Dodaj do ulubionych

Pleśń w pralce.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 19:54
Jak w tytule. Pod uszczelką drzwiczek mam czarne plamy z pleśni. Nie muszę wspominać, że śmierdzi... Dziwi mnie to bardzo, bo pralka chodzi u mnie co 2 dni, drzwiczki są ciągle otwarte, a tu wżarł się taki syf. Czy ktoś ma patent jak się tego pozbyć? Czy też jedynym ratunkiem jest wymiana całej uszczelki?
Obserwuj wątek
    • Gość: jaagna Re: Pleśń w pralce. IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.02.06, 22:17
      Tez tak miałam ;-))
      Po praniu gromadzi się między uszczelkami woda - i to jest jej za dużo, by mogła szybko wyparować (sprawdź dokładnie ręką - pomiędzy załamaniami uszczelki tworzy się taka kieszonka z wodą). Po każdym praniu wkładam tam na chwilę chłonną ścierkę, by "wyssała" wodę, a potem wycieram to miejsce do sucha. Nie mam teraż żadnej pleśni.
      • Gość: emerka Re: Pleśń w pralce. IP: *.sip.bct.bellsouth.net 20.02.06, 01:59
        ja mialam ten sam problem pralka byla nowa pralam co 2 dni i smierdzialo jak
        z "obory" zadzwonilam do serwisu Whirpool i powiedzieli mi ze to jest od
        proszkow z mydlem, my pralismy w Bryzie. Bryza miala taki proszek z mydlem.
        Pisze ze miala bo juz nie mieszkam w Polsce i nie wiem jakie sa teraz proszki.
        Kazdy serwis od pralek powie ze to mydlo zapycha wszystko i zalega w
        uszczelkach i jest taki a nie inny problem. Nalezy zrobic ze dwa prania z soda.
        Musisz nastawic pralke na najwyzsza temperature i wsypac z 5 paczek sody tak do
        0,5 kg. Po dwoch takich praniach pralka nie bedzie smierdziala i nie kupuj
        proszkow z drobinkami mydla bo one zapychaja. Raz na jakis czas czysc pralke w
        ten sposob i rob puste pranie soda + goraca woda. I zobaczysz ze bedzie lepiej.
        Nasza pralka przestala smierdziec. Po kazdym praniu wycieraj uszczelke do sucha
        recznikiem papierowym albo starym recznikiem bawelnianym.
        Pozdrawiam i daj znac czy pomoglo.
        • Gość: jaagna Re: Pleśń w pralce. IP: *.bu.uni.wroc.pl 20.02.06, 08:32
          A wiesz, ze z tym proszkiem to chyba masz rację. Ja piorę w żelu, wycieram kołnierz uszczelki, "wietrzę" pralkę i zbiorniczek na proszek po każdym praniu i nie rośnie mi żadna pleśń!
          • Gość: emerka Re: Pleśń w pralce. IP: 205.152.72.* 21.02.06, 00:21
            ja po mojej ostatniej przygodzie ze smrodkiem mylam za kazdym razem pojemnik do
            ktorego sypalam proszek i naprawde pomogla mi ta soda i czeste mycie i
            wycieranie pralki. Na poczatku myslalam ze to smierdzi z kanalizacji ale to
            jednak byla pralka.
            Pozdrawiam goraco z Florydy ;-)
    • Gość: Beata1979 Re: Pleśń w pralce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 12:07
      Dzięki za rady :) będę więc walczyć z grzybem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka