Dodaj do ulubionych

pantha rhei :)

06.09.04, 13:20
plan byl taki:
moj kuzyn, w dylemacie "wanna czy prysznic", zdecydowal sie na prysznic. Przy
czym klopot ewentualnych kapieli dzieciecia chcial rozwiazac w ten sposob ze
brodzik zrobil glebszy (28 cm) i pomyslal ze w razie czego napusci te troche
wody, bedzie mial prysznic a dziecko bedzie gdzie mialo pupencje moczyc i
kaczuszki puszczac.

Po czym doznal niezlego szoku:) Wsadzil dziecko pod prysznic, zaczal
napuszczac wode............. no i okazalo sie ze nie ma korka:)) Metalowa
nakladka nie pozwala zatrzymac wody, nie ma jak zamknac odplywu i generalnie
pomysl byl niezly tylko realizacja do niczego:)

generalnie chcialam popelnic ten sam blad;) - w zwiazku z tym mam pytanie -
JAK ROZWIAZAC PROBLEM UCIEKAJACEJ WODY Z BRODZIKA??? Ktos juz stosowal jakies
rozwiazanie? Niech u mnie nie wszytsko plynie.... :)

Z gory dziekuje za pomysly

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dc22 Re: pantha rhei :) upik 07.09.04, 08:33
      hm... czyzbym az za bardzo nakrecila przy wyjasnianiu?:)))
      • Gość: zielony_listek Re: pantha rhei :) upik IP: 212.160.172.* 07.09.04, 08:39
        Nie, nie nakrecilas :-)
        A nie mozesz zwyklego gumowego korka dokupic? Jesli jest nietypowy, to pewnie
        trzeba bedzie dobrze poszukac.
        Pozdrawiam
        zielony_listek
    • Gość: gonia Re: pantha rhei :) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 10:08
      Odpływ trzeba kupić taki zwykły, nie bajerancki. I w tym zwykłym sitku masz
      zwykły korek do zatkania odpływu. Nie wygląda to elegancko ale się sprawdza.
      Wiem bo sama mam takie ustrojstwo. Pozdrawiam i źżyczę miłego moczenia ......
      się!!!!
      • dc22 Re: pantha rhei :) 07.09.04, 11:31
        zwykly korek to ne da rady bo to wyglada... hm... no, jest dziura (w sensie
        odplyw), na to jest nalozona wieksza metalowa tacka ktora sie sciaga. brzegi
        tacki nie dochodza do brodzika wiec woda ucieka DOOKOLA tej tacki:)

qrczaczki, no nie wiem, moze jakis hydraulik jest na forum? bo podbno jeszcze
        musi byc dojscie do odplywu zeby czyscic syfon - w wannach jest zawsze ktorys
        kafelek ruchomy i dlatego jest dojscie a brodziki sa obmurowane wiec dojscie
        jest od gory. jak zalozysz normalny syfon to nie wyczyscisz brodzika....

ktos rozumie co pisze??:))
        • Gość: zielony_listek Re: pantha rhei :) IP: 212.160.172.* 07.09.04, 12:36
          A Ty juz masz zamontowany ten dziwaczny syfon?
          A przyjzalas sie dobrze temu talerzykowi?
          Wydaje mi sie, ze on powinien dochodzic do dziury i zatykac ja.
          Sprawdz, czy nie ma tam zadnej regulacji (najprawdopodobniej w tym talerzyku),
          np. srubki od dolu albo pokretla (w tej czesci co chowa sie w syfonie). Moze
          jest zle wyregulowany i dlatego "nie dochodzi" do dziury.
          Czy ten talerzyk ma po obwodzie albo od dolu jakas uszczelke?

Bo u mnie np. w umywalce teoretycznie matalowa czesc powinna zatkac dziure,
          tylko ze uszczelka przepuszcza :-(

Pozdrawiam
          zielony_listek
        • Gość: s Re: pantha rhei :) IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 07.09.04, 14:51
          tak, tak, wiem o czym piszesz - mieliśmy ten sam problem w wynajmowanym
          ostatnio mieszkaniu. jak urządzaliśmy swoje własne mieszkanie mieliśmy to na
          uwadze.
          poniewaz o zmianie tego syfonu (i odpływu) mowy nie było pomysł mieliśmy na to
          tylko jeden: zdejmowaliśmy tackę i na odpływie rozkładaliśmy kawałek folii np.
          małą reklamówkę (folia musi być na tyle duża, żeby jej nie wessało do środka).
          ja napuścisz trochę wody do brodzika folia pod naciskiem wody zablokuje odpływ.

zapewne nie o takie rozwiązanie Ci chodziło, ale w naszym przypadku było ono
          wystarczające, bo i problem był chwilowy ...
    • bju Re: pantha rhei :) 07.09.04, 15:37
      Ja również mam zamontowany taki talerzyk w odpływie. Zatrzymanie wody w
      brodziku polega na tym, że ten talerzyk podciąga się do góry i brodzik napełnia
      się wodą do takiej wysokości na jaką wyciągło się ten talerzyk. Jak się go
      wyciągnie całkowicie z syfonu (np. do oczyszczenia) to widać że ma kształt
      podobny do grzybka, na samej górze od spodu ma dziurki i woda ucieka właśnie
      przez nie. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam. Może to coś pomoże.
      • Gość: s Re: pantha rhei :) IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 07.09.04, 16:11
        w naszym brodziku talerzyk (i taki własnie miał kształt - jak talerzyk) albo
        był założony albo zupełnie zdjęty - nic się nie wyciągało ...
        • bju Re: pantha rhei :) 08.09.04, 09:39
          W końcu znalazłam zdjęcie. Ja akurat nie mam firmy hansgrohe ale wygląda
          podobnie.
          www.hansgrohe.pl/start.htm
          zakładka: » Hansgrohe » Systemy odpływowe » Odpływy do brodzików - Starolift '52
          • dc22 Re: pantha rhei :) 08.09.04, 10:32
            DZIEKI!
            na jaka wysokosc wyciaga sie ten talerzyk? rozumiem ze dotej wysokosci wlasnie
            mozna napelnic brodzik?

pozdrawiam
            • bju Re: pantha rhei :) 08.09.04, 12:37
              Nie wiem dokładnie na jaką wysokość - kilka cm, postaram się zmierzyć. No i
              właśnie polega to na tym, że po wysunięciu tego talerzyka blokuje się odpływ
              wody. Brodzik napełnia się wodą do momentu kiedy poziom wody dojdzie do
              wysokości tych dziurek potem woda już przelewa się do odpływu.
              • dc22 Re: pantha rhei :) 08.09.04, 14:19
                jasniej wytlumaczone byc nie moze:)
                dziekuje, moze takie wlasnie rozwiazanie okaze sie korzystne. najbardziej co
                prawda chodziloby mi o cos takiego jak napisal jeden z forumowiczow o kawalku
                folii (efekt) ale fakt - ta folia to taka totalna prowizorka - pelno takich mam
                w obecnym mieszkaniu i poprzysieglam ze w tym nowym, wymarzonym ich nie bedzie.

dziekuje za wszystkie wypowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka