Dodaj do ulubionych

pralka w kuchni??

26.06.06, 20:09
witam - ja wiem, ze kuchnia to kuchnia, a łazienka to łazienka, ale ...
gdybym przeniosla z toalety pralkę do kuchni (na ktora jest tam miejsce)to
wówczas mogłabym wykroić mała garderobę - na której bardzo mi zalezy - czy
ktos ma ten sprzet w kuchni? czy mozna pralkę włozyc np. do słupka i
zabudowac z piekarnikiem?? na dole pralkaa na gorze piekarnik?? czy kombiuję
za bardzo?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: pralka w kuchni?? 26.06.06, 20:42
      od lat mam pralkę w kuchni wepchniętą pod blat, do szafki 80 (zdjęty jest jej
      blat, żeby było trochę miejsca wokół. Z boku jest jeszcze miejsce na butelki z
      płynami do prania i płukania). Nie narzekam
      • agni71 Re: pralka w kuchni?? 26.06.06, 20:53
        Pamietaj, że pranie to nie tylko włożenie ubrań do pralki, ale ich segregacja
        np. Chcesz to robić w kuchni, masz na to miejsce?

aga
        • magdazielinska Re: pralka w kuchni?? 27.06.06, 07:46
          no niby racja z ta segregacja :(
          • zielony_listek segregacja? 27.06.06, 08:57
            A ja nie bardzo rozumiem.
            Mnie sie kosz na brudy nie zmieścił w łazience, podobnie jak pralka. Pralka
            jest w kuchni, a pojemnik na brudy w małym pokoju. Nie mam miejca na wiekszy
            pojemnik lub kilka, więc segregacja wygląda tak, że wywalam wszystko na podłogę
            i segreguję. Pierwsza partię niosę do pralki, a kolejne pakuje kolorami w worki
            foliowe (skoro juz posegregowałam :-) i wrzucam z powrotem do pojemnika -
            czekaja na kolejny rzut prania.
            Pozdrawiam
            Julita
            • magdazielinska Re: segregacja? 27.06.06, 10:38
              a czy ta pralka w kuchni - musi byc jakoas szczegolna - pod zabudowa jesli
              chciałabym ja umiescic w słupku z piekarnikiem? bo jak patrzyłam pralki pod
              zabudowe sa kosmicznie drogie :( czy np. mozna zwykła pralke wsadzic do szafki -
              czy musi miec jakies specjalne parametry? no i co sadzicie o pomysle
              umieszczenia pralki w słupku z piekarnikiem?
              • ssaczek Re: segregacja? 27.06.06, 14:44
                Mam najzwyklejszą pralkę pod blatem w kuchni i nie myślę nawet o tym aby zawalać
                łazienkę pralką a argumenty o sortowaniu prania są raczej śmieszne no chyba że
                zbierasz tygodniami!
                • agni71 Re: segregacja? 27.06.06, 22:42
                  Wszystko zależy od tego, jak dużą ma się rodzinę (w tym kluczowa jest liczba
                  dzieci) :-)

Ja mam np. 3 kosze na brudy a i tak jeszcze przed załadowaniem prania muszę je
                  dodatkowo posegregować nie tylko pod kątem koloru, ale równiez np. temp.
                  prania. Nie wyobrażam sobie rozkładacę z tym całym majdanem w kuchni...

aga
                  • zielony_listek Re: segregacja? 28.06.06, 13:48
                    > Ja mam np. 3 kosze na brudy a i tak jeszcze przed załadowaniem prania muszę
                    je dodatkowo posegregować

To Ty jestes szczęściara, że masz miejsce na te kosze :-)
                    pozdrawiam
                    zielony_listek
                    • magdazielinska Re: segregacja? 30.06.06, 15:25
                      dzieki za wszystkie opinie - zdecydowalismy jednak sie na pralke w kuchni
                      głównie dlatego, iż dzieki temu bedziemy miec miejsce na garderobe :) czyli z
                      czystej oszczednosci miejsca :)
              • ptaszyna7 Re: segregacja? 27.06.06, 15:11
                mam od lat pralkę w kuchni. Wcześniej - kupując ją nie myślałam, żeby to była
                jakaś pralka pod zabudowę i ... kupiłam zwykłą od góry otwieraną. Obecnie
                jestem na etapie zmiany mebli w kuchni i mam zaprojektowaną szafkę na tę pralkę
                z blatem od góry. A problem segregacji brudnych rzeczy? ... to naprawdę nie
                jest problem. Zresztą chyba nawet wygodniej niż w niewielkiej łazience.
              • zielony_listek typ 28.06.06, 13:47
                > a czy ta pralka w kuchni - musi byc jakoas szczegolna

Teoretycznie powinna byc specjalna - chodzi o to, że taka ma dobrze wytłumione
                drgania.
                Ale wiele dziewczyn, podobnie jak ja, ma zwykłe pralki pod blatami. Owszem,
                woda w szklance sie marszczy, ale nic nie spada ani nic takiego.

Jeśli chcesz ja umieścić w słupku, ale mieć pewność że będzie OK, to po prostu
                daj odstęp z boków i od góry po 1 cm, żeby sie nie stykała z szafką, wtedy
                będziesz miała gwarancję że drgania nie będą się przenosic na meble.

Co do piekarnika, to nie mam pojęcia (nie wydaje mi się żeby to przeszkadzało,
                ale nie sprawdzałam ani nic o tym nie słyszałam).

pozdrawiam
                zielony_listek
    • Gość: jupi Re: pralka w kuchni?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:39
      magdazielinska napisała:
      > witam - ja wiem, ze kuchnia to kuchnia, a łazienka to łazienka, ale...

a co to za problem? ja bym się cieszyła, że chociaż kuchnia duża :)
      z tego co wiem, zabudować można.
      a z pralkami w kuchni spotykam się często, nie tylko w amerykańskich (?)
      filmach.
      • Gość: 1947 Michał Re: pralka w kuchni?? IP: 195.82.167.* 05.08.06, 00:29
        Nie mniej ważnym problemem/moim zdaniem najważniejszy/od problemu zabudować w
        słupku,pod blatem jest problem, co będzie w razie awarii pralki.Czy mieszkasz
        wyżej jak parter,czy w swoim domku.Zalejesz swoje,właściwie bez kopotu.Zalejesz
        sąsiada,mogą być kłopoty./chyba że wyrozumiały/.Chyba że pralkę załączysz tylko
        w czasie obecności w domu.
        • magdazielinska Re: pralka w kuchni?? 05.08.06, 10:33
          mieszkam na parterze - i na pierwszym pietrze - wiec problemu nie powinno byc a
          poza tym faktycznie raczej korzystam z pralki podczas obecnosci w domu
        • Gość: j Re: pralka w kuchni?? IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.06, 13:08
          Bzdurny argument, a jak masz pralke w lazience to sasiadow nie zalejesz?
          Niestety pomimo szczelnosci lazienki woda sie moze wylac nad progiem i po
          sprawie.
          • Gość: Ma- Re: pralka w kuchni?? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 05.08.06, 13:32
            Jak dla mnie nie ma lepszej opcji niz pralka w kuchni. Kto powiedzial, ze akurat laziekna jest na pralke? ...
            przeciez od tego powinna byc pralnia ;) Jesli mialabym wybierac, to wolalbym wstawic pralke do kuchni i
            przykryc blatem, a w lazience wstawic jakas szafke lub stolik - to przeciez praktyczniejsze. Plus - kto
            powiedzial, ze sortowanie prania odbywa sie zawsze przy drzwiczkach pralki? Jakis zapis prawny, czy co?
            ;) Pralke mozna zabudowac, po to wlasnie nie montuja jej zadnych przyciskow po bokach. Na zachodzie
            wlasnie w taki sposob projektuje sie zreszta meble, zeby na pralke bylo miejsce i nie widze zwiazku
            miedzy jej zabudowa a zalaniem sasiada - ryzyko takie samo jak i w lazience.
    • Gość: Anki Re: pralka w kuchni?? IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 07.08.06, 04:52
      A w życiu!!! Pralka ma miejsce w łazience, obok niej kosz, sortowanie robi się
      samo bo do pralki idą ciemne rzeczy prane co kilka dni, do kosza jasne, noszone
      i prane rzadziej. Kuchnię mam sporą, ale wolałam do niej dorzucić szafkę na
      przyprawy, szafkę na wino i małą zamrażarkę.
      Nie wyobrażam sobie noszenia się z brudną bielizną po domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka