Dodaj do ulubionych

Blat z glazury w łazience

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 18:32
Witam,
co sądzicie o takim pomysle aby zrobić blat pod umywalkę w łazience z glazury
(oczywiście na stelażu i płycie g-k). Jak to będzie się sprawować ???
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Blat z glazury w łazience 04.11.05, 19:47
      a zamiast płyty k-g nie lepiej byłoby zastosować (choćby) zaimpregnowane OSB ?
      • Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:59
        Hm, to jakaś różnica czy zielona g-k czy osb?
        Chodzi mi o kafelki na blacie.
        Myślę albo o takiej mozaice
        www.tubadzin.pl/html/produkt.php?nr_produktu=101405&id=78
        albo o zwykłych kafelkach z tej kolekcji, która bedzie na scianach
        www.tubadzin.pl/html/produkt.php?nr_produktu=101310&id=78
        Czy lepiej może zwykły blat (pewnie drożej wyjdzie) tylko z czego ?

POzdrawiam
        • ania_jagodowa Re: Blat z glazury w łazience 05.11.05, 16:08
          ja też jestem zainteresowana opinią innych na ten temat. Niedługo tez będziemy
          wykańczać łazienkę i chcę obłożyc blat glazurą, tylko nie wiem z czego
          najlepiej zrobić blat.
          pozdrawiam
          • Gość: Krop Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 01:23
            Otóż to, ja też coś takiego planuję (z mozaiki) - co to jest OSB? I z czego
            planujecie stelaż pod to - u mnie raczej klasyczny stelaż z elementów
            aluminiowych jak do sufitu podwieszanego nie wchodzi w grę, mam bardzo mało
            miejsca a musi pod ten blat zmieścić mi się jeszcze pralka. Myślałem o
            zastosowaniu jakichś bardzo solidnych kątowników do ściany i oprzeć blat tylko
            na tym plus ewentualnie jakaś "noga" z rurki pomiędzy pralką a umywalką. Ale
            nie wiem czy to wytrzyma...
            • Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 19:37
              Ja robie z stelaż profili aluminiowych. Bedzie taki uskok na blacie tj część
              nad pralką - wyżej i zejścei na blat własciwy na zlew
              • Gość: Krop Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 22:28
                A co z przodem takiej zabudowy? Stelaż z profili by był dość sztywny będzie
                musiał mieć "nogi" z samego przodu zabudowy, nie przeszkadza ci to? Ja bym
                chciał mieć blat z mozaiki, wyoblony tak by mozaika schodziła łukiem z poziomu
                w pion a potem bez żadnych drzwiczek, nie zabudowane z przodu, tylko z góry i
                boku.
                • Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.crowley.pl 07.11.05, 17:00
                  Tzn patrząc od frontu na mój blat - lewa strona przykręcona do ściany (profil
                  wzdłuż sciany) potem stoi pralka - nad nią blat, ścianka z profili (obłożone
                  glazurą czyli wygląda jak noga) i uskok na niższy blat który będzie blatem
                  roboiczym z umywalką - jakieś 80 cm i ten blat dojdzie znowu do ścianki tym
                  razem od zabudowy kibla. Jak patrzyłem to są tak robione ekspozycje w marketach
                  i wszytsko się trzyma. Być może nie można siadać na takim blacie ... ;-) , ale
                  tak to myślę że spokojnie wytrzyma.
                  Poniżej schemat
                  II
                  II=========== I
                  II I===========I
                  II pralka I I kibel
                  II I I
                  • Gość: Krop Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 23:10
                    W ten sposób to na pewno wytrzyma, niestety u mnie jest za mało miejsca i
                    między pralką a umywalką żadna ścianka się nie zmieści. Musi to być skrajnie na
                    duś bo inaczej umywalka wlezie mi na kaloryfer a do łazienki będę wchodził
                    bokiem ;-) Niestety nie jest to największa łazienka wrzechświata ;-)
                    • Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.crowley.pl 08.11.05, 09:46
                      No to ja mam luksus bo całe 2,5x2,5 :-)
                    • Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.crowley.pl 09.11.05, 12:30
                      Ja bym robił dokładnie taki blat jak tutaj i też z glazury Kuba
                      tommco.photosite.com/Tommco/
                      tylko pralka po lewej a nie po prawej :-)
                      • ania_jagodowa Re: Blat z glazury w łazience cd. 10.11.05, 11:39
                        a jak ja mam to zrobić? Mam wnękę o wymiarach jeden metr na 60 cmm i tam wlasnie
                        chcę umiescic blat z umywalką. Jesli blat zrobie na nogach to pomniejszy mi to
                        wnękę i chyba wizualnie slabo to bedzie wyglądać, tym bardziej ze pod umywalka
                        chce wygospodarowac jeszcze miejsce na np. kosz na "nieczystosci" lub pulke na
                        inne drobiazgi. Moze trzeba wykuc w cianie takie rowki, gdzie wsunie się plyte
                        a potem i tak jak sie oblozy glazura to nie bedzie widac. Co o tym mylicie? Czy
                        to dobry pomysl?
                        • Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:31
                          Wg mnie taki metrowy blat da radę zrobić bez dodatkowych nóg a jedynie
                          wystarczy dobre zamocowanie go na skrajnych ścianach. A po co chcesz wykuwać
                          rowki na płytę ??? Tego się tak absolutnie nie robi. Sama płyta musi się na
                          czymś trzymać, przecież tak to by ci się wygieła i pewnie złamała.
                          Przykręcasz profile do skrajnych ścian, kładiesz też poprzeczne profile ,
                          skręcasz to i na taki stelaż przykecasz płyty gips karton.
                          Tu masz link jak zrobić sciankę, zasada podobna :-)
                          www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&idLSPub=1102419176&renderall=on

Plik - Ścianka z płyt gipsowo-kartonowych na ruszcie aluminiowym (PDF - 124KB)
                          • ania_jagodowa Re: Blat z glazury w łazience cd. 10.11.05, 13:39
                            dziękuje serdecznie za pomoc
                            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka