Dodaj do ulubionych

parawan prysznicowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 08:10
Witam,
Mam zamiar zainstalować nad wanną parawan prysznicowy na całej jej długości.
Wanna będzie miała prawdopodobnie 170cm dlugości. Muszę jednak wcześniej
ustalić, w którym miejscu ma być umieszczona bateria wannowa i zestaw
prysznicowy tak, aby było wygodnie i dla kąpiącego się w wannie, i dla
biorącego prysznic. Wanna wchodzi węższym końcem w małą wnękę o głębokości
ok. 35 cm. W tym końcu znajdują się też piony. Wg planu pierwotnego wanna ma
być ustawiona tak, że od strony pionów mają być nogi leżącego w wannie i to
ustawienie chciałabym pozostawić. Moim pierwotnym pomysłem było, aby zestaw
prysznicowy umieścić na końcu wanny, na jej krótszym boku (w nogach), a
baterię wannową na dłuższej ścianie, ok. 30cm od ściany krótszej, ale pewna
nie jestem. Jak to rozwiązać?
pozdrawiam,
Maja
Obserwuj wątek
    • Gość: majka Re: parawan prysznicowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 14:52
      się nieśmiało przypiminam...
      m.
      • 20052006s Re: parawan prysznicowy 02.01.06, 16:19
        hej. A jak masz w planach mieszkania?? Skąd powinna wychodzić bateria?? Mi się
        wydaje, że takie rozwiązanie jest tradycyjne. U nas też tak jest, tylko zeby
        przyczepić prysznic do drugiej ściany (nie tej gdzie jest bateria) to przydałby
        się dłuższy kabelek tzn wąż do słuchawki. Co do parawanu na całą wannę...
        zastanów się, czy nie będzie to wyglądało źle, pod względem estetycznym,
        patrząc np od drzwi czy innego miejsca w łazience oraz czy jak będziesz chciała
        wziąść kąpiel z bąbelkami czy nie będzie Ci przeszkadzało to obudowanie. Ja bym
        się nabawiła klaustrofoii. My też połączyliśmy wannę z prysznicem - tzn.
        zamierzamy, bo jeszcze nie wykończyliśmy mieszkania - kupiliśmy w castoramie
        taki parawan składający się z dwóch prostopadłych szybek, jedna 80 cm, ta
        wzdłuż wanny, a druga 70 cm. Stykają się ze sobą za pomocą gumy, która je
        przyciąga, dzięki czemu wszystko jest szczelne, trzyma się i jeszcze
        estetycznie wygląda. Poza tym oba skrzydła w każdej chwili można odgiąć i nie
        zasłania wanny ani glazury za nią. Moim zdaniem to świetne rozwiązanie,
        kosztuje 600 zł.
        pozdrowienia
        • Gość: majka Re: parawan prysznicowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:36
          W planach mam baterię "w nogach". Klaustrofobii nie będzie, parawan będzie
          składany...
          maja
    • Gość: Raf Re: parawan prysznicowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 08:51
      Cześć Majka
      Ja mam wannę 170 i parawan nawannowy trójczęściowy a baterię umieściłem ok 60
      cm od ściany krótszej a słuchawkę od natrysku ok 40 cm również od ściany
      krótszej. Dzięki temu mogę złożyć parawan na krótszą śianę (nie koliduje z
      baterią).
      Pozdrawiam.
      • 20052006s Re: parawan prysznicowy 04.01.06, 10:21
        Jeśli dobrze rozumiem to prysznic masz na ścianie wzdłuż wanny, a więc stojąc
        przed nim masz do dyspozycji szerokość wanny, czyli jakieś 70 cm, bo zaraz masz
        parawan. czy to nie jest za wąsko?? Ja się martwię, że przy takim rozwiązaniu
        swoboda ruchów jest ograniczona. Wymyslilam, zeby prysznic umocować do
        sciany "szerokościowej" wanny i wtedy przede mną/za mną jest cała jej długość.
        Ale to wymaga sporo dłuższego kabelka do słuchawki.
        • Gość: Raf Re: parawan prysznicowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 11:04
          Tak prysznic mam umieszczony na ścianie wzdłuż wanny i jak dla mnie i mojej
          żony miejsca jest wystarczająco (ok 75cm). Moim zdaniem inne umiejscowienie
          prysznica nie wiele zmieni jeżeli chodzi o odległość między ścianą a kabiną
          prysznicową.

• Gość: daro Re: parawan prysznicowy IP: 193.24.24.* 04.01.06, 11:59
            Kiedyś też planowaliśmy parawan nawannowy, ale:
            przy zamocowaniu prysznica na ścianie "wzdłużnej wanny" jednak robiło by się
            ciasno, a to dlatego, że parawan sięgał do wys ok.2m od dna wanny, zatem
            słuchawka prysznica powinna być mx na tej wysokości, przy moim wzroście
            198...to za nisko i niewygodnie.

Z drugiej zaś strony mocowanie na "krótszej ścianie" powodowało brak możliwości
            złożenia parawanu na ścianę co naszym zdaniem utrudniałoby łatwy dostęp do
            wanny, chociażby wtedy gdy chcemy ją umyc, lub coś w niej wyprać...

kombinowaliśmy sporo czasu i w efekcie ... znalazło się miejsce na wannę i
            kabinę prysznicową :-)
      • Gość: maja Re: parawan prysznicowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 12:28
        to chyba będzie najlepsze rozwiązanie...
        Zapytam jeszcze o szerokość paarwanu po złożeniu. Mieści się na krótszym boku
        wanny? U mnie będzie 75 cm.
        pozdrawiam,
        maja
    • Gość: Raf Re: parawan prysznicowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 12:56
      Parawan po złożeniu ma ok 48cm.
    • Gość: Andrzej43 Re: parawan prysznicowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.01.06, 16:03
      Moim zdaniem najlepiej zamontowac prysznic na krotszym boku wanny w miejscu
      gdzie jest odplyw. Kran rowniez mozesz zamontowac w tym miejscu albo z boku.
      Jesli chodzi o parawany to nei szukalbym paawanów w castoramie ani innym
      markecie tylko wybral markowy produkt. przerabialem juz parawany marketowe
      dokladnie 2 sztuki przez 3 lata. Teraz kupilem Huppe i jestem bardzo
      zadowolony. 2 lata uzytkuje i nie ma zadnego problemu. kupilem go na wale
      miedzeszynskim w firmie wois.
      pozdrawiam
      • Gość: majka Re: parawan prysznicowy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.01.06, 17:56
        to gdzie w takim razie zamontować parwana? Na którą ścianę ma się składać?
        majka
    • Gość: Jasio Re: parawan prysznicowy IP: *.w3cache.pl / 195.114.161.* 10.01.06, 19:18
      mam parawan 5-czesciowy i calkowicie sie sklada w podobna wneke do twojej
      (mocowanie w rogu), chociaz poniewaz nawiazuje mlecznymi szybami do reszty
      lazienki to w przeciwienstwie do reszty rodziny skladam go w pozycji 1+4, czyli
      wystaje na jeszcze jedna glebokosc wneki;
      jesli bateria ma sensownej dlugosci wylewke to razem z mocowaniem sluchawki na
      krotszej scianie wanny we wnece, bo na srodku bedzie troche przeszkadzac
      • Gość: majka Re: parawan prysznicowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:56
        A bateria wannowa gdzie jest umiejscowiona? Jeśli na dłuższej ścianie, to w
        jakiej odległości od krótszej ściany?
        maja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka