Dodaj do ulubionych

Biała kuchnia - dobór elementów

06.01.12, 22:29
Planuję kuchnię (ok 8 m2) - kuchnia bez okna z dwoma wejściami - z przedpokoju i salonu. Podoba mi się biała kuchnia z dębowym blatem, mozaiką karo biało- ciemnoszarą na podłodze. W kolorze srebrym byłby sprzęt i uchwyty na meblach. Ale nie mam pojęcia jakie kafelki na ścianę będą pasować żeby to wszystko kupy się trzymało - beżowe czy może jakieś kontrastowe?

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • clas_sic Re: Biała kuchnia - dobór elementów 07.01.12, 16:30
      A może zamiast kafelków szkło (lacobel)?
    • kasiak37 Re: Biała kuchnia - dobór elementów 07.01.12, 18:30
      zadne kafelki.Poloz kamien(granit znaczy) lub szybe.Kolory to szarosci w kierunku niebieskiego,np.golebi niebieski wyglada super ub antracytowy.
      I zlikwiduj w takiej malej kuchni wejscie z przedpokoju,zyskasz wiecej mozliwosci przy planowaniu zabudowy.
    • betsy15 Re: Biała kuchnia - dobór elementów 08.01.12, 15:15
      Dzięki za podpowiedzi :)

Panele szklane wyglądają super, ale są drogie - cena 600 zł/m2. Rozpoznaję rynek kamieni ;)
      Mam do Was jeszcze jedno pytanko - w kącie w kuchni przewidziane jest miejsce na mały stół z krzesłami i czy tam też położyć płytki z kamienia, jeżeli tak to na jaką wysokość? Czy może jakąś tapetę? No i na jaki kolor pomalować ściany?
      • kasiak37 Re: Biała kuchnia - dobór elementów 08.01.12, 17:05
        w kaciku jadalnym pomaluj tylko sciany.Ja bym do bialej kuchni dala dosc ciemny granit w kierunku antracytu,sciany jasnoszare lub w odcieniu golebim.
        Ja mam wlasnie sciany w dosc ciemnym golebim kolorze,granit shivakashi na blatach i scianach w okolicy plyty ind. i zlewozmywaka naroznego.Meble kremowe na wysoki polysk,bardzo jasna bezowa podloga z gresu polerowanego.
        Co do likwidacji drzwi z przedpokoju,zrob to i nie bedziesz zalowac.Ja wlasnie drzwi z projektu domu wykreslilam w momencie projektowania kuchni.I to byla bardzo dobra decyzja.Po pierwsze i tak salon,jadalnia i kuchnia stanowia calosc w ksztalcie litery L(w krotszym boku kuchnia) i zawsze chodzimy z przedpokoju przez podwojne drzwi salonowe(ktore sa vic a vis schodow).Po drogie-zyskalam w przedpokoju ogromna sciane,gdzie postawilam ogromna,3m dluga szafe z suwanymi drzwiami(za szafa mam jeszcze miejsce na stoik komputerowy,nie widac tego zupelnie).
        • kasiak37 drugie oczywiscie n/t 08.01.12, 17:06

• margot_tenenbaum Re: Biała kuchnia - dobór elementów 09.01.12, 10:40
        Ja bym nie kładła płytek przy stole tylko pomalowała ścianę.

Uderzyłabym w szarości lub zdecydowała się na jakiś mocny kolor (na szczęście kolor farby na ścianie łatwiej zmienić niż kafelki, więc jeśli nie boisz się kolorów to zaszalej z farbą a nie z kafelkami/płytą przy szafkach kuchennych).
    • margot_tenenbaum Re: Biała kuchnia - dobór elementów 09.01.12, 10:33
      A nie możesz powtórzyć koloru z podłogi (biały, szary)?
      Albo zrobić coś szalonego (turkus, żółty)?
      Szary na podłodze i beż na ścianie nie brzmi dobrze (chociaż może moja wyobraźnia szwankuje ;)).

Ja wiem, że kafelki są absolutnie niemodne ;) ale jeśli okaże się, że budżet nie pozwoli Ci na inne praktyczne rozwiązanie to białe kafelki mogą wyglądać OK. Nie musisz przecież kafelkować całej kuchni od podłogi do sufitu, łącznie z drzwiami ;) a np. jedynie obszar między dolnymi a górnymi szafkami/szafką.

Jeszcze są takie panele, ale nie wiem jak z ich jakością: www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/19121/
    • betsy15 Re: Biała kuchnia - dobór elementów 09.01.12, 21:36
      Dzięki za propozycje :)

Chyba zdecyduję się na granit między szafkami i poszaleję z kolorem farby na ścianach - zobaczymy co wyjdzie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka