Dodaj do ulubionych

Fit ciasta

20.08.25, 16:11
Mamy w koszyk słodkości koło ekspresu. Codziennie ktoś dba o to, żeby były w nim ciasteczka czy cukierki, a już na pewno po powrocie z urlopu czy z delegacji.
Nic dziwnego, że po wakacjach wszystkie dziewczyny z zespołu są na diecie big_grin

Próbowałyśmy przynosić owoce - nie schodzą. Nie pasują do kawy.
A ja uwielbiam piec, a nie mam dla kogo, więc jak mnie najdzie, to piekę coś do tego koszyka. I chciałabym upiec coś, co jest w miarę dietetyczne, ale też nie "bez glutenu, bez cukru, bez laktozy i.. bez smaku". A jak wpisuję w wyszukiwarkę, to mi wyskakują same przepisy na "przepyszny jagielnik".
Macie jakieś sprawdzone strony? Czy najprościej będzie po prostu... zmniejszyć blaszkę?
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Fit ciasta 20.08.25, 16:26
      Piecz ciasta bez cukru big_grin
    • mikams75 Re: Fit ciasta 20.08.25, 16:38
      Fit to może być sernik ze skórą na zimno, słodzony ksylitolem, z owocami. To jest nawet smaczne. Ale się nie piecze i trzyma w lodówce.
      Natomiast wszystko co ma mąkę, czekoladę, masło będzie mieć dużo kalorii niezależnie od tego czym poslodzisz.
      • malaperspektywa Re: Fit ciasta 20.08.25, 16:43
        Normalny, pieczony sernik, bez spodu i z połową cukru też będzie ok.
        • mikams75 Re: Fit ciasta 20.08.25, 21:18
          zalezy co oznacza "normalny". Czesto w serniku jest sporo masla.
          • mysiulek08 Re: Fit ciasta 20.08.25, 22:19
            od lat nie pieke sernika z maslem, ze smietanka tak ale nie z maslem
          • elinborg Re: Fit ciasta 23.08.25, 10:33
            mikams75 napisała:

> zalezy co oznacza "normalny". Czesto w serniku jest sporo masla.

Masła być nie musi, jak ktoś używa sera z wiaderka, to jest on często bardzo tłusty. I na opakowaniu napisane, że nie wymaga dodania masła
            • mikams75 Re: Fit ciasta 23.08.25, 11:10
              no i juz przestaje byc sernik fit.
    • alpepe Re: Fit ciasta 20.08.25, 16:52
      kulki mocy
    • motyllica Re: Fit ciasta 20.08.25, 17:02
      Biszkopt!
      Biszkopty są bez tłuszczu.
      Z galaretką, owocami, pianką
      • konsta-is-me Re: Fit ciasta 20.08.25, 18:06
        Biszkopty mają dużo cukru, nie mówiąc o galaretkach czy piankach.
        • mysiulek08 Re: Fit ciasta 20.08.25, 18:17
          ilosc cukru w biszkopcie - z reguly 1 lyzka cukru (okolo 12g) na jedno jajko- mozna zmniejszyc bez straty w smaku i ubijaniu a w porowananiu z kruchym ilosc kalorii jest nizsza

okolo 430 w 100g kruchego - samo ciasto
          okolo 290 w 100g biszkoptu - samo ciasto
          i rolada biszkoptowa z prazonymi jablkami bez cukru bedzie lepsza niz jakakolwiek szarlotka na kruchym ciescie
          • pepsi.only Re: Fit ciasta 20.08.25, 19:18
            Hmmm.... Powiadasz: rolada biszkoptowa z jabłkami bez cukru suspicious
            Brzmi pysznie!
            • mysiulek08 Re: Fit ciasta 20.08.25, 19:27
              ale do biszkoptu cukier musi byc tongue_out
          • abasia0 Re: Fit ciasta 20.08.25, 20:33
            Mało kaloryczne jest ciasto z jeżynami, bez jajek, niewiele tłuszczu, ok. 230 kcal na 100g i do tego niezwykle proste w przygotowaniu.
          • konsta-is-me Re: Fit ciasta 21.08.25, 16:21
            Ale ja nie porównuję przecież kruchych ciast z biszkoptami.
          • wena-suela Re: Fit ciasta 22.08.25, 11:07
            Pełna zgoda. Też jestem team biszkoptsmile
        • motyllica Re: Fit ciasta 20.08.25, 18:22
          No, ciasto dla mnie z natury jest słodkie.
          Bo jest ciastem 🍰 a nie chlebem.

Biszkopt jest stosunkowo mało kaloryczny.
          Jeśli się go nie poda z bitą śmietaną czy mascarpone lub masą tortową
    • mysiulek08 Re: Fit ciasta 20.08.25, 17:16
      niestety najgorsze jest polaczenie maki/cukru/tluszczu czyli klasyka kruchego ciasta/ciasteczek

pozostaja wiec wariacje biszkoptowe (oczywiscie nie torty i pochodne tongue_out) , gdzie w sumie cukru duzo nie jest a nie ma tluszczu
      potem serniki

a do inspiracji:
      mojewypieki.com/kategoria/lzejsze-zdrowsze
    • czerwonylucjan Re: Fit ciasta 20.08.25, 17:44
      Moze cos z drozdzwego z duza iloscia owocow ?
    • szarmszejk123 Re: Fit ciasta 20.08.25, 18:13
      A musi to być koniecznie ciasto?
      Może ciastka owsiane z suszonymi owocami/czekoladą?
      • mysiulek08 Re: Fit ciasta 20.08.25, 18:21
        100g ciastek owsianych z czekolada to okolo 500 kcal a do lekkich nie naleza
      • bene_gesserit Re: Fit ciasta 21.08.25, 14:49
        Suszone owoce to samozło
    • mabel_mora Re: Fit ciasta 20.08.25, 18:23
      wolałabym mniejszy kawałek dobrego ciasta, czekoladek (nie fit) ewentualnie duży kawałek kosztem innego posiłku
    • bezmiesny_jez Re: Fit ciasta 20.08.25, 19:14
      Nie możecie po prostu zrezygnować z ciągłego podjadania i zlikwidować koszyk słodkości? Dobre ciasto musi mieć cukier, tłuszcz u gluten, te wszystkie fit podróby są podróbami. I zazwyczaj smakują po prostu daktylem albo bananem.
      • marzenka12 Re: Fit ciasta 21.08.25, 14:13
        Przestań hejtowac w kolko brownie z fasoli, ileż mozna 🙄
      • azalee Re: Fit ciasta 22.08.25, 11:45
        Koszyk moze zostac, niech korzystaja ci, ktorzy na diecie nie sa.
        Co do ciasta pelna zgoda, dla mnie wersje fit sa niejadalne.
        Upieklabym cos normalnego i smacznego i pokroila na mniejsze kawalki smile
        • bene_gesserit Re: Fit ciasta 22.08.25, 12:04
          A mi się wydaje - chociaż na razie eksploruje temat wyłącznie teoretycznie - że jest możliwy rozsądny kompromis.

A każde ograniczenie jest tak naprawdę droga do wolności, no otwiera twórcze myślenie. Kuchnia wegetariańska do niedawna kojarzyła się wiekszosci z chuda zupka na włoszczyznę i tradycyjnym obiadem typu ziemniaki-surówka-kotlet, z tym że kotlet był z kaszy, kalafiora czy tam z jajek. A teraz knajpy wegetariańskie u wegańskie są wyjątkowo smacznymi miejscami i prześcigają się w kuchni tyleż smacznej, co odkrywczej. Zachwycają.

Pamiętam okres, kiedy moja krewna 20 lat temu piekła zdrowe ciasta - bez białej mąki, cukru, tłuszczu i całkowicie bez sensu. Były to paciajowate gnieciuchy bez smaku i o dziwnej konsystencji. Ale można przecież inaczej, jest mnóstwo inspiracji w necie we i cała masa w końcu dostępnych skladnikow, z których można wykombinowac coś naprawdę fajnego.

Ja na razie przemyśliwam nad kruchym ciastem, w którym połowę pszennej mąki możnaby zastąpić owsianą. Plus cukier (w kruchym cukru i tak jest mało) i, oczywiście, masło. Ciasto będzie nie tylko - jakostam - zdrowsze, ale i zyska nowy, orzechowawy smak z mąki owsianej.
          To samo dotyczy no budyniu - na mące owsianej i ziemniaczanej, z jakimś substytutem cukru, za to z prawdziwą wanilią.
          • konsta-is-me Re: Fit ciasta 23.08.25, 01:23
            Jak zdrowe? - połowa ilości mąki to masło, cukry niewiele ?- no nie wiem, to zależy, można zrobić i bez.Ale nie widzę w jaki sposób to przeistacza się w "zdrowe, fit ciasto" i mąka owsiana to jest trochę samooszukiwanie się ( choć kocham kruche ciasta i w ogóle przez ten wątek chodzi z mną porzeczkowe z bezą ) 😝
            • bene_gesserit Re: Fit ciasta 23.08.25, 10:12
              Zdrowe? Nie. Zdrowsze - tak, o jakiś tam procent.

Jak napisałam, robienie ciast, pozbawionych typowych dla ciasta składników wydaje mi się bez sensu. Mąka z pełnego przemiału, pozostawiający fatalny posmak słodzik (nawet naturalny), olej zamiast masła itd itd. Z akceptowalnych składników zostają jajka.
              Moim zdaniem, jeśli ma być zdrowo, to już lepiej zrobić omlet. Z warzywami. Zdrowe ciasto to oksymoron. Zdrowsze? Tak, to jest do zrobienia. Bez żadnego oszukiwania się, z przyjęciem faktów na klatę smile
    • atenette Re: Fit ciasta 21.08.25, 12:28
      Wszelkiego rodzaju skyrniki (skyrnik waniliowy, jajka, owoce), ciasta na jogurtach (jogurt grecki, jajka, erytrol lub ksylitol, banany, trochę wiórków kokosowych), pieczone owsianki np. typu jagodzianka (płatki owsiane, banan, maślanka, jagody), pralinki z wafli ryżowych (wafle ryżowe, skyr, wiórki kokosowe, miód albo erytrol/ksylitol), itd. itp. Pełno tego w necie.
      • wena-suela Re: Fit ciasta 22.08.25, 11:12
        To nie ciasta tylko jakieś pasze dla słodyczolubnychsad
        • atenette Re: Fit ciasta 22.08.25, 11:50
          Kto co lubi.
    • marzenka12 Re: Fit ciasta 21.08.25, 13:21
      Kocham fit przepisy ematek, najbardziej marchewkowe ciasto kury, ktore ma wiecej cukru w składzie niz warzywa!
      • czerwonylucjan Re: Fit ciasta 21.08.25, 13:51
        Ciasto marchrwkowe to nie jest fit ciasto..
        • szarmszejk123 Re: Fit ciasta 21.08.25, 13:54
          Zdecydowanie nie i chyba nikt go za takie nigdy nie uważał:p
          Ale jest bardzo smaczne za to wink
        • marzenka12 Re: Fit ciasta 21.08.25, 14:12
          czerwonylucjan napisał(a):

> Ciasto marchrwkowe to nie jest fit ciasto..

Jak zmieszasz paćkę z bobofruta, maki, oleju i cukru to nie jest
          • szarmszejk123 Re: Fit ciasta 21.08.25, 15:11
            Dlaczego z bobofruta? Ja znam wersję ze świeżą marchwią.
            • primula.alpicola Re: Fit ciasta 21.08.25, 15:41
              Fit to jest marchewka. I mniej roboty, wystarczy obrać i umyć.
            • marzenka12 Re: Fit ciasta 21.08.25, 19:23
              szarmszejk123 napisał(a):

> Dlaczego z bobofruta? Ja znam wersję ze świeżą marchwią.

Bo tak bylo w przepisie
              • szarmszejk123 Re: Fit ciasta 22.08.25, 11:42
                To takiego przepisu nie znam :p
                • marzenka12 Re: Fit ciasta 23.08.25, 07:24
                  No bo to przepis kury a nie twoj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka