Dodaj do ulubionych

Ekspresy Saeco

22.06.06, 08:23
Chcę kupić ekspres do kawy, z tym że jak tylko zaczęłam przeglądać ofery
zrobił się jeden wielki cyrk - tyle tego:)
Znajomi mają ekspres Saeco i bardzo polecają tę firmę - ja kompletnie nie
znam wyrobów tej marki. Znalazłam sobie w sklepach trzy modele:
www.ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?categoryID=365&productID=144685&productID=144689&productID=144696
Wiem, że oni podobno sa specjalistami od ekspresów. A Wy co sądzicie? Używa
ktoś z Was ekspresów Saeco?

Obserwuj wątek
    • Gość: slawko Re: Ekspresy Saeco IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:31
      sprawdź też taki model SUPER IDEA de Luxe, ma metalowy element grzejny umożliwia parzenie kawy w krążkach), 15 bar, ciśniwniowy uchwyt filtra, wujmowany zbiornik na wodę (z tyłu) dyszę do spienianai mleka. z tego co wiem jest w dobrej cenie w niektóryvh skelepach agd rtv (ok 330 pln)te wcześniejse tez ok,
      tylko droższe.
      p.s. dla miłośników kawy z mleczkiem najlepszy będzie ten z urządzeniem do spieniania mleka automatycznie...
    • Gość: JK Re: Ekspresy Saeco IP: *.aster.pl 22.06.06, 19:34
      Ja się podłączę, bo mam podobny problem. Też chcę kupić ekspres, ale zależy mi
      na podgrzewanej tacce do filiżanek. Czy ktoś takie coś ma i czy to rzeczywiście
      działa? Od lat wielu najpierw ogrzewam filiżanki wodą, a potem leję kawkę.
      Trochę mi się to już znudziło i myślę o zmianie. Ale nie znam nikogo kto
      potrafiłby powiedzieć cokolwiek na ten temat (tzn. teorię znam, ale jak to jest
      w praktyce?).
    • Gość: pi.si Re: Ekspresy Saeco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.06, 22:06
      Ja już po cyrku :) Saeco czy Krups? Krups czy Saeco? W końcu stanęło na Krupsa
      XP4020 np. www.ceneo.pl/136657. Obie marki mają swoje fan kluby, bo też
      specjalizują się w ekspresach i robią naprawdę dobry sprzęt. Dla mnie Krups
      zwyciężył wyglądem i naprawdę niewielkimi gabarytami. Kawę robi doskonałą,
      mleko się świetnie spienia i im więcej kaw robię tym bardziej mi się podoba ;)
      goście wyją z zachwytu! Ale wiem, że i z Saeco kawka wychodzi przednia.
      Mój sprzęt ma tackę do podgrzewania filiżanek, która sprawdza się bardzo dobrze
      pod warunkiem jednak, że maszynerię włączymy odpowiednio wcześniej, żeby sama
      tacka miała okazję się nagrzać. Dodatkowo zaleca się przepuszczenie trochę wody
      bez kawy w sitku)przed zrobieniem kawy tak aby cały układ się właściwie
      rozgrzał. Nie zajmuje to dużo czasu, jest swego rodzaju ceremonią i poprawia
      smak naszego czarnego napoju. Smacznego!
      • Gość: JK Re: Ekspresy Saeco IP: *.aster.pl 24.06.06, 19:54
        No właśnie. Ile czasu wcześniej trzeba włączyć ekspres, żeby te filiżanki
        naprawdę się nagrzały na tej tacce?
        Zazdroszczę ci tego, że już masz to z głowy:). Ja się bujam z decyzją już
        kolejny miesiąc - ale to wszystko przez to, że mam od paru lat ekspres i nadal
        robi dobrą kawkę, a zmienić chcę m.in. ze względu na tą tackę, nie mam więc
        jakiejś wielkiej motywacji.
        • Gość: pi.si Re: Ekspresy Saeco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.06, 11:10
          po 10 minutach tacka jest juz całkiem gorąca. Myślę więc, że 15 minut wystarczy
          w zupełności. Ale jeszcze zrobię mały eksperyment i dzisiaj to sprawdzę.
          Rozumiem dylemat. Ja chyba jednak dla samej tacki nie zmieniałbym maszyny. ( i
          tu włącza się mój kolega "rozsądek"; to ogrzewanie gorącą wodą chyba nie jest
          takie strasznie, żeby zamienić je na kilka stówek za nowy eksperas. No chyba,
          że obecny uda Ci się dobrze sprzedać na Allegro :-)
          • Gość: JK Re: Ekspresy Saeco IP: *.aster.pl 25.06.06, 17:30
            Dzięki za odpowiedź! No więc właśnie dlatego się tak długo zastanawiam:) Ale
            teraz jakbym kupowała to jednak taki może z młynkiem albo co... Z tym moim
            obecnym to jeszcze jest tak, że jak po kilku dniach nieobecności (czytaj:
            nierobienia kawy) usiłuję kawę zrobić, to są problemy. Warczy, najpierw nie
            chce lecieć woda, a potem sika wszystkimi otworami jakie ma, tylko nie tymi,
            które są nad filiżankami. Trzeba go wtedy kilka razy 'zaparzyć' bez kawy i
            dopiero wtedy łaskawie pracuje jak trzeba. Choć dojście do właściwego poziomu
            zajmuje mu kilka dni. Więc zwłaszcza w takich chwilach mam ochotę wyrzucić go
            przez okno, a kupić coś, co nie będzie się na mnie obrażać, że wyjeżdżam:)
            • Gość: pi.si Re: Ekspresy Saeco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.06, 16:26
              Wyrzucić obrażalskiego! :) Taka wersja z młynkiem to już niezły wydatek.
              (zapewne jakieś 2000 wzwyż) bo mówimy o ekspresach całkowicie automatycznych,
              choć pewno nie 'robi scen' po dłuższym nieużywaniu :) Ja zdecydowałem się na
              manulany bo full service mam w kawiarni a w domu lubię się pobawić miareczką,
              ubijaniem i takie tam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka