Dodaj do ulubionych

pralka w przedpokoju

22.01.07, 13:55
Czy to dobry pomysł?.
Łazienka mała, wywalenie pralki do przedpokoju, zaraz przy łazience, więc z
doprowadzeniemi i odprowadzeniem wody nie powinno być problemu, zmkniecie w
jakiejś szafie. Za i przeciw - hałas, wilgoć, co jeszce wziąć pod uwagę.
Spotkał sie ktoś z takim rozwiazaniem, linki do jakis zdjęć? Bedę wdzięcznie
za pomoc, chodzi zwłaszcza o przekonanie męża, który twierdzi że będzie za
głośno, a w łazience i tak mu nie ciasno.
Obserwuj wątek
    • vascator Re: pralka w przedpokoju 22.01.07, 14:13
      To niezly pomysl.Jaka znowu wilgoc?!Pralka nie emituje zadnej wilgoci w czasie
      prania.

Jesli zas chodzi o chalas:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=55903670
      Tu conieco o cichych pralkach.

Ale pompy pralek maja mozliwosc tloczenia tylko ok. 3m weza po ziemi a potem max
      1m w gore!Zwroc na to uwage.

Poza tym,doprowadzenie mediow do pralki moze byc klopotliwe.Jak przeciagnac
      weze?Dziura w scianie?A moze nie domykajace sie drzwi od lazienki?Dziura w
      drzwiach?To nie takie proste...

Ale pomysl wart uwagi.Nie mozna ulegac zabobonom,ze jak pralka,to tylko w lazience.

• kreatywni Re: pralka w przedpokoju 22.01.07, 15:31
        Pomysł bardzo dobry. Ja swoją chciałam umieścić w szafie w... sypialni. U mnie
        nie wypaliło ze względu na odległość od odpływu. Zaciągnijcie porady też u
        jakiegoś hydraulika. Warto to dobrze przemyśleć i rozplaować.
        Hałas? Napewno szafa/szafka, w której będzie stała pralka też będzie tłumić
        odgłosy. No i wkońcu nie musicie prać jak jesteście w domu.
    • ogulin Re: pralka w przedpokoju 22.01.07, 18:40
      Zmieniłem projekt nowego mieszkania m.in. w taki sposób by pralka znalazła się
      poza łazienką, w przedpokoju ale bezpośrednio przy łazience. Dzięki temu, że
      mogłem wprowadzić te zmiany na etapie projektu nie ma problemu z hydrauliką -
      zrobiono odpowiednie przyłącza. Sam pomysł takich zmian wyszedł od architekta,
      z któym wszystko konsultowałem i który ma podobne rozwiązanie w swoim domu. Jak
      się to sprawdza w praktyce będę mógł napisac dopiero ok. czerwca ale sądzę, że
      sprawdzi się znakomicie. Pralkę oczywiście zabuduję - dostęp będzie po
      odsunięciu "żaluzjowych" drzwiczek rozsuwanych symetrycznych. Na pralce
      postawię suszarkę - za oddzielnymi drzwiczkami.
    • katek18 Re: pralka w przedpokoju 22.01.07, 21:46
      napisałam:

> chodzi zwłaszcza o przekonanie męża, który twierdzi że będzie za
      > głośno, a w łazience i tak mu nie ciasno.

Niestety, mąż głuchy na wszelkie argumenty, ale dzięki za odpowiedzi :-)

• Gość: orchid11 Re: pralka w przedpokoju IP: 213.17.223.* 22.01.07, 23:06
      kiedyś widziałem w jakimś katalogu jak pralka była pod schodami-to był taki kącik pralniczy. na zdjęciu tegoż miejsca pralka nie rzucała się wcale w oczy, nawet fajnie to wyglądało.
      • Gość: ja25 Re: pralka w przedpokoju IP: *.telsat.wroc.pl 23.01.07, 18:17
        Ja zrobilam tak jak Ogulin, na etapie budowy mieszkania, tylko ,ze to byl moj
        pomysl , a nie architekta. Poniewaz pralka bedzie ostatnim urzadzeniem od rury
        odplywowej, to nie zapomnij zamontowac napowietrzacza, zeby przykrych zapachow
        z umywalki lub wanny nie bylo czuc. Napowietrzacze sa podtynkowe lub
        nadtynkowe.Moja pralka bedzie schowana za lustrzanymi dzwiami.
        • ogulin Re: pralka w przedpokoju 23.01.07, 19:06
          A co to takiego ten napowietrzacz?
          • Gość: ja25 Re: pralka w przedpokoju IP: *.telsat.wroc.pl 24.01.07, 15:54
            Zawor napowietrzajacy wyglada jak kawalek rury odplywowej, tylko z jednej
            strony jest zamkniety i ma otwor-szczeline na zasysanie powietrza. Podtynkowy
            mam zamontowany w toalecie , bo tam wc jest ostatnie, a spluczka typu kran tez
            jest podtynkowa. Do pralki niestety musze dac nadtynkowy , bo przegapilam
            moment mozliwosci zamorowania, na szczescie nie jest to przy pralce widoczne,
            bo bedzie z tylu. Kazde ostatnie urzadzenie podlaczone do kanalizacj wiecej niz
            1,5-2m powinno miec zamontowane zawory napowietrzajace. Zawor w Obi kosztowal
            ok.18zl a w zwyklym sklepie chyba 5zl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka