Dodaj do ulubionych

Od dewelopera do wprowadzenia - koszt???

IP: *.doebling.sth.ac.at 05.08.06, 08:45
Witam wszystkich! Ile waszym zdaniem moze kosztowac przystowowanie lokum w
stanie deweloperskim do zamieszkania (podlogi, umeblowanie, wyposazenie itd)?
Chodzi o metraz 60 mkw, 3 pokoje i wykonczenie materialami dobrej klasy. Czy
ktos z Was ostatnio to przechodzil i jest na biezaco z kalkulacjami? Bardzo
dziekuje za cenne wskazowki! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 09:31
      Czesc,
      niedawno wprowadzilm sie do nowego mieszkania w Krakowie i musze Ci powiedziec,
      ze to wcale nie jest takie tanie:)
      Aktualnie wydalem 30 tys, a jeszcze musze kupic meble do 2 z 3 pokoi.
      Acha, przy urzadzaniu kupowalem materaly raczej drozsze.
    • Gość: Andrzej Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 11:20
      A mnie sie udalo z mala pomoca rodzicow wszystko wykonczyc za 32 tys!
    • Gość: original hmm ;d IP: *.chello.pl 06.08.06, 19:04
      zalezy co rozumiesz przez materialy dobrej klasy.

1.podlogi
      dla jednych bedzie to podloga z paneli za 50pln/m2, dla innych z barlinka za
      250pln/m2, a dla jeszcze innych - podloga za 400pln/m2. wezmy ta srodkowa czyli
      jakies 50m2 za 250pln/m2 = 7500. jesli kladziesz sama, bo jak nie to panowie ci
      policza za polozenie... plus kilka zlotych za metr maty pod podloge... dolicz
      nastepne 500pln...

2. lazienka
      kafelki za 12pln/m2 czy 50pln/m2? a moze za 150pln/m2? do sufitu czy do polowy,
      a dalej malowanie? jak do sufitu - pomnoz sobie. plus kafelki ozdobne, gdzie
      sztuka kosztuje tyle co m2. sama? jak nie - fachowiec. zwykle biora od 30pln/m2
      ale zdarza sie, ze licza sobie drugie tyle co koszt kafelkow. no i jak przyjdzie
      do rownania scian - tez pare zlotych trzeba dolozyc. wanna jaka? KOLO za
      2700pln? czy akryl noname za 300pln? ale wtedy to nie jest dobra klasa... a moze
      z hydromasazem? od 3600pln w gore - dobrej klasy... bateria, a wlasciwie jesli
      umywalka w lazience - jesli "dobra klasa" to liczmy co najmniej 500pln/szt. bo
      jak zwykle, to tak 80-250pln. ostatnio bawilem sie takimi za 1000pln/szt...
      "dobra klasa"...

3. kuchnia
      ikea? zamowienie? wlasne sily? same meble zamowione w firmie to pare tysiecy
      zlotych... do tego plyta + piekarnik, lodowka... zlew. "dobrej klasy" - polecam
      fajne granitowe. ceny nie sa takie zle... od 1000pln w gore... no i bateria -
      patrz temat lazienek. plus kafelki.

4. salon
      niektorzy nazywaja go pokojem dziennym. i wole ta nazwe. jaki meble? fajna sofa
      stoi niedaleko mnie, 7000pln/szt... mysle, ze dobrej klasy... plus ze dwa
      fotele... ale stoliczek - perelka. drewno plus szklo - 2500pln. myslisz, ze to
      "dobra klasa"? telewizor masz? no dobra, bez telewizora mozna zyc...

5. "garderoba"
      jesli taka masz, to jakies wieszaczki, poleczki... niedrogie w sumie.
      bo jak nie masz, pewnie chcesz szafy np. z drzwiami przesuwanymi. od 3000pln/szt
      za szafe, zdaje sie, ze bez montazu. ile chcesz? 2? 3? no ale z ladnego drewna,
      ladnie wykonoczona, to z 5400pln/szt...

6. pokoj dziecka, sypialnia
      do sypialni i do dziecka meble mozna kupic za kilkaset zlotych/szt. ale nie licz
      na "dobra klase" (w moim rozumieniu tego slowa). dobre lozko, dobre materace
      (tak, DWA w 2osobowym lozku!!!) to kolejne pare tysiecy, liczmy, ze 3500pln.
      dla dziecka tez tandety bym nie kupowal... ale mozna samemu cos pokombinowac,
      tylko np. materac kupic, a meble zmontowac. w sklepie deski ci przytna jak
      chcesz, wiec zaden problem.

7. podsumowanie
      wykonczenie (bez agd, tv, elektroniki innej) mieszkanka 60m - pochlonelo
      przynajmniej POLOWE jego kosztu i powiedzmy sobie szczerze - niektorych rzeczy
      nie nazwalbym "dobra klasa". ale jest to prawdziwa perlelka aranzacji wnetrz.

PS. tak na serio, to chcialem ci nawrzucac, ze nie wiesz nawet o co pytasz...
    • Gość: original hmm nie ten watek IP: *.chello.pl 06.08.06, 19:07
      tak wlasnie. jak w temacie...
    • Gość: Artur Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 22:50
      Sprawdż tu ;-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=25461302
    • Gość: Mat Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 01:44
      Generalnie przyjmuje się że wykończenie w przyzwoitym standardzie pochłania
      równowartość ok 30% wartości mieszkania - w tej chwili może trochę mniej bo
      wiadomo że ceny mieszkań świrują no a materiały czy robocizna kosztują po
      staremu. No ale do niedawno to przybliżenie się bardzo dobrze sprawdzało w
      większości wypadków.
      • Gość: original hmm Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.chello.pl 07.08.06, 21:04
        zwlaszcza ze robocizna poszla w gore, od kiedy polowa ekip wyjechala na zachod
        pracowac za lepsze pieniadze...
        • gruszkamat Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? 09.08.06, 13:53
          Witam,
          My właśnie przygotowujemy się do wykańcznia dwupokojowego mieszkania 49m2.
          Zrobiliśmy wstępny kosztorys i jak narazie wyszlo nam około 42 tys, ale musimy
          doliczyc jeszcze kilka rzeczy i mogą się pojawić dodatkowe, nieprzewidziane
          koszty więc wyjdzie pewnie około 50 tys. Ta kwota obejmuje przede wszystkim:
          szafki do kuchni - 10 tys., wyposażenie łazienki (szafka pod umywalkę, WC
          kompakt, kabina prysznicowa, baterie) - około 7 tys., drzwi do pokoi, kuchni i
          łazienki - łącznie 4 sztuki - około 3 tys. z montażem, panele do pokoi - około
          1,7 tys, płytki na przedpokój, do łazienki i kuchni około 2,5 tys, parapety,
          karnisze, firanki - około 2 tys, kilka podstawowych mebli - około 7 tys,
          lodówka, pralka, płyta i kuchenka, okap kuchenny - razem około 5 tys (przy
          zakupie w sklepie internetowym), robocizna (czyli położenie płytek i paneli) -
          około 5 tys. Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty różnych formalności (np. akt
          notarialny i opłaty sądowe) - przy wartości mieszkania 200 tys. to koszt około 3
          tys.
          Podsumowując, przy zastosowaniu średniej klasy materiałów i sprzętu koszt
          wykończenia mieszkania oddanego w "standardzie warszawskim" to co najmniej 25%
          wartości mieszkania.
          pozdrawiam
          • jan-w Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? 11.08.06, 19:15
            Trochę bym dodał: Gładź gipsowa (materiał i robocizna), malowanie (j.w.),
            elektryk (płyty grzejne najczęściej są 3 fazowe - podłączysz sam?)
    • Gość: Balbina Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.chello.pl 11.08.06, 20:48
      Wątki tego typu pojawiały się już na tym forum i generalnie wniosek był taki -
      żeby w przyzwoitym standardzie wykończyć należy liczyć 1 tys./m2. Bardzo
      oszczędnie to 500 zł/m2. Czytałam i okrutnie się dziwiłam "aż tyle? niemożliwe".
      Dwa tygodnie temu wprowadziłam się do swojego mieszkania, kupilam z rynku
      wtórnego więc nieco inna skala robót, mieszkanie dość młode, i zrobiłam w nim
      bardzo gruntowny remont (w zasadzie niekoniecznie, bo mieszkanie było w stanie
      przyzwoitym ale chciałam zrobić po swojemu). Mam 74 metry, wydałam już 50 tys a
      jeszcze masę rzeczy do zrobienia, meble mam tylko najpotrzebniejsze, łóżko,
      biurka, półki na książki, jedną garderobę zabudowaną (nie tykając łazienki i
      kuchni - szafki kuchenne zostały zrobione przez poprzednich właścicieli na
      wymiar i na razie jeszcze mi służą - kupiłam tylko cały sprzęt AGD).
      Po remoncie jestem bogatsza w życiowe doświadczenia i nie dziwię się temu
      tysiącowi za metr.
      • jan-w Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? 11.08.06, 22:48
        To zależy od wielkości domu. Przeliczniki za metr, nie bardzo mają sens. Za
        wykończenie domu o powierzchni 300 m2, nie zapłacisz 300.000 zł. Kuchnia i tak
        jest tylko jedna.
        • balbina_alexandra Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? 12.08.06, 12:09
          Jasne że tak. Ale przecież autor wątku pytał o koszty wykończenia mieszkania 60
          m, a nie domu. W przypadku mieszkania o tym metrażu myślę ze te sumy 500-1000
          zł/m2 dość dobrze obrazują koszty.
          • Gość: Krop Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:15
            Oj boję się że więcej. Ja na 90-metrowe wydałem już ze 120 tys i nadal nie mam
            np większości mebli. No ale prace "budowlane", pomijając jedną brakującą szafę
            wnękową już zakończyłem. Fakt ze na niczym nie oszczędzałem, na pewno da się
            znacznie taniej.
            • Gość: Ja Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.echostar.pl 13.08.06, 17:14
              dokładnie 1000 pln za m2 wydaje się, że sporo, ale jak zaczyna się remontować
              to ta cena jest nawet zaniżona jeśli kupuje się materiały dobrej jakości

od połowy lipca wykańczamy mieszkanie developerskie - 65 m2, najwięcej wyszła
              łazienka - ok. 15 tys. ale nie oszczędzaliśmy
              większość sprzętów już kupiliśmy wcześniej, ale wymieniłam lodówkę, płytę i
              piekarnik
              w tej chwili wydaliśmy ok. 60-65 tys. a zostały do zrobienia jeszcze: 2 drzwi
              wewnętrznych, wypoczynek do salonu, tv x 2 (wymiana na lepsze) - ale to już
              sukcesywnie.....

tak więc musisz liczyć 1000 zl / m2 jeśli chodzi o dobre materiały
              • Gość: maniuta81 Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: 80.48.149.* 13.08.06, 22:44
                Hej, my odbieramy dopiero na wiosnę ale juz wstępnie poobliczłam ;) Wstępne
                umeblowanie do pokoi mamy, lodówkę i pralke też. W łazience
                kafle na podłodze ( 4,62 mkw ), na ścianę tylko gdzie prysznic i nad umywalką (
                łącznie z podłogą w kuchni i przedpokoju ok.20 mkw), za metr ok 30 zł a może i
                taniej - ok. 800zł (fugi itp.), robocizna 25 zł za m - 500, kabina, umywalka
                blat i miska ustępowa liczę góra 2500, podłogi ok.41 m, liczę po 30 zł za m +
                listwy itp - 1500 zł z tym że kładziemy sami, malowanie ścian ok.200 mkw w
                zależności jaka farbe ale myślę że nie więcej niż 1000 zł = 500 na jakies
                pierdoły do malowania - nie pamiętam ile wyliczyłam kiedyś, zabudwa kuchni nie
                więcej niż 3000 no może 3500, kuchnia z płytą ok 2000, stół z krzesłami 1000,
                lampy jak najtańsze myślę, że 1500, sofę, stolik kawowy i stolik pod tv mamy
                ale chciałabym nowe wcale niedrogie ok.2000 - no zobaczymy. Sprawdzmy ile nam
                tu wyszło = 163000 ale znając życie będzie to ok.20000. I niech mi ktoś powie,
                że nie można;)
                • a0151 Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? 14.08.06, 00:02
                  Pewnie, że można. Zależy w jakich grupach cenowych szuka się materiałów do
                  wykończenia, ile prac remontowych można wykonać samemu oraz ile rzeczy można
                  zaadaptować ze starego mieszkania. Wszystko zależy od zasobności kieszeni i
                  pomysłu na mieszkanie.
    • Gość: Wacek Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.crowley.pl 27.08.06, 15:50
      Wykańczałem 2 mieszkania w Warszawie w podobnym standardzie.

Koszt:
      ok. 1200 zł / m2 przy mieszkaniu 40 m2
      ok. 1000 zł / m2 przy mieszkaniu 120 m2

Kupowałem dobre materiały, co nie oznacza, że byłem rozrzutny. Swobodnie mogłem
      wydać 2 lub 3 razy tyle.

Podany koszt obejmuje koszt wykończenia mieszkania (łazienki, ceramika,
      podłogi, malowanie, sufity podwieszane, drzwi wewnętrzne) + meble kuchenne ze
      sprzętem AGD + szafy wnękowe. Nie obejmuje natomiast mebli pokojowych, sprzętu
      RTV, dekoracji okien, oświetlenia za wyjątkiem halogenów i świetlówek w
      sufitach podwieszanych.

W tej cenie znalazły się:
      Wykończenie łazienek (dobrej jakości polska glazura bezfugowa ok 100 zł. /m2)
      Dobra polska ceramika z Koła
      Baterie niemieckie Grohe
      Parkiet dębowy klasy Selekt (klasa wyższa niż gat I) ok. 120 zł / m2 + chemia i
      ułożenie
      Drzwi wewnętrzne dobrej klasy ok. 2500 zł. / szt
      Meble kuchenne polskie firmy Atlas
      Drogi blat kuchenny (korian lub granit)
      Sprzęt AGD kupowany w sklepie internetowym (ok. 15-20% taniej niż w normalnym
      sklepie)
      Wszystkie elementy wyposażenia łazienki kupowane hurtowo w jednej firmie na
      Bartyckiej (ok. 15-18% rabatu w stosunku do cen katalogowych)
      Wykonawca prac łazienkowych z Warszawy, parkieciarz z Lublina.
      Projekt własny.
    • Gość: MiszczSen Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: 193.108.206.* 28.08.06, 16:49
      Banki przyjmuja 900-1400zl za metr.
      Ja 66m2 wykonczylem za ok 60tys. Sam nic nie robilem (ani sie na tym znam, ani
      czasu nie mialem). W mieszkaniu wszyskto nowe. Jedynie biurko i szafa
      przywedrowala ze stargo lokum. A tak
      kuchnia/salon/sypilania/lazienka/przedpokoj wszystko od nowa.
      Jak byl mial wiecej kasy to pewnie i wiecej by mozna bylo wlozyc ;)
      • Gość: m Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: 82.177.111.* 28.08.06, 18:06
        żal mi was... a najbardziej tych, ktorzy robia sobie kuchnie na zamowienie za
        15 czy 20 tys. nie prosciej zrobic taka sama NIE na zamowienie za 6 - 7 tys ??
        No ale trzeba na czyms zarabiac. Najlatwiej na gamoniach :)
        • Gość: kasik Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: 193.227.131.* 30.08.06, 10:34
          Ze mna bylo podobnie jak z wypowiadająca się powyżej Balbiną. Zanim kupiłam
          mieszkanie wydawało mi sie, że na wykończenie kawalerki i podstawowe meble (bo
          wszak niewiele mebli zmieści sie w 30-metrowej kawalerce) wydam 20 tys, no max.
          23 tys. Teraz konczę urządzanie i wydałam juz sporo ponad 30 tys. a jeszcze
          kilka rzeczy zostało do zrobienia np. szafa wnękowa - w W-wie to koszt min. 2
          tys. Standard sredni: lazienka - Kolo, Roca, sprzęt kuchenny: Gorenje, Bosch
          (ale te tańsze modele z Boscha), z tym, że na podłodze w pokoju parkiet dębowy,
          a nie panele. Gdybym chciała wydać mniej to odbyłoby się to kosztem jakości, bo
          wybierałam tańsze albo najtańsze modele firm, w większości polskich.
          • Gość: kasik Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: 193.227.131.* 30.08.06, 10:37
            Zapomniałam zaznaczyć, że mieszkanie kupiłam od developera: gołe sciany i
            szlichta betonowa na podłodze.
            • Gość: m. Re: Od dewelopera do wprowadzenia - koszt??? IP: *.acn.waw.pl 30.08.06, 11:53
              Jestem wlasnie po wykanczaniu mieszkania 58m2 w Warszawie. Stan wykonczenia -
              dosc dobry

Koszt obejmuje: wykonczneie od stanu developerskiego (sciany, sufity
              podwieszane, plytki, parkiet merbau, drzwi wewn. GERDA, parapety merbau, dobra
              kabina prysznicowa, kuchnia na wymiar ze sprzetem AGD wbudowanym, meble do
              pokoi, 2 szafy na wymiar, oswietlenie, zaluzje, koszt ekipy ktora wykanczala
              mieszkanie).
              Wszystko wynioslo razem okolo 90 tys. zl i nie widac jakos luskusu - normalne
              mieszkanie, podobno fajne wyglada :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka