Gość: janka IP: *.noname.net.icm.edu.pl 03.01.07, 10:51 W jakiej odległości od stołu powinny byc zawieszone lampy? Wiem, że mają nie świecić w oczy, ale nie mogą być też za wysoko. Czyli ile ponad stołem?? Są na to jakieś standardy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vascator Re: lampy nad stolem 03.01.07, 21:27 A do czego ten stol?Jak do czytania,to kombinuju,ale jak do siekania jarzynek,to byle jak.Jakiej mocy zrodlo swiatla chcesz zamontowac?Bedzie to zarowka,czy swietlowka?Oprawa z reflektorem,czy poprostu warstwa antyolsnieniowa? Uscislij ;s Standardow raczej niema.Przynajmniej ja nie slyszalem.Ale powies ja tak,zeby po prostu bylo wygodnie-Zeby nie walic o nia lbem,ale tez zeby nie wisiala przy samym suficie.Nie za nisko-Bedzie za jasno.Jesli planujesz oswietlenie zarowe-moze byc nawet dosc nisko,mozna uzyc sciemniacza,ale wtedy swiatlo ma paskudna barwe,robi sie niemal czerwone.Zawsze mozesz poprobowac z mocami zarowek i cos wybrac. Ale odpowiedz na powyzsze pytania.Wtedy odpowiem precyzyjniej. Odpowiedz Link Zgłoś