Dodaj do ulubionych

pralki ładowane z góry

04.06.06, 16:01
mam pytanie do użytkowników takich pralek - co o nich sądzicie, jak się
sprawdzają w praktyce. Szczególnie cenne będą porównania tych z Was, którzy
wymienili tradycyjną z otworem bocznym na górnopaka:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: pralki ładowane z góry IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 04.06.06, 20:38
      Piorą tak samo. Niestety trudno porównywać po stara ładowana z przodu miłą 12
      lat, a teraz mam Electrolux EWT 1316 i jestem zadowolony.
    • de_mo_lka Re: pralki ładowane z góry 05.06.06, 10:43
      moja pralka ładowana od góry ma ok. 6 lat firmy Zanussi, dla mnie ok.
    • auxanne Re: pralki ładowane z góry 05.06.06, 12:26
      Maja 2 łożyska zamiast jednego / są trwalsze/, można przerwać cykl prania,żeby
      dorzucić to, o czym sie zapomniało, nie trzeba sie schylac żeby coś załadować/
      wyjąć. Reszta chyba podobna
      • zayzayer Re: pralki ładowane z góry 05.06.06, 17:50
        auxanne napisała:

> Maja 2 łożyska zamiast jednego / są trwalsze/, można przerwać cykl
        prania,żeby
        > dorzucić to, o czym sie zapomniało, nie trzeba sie schylac żeby coś
        załadować/
        > wyjąć. Reszta chyba podobna
        Jedna wielka bzdura. Jedne i drugie mają dwa łożyska. Ale w tych od góry
        ładowanych pierwsze co się wymienia, to właśnie łożyska i na dodatek za niezłe
        pieniądze. Szacuję, ze trwałość pralek od góry ładowanych, _obecnie_
        produkowanych będzie dwukrotnie mniejsza od tych ładowanych tradycyjnie.
        A już z tym dorzucaniem, to wymyślił problem chyba ktoś, kto miał wcześniej
        Wiatkę :D
        Jak masz miejsce na normalną pralkę, to _NIE KUPUJ_ tego syfu ładowanego od
        góry.
        • Gość: se 7 lat temu IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 05.06.06, 17:59
          kupilam najtansza pralke whirpool ladowana od gory, whirpool AWG 653. Uzywana
          jest bardzo intensywnie (co najmniej 6-8 cykli w tygodniu), po ponad 6 latach
          zepsul sie wlacznik (naprawa- koszt czesci ok. 10 zl, robocizna wlasna), w
          miedzyczasie 2 przeprowadzki, dziala dalej bez przeszkod i bez innych awarii.
          Zayzayer, nie demonizuj tych pralek, choc w uzyciu jest nieergonomiczna (
          trzeba wykonac kilka wkurzajacych czynnosci, zeby ja zaladowac lub rozladowac:
          posciagac rzeczy, ktore na pralce stoja, otworzyc jedna klape, druga, otworzyc
          beben), jedynym powodem, dla ktorego zdecydowalismy sie na te pralke, to
          absolutny brak miejsca na pralke ladowana od frontu (brak miejsca na otwarcie
          drzwiczek, nawet najmniejszej pralki).
        • Gość: slawko Re: pralki ładowane z góry IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:23
          ........................syf...według Ciebie bo może nie umiesz naprawić......................................piora tak samo....... a co do pralek top-ów, to są takie które nie mają wcale dwóch łożysk.......... :)
        • auxanne Re: pralki ładowane z góry 07.06.06, 12:04
          Mam electroluxa ładowanego od góry już ponad 5 lat, użytkuję go baaardzo
          intensywnie i jeszcze niczego nie musiałam wymieniać, więc nie mogę sie zgodzić.
          • auxanne Re: pralki ładowane z góry 07.06.06, 12:06
            to było do zayzayera
        • Gość: Marcin Re: pralki ładowane z góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 09:03
          Niestety ale mają dwa punkty oparcia łożysk.
          Co powoduje równiejszą pracę.
          • Gość: slawko Re: pralki ładowane z góry IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 09:11
            są pralki które mają tylko 1 łożysko a z drugiej dtrony żeliwną przeciwwagę...
            • zayzayer Re: pralki ładowane z góry 10.06.06, 15:55
              Gość portalu: slawko napisał(a):

> są pralki które mają tylko 1 łożysko a z drugiej dtrony żeliwną przeciwwagę...
              A ty w odróżnieniu od poprzednika technikiem na pewno nie jesteś i NA PEWNO
              NIGDY nim nie będziesz. Na 100,000%
          • zayzayer Re: pralki ładowane z góry 10.06.06, 15:52
            Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Niestety ale mają dwa punkty oparcia łożysk.
            > Co powoduje równiejszą pracę.
            Technikiem nie jesteś i chyba nigdy nim nie będziesz :D Przecież wałek bębna w
            pralce ładowanej tradycyjnie też ma dwa punkty podparcia, czyli tyle ile łożysk.
            Oczywiście jak są po jednej stronie, a co za tym idzie - większe momęty, to i
            łożyska muszą być odpowiednio mocniejsze - i są. Ale i tak w obecnie
            produkowanych pralkach łożyska najpierw siadają w tych od góry ładowanych i nie
            z winy łożysk, a uszczelek, tzw V-ringów. Tam nie ma simerów!
    • pietnacha40 Re: pralki ładowane z góry 05.06.06, 21:13
      Ponad dwa lata , od ponad roku pierze 1-3x dziennie,bez awarii.Polecam
      taką,która ustawia się sama wejściem do góry - chodzi mi o to,że po skończonym
      praniu, nie trzeba rękami obracać bębna,żeby pranie wyjąć.
      • Gość: slawko Re: pralki ładowane z góry IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:26
        wszystko zalezy od wykonania i od trwałości danego modelu, wiele ludzi zakupiło kilka lat temu taniznę typu ardo whirlpool oraz polar( made in spain) i teraz te pralki sie sypią....a porównóją je do swoich starych modeli które wytrzymały 20 lat, ale były one kilka azy droższe, tak wię jezeli kupisz aeg lub miele (ten ostatni na za 5tys to też pochodzi dłuugo) hihi
    • Gość: koli Re: pralki ładowane z góry IP: 81.210.81.* 07.06.06, 14:24
      w mojej rodzinie po 5 latach popsuła się całkowicie pralka od góry, przyszło
      kilku fachowców i strwiedziło że już nic się nie zrobi z tą pralką czyli do
      wyrzucenia. Ja nigdy nie kupię tej ładowanej od góry.
      • Gość: monik Re: pralki ładowane z góry IP: 81.210.115.* 07.06.06, 17:10
        my mieliśmy przez prawie pięć lat whirpoola, wszystko było ok, wymieniliśmy na
        bosha, tym razem ładowanego od frontu. tamta prlka była dość głośna, ale jej
        podstawową wadą (to tylko nasza opinia) było to, że nie sposób jest wyczyscić
        pojemniki od proszków i płynów. z tym od płynu do płukania jest najgorzej.
        proszek rozpuścisz gorącą wodą, z płynami jest problem. zastaniwajac się nad
        zakupem przeglądaliśmy pralki górnowsadowe dostępne na rynku i rzadna z nich
        nie miała łatwego dostępu do wyczyszczenia tych pojemników.
        małe ostrzeżenie, omijaj szerokim kołem pralki samsung!
        • ceridwen Re: pralki ładowane z góry 09.06.06, 11:22
          U rodziców zawsze była pralka z otworem frontowym, ale tylko dlatego, że na
          pralce wiecznie stało pełno kosmetyków i innych drobiazgów. Obecnie w domu mam
          pralkę z otworem na górze (dziwny wymysł teściowej bo niby łazienka za mała - co
          jest kompletną bzdurą bo pralka z otworem frontowym również by do łazienki
          weszła, ale ona ma taką samą i się sprawdziła, bla bla bla). Jestem zadowolona.
          Jeśli chodzi o pojemniki na proszek i płyn do płukania - nie mam z tym
          problemów. Być może dlatego, że w mojej pralce można je zdemontować i otworzyć,
          a po wyczyszczeniu zamknąć i zamontować z powrotem.

Najbardziej uciążliwe jest wyciąganie z takiej pralki skarpetek lub innych
          drobnych elementów odzieży, które zostały na jej dnie. Pralki z otworem
          frontowym są bardziej poręczne i praktyczne (między innymi ze względu na
          możliwości ustawienia na niej całej sterty rzeczy z gazetami włącznie ;>).
          • kulka85 Re: pralki ładowane z góry 12.06.06, 17:29
            Mam kolejna pralke ładowana od góry-takie ładowane od frontu nie mieściły mi
            sie w łazienkach jak dotąd ;). W/g mnie są wygodne w uzyciu , rzeczywiście w
            poprzedniej po 6 latach padły łozyska .Jedna uwaga: te ładowane od góry zwykle
            są droższe-tzn tej samej firmy porównywalny model ładowany od góry zawsze był
            droższy niz ładowany z przodu. Mam teraz wiekszą łazienkę więc następną pralkę
            pewnie kupie ładowana z przodu.
            Pzdr kulka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka