Gość: inter IP: 213.17.180.* 26.11.04, 11:39 Jaki zastosować piec dwufunkcyjny do ogrzania domu o powierzchni 160m. na dole ogrzewanie podłogowe wodne, na górze domu grzejniki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jap Re: piec dwufunkcyjny IP: 195.136.36.* 26.11.04, 11:57 Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań: - Ile osób, ile wody potrzeba? Czy ma być zasobnik? Jak duży. - jaka odległość od pieca do najdalszego miejsca poboru wody? Jeśli ponad 2m raczej konieczny zasobnik i cyrkulacja. Klasyczny prosty dwufunkcyjny pobiera dużo wody przy rozruchu. Zanim się włączy palnik i spłynie zimna woda, popłynie kilka litrów! - Gdzie będzie piec? Jeśli w oddzielnej kotłowni, można dać "atmosferyczny" i dopływ powietrza z zewnątrz. Jeśli gdzieś w łazience, koniecznie z zamkniętą komorą spalania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inter Re: piec dwufunkcyjny IP: 213.17.180.* 26.11.04, 15:56 Dom na trzy osoby. piec ma być zainstalowany w łazience. Ale czy potrzeba zainstalować jeszcze dodatkowo jakąś pompe,gdy mam do czynienia z ogrzewaniem podłogowym wodnym i grzejnikowym w sypialniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czajnik5 Re: piec dwufunkcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 19:04 Ogrzewanie podłogowe wymaga innych temperatur zasilania i powrotu, niż grzejnikowe. To oznacza konieczność wykonania dwóch niezależnych obiegów grzewczych, z których jeden - obieg ogrzewania podłogowego - będzie wyposażony w zawór mieszający. Uwaga! Jap bredzi. Widać na pierwszy rzut oka, że koleś nie wie o czym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap Re: piec dwufunkcyjny IP: 195.136.36.* 06.12.04, 10:59 Gość portalu: czajnik5 napisał(a): > Uwaga! Jap bredzi. Widać na pierwszy rzut oka, że koleś nie wie o czym mówi Zupełnie jakbym słyszał naszych polityków! Konkrety: co źle napisałem, a chętnie podyskutuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: piec dwufunkcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 00:14 pl.vaillant.com/folder.php?folder_default_tree=10002-10326-10486&folder_default_netfolderID=10489 pobirrz plik z programem, zainstaluj i oblicz sobie , co potrzebujesz Odpowiedz Link Zgłoś