Gość: JK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 18:32 Witam, co sądzicie o takim pomysle aby zrobić blat pod umywalkę w łazience z glazury (oczywiście na stelażu i płycie g-k). Jak to będzie się sprawować ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Blat z glazury w łazience 04.11.05, 19:47 a zamiast płyty k-g nie lepiej byłoby zastosować (choćby) zaimpregnowane OSB ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:59 Hm, to jakaś różnica czy zielona g-k czy osb? Chodzi mi o kafelki na blacie. Myślę albo o takiej mozaice www.tubadzin.pl/html/produkt.php?nr_produktu=101405&id=78 albo o zwykłych kafelkach z tej kolekcji, która bedzie na scianach www.tubadzin.pl/html/produkt.php?nr_produktu=101310&id=78 Czy lepiej może zwykły blat (pewnie drożej wyjdzie) tylko z czego ? POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_jagodowa Re: Blat z glazury w łazience 05.11.05, 16:08 ja też jestem zainteresowana opinią innych na ten temat. Niedługo tez będziemy wykańczać łazienkę i chcę obłożyc blat glazurą, tylko nie wiem z czego najlepiej zrobić blat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 01:23 Otóż to, ja też coś takiego planuję (z mozaiki) - co to jest OSB? I z czego planujecie stelaż pod to - u mnie raczej klasyczny stelaż z elementów aluminiowych jak do sufitu podwieszanego nie wchodzi w grę, mam bardzo mało miejsca a musi pod ten blat zmieścić mi się jeszcze pralka. Myślałem o zastosowaniu jakichś bardzo solidnych kątowników do ściany i oprzeć blat tylko na tym plus ewentualnie jakaś "noga" z rurki pomiędzy pralką a umywalką. Ale nie wiem czy to wytrzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 19:37 Ja robie z stelaż profili aluminiowych. Bedzie taki uskok na blacie tj część nad pralką - wyżej i zejścei na blat własciwy na zlew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 22:28 A co z przodem takiej zabudowy? Stelaż z profili by był dość sztywny będzie musiał mieć "nogi" z samego przodu zabudowy, nie przeszkadza ci to? Ja bym chciał mieć blat z mozaiki, wyoblony tak by mozaika schodziła łukiem z poziomu w pion a potem bez żadnych drzwiczek, nie zabudowane z przodu, tylko z góry i boku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.crowley.pl 07.11.05, 17:00 Tzn patrząc od frontu na mój blat - lewa strona przykręcona do ściany (profil wzdłuż sciany) potem stoi pralka - nad nią blat, ścianka z profili (obłożone glazurą czyli wygląda jak noga) i uskok na niższy blat który będzie blatem roboiczym z umywalką - jakieś 80 cm i ten blat dojdzie znowu do ścianki tym razem od zabudowy kibla. Jak patrzyłem to są tak robione ekspozycje w marketach i wszytsko się trzyma. Być może nie można siadać na takim blacie ... ;-) , ale tak to myślę że spokojnie wytrzyma. Poniżej schemat II II=========== I II I===========I II pralka I I kibel II I I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Blat z glazury w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 23:10 W ten sposób to na pewno wytrzyma, niestety u mnie jest za mało miejsca i między pralką a umywalką żadna ścianka się nie zmieści. Musi to być skrajnie na duś bo inaczej umywalka wlezie mi na kaloryfer a do łazienki będę wchodził bokiem ;-) Niestety nie jest to największa łazienka wrzechświata ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.crowley.pl 08.11.05, 09:46 No to ja mam luksus bo całe 2,5x2,5 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience IP: *.crowley.pl 09.11.05, 12:30 Ja bym robił dokładnie taki blat jak tutaj i też z glazury Kuba tommco.photosite.com/Tommco/ tylko pralka po lewej a nie po prawej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_jagodowa Re: Blat z glazury w łazience cd. 10.11.05, 11:39 a jak ja mam to zrobić? Mam wnękę o wymiarach jeden metr na 60 cmm i tam wlasnie chcę umiescic blat z umywalką. Jesli blat zrobie na nogach to pomniejszy mi to wnękę i chyba wizualnie slabo to bedzie wyglądać, tym bardziej ze pod umywalka chce wygospodarowac jeszcze miejsce na np. kosz na "nieczystosci" lub pulke na inne drobiazgi. Moze trzeba wykuc w cianie takie rowki, gdzie wsunie się plyte a potem i tak jak sie oblozy glazura to nie bedzie widac. Co o tym mylicie? Czy to dobry pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Blat z glazury w łazience cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:31 Wg mnie taki metrowy blat da radę zrobić bez dodatkowych nóg a jedynie wystarczy dobre zamocowanie go na skrajnych ścianach. A po co chcesz wykuwać rowki na płytę ??? Tego się tak absolutnie nie robi. Sama płyta musi się na czymś trzymać, przecież tak to by ci się wygieła i pewnie złamała. Przykręcasz profile do skrajnych ścian, kładiesz też poprzeczne profile , skręcasz to i na taki stelaż przykecasz płyty gips karton. Tu masz link jak zrobić sciankę, zasada podobna :-) www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&idLSPub=1102419176&renderall=on Plik - Ścianka z płyt gipsowo-kartonowych na ruszcie aluminiowym (PDF - 124KB) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_jagodowa Re: Blat z glazury w łazience cd. 10.11.05, 13:39 dziękuje serdecznie za pomoc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś