Dodaj do ulubionych

płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte??

IP: *.autocom.pl 10.07.05, 22:31
zakupilem kuchenke z plytą ceraniczna firmy amica i chcialem dowiedziec sie
od użytkowników takowych kuchenek jak czyscic taką plyte zeby jej nie
porysowac?jakimi srodkami czystosci??jakie najlepiej używac garnki słyszalem
ze najlepsze sa z grubym dnem? mysle ze jutro juz kuchenka bedzie dzialac!!
pozdrawiam wszystkich!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: 83.238.47.* 10.07.05, 23:23
      nie wolno uzywać płynu do mycia naczyń ,tylko specjalne mleczko i skrobak i
      jest ok............a garnki jak najabardziej z grubym dnem ....pozdro
    • Gość: krisio Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:10
      dzięki!!
    • Gość: ona Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: 217.11.151.* 11.07.05, 15:41
      a dlaczego nie wolno uzywać płynu do mycia maczyń czy coś się dzieje?
      • Gość: ja Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: 83.238.47.* 11.07.05, 19:55
        w instrukcji obsługi mojej płyty zaznaczono ,żeby nie myć jej płynem do
        navzyń,gdyz ług zawarty w płynie moz.e spowodować jej trwałe zabarwienie .
    • zayzayer Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? 11.07.05, 16:13
      Jeżeli mowa o dbaniu, to najwięcej szkodzą płycie nieodpowiednie garnki. A myć
      to ją możesz czym chcesz - co najwyżej nie umyjesz dobrze.
      • Gość: krisio Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 16:16
        oki czyli musze teraz zainwestowac w garnki!! dzieki
        • Gość: maga785 Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 16:58
          Mam płyte ceramiczna juz 2 lata i najwazniejsze nie sa garnki tylko to czym taka
          płyte myjesz.Płyte ceramiczna czysci sie tylko specjalnymi płynami do tego
          przeznaczonymi i dołaczonym do płyty skrobakiem.Po płynie do mycia naczyn
          pozostac moga bardzo trudne do usuniecia przebarwienia,których mozesz nie usunac
          ani skrobakiem ani płynem do czyszczenia płyt ceramicznych!Nie wolno płyty
          czyscic zadnymi gabkami ani skrobakiem do czyszczenia garnków.Do tego służy
          specjalny skrobak w który powinien zaopatrzyc cie producent.Używasz go w ten
          sposób ze najpierw przed namoczeniem skrobiesz brud z płyty a potem wszystko np
          recznikiem papierowym przecierasz mleczkiem lub zelem do czyszczenia płyt
          ceramicznych.Płyta po takim myciu jest jak nowa.Jesli chodzi o garnki to dla
          płyty jest obojetne jakich garnków uzywasz.Mozne to nie byc obojetne dla twojego
          portfela bo garnki z grubszym dnem lepiej trzymaja ciepło i szybciej i krócej
          sie w nich gotuje.Ja mam dwa porzadne i reszte zwykłych garnków i do gotowania
          uzywam jednych i drugich.Pozdrowienia.
          • Gość: KRISIO Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 17:08
            dziękuje bardzo za informacje!!!!!!
            mysle ze wszystko bedzie dobrze dzialac dlugo !!
            pozdrawiam!!
          • zayzayer Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? 11.07.05, 18:02
            Gość portalu: maga785 napisał(a):

> Mam płyte ceramiczna juz 2 lata i najwazniejsze nie sa garnki tylko to czym
            tak płyte myjesz.

Chyba jesteś blondynką. Albo sie nie rozumiemy. Dlamnie dbanie o coś, to takie
            działanie, które pozwoli na jak najdłuższe używanie tego czegoś w dobrym
            stanie. Myciem, polerowaniem, skrobanie, teflonowaniem, idt, nie przedłużysz
            żywotności ani o jeden dzień. Za to jak bedziesz używać niewłasciwych garnków
            (emaliowane z wypukłym dnem, o zbyt małej średnicy), to na skutek notorycznego
            przegrzewania elementów grzejnych i płyty, możesz skrócić jej żywot nawet kilka
            krotnie.
            • Gość: maga785 Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 18:43
              Nie nie jestem blondynka.Potrafie dokładnie czytac instrukcje obsługi mojej
              płyty ceramicznej i dokładnie słuchałam co do mnie mówił pan z serwisu który
              taka płyte montował.To chyba logiczne ze stawiajac garnek na płycie dopasowujesz
              go do odpowiedniej wielkosci pola grzewczego.Nie moga to byc zadne garnki z
              wypukłym lub chropowatym dnem.Nie wolno stawiac tez pustych emaliowanych
              garnków z równym dnem na goracej strefie grzejnej.Nawet uzywanie najlepszych
              garnków,nawet tych specjalnie przeznaczonych do płyt kuchennych nie pozwoli ci
              na utrzymanie płyty w dobrym stanie bez własciwej konserwacji i czyszczenia,bo
              nieusuniete własciwie resztki jedzenia moga spowodowac nierównosci lub
              rysy.Dlatego tez przed kazdym uzyciem płyty powinno umyc lub przetrzec jej
              powierzchnie a potem dopiero stawiac garnek i gotowac.Moze sie przeciez zdazyc
              ze na płyte dostały sie drobinki piasku np podczas mycia warzyw które zarysuja
              ci płyte.Dla mnie dbanie o cos to uzywanie to działanie zgodne z instrukcja i
              wymaganiami producenta:)Pozdrowienia
              • zayzayer Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? 11.07.05, 19:46
                Gość portalu: maga785 napisał(a):

> Nie nie jestem blondynka.Potrafie dokładnie czytac instrukcje obsługi mojej
                > płyty ceramicznej i dokładnie słuchałam co do mnie mówił pan z serwisu który
                > taka płyte montował.To chyba logiczne ze stawiajac garnek na płycie
                dopasowujes
                > z
                > go do odpowiedniej wielkosci pola grzewczego.Nie moga to byc zadne garnki z
                > wypukłym lub chropowatym dnem.Nie wolno stawiac tez pustych emaliowanych
                > garnków z równym dnem na goracej strefie grzejnej.Nawet uzywanie najlepszych
                > garnków,nawet tych specjalnie przeznaczonych do płyt kuchennych nie pozwoli ci
                > na utrzymanie płyty w dobrym stanie bez własciwej konserwacji i czyszczenia,bo
                > nieusuniete własciwie resztki jedzenia moga spowodowac nierównosci lub
                > rysy.Dlatego tez przed kazdym uzyciem płyty powinno umyc lub przetrzec jej
                > powierzchnie a potem dopiero stawiac garnek i gotowac.Moze sie przeciez
                zdazyc
                > ze na płyte dostały sie drobinki piasku np podczas mycia warzyw które zarysuja
                > ci płyte.Dla mnie dbanie o cos to uzywanie to działanie zgodne z instrukcja i
                > wymaganiami producenta:)Pozdrowienia

No zuch baba. Należy Ci się najwyższą sprawnosć płyciarza ceramicznego.
                • Gość: maga785 Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 20:01
                  Ty tez jestes zuch chłop, wiec moze sie ta sprawnoscia podzielimy:)
                  • Gość: nosek Re: do zayazer IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 20:03
                    Czepiasz się, czy maga w którymś momencie nie miała racji?
                    • zayzayer Re: do zayazer 11.07.05, 20:05
                      Gość portalu: nosek napisał(a):

> Czepiasz się, czy maga w którymś momencie nie miała racji?

Z punktu widzenia kobiety - miała!
                      • Gość: groszek_n Re: do zayazer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:36
                        Z punktu widzenia serwisu tez!W serwisie wiadomo kto pracuje,przeciez nie kobiety!
                        • Gość: gryfon Re: do zayazer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:53
                          Czasem lepsza kobieta, niż przemądrzały i udający, że wie wszystko, facet...
                          • silek05 Re: do zayazer 12.07.05, 00:06
                            Przegladajac to forum widze, ze zayzayer nie po raz pierwszy niewybrednie
                            poniza innych uzytkownikow forum i wypowiada sie jak nadety bufon, ktory
                            pozjadal wszystkie rozumy.
                            Panie zayzayer ile masz latek? 15? Bo w tym wieku ludzie sie zachowuja w ten
                            sposob, przechodzac bunt i krytykujac wszystko dookola. A tutaj z reguly pisza
                            ludzie, ktorzy maja konkretny problem, albo chca sie dowiedziec konkretow
                            (wlacznie ze mna). Nikomu nie jest potrzebny nadety bufon i wazniak, ktorego
                            wypowiedz mozna potraktowac jak spam, bo niczego nie wnosi do dyskusji.
                            Uwazam, ze jak krytykowac to konstruktywnie, zeby cos z tego wynikalo. A nie
                            taka paplanina o niczym. Jesli chcesz podniesc swoja samoocene, albo poprawic
                            nastroj to idz na piwo z kumplami, a nie obrazaj innych. W ten sposob
                            kompleskow nie wyleczysz.
                            • Gość: JK Re: do zayazer IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.05, 18:58
                              Czego się człowieka czepiacie? Nie zawsze zgadzam się z jego opiniami, ale
                              zwykle zayzayer odpowiada ludziom sensownie, konkretnie i pomocnie. I często
                              dołącza logiczne argumenty. Jak na razie to w tym wątku nie on obraża innych,
                              tylko inni jego. On patrzy z punktu widzenia serwisu, a więc sprawy techniczne.
                              Pani X (nazwana niesłusznie blondynką) w swoim pierwszym poście podała taki
                              bardziej kobiecy, a więc estetyczny punkt widzenia. Dopiero w drugim poście
                              wysłowiła się jaśniej. Oboje mają więc rację. Natomiast reakcja silek05 jest
                              mocno przesadzona. Wyluzuj trochę.
                              • Gość: gryfon Re: do zayazer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:35
                                Bredzisz dziecko. To są według Ciebie sensowne, konkretne i pomocne opinie????

Cytuję z niedawnego wątku:

Pytanie klienta: A dlaczego nie Whirlpool? Bardzo porządne lodówki.

Odpowiedź Zayzayer'a: Stara ku..a w burdelu jest w każdym bąć razie porządniejsza.
                                • Gość: JK Re: do zayazer IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.05, 22:14
                                  Gość portalu: gryfon napisał(a):
                                  Gość portalu: gryfon napisał(a):
                                  > Bredzisz dziecko. To są według Ciebie sensowne, konkretne i pomocne
                                  opinie???? Cytuję z niedawnego wątku: Pytanie klienta: A dlaczego nie
                                  Whirlpool? Bardzo porządne lodówki. Odpowiedź Zayzayer'a: Stara ku..a w burdelu
                                  jest w każdym bąć razie porządniejsza.

Napisałam, że zwykle odpowiada sensownie i w miarę kompetentnie (moim zdaniem,
                                  nie wiem co sądzą inni), nie napisałam, że zawsze. Ten cytat rzeczywiście nie
                                  pasuje do mojego opisu, ale cóż... To nie jest cytat reprezentatywny (wyjąłeś
                                  jeden taki z może kilkuset normalnych), każdy ma czasem złe dni. Fakt, że
                                  powinien je "świętować" ze sobą samym, a nie ludźmi na forum. Nie w takiej
                                  formie. Natomiast wiem też, że nazwa Whirlpool wzbudza u niektórych na tym
                                  forum jakieś szczególnie negatywne emocje i są w stanie wszystko zrobić, żeby
                                  firmę pogrążyć.
          • piotr.lutynski Re: płyta ceramiczna jak dbac o taką płyte?? 05.09.05, 12:51
            No a ja po tygodniu uzywania mam problem.... czyszcze po kazdym uzyciu a mimo
            to mam plamki, ktore nie chca zejsc :-( (skrobaka nie uzywałem)

Piotr
    • Gość: krisio moze podacie nazwe jakiegos plynu do czyszczenia IP: *.autocom.pl 12.07.05, 20:16
      prosze bo w innstrukcji kuchenki sa jakies dziwne nieznane w sklepach srodki.
      pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za informacje
      • Gość: Ja Re: moze podacie nazwe jakiegos plynu do czyszcze IP: 83.238.47.* 12.07.05, 22:24
        mr muscle cera fix - ale są też inne mleczka - ja uzywam tego ,nie uzywam płynu
        do naczyń :D ,nie mam przebarwień i jestem zadowolona.Pozdro -Ja
        • Gość: krisio Re: moze podacie nazwe jakiegos plynu do czyszcze IP: *.autocom.pl 12.07.05, 22:44
          wielkie dzieki!! pozdro
          • Gość: mowika Re: moze podacie nazwe jakiegos plynu do czyszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:53
            Sansed Ceram Protect i Virtoclean (czy jakoś tak).

Ja nie używam do czyszczenia kuchenki skrobaka, bo go nie mam. Dobrze nadaje się
            do tego również nieco "zużyta" gąbka do mycia naczyń (nie może być nowa i bardzo
            szorstka).
            • Gość: informator Re: moze podacie nazwe jakiegos plynu do czyszcze IP: *.internet.radom.pl / 193.111.144.* 14.09.05, 22:49
              Virtoclean kochani!!! to jeden z nielicznych i najlepszy na rynku srodek do
              czyszczenia plyt ceramicznych wiem bo pracuje w koncernie ktory go produkuje ;-
              )) mimo ze sam mam plyte gazowa...
              • Gość: j0anna Re: moze podacie nazwe jakiegos plynu do czyszcze IP: *.chello.pl 17.09.05, 22:29
                ja uzywam mleczka firmy Dr. Beckmann - nie mam porownania z innymi, ale wydaje
                sie byc skuteczny - do tego wilgotna gabka, a potem recznik papierowy na sucho.
                Skrobaka nigdy nie uzywalam, bo nie dostalam. Za to "Ludwikiem" wiele razy
                zdarzylo mi sie ta plyte potraktowac - z niewiedzy oczywiscie - zadnych skutkow
                obocznych nie zauwazylam, za to brudzik niezle schodzil. Przede wszystkim uwazaj
                na cukier, ktory rozgrzany moze sie wtopic w plyte czy cos takiego - bylo
                napisane w instrukcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka