych w ogóle i mam wrażenie że dużo bardziej niż wcześniej "wchłania" plamy, cokoliek postawię widac ślad, za kazdym razem tzreba porządnie myc stół, tego nie było wczesniej, macie pomysł co można z tym zrobić? Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka