Dodaj do ulubionych

zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:07
Kupiłam to "cudeńko" pół roku temu i jestem załamana! Naczynia niedomyte,
zacieki (nie pomaga regulacja poziomu nabłyszcza jak głosi instrukcja),
zdarza się SŁONY nalot na naczyniach. Chciałam użyć środka do mycia zmywarek
(zrobiła się jakaś zapyziała w środku) i nie wiem jak przekonać
tę "inteligencję", żeby się włączyła pusta na 70 stopni! Czy ktoś ma taki
model i może udzielić mi rady? Czy ten model jest generalnie do d....., czy
ja trafiłam na felerny egzemplarz?
Obserwuj wątek
    • ant777 Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool 09.11.04, 07:59
      no co ty, whirlpool robi cudowny sprzęt, tylko ty miałaś pecha, no może i ja z
      pralką i jeszcze ktoś z lodówką i jeszcze ktoś z...

Przed zakupem warto poczytać opinie użytkowników na forum. A co serwis na tą
      przypadłość? Mam nadzieję, że nie powidzieli że "whirlpool tak ma".

Chyba na początku tego roku, przyglądałem się zmywarkom i nie omieszkałem
      zasięgnąć opinii sprzedawcy, co by polecił. On oczywiście polecał Whirlpoola,
      bo klienci nie robią zwrotów. Zwroty można zrobić w ciągu kilku dni od zakupu
      jeśli gwarancja nie jest podbita. A co się dzieje później, np. po pół roku ze
      sprzętem tego pan sprzedawca nie wie, bo niby skąd.
      Pogadałem więc z takim "panem Heńkiem" co naprawia agd jak sie skończy
      gwarancja sprzętu. Na pytanie czy poleciłby whirlpoola odparł krótko "nie
      kupujcie gówna".
      Teraz czekam na opinie zadowolonych użytkowników Whirlpoola.
      Pozdrowienia dla działu public relations :)
      • jk Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool 09.11.04, 09:23
        ja mam pralke - od dwoch lat, dziala bez zarzutu
      • Gość: JK do ant777 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.04, 19:54
        ant777 napisał:
        > Teraz czekam na opinie zadowolonych użytkowników Whirlpoola.
        > Pozdrowienia dla działu public relations :)

A właśnie, że nie będę się powtarzać. To jk we wcześniejszym poście to nie ja.
        Mam inne sprzęty W., a nie pralkę.
        Mam nadzieję, że te PR to nie było do mnie, zresztą nie wiem co miałes na
        myśli. Pracuję zupełnie w innej dziedzinie.
        Widzę postęp w twojej wypowiedzi - nie ma już :wszystkie W. są złe. Tak ci
        tylko wyszło, czy trafił do ciebie argument, że wypada pisać: mój sprzęt jest
        zły?
      • Gość: JK Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.04, 20:06
        ant777 napisał:

> no co ty, whirlpool robi cudowny sprzęt

Nigdzie się nie doczytałam, że W. robi cudowny sprzęt. Nie przesadzaj. Ludzie
        pisali, że są z niego zadowoleni, a nie że jest cudowny. To nie jest to samo.

> Chyba na początku tego roku, przyglądałem się zmywarkom i nie omieszkałem
        > zasięgnąć opinii sprzedawcy, co by polecił. On oczywiście polecał Whirlpoola,
        > bo klienci nie robią zwrotów. Zwroty można zrobić w ciągu kilku dni od zakupu
        > jeśli gwarancja nie jest podbita. A co się dzieje później, np. po pół roku ze
        > sprzętem tego pan sprzedawca nie wie, bo niby skąd.

Wiesz co? W Polsce jest prawo, w prawie jest też taki przepis o gwarancjach,
        odpowiedzialności SPRZEDAWCY m.in. za niezgodność towaru z umową lub reklamą
        itp. Zanim oddasz jakąkolwiek rzecz do serwisu w ramach gwarancji, to najpierw
        egzekwuj swoje prawa od sprzedawcy, a przynajmniej próbuj. Jest to dużo
        bardziej skuteczne i sensowne, bo to sprzedawca musi wszystko załatwiać, a nie
        ty. W ciągu ostatnich nastu lat (już za "nowych czasów") ani razu nie
        korzystałam z gwarancji - jak jeszcze była rękojmia, to korzystałam z rękojmi
        (pomimo ogromnych oporów sprzedawców), a teraz będę korzystać z obecnej ustawy
        (na razie mi się jeszcze nic nie psuje i mam nadzieję, że tak zostanie).
        Ludzie, zajrzyjcie sobie do ustaw i znajcie swoje prawa. Przynajmniej te, które
        się przydają w codziennym życiu.
        • ant777 niezgodność towaru z umową 22.11.04, 12:04
          Gość portalu: JK napisał(a):
          > Ludzie, zajrzyjcie sobie do ustaw i znajcie swoje prawa. Przynajmniej te,
          które się przydają w codziennym życiu.

Widzę, że tak przeżywałaś mój post, że potrzeba było dwóch twoich, he he he

Szanowna mądralo, ustawa dotycząca niezgodnosci towaru z umową nie istnieje od
          początku świata, a chyba od 2002 czy 2003 roku. Więc w.w. ustawa nie dotyczy
          produktów zakupionych przed jej powstaniem. Warto o tym pomyśleć pisząc posty.

W moich czasach obowiązywała gwarancja lub rękojmia. Jeśli wybrałem rękojmie,
          traciłem możliwość reklamacji za pomocą gwarancji, w tym 7-letnią gwarncję na
          silnik i plastikową obudowę bębna (dokładnie na jej szczelność).

Nie zmienia, to faktu, że jeśli ktoś z moich znajomych myśli o kupnie pralki
          Whirlpoola, to wtedy w mojej łazience może sobie obejrzeć ten cudowny :),
          pordzewiały sprzęt.
          • Gość: JK Re: niezgodność towaru z umową - do ant 777 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.04, 18:53
            Ten drugi był już nie do ciebie, tylko do osoby, która rozpoczęła wątek.
            Napisała, że ma swój sprzęt od pół roku czy jakoś tak. Więc to do niej i innych
            osób narzekających na serwisy różnych firm była ta informacja. O tym, że ustawa
            jest w miarę nowa, to sama chyba napisałam i nie musisz mnie uświadamiać
            (przynajmniej nie na ten temat, być może w innych dziedzinach mogę się od
            ciebie czegoś nauczyć). Nie będę się kłócić o to, czy reklamując coś "na
            rękojmię" traciłeś gwarancję, bo nie jestem tego pewna. To były dwie zupełnie
            różne rzeczy. Jak wcześniej pisałam nigdy nie korzystałam z napraw
            gwarancyjnych, na szczęście i mam nadzieję, że nie będę musiała.

ant777 napisał:
            > Szanowna mądralo, ustawa dotycząca niezgodnosci towaru z umową nie istnieje
            od początku świata, a chyba od 2002 czy 2003 roku. Więc w.w. ustawa nie dotyczy
            > produktów zakupionych przed jej powstaniem. Warto o tym pomyśleć pisząc
            posty.

No więc, szanowny mądralo (cytat), nie jesteś jedyną osobą na tym wątku, która
            czyta co piszą ludzie (mam nadzieję przynajmniej), więc nie czuj się tak bardzo
            dowartościowany. Odpowiadam nie tylko na twoje "przesyłki". Warto o tym
            pomyśleć pisząc posty (kolejny cytat). A to, że warto znać swoje prawa, to jest
            nadal aktualne. Pomyśl ile problemów pojawiających się na forach mogłoby być
            rozwiązanych w miarę bezboleśnie.
    • titerlitury Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool 10.11.04, 22:27
      a ja Ci powiem tak: mam najniższy model BOSCHa z 45-tek do zabudowy. 3
      programy - nie chciałam zbyt wiele na zmywarke wydawać, bo nie byłam przekonana
      a mąż się napalił - pomyslelismy: zaczniemy od czegoś nie bardzo drogiego. I
      wyszło tak, że wszytko domywa świetnie, chociaz ma tylko 2 programy (no 3 tez
      jakis jest, ale to chyba tylko płukanie). Czasem sie nawet zastanawiam jak to
      mozliwe, że nie muszę jej wcale w środku myć - po zmywaniu jest jak łza. Innymi
      słowy miałas pecha....
      • Gość: aaga Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:38
        Był do tej nieszczęsnej zmywarki gość z autoryzowanego serwisu Whirlpool-a.
        Poprosił o instrukcję, bo nie mógł się zorientować w funkcjach. Bez
        komentarza!!!
        Powoli wysiada mi pralka (starusieńki model Polara). Wiem jedno- Wirlpoola już
        nie kupię!!!!
    • evian2 Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool 11.11.04, 23:42
      No to ja Ci powiem, ze mam Siemensa (odpowiednik Boscha) i mam mieszane uczucia.
      Z jednej strony zmywarka zaskoczyła mnie niesamowicie pozytywnie,bo przeciwnie
      niz zmywarki moich kolezanek, domywa wszystkie gary :))) - sporadycznie nie
      zdarza się jej tylko dac rady patelni po mocno przypieczonej jajecznicy. Z
      drugiej strony totalnie wyniszczyła mi szkło - że zwykłe szklanki nie nadaja się
      do mycia w zmywarce, to wiedziałam (po roku jej działań nie nadaja się już
      zresztą do niczego i tylko po kształcie jeszcze można poznać że to były kiedyś
      szklanki ). No ale żeby tak pochlastać duralex, to już chyba lekka przesada :( ...
      • Gość: aaga Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 11:56
        Mój duralex niszczy się w tempie zastraszającym! Myślałam, że to zmywarki
        Whirpoola (samoczynnie dozujące sól)tak robią. Skonsultowałam sprawę z trzema
        osobami mającymi z tej firmy sprzęt i u wszystkich ten sam problem. Widocznie
        duralex trzeba myć ręcznie! O!Najlepiej trzymają mi się stare zdekompletowane
        szklanki (z Krosna chyba) z ery zdecydowanie przedzmywarkowej. Koleżanka ma już
        do niczego szkło z Ikei, na którym stoi jak byk, że nadaje się do zmywarek.
        Widocznie coś za coś.
        • Gość: JK Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 17:15
          Gość portalu: aaga napisał(a):
          > Mój duralex niszczy się w tempie zastraszającym! Widocznie duralex trzeba myć
          ręcznie! Koleżanka ma już do niczego szkło z Ikei, na którym stoi jak byk, że
          nadaje się do zmywarek.

W mojej zmywarce jak dotąd (kilkanaście miesięcy codziennego mycia) zniszczyły
          się tylko dwie szkalanki do zimnych napojów (są na nich białe smugi) i niektóre
          bardzo stare sztućce (zrobiły się na nich jakieś ciemne plamki). Ani kieliszki
          z Ikei (różne szkło), ani szklanki-kubki z Ikei, ani świeżo nabyte (znaczy się
          rok temu) sztućce, smarowaczki, obieraczki itp, ani najzwyklejsze talerze ze
          wzorkiem, ani patelnie teflonowe, ani miski i talerze z Duralexu, ani nic
          innego nie zepsuło mi się przy zmywaniu. Ale nigdy nie używam programu na 70
          stopni, zazwyczaj 45 stopni, a przy szczególnie "czepliwym" jedzonku 50 stopni
          zupełnie wystarczy. Zmywa się wszystko bardzo dobrze.
          • Gość: aaga Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 20:28
            Niestety moja zmywarka sama dobiera temperaturę i czas zmywania. Jak wkładam
            brudne naczynia z całego dnia, to nie włączam tego na delikatne mycie w 40
            stopniach (bo gary , patelnie itp.).Nie mam możliwości regulacji temp. mycia. I
            pewnie dlatego szybciej niszczy się szkło. Trudno. Nie zamierzam się bawić
            w "ręczne robótki".
    • Gość: bacha Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool IP: 213.17.251.* 21.11.04, 12:59
      mialam 6ty zmysl przez 4 lata i byla super, jedyne zniszczenia to 3 szklanki
      nie przeznaczone do mycia w zmywarce, wpakowane do niej przez gorsza polowe.
      Zmywarka byla na stale nastawiona na automatzczny program 50 do 75 st. i
      ogranicyalam sie jedynie do sypania proszku i wciskania startu. Teraz chwilowo
      korzystamy z siemensa i jest do dupy, nie domywa nawet kubkow po herbacie (i
      nie jest to najnizszy model jaki byl na rynku), za 3 mce bede wyposazac nowa
      kuchnie i na pewno kupie ponownie 6ty zmysl.
      • Gość: konsumentka Re: zmywarka 6-ty Zmysł Max Whirlpool IP: *.Proxy.PointOfView / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 09:53
        Ja kupiłam Whirlpoola jakieś 2 m-ce temu model ADG 689 - to 45 cm - dla 2 osób
        zupełnie wystarcza. Póki co wszystko działa bez zarzutu - naczynia pięknie
        domyte i nie zniszczone /oby tak dalej!/. Więc ze swojej strony polecam
        whirlpoola a w szczególności ten model. Niedługo będę musiała zmienić pralkę bo
        moja ma już z 5 lat /siemens/ i chyba nie najlepiej u niej się zaczyna dziać.
        i pewnie kupię whirlpoola - chyba że przez najbliższe kilka miesięcy zmienię
        zdanie o mojej zmywarce;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka