IP: 194.146.128.* 27.08.05, 13:19
Zmuszona jestem kupić nową pralkę. Zrobiłam mały rekonesans w sklepach , no i
teraz mam problem z wyborem. Jakiej firmy warto kupić, czy pojemność 4 kg i
prędkość wirowania 800 obr./min.wystarczy, czy należy zwracać na efektywność
i oszczędnosć prania oraz na wielofunkcyjność? Podobały mi się pralki firmy
Elekrtolux, Bosch i Whipool. Mąż twierdzi, że do polskich pralek części są
tańsze. Na zakup moge przeznaczyć max. 2000 zł.
Prosiłabym o podpowiedzi, na co mam zwracac uwagę przy zakupie, czy dla 3
osob. dorosłych wystarczy pojemność 4 kg , czy szybkość wirowania musi być
duza itp.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: reala Re: pralka IP: 194.146.128.* 29.08.05, 19:54
      Ciągle czekam na podpowiedzi.
    • zayzayer Re: pralka 29.08.05, 21:08
      Gość portalu: reala napisał(a):

> Zmuszona jestem kupić nową pralkę. Zrobiłam mały rekonesans w sklepach , no i
      > teraz mam problem z wyborem. Jakiej firmy warto kupić, czy pojemność 4 kg i
      > prędkość wirowania 800 obr./min.wystarczy,
      Nie

czy należy zwracać na efektywność i oszczędnosć prania oraz na
      wielofunkcyjność?
      Nie

Podobały mi się pralki firmy Elekrtolux, Bosch i Whipool.
      Można się doczepić do i
      > Mąż twierdzi, że do polskich pralek części są tańsze.
      A jakie według niego są polskie? Polar, który produkowany jest dla Whirlpoola
      we Włoszech, czy np. Bosch produkowany w Polsce?

> Prosiłabym o podpowiedzi, na co mam zwracac uwagę przy zakupie, czy dla 3
      > osob. dorosłych wystarczy pojemność 4 kg , czy szybkość wirowania musi być
      > duza itp.
      A co ma do tego ilość osób? Im pralka bardziej pojemna tym lepiej. Na małej
      pralce nic nie oszczedzasz.
    • sugob Re: pralka 30.08.05, 21:26
      1) Kupowanie pralki 4 kg nie ma sensu, chyba że jest mniejsza niż 5 a bardzo Ci
      zależy na gabarytach ze względu na ilość miejsca.
      Jeżeli będziesz potrzebowała wyprać coś większego - kurtki, pościel, ręczniki
      itp. to może się okazać że te 4 kg to trochę za mało. Lepiej kupić pralkę 5-6 kg
      z automatyką wagową.
      2) Ze średniego przedziału cenowego moim zdaniem warto kupić pralki grupy
      Electrolux (Electrolux i AEG), Boscha i Siemensa
      3) Jak kupisz pralkę dobrej firmy to efektywność i oszczędność jest "wliczona w
      cenę", w detale nie ma się bardzo po co zagłębiać - 1 kWh na iluśtam praniach to
      naprawdę tak dużo?
      4) Różnica między praniem odwirowanym na 800 a 1000 obr jest spora (szybciej
      schnie), radziłbym od 1000 wzwyż
      5) Jeżeli będziesz musiała wymieniać coś w pralce po kilku latach to ma dla
      Ciebie znaczenie teraz przy zakupie czy część będzie kosztowała np 140 czy 170 zł?
      tym bardziej że nie jesteś w stanie przewidzieć kiedy i co może się popsuć
    • Gość: reala Re: pralka IP: 194.146.128.* 31.08.05, 21:10
      Dziękuje p. Sugob za cenne dla mnie kilka słów nt. mego pralkowego problemu.
      Mam małą łazienkę i zmieści się pralka otwierana z boku i o głębokosci ok. 50
      cm. Dziś zrobiłam trochę większe rozeznanie w sklepach, ale jeszcze nie
      zdecydowałam się, którą kupię. Bardzo podoba mi się Elektrolux typ EWS 1221
      (0,85 kWh;1200 obr.;wsad 4,5 kg; zużycie wody 48 l; wymiary:88/60/45 )i Candy
      typ Cs2 105-16S (0,85 kWh;1000 obr.;wsad 5 kg; zużycie wody 45 l;
      wymiary:88/60/42 ). Zwróciłam tez uwagę na Elektrolux typ EWS 1021 (0,85
      kWh;1000 obr.;wsad 4,5 kg; zużycie wody 48 l; wymiary:88/60/45 ) ,pralki firmy
      Bosch oraz jeszcze na Elektrolux typ EWS 1001 z mniejszą elektroniką (0,85
      kWh;1000 obr.;wsad 4,5 kg; zużycie wody 58 l; wymiary:88/60/45 ).
      Mam jeszcze troche czasu, bo kasą na zakup pralki bede dysponowała po 15
      września. Byłabym wdzięczna, gdyby Ktos kto ma i używa którąś z w/w typow
      pralek, wyraził opinię na temat tego sprzętu. Pozdrawiam.
      • Gość: slawko Re: pralka IP: 81.219.117.* 01.09.05, 08:01
        może daruj sobie candy. z pozostałych to tylko kwestia wymiarów i tego co wyda
        Ci się prostsze w użyciu. bosch ma opis po polsku, electrolux symbole i ściąge
        w dozowniku na detergenty.
        pozdrawiam
        Elektrolux typ EWS 1001 z mniejszą elektroniką (0,85
        > kWh;1000 obr.;wsad 4,5 kg; zużycie wody 58 l; wymiary:88/60/45 ). to raczej
        prostsza pralka z gorszymi parametrami, 2 prędkości wirówki, może ma to dla
        Ciebie znaczenie ale tez mechaniczny programator. lepiej dopłacic do nowszych
        modeli
    • asia_ba Re: pralka 01.09.05, 12:40
      Ja nie znam się na pralkach, ale ze swojej jestem zadowolona (po 2 latach
      użytkowania) - mam Whirlpoola AWG 879:
      - obroty: 800 obr/min (wg mnie wystarczają, ubrania wyciągam prawie suche i
      czasami specjalnie wybieram mniejsze obroty, żeby rzeczy były bardziej wilgotne
      i mniej wygniecione)
      - klasa energetyczna AA
      - wymiary i maksymalny wsad (w moim przypadku to był czynnik decydujący):
      850x600x400 mm i wsad 5kg
      • Gość: abc Re: pralka IP: *.computerland.pl 01.09.05, 13:57
        czesc,

tez teraz wybieramy z pralek o glebokosci do 50 cm. zastanawiamy sie nad
        dwiema - Electrolux EWS 1221 lub AEG Lavamat 1046 EL. moim zdaniem obie dobre i
        w 2000 sie spokojnie zmiescisz.

pzdr

abc.
      • Gość: gosc Re: pralka IP: 213.17.203.* 01.09.05, 14:00
        Polecam BOSCH-a.
        Mam i jestem zadowolona.
        Spokojnie 800 obrotow wystarczy. Wyjmuje solidnie odwirowane ubrania. 1000
        obr/min to glownie predkosc dla poscieli. Wyobrazasz sobie odwirowywac sweter
        na 1000-ce? Pralke mam o poj. 4 kg i tez spokojnie wszytsko mieszcze. Piore
        ubrania, posciel, koce... Wieksza pralka=wielksza ilosc gromadzonych do prania
        rzeczy (pustej pralki nie oplaca sie wlaczac); 1000 obr tez pobiera wieksza moc
        niz przy nastawieniu na 800...
        Coz...wybor naezy do Was...
        • zayzayer Re: pralka 01.09.05, 17:19
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Wyobrazasz sobie odwirowywac sweter na 1000-ce?
          A kto Ci każe w pralce, która ma max 1000 obr. wirować delikatne rzeczy na 1000.
          Każda pralka tego typu ma możliwość zmiany obr. Można nawet całkiem je wyłączyć.

> Pralke mam o poj. 4 kg i tez spokojnie wszytsko mieszcze. Piore
          > ubrania, posciel, koce... Wieksza pralka=wielksza ilosc gromadzonych do
          > prania rzeczy (pustej pralki nie oplaca sie wlaczac); 1000 obr tez pobiera
          > wieksza moc niz przy nastawieniu na 800...
          Cały dowcip polega na tym, że nowe pralki zużywają wode i energię
          proporcjonalnie do ilości wsadu, a nie pojemności bębna. No i oczywiście
          prędkość wirowania praktycznie nie ma nic wspólnego z zużyciem energii :D
          A co do pojemności, to ja mam pralke na "prawdziwe 5kg" i niestety wszystko się
          nie mieści.
        • sugob Re: pralka 01.09.05, 19:45
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Spokojnie 800 obrotow wystarczy. Wyjmuje solidnie odwirowane ubrania. 1000
          > obr/min to glownie predkosc dla poscieli. Wyobrazasz sobie odwirowywac sweter
          > na 1000-ce? Pralke mam o poj. 4 kg i tez spokojnie wszytsko mieszcze. Piore
          > ubrania, posciel, koce... Wieksza pralka=wielksza ilosc gromadzonych do
          prania
          > rzeczy (pustej pralki nie oplaca sie wlaczac); 1000 obr tez pobiera wieksza
          moc niz przy nastawieniu na 800...

mam wrażenie że nie bardzo wiesz o czym rozmawiamy
          - to że pralka ma max 1000 obr/ min to znaczy ze to jest największa prędkość z
          jaką może wirować a nie jedyna do wszystkiego, obroty mozna regulowac
          - moc pobierana przez pralkę jest zużywana głównie na podgrzewanie wody,
          szybkość wirowania ma znikomy wpływ na całkowity pobór mocy
          - po to jest autoamtyka wagowa żeby dobierała ilość wody do ciężaru wsadu i nie
          trzeba wcale zbierać prania aż się zapełni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka