Dodaj do ulubionych

Elektryczne ogrzewanie podłogowe

30.01.05, 20:55
Witam,
chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat elektrycznego ogrzewania
podłogowego. Obecnie moja budowa (blok) jest na etapie ścianek działowych.
Wodne ogrzewanie podłogowe nie wchodzi w rachubę, ale zastanawiam się nad
elektrycznym. Łazienka nie jest zbyt duża bo ok. 225x255. Moje pytania są
następujące:
1. Jakie koszty początkowe powinienem założyć - tj koszty maty, ułożenia,
dodatkowych akcesorii?
2. Jakie są późniejsze koszty eksploatacji (dodatkowo byłby grzejnik w
łazience) - żużycie prądu itp?
3 Muszę ew. wprowadzić zmiany do projektu instalacji elektrycznej, zatem
wyobrażam soibie to tak, że będą wyprowadzone gdzieś nad podłogą przewody do
zasilania maty oraz dodatkowe kabelki do czujnika i to wszystko?
Dziekuję i będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady
Pozdrawiam
Jacek

Obserwuj wątek
    • Gość: jasiek11 Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 22:47
      hej.
      tak mi sie kojarzy, ze moja łazienka ma podobne wymiary... pamietaj , ze mata
      nie powinna lezelc po np pralka czy jakimis szafkami, a na pewno nie moze lezec
      pod wanną! W moim przypadku polozylem mate elektra 1m2, 160W/m2, a ile
      kosztowala-nie pamietam. do tego najtanszy regulator z termostatem bodajze
      100PLN. poniewaz jest to i tak bardzo mala moc, napiecie wzialem z obwodu
      gniazd w łazience. czyli w sumie koszt to mata,regularor,puszka i 0,5m
      przewodu. przewody mata-regulator i puszka do regulatora byla w
      zestawie.polozenie maty to zadna filozofia-gratis polozyl mi ją glazurnik.
      A koszty eksploatacji zaleznie od upodoban-jak ustawisz regul n a35 stopni to
      sie nigdy nie wylaczy, wiec max koszt to 0,16kW*0,35PLN*24=1,34PLN na dobe -
      oczywiscie maxymalnie.
      szczerz mowiac zaluje terwa ze nie polozylem maty w przedpokoju i w kuchni...

pozdrawiam - jasiek
      • kuc_jac Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 31.01.05, 08:14
        Gość portalu: jasiek11 napisał(a):

> hej.
        > tak mi sie kojarzy, ze moja łazienka ma podobne wymiary... pamietaj , ze mata
        > nie powinna lezelc po np pralka czy jakimis szafkami, a na pewno nie moze
        lezec
        >
        > pod wanną! W moim przypadku polozylem mate elektra 1m2, 160W/m2, a ile
        > kosztowala-nie pamietam. do tego najtanszy regulator z termostatem bodajze
        > 100PLN. poniewaz jest to i tak bardzo mala moc, napiecie wzialem z obwodu
        > gniazd w łazience. czyli w sumie koszt to mata,regularor,puszka i 0,5m
        > przewodu. przewody mata-regulator i puszka do regulatora byla w
        > zestawie.polozenie maty to zadna filozofia-gratis polozyl mi ją glazurnik.
        > A koszty eksploatacji zaleznie od upodoban-jak ustawisz regul n a35 stopni to
        > sie nigdy nie wylaczy, wiec max koszt to 0,16kW*0,35PLN*24=1,34PLN na dobe -
        > oczywiscie maxymalnie.
        > szczerz mowiac zaluje terwa ze nie polozylem maty w przedpokoju i w kuchni...
        >
        >
        > pozdrawiam - jasiek

Dzieki serdeczne. Oczywiście jak sie idzie do pracy to nie ma sensu grzac :-)
        • Gość: jasiek11 Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.rwe.com 31.01.05, 11:16
          A powiem Ci ze jest jakby inaczej... ostatnio z żoną stwierdzilismy, zeby przed
          wyjsciem do pracy wylaczac ogrzewanie, bo duzo pradu zuzywamy... i okazalo sie
          ze kicha, bo po wlaczeniu po powrocie do domu cieplo jest za okolo 1,5, czyli
          czesto juz po myciu i polozeniu sie do wyrka ... i mamy ustawione okolo 20
          stopni przez całą dobe...
          Aha-jak masz jakies zwierze futerkowe to taka podloga bedzie jego ulubionym
          miejscem do lezakowania... my mamy kota :-)

pozdrawiam - jasiek
          • kuc_jac Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 31.01.05, 20:11
            Gorzej, jak Żonie sie spodoba ciepła podłoga do leżakowania :-)))
            A ile miesięcznie płacicie za prą i ogrzewanie o ile można spytać?
            Pozdrawiam
            • Gość: jasiek Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:22
              hehe... wlasnie przed chwila wyjąłem rachunek ze skrzynki-zaliczkowy wychodzi
              okolo 120 PLN na dwa miesiace, w mieszkaniu nie ma gazu. Ale nie ma stresu-w
              tajemnicy Ci powiem ze jestem pracownikiem spolki dostarczajacej energie
              elektryczna w moim miescie wiec pewna kwote z tego finansuje moj pracodawca :-)

A jezeli chodzi o ogrzewania miejskie to placimy okolo 50 pln/miesiac (tak
              mniej wiecej wynika z odczytu cieplomierza) + oplaty stale

pozdrawiam - jasiek
              • kasiapro1 Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 31.01.05, 21:40
                u nas ogrzewanie jest w 2 lazienkach ,kuchni oraz ciagu komunikacyjnym-dlugim
                holu.
                Koszt m-cznie ok.120zl
                Z tym ze mamy wszystko na prad i czesto gotuje.
                A wylaczac sie nie oplaca,bo zanim mata sie nagrzeje to najwiecej ciagnie pradu
              • kuc_jac Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 01.02.05, 09:15
                Dzieki za info. A swoją droga to jak działają ciepłomierze na grzejnikach???
                Mam mieć takie cuś?
                Pozdrawiam
                • Gość: Julia pękające płytki IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 01.02.05, 11:56
                  zastanawiam sie czy nie zrezygnować z ogrzewania podł. ponieważ mój "fachowiec"
                  postraszyl że szkliwo płytek może pękać. Znajomemu pękło kilka płytek,
                  prawdopodobnie nie były zbyt wysokiej jakości. jakie płytki nadają sie do
                  ogrzewania podłogowego? A może trzeba dawać wylewkę?
                • Gość: jasiek Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.rwe.com 02.02.05, 17:01
                  heh.. no nie wiem czy masz miec... powinno byc napisane w umowie czy ma byc
                  czy nie... u mnie na korytarzu(klatce schodowej) w szafce jest licznik
                  ciepla... i z niego bierze sie zuzycie ciepla w lokalu.

A o tej opcji z pekajacymi plytkami to pierwsze slysze, szczerze mowiac...

pozdrawiam - jasiek
                  • kuc_jac Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 03.02.05, 07:17
                    hahaha, omyłkowo mi się wcisnął ?
                    Oczywiście mam mieć miernik ciepła, tylko się zastanawiam jak to działa ???
                    • Gość: jasiek Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:32
                      z tego co zauwazylem u siebie, to z miernika wychodza dwa czujniki-jeden mierzy
                      temp wody plynaca do mieszkania , a drugi temp wody wracajacej - i na podstawie
                      tych wynikow wskazuje zuzycie ciepla.

pozdrawiam - jasiek
                      • kuc_jac Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 05.02.05, 18:05
                        Ok, no to ja też chyba się zdecyduje na ogrzewanie podłogowe w łazience. W
                        kuchni zresztą chyba też. W projekcie mam grzejnik pod oknem natomiast planuje
                        tam zabudowę z szafek wiec grzejnik wypada.
                        Acha i jeszcze taka sprawa. Matę kładzei się pod kafelki a jak z ich
                        trwałością? Bo jak cos się przepali itp to lipa. Żadnej możliwości naprawy.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: jasiek Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.rwe.com 07.02.05, 08:00
                          opinia jest taka, ze prawidlowo polozona mata czy przewod grzejny wytrzyma
                          wiele wiele lat... no a teoretyczna gwarancja na mate jest (elektra chyba 5
                          lat) ale jakby cos to nie wiem jak z wymianą...

pozdrawiam - jasiek
                          • Gość: olus Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.valent.com 07.02.05, 17:54
                            Czy ktos ma doswiadczenie z ogrzewaniem elektrycznym lub wodnym podlogowym z
                            podlogami zrobionymi z drewna polozonymi w kuchni lub lazience?

Przebudowywuje mieszkanie i mysle wlasnie o czyms takim; zalety drewna sa dla
                            mnie oczywiste a ogrzewanie wodne w podlodze bedzie zdecydowanie bardziej
                            ekonomiczne jesli bedzie podlaczone do junkersa produkujacego ciepla wode.

olus

• Gość: polana_zyw Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.cust.tele2.fr 08.02.05, 18:29
                            • polana_zyw Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 08.02.05, 18:38
                              Zupełnie nie znam się na ogrzewaniu podłogowym, ale mogę powiedzieć, że takowe
                              w latach chyba 70tych montowano we Francji. Po kilku latach okazało się, że ono
                              źle wpływa na zdrowie. Zaprzestano instalacji takiego rodzaju ogrzewania a
                              mieszkania z ogrzewaniem podłogowym straciły na wartości. W tej chwili nie ma
                              na nie popytu i są dużo tańsze niż mieszkania z tradycyjnym ogrzewaniem.
                              • Gość: jasiek Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.rwe.com 09.02.05, 08:03
                                hmmm... a znasz moze szczegóły?? albo jakies zrodła?? wygląda mi to mocno
                                podejrzanie...

pozdrawiam- jasiek
                                • polana_zyw Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe 09.02.05, 16:05
                                  Dowiedziałam się o tym podczas spontanicznej rozmowie z Francuzami.
                                  Poruszyliśmy temat ogrzewania i oni mi o tym powiedzieli. To wszystko. Ponoć
                                  ludzie zaczęli zapadać na różne dolegliwości związane z oddychaniem oraz na
                                  bóle w nogach. Po jakimś czasie zauważono, że większość z nich ma ogrzewanie
                                  podłogowe. Stwierdzono, że na pogorszenie stanu zdrowia wpływa obieg ciepłego
                                  powietrza w mieszkaniu. Nie znam się na tym ale chodzi chyba o to, że ciepłe
                                  powietrze zatrzymuje sie na dole zbyt dług czy coś takiego (można sprawdzić w
                                  książce albo w internecie jak krąży powietrze w domu ).
                                  Czy jest to lekko przesadzone nie mam pojęcia. Napisałam to co usłyszałam.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: cinsan Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 12:28
                                    Miałam ten sam dylemat: zdrowe czy nie zdrowe. Trochę poczytałam a i tak
                                    decyzję podjęłam na podstawie rozmowy ze swoją internistką (jestem
                                    nadciśnieniowcem).
                                    Temperatura podłogi nie powinna przekraczać 29 stopni C. Reguluje się to
                                    na "wejściu" wody do systemu ogrzewania. Oczywiście przy bardzo niskich
                                    temperaturach (-15, -20 stopni) nie uniknie się skoków powyżej (kilka dni w
                                    roku), ale od tego się nie umiera ;-. Największym problemem jest suche
                                    powietrze. Wysusza ono bowiem błony śluzowe a stąd krok do infekcji. Konieczne
                                    będą nawilżacze. Ale ja takowych używam już teraz.
                                    • Gość: Jacek Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: 217.153.88.* 11.02.05, 08:09
                                      29 stopni ??? Hm to chyba lekka przesada :-) ???
                                      • Gość: cinsan Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 11:52
                                        Nie twierdzę,że nie ;-), ale to wystarcza aby w pomieszczeniu osiągnąć
                                        temperaturę pomiędzy 20 a 22 stopnie celsjusza. Mnie to wystarcza, ale są
                                        bardziej ciepłolubni też ;-)
                                        • Gość: Jacek Re: Elektryczne ogrzewanie podłogowe IP: 217.153.88.* 11.02.05, 12:04
                                          Tzn ja bym tylko elektrycznym ogrzewaniem podłogowym uzupełnił ogrzewanie
                                          łazienki z kaloryfera. Więc sądzę, że temp podłogi 20-22 stopnie by była ok
                                          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka