Dodaj do ulubionych

krótki program w zmywarce-tabletka?

09.12.05, 19:19
Witam wszystkich i proszę o radę. Od niedawna mam zmywarkę,często używam
programu skróconego-35 min,no i problem jest z tabletką-nie rozpuszcza się do
końca.Używam calgonitu, testowałam tez ludwika. Czy chcąc uważywać tego
programu muszę stosować proszek?Moze bardziej doswiadczeni coś by mi
podpowiedzieli?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 09.12.05, 21:34
      o wiele taniej wychodzi używanie proszku/soli/nabłyszczacza

• Gość: marti Re: krótki program w zmywarce-tabletka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 21:44
      Ja czasami używam skróconego i po prostu kroję tabletkę na pół...
      • 76kitka Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 09.12.05, 22:58
        ja mam electroluxa, skrócony program trwa 36 minut, nie zostaje nic z tabletki.
        • benkaluki Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 12.12.05, 09:22
          Dzieki za odp.,a jakiej tabletki używasz? z połówki tabletki też trochę
          zostaje,czyli to kwestia czasu potrzebnego do rozpuszczenia. wypróbowałam 3-
          calgonit 3w1(z kulką)-ten najlepiej,4w1, i ludwika 2w1.Mam siemensa klasa AAA.
          Pozdrawiam
          • Gość: Krop Re: krótki program w zmywarce-tabletka? IP: *.europe.hp.net 13.12.05, 18:30
            U mnie to nawet tabletka się zdąży rozpuścić na skróconym (to pewnie też zależy
            od temperatury która w takim programie w różnych zmywarkach może być różna) ale
            nie używam tego programu bo jest za krótki na to by wszystko wysuszyć i
            naczynia zostają mokre. A jak mam wycierać naczynia ręcznie to ja chromole taką
            zmywarkę. I dlatego nie używam programu skróconego. A tabletek nie używam bo i
            tak musiałem dodawać do nich i soli i nabłyszczacza by było dobrze i w tym
            momencie to się totalnie przestaje kalkulować. Polecam kupić 2.5kg opakowanie
            Calgonitu w dowolnym hipermarkecie i masz problem z głowy na czas dłuższy a
            cenowo też nie sądzę by się dało taniej.
        • Gość: krokus77 Re: krótki program w zmywarce-tabletka? IP: 212.160.138.* 15.12.05, 12:51
          Jak sprawuje Ci się zmywarka tej firmy? Ja zamierzam kupić electroluxa ESL
          4131. Zalezy mi, żeby była cicha a pisza, że ma 49 db.
          • benkaluki Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 05.01.06, 16:04
            witam,używam siemensa od prawie 2 miesiecy, poza problemem z tabletka na
            krótkim programie-po wyczerpaniu zapasów tabletek kupionych w euforii,przejde
            na proszek, jestem baardzo zadowolona.Przede wszystkim jest cichutka,wszystko
            pięknie sie myje,samo-czego więcej chciec? pozdrawiam i dziękuje za pomoc
            wszystkim.
    • zayzayer Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 13.12.05, 18:57
      Tabletki nadają się do mycia tylko na programach najdłuższych. Na krótkich są
      do niczego , bo rozpuszczają się dopiero na płukaniu, a to jest najgorsze co
      może być, bo na naczyniach zostaje proszek, który nastepnie jest zjadany.
      Szczególnie "dobry" jest dla małych dzieci i alergików :)
      Nawet jeżeli po myciu nie ma tabletki, to jaka gwarancja jest, że rozpuściła
      sie w czasie mycia, a nie na ostatnim płukania? No tak, ale dozowanie trzech
      srodków oddzielnie i na dodatet do trzech różnych komór przerasta możliwości
      większości..... :)

-
      Zielone flamastry są lepsze od czerwonych.
      • mimi.25 Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 14.12.05, 18:21
        ale macie problemy :-P
        przeciez sol i nablyszczacz dodaje sie raz w miesiącu, a tabletki mozna kupic
        tanio np w rossmannie za 16zł 60 tabletek, do programu skroconego uzyc najwyzej
        proszku,
        ja tez wole nie uzywac zresztą skroconego bo jest mokro
        • Gość: Krop Re: krótki program w zmywarce-tabletka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 01:31
          Tyle że za te same 16zł masz kilo Calgonitu w proszku który starczy na znacznie
          dłużej niż te tabletki (swoją drogą to za 16zl to raczej 20-25 tych tabletek a
          nie 60).
          • mimi.25 Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 15.12.05, 10:19
            skoro domywają, a naczynia są idealnie czyste bez zadnych smug i zaciekow to
            chyba sa ok, po co przeplacac?
            a proszku faktycznie jeszcze nie mialam, musze spróbowac...
            • joannapt Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 15.12.05, 12:51
              a może daj kostke na sam spód zmywarki a nie na drzwi do pojemnika..
              • zayzayer Re: krótki program w zmywarce-tabletka? 15.12.05, 21:30
                joannapt napisała:

> a może daj kostke na sam spód zmywarki a nie na drzwi do pojemnika..

To dużo nie zmieni. Powtarzam jeszcze raz, tabletki ewentualnie nadają sie
                tylko i wyłącznie do programów normalnych (długich).
                • Gość: anyaa77 Re: krótki program w zmywarce-tabletka? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.03.06, 18:00
                  Nie czytacie uważnie instrukcji. tam wyraźnie jest napisane, że do programów
                  krótkich nie zaleca się uzywania tabletek, bo sie do końca nie rozpuszczaja. Ot
                  i cały problem z głowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka