Dodaj do ulubionych

maty elektryczne

10.03.07, 20:20
Czy ktoś z Was ma położone maty elektryczne pod kafelkami?
Chciałabym mieć podgrzewaną podłogę i nie wiem czy to dobry pomysł.
Obserwuj wątek
    • Gość: mjkmjk Re: maty elektryczne IP: *.ists.pl 10.03.07, 20:56
      Bardzo dobry pomysł. Bardzo miło się chodzi po takiej podłodze. Absolutnie nie
      ma porównania do zimnych kafelek. Poza tym jest sucho w łazience i ewentualne
      pranie też szybciej schnie.
      Tylko dopilnuj wykonawcę żeby wszystko zrobił jak trzeba. Ja swojego nie
      przypilnowałem jak to robił i ciągle nie mogę dojść ładu z tym ogrzewaniem.
      Najpierw mi podłączył przewody do programatora tak, że zamknął obwód na stykach
      i mata grzała na okrągło. Teraz pomimo tego, że przyłączyłem ją już do
      programatora jak należy, to i tak grzeje cały czas, tyle że słabiej.
      Zastanawiam się czy nie uszkodził programatora, albo może źle założył termometr
      w podłodze.
      Niestety jest to dość kosztowne. Jak obliczyłem, w pierwszym miesiącu
      użytkowania (bardzo komfortowy program) połowa rachunku za prąd to była de
      facto mata (ok. 2 m2/150W), czyli jakieś 35 zł.
      Myślę, że jak w koncu dojdę do ładu z tym urządzeniem, to eksploatacja nie
      powinna kosztować więcej niż 10/20 zł miesięcznie.
      • karimaj Re: maty elektryczne 10.03.07, 21:13
        dzięki za odpowiedź. Czy tę mate kłądzie się zaraz pod kafelkami, kto to
        powinien mi położyć? Kafelkarz?
        • Gość: mjkmjk Re: maty elektryczne IP: *.ists.pl 10.03.07, 21:30
          www.into.pl/ogrzewanie/mata.html
        • andrzej.sawa Re: maty elektryczne 23.03.07, 00:07
          Kłaść radziłbym zgodnie z instrukcją producenta i dobrze zaizolować od dołu,żeby
          grzać tylko do góry.Zwykły kafelkarz może sobie nie poradzić.
          • Gość: Lukas Re: maty elektryczne IP: 195.33.65.* 23.03.07, 13:26
            Jeżeli chodzi o dodtakową izolację termiczną to warto sprawdzić system Raychem
            T2Reflecta. Są to takie specjalne płyty z bardzo twardego steropianu pokryte
            aluminium i posiadające rowki przeznaczone do układanie przewodów grzejnych
            samoregulujących.
    • Gość: Lukas Re: maty elektryczne IP: *.acn.waw.pl 22.03.07, 23:44
      Pomysł jest bardzo dobry.
      Tak jak wcześniej pisali Koledzy, masz zawsze suchą podłogę ciepła wtedy kiedy
      chcesz, oczywiście jeśli wszystko jest zamontowane tak jak trzeba.
      Warto też pomyśleć o przewodach samoreglujących te są tańsze w eksploatacji i
      mają wiele zalet których brak jest w matach.
      Maty oczywiście można układać zaraz pod kafelkami, bezpośrenio w kleju do
      płytem. Bardzo ważne jest prawidłowe umieszczenie czujnika temperatury.
      Zalecał bym też dużą rozwagę przy zakupie takiego systemu. Na rynku jest sporo
      produktów ale część z nich zdecydowanie odstaje jakością od pozostałych.
      Jak coś to polecam ciekawą stronkę o ogrzewaniu elektrycznym:
      www.raychemogrzewaniepodlogowe.pl
      • Gość: Beniamin Re: maty elektryczne IP: *.zetosa.com.pl 27.03.07, 11:20
        Mam dalszą rodzinę w USA. Tam ludzie nie stosują ogrzewania podłogowego, gdyż
        kurz unosi się z podłogi, panuje zaduch i jest bardzo nieprzyjemnie i
        niezdrowo. Tam ludzi na to stać i mimo to rezygnują z tego, podobnie, jak z
        odkurzaczy wmontownych w ściany i urochamianych przyciskiem. Zauważamy, że wolą
        zatrudniać kogoś, kto zwykłym odkurzaczem przeleci dom. Też jest coś na rzeczy
        z tymi wynalazkami.
        • Gość: Piotr Re: maty elektryczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 15:54
          > Mam dalszą rodzinę w USA. Tam ludzie nie stosują ogrzewania podłogowego, gdyż
          > kurz unosi się z podłogi, panuje zaduch i jest bardzo nieprzyjemnie i
          > niezdrowo.
          W Stanach ludzie przeważnie kupuja gotowe domy budowane przez developerów,
          budowa domu wg własnego projektu jest po prostu dużo droższa niz typowego domku
          w condo.A developer instaluje typowe isntalcje,ogrzewanie zwykle jest gazowe,
          nadmuchowe. Ot taki standard. Podłogówki pewnie nie robia, bo amerykanskie domy
          są zwykle budowane z krawędziaków i sklejki, nie robi sie tam wylewek pod
          podłogi, wiec nie ma jak zalożyć ogrzewania podłogowego (wodnego). A
          twierdzenie, ze ogrzewanie podłogowe jest niezdrowe i nieprzyjemne jest
          całkowicie błędne. Bo rozkład temperatury (ciepło w nogi a chłodniej przy
          glowie)jest akurat najbardziej komfortowy. Znajomi maja cały dom ogrzewany
          podlogowo i nie zauważyłem zaduchu lub tumanów kurzu. Ja mam tylko takie
          ogrzewanie w łazience, ale tez nie widze żadnych problemów z kurzem czy
          zaduchem.
          > podobnie, jak z odkurzaczy wmontownych w ściany i urochamianych przyciskiem.
          > Zauważamy, że wolą zatrudniać kogoś, kto zwykłym odkurzaczem przeleci dom.
          Po pierwsze, to amerykanie mimo że bogatsi od nas to bardzo dobrzez umieja
          liczyc kasę. Odkurzacz "scienny" jest dużo drozszy od zwykłego Hoovera (a
          uruchamia się go zwykle przez włożenie węża w ścianę a nie przyciskiem). A po
          drugie, to trzeba tę instalację zabudowac w trakcie budowy domu, czyli zlecić
          to developerowi (patrz uwaga wyżej).
          • Gość: Lukas Re: maty elektryczne IP: 213.158.197.* 28.03.07, 00:03
            Brawo Piotrze, zgadzam się z Tobą w 100%. Sz. Kol. Benjamin jest jedną z tych
            osób które nie zgłębiły tematu ogrzewania podłogowego a rozpowszechniają o nim
            typowe mity. Nie ma bardziej komfortowego systemu ogrzewania niż podłogowe!
      • karimaj Re: maty elektryczne 29.03.07, 13:35
        Ile mniej więcej może kosztować zużycie prądu na takie ogrzewanie?
        Przypuśćmy że łazienka ma 4m i nagrzewałaby się np. rano od 6:45 do 8:00
        i wieczorem między 19:00 a 21:00
      • karimaj Re: maty elektryczne 29.03.07, 13:35
        mam na myśli koszt miesięczny. Dzieki
        • Gość: Lukas Re: maty elektryczne IP: *.acn.waw.pl 30.03.07, 00:47
          Tutaj znajdziesz kalkulator zużycia energii:
          www.tycothermal.com/poland/polish/floor_heating/benefits/powercalc/default.aspx
          Miłej zabawy.
          • Gość: as Re: maty elektryczne IP: *.subscribers.sferia.net 14.04.07, 10:45
            a tak bez kalkulatora tylko praktycznie - ile mniej więcej płacicie za tą przyjemność na m/c? Może ktoś odpowie?
      • Gość: olag Re: maty elektryczne IP: *.ghnet.pl 17.08.07, 17:57
        Mam małe meszkanko, w którym prad jest jedynym żdródłem energii.
        Ogrzewanie również na prąd, na razie zwykłe z grzejników.
        Zastanawiam się nad zamontowaniem ogrzewania podłogowego w łazience,
        a najchętniej ze względu na oszczędnosć miejsca i większą wydajność
        (poprawcie mnie, jeśli się myle) zamontowałabym takie ogrzewanie w
        całym mieszkaniu. Tylko czy to sie sprawdza np. pod parkietem,
        panelami albo wykładziną? Co myślicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka