Dodaj do ulubionych

pytanie do Trypla

IP: 213.76.152.* 11.06.07, 10:44
Witam. Wyczytałem w jednej z Twoich odpowiedzi że stelaż do miski powieszanej
powinien być przymocowany do ściany o grubości minimum 12 cm ze względu na
obciążenie. Niestety, moja sciana ma jakieś 8 cm i raczej nie chcielibyśmy
jej pogrubiać. Stelaże wolnostojące są na nasze potrzeby za szerokie.
Chciałbym Cię zapytac co myślisz o takim rozwiązaniu żeby wmurowac w sufit i
podłogę stalowe kątowniki i przykręcić ten stelaż do nich a oprócz tego do
ściany. Może razem dałoby to wymagany udźwig?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: pytanie do Trypla 11.06.07, 11:13
      Taniej i prościej bedzie zastosować zabudowę ciężką, tak żeby razem wyszło koło
      24 cm z tynkiem po obydwu stronach. Mniej zabawy (tylko brudniejszej), nizsze
      koszty no i zawsze masz półke nad
      Gdybanie czy kątowniki cos pomogą to tylko... gdybanie :)
      Oczywiscie wbudowanie stelaża w sciankę lekką do profili C byłoby wystarczajace
      ale czy chcesz zmniejszac sobie łazienkę o te 20 cm na całej ścianie?
      • Gość: bauwan Re: pytanie do Trypla IP: 217.97.165.* 11.06.07, 15:07
        Broń boże! Myślałem żeby te kątowniki puścić w tej ścianie, za stelażem.
        Wmurować - w ściane oraz sufit i podłogę. Potem w stelażu nawiercić dodatkowe
        dziury i przykręcić.
        Jeśli chodzi o ciężką to nie chcemy bo nam kolana będą wystawać za drzwi:) Ma
        być jak najbardziej płasko - ani milimetra ponad 15 cm. W bloku nie ma zmiłuj.
        • trypel Re: pytanie do Trypla 11.06.07, 15:18
          Normmalny stelaż nie zmiesci sie w 15 cm. Nigdy. To tym bardziej zrób cięzką
          zabudowę. 8 cm scianki + 13 cm urzadzenia + 1,5 cm tynku na siatce da Ci 22,5 cm
          więc prawie tyle co trzeba (24 cm)
          • Gość: bauwan Re: pytanie do Trypla IP: 217.97.165.* 12.06.07, 07:08
            To ile zajmuje stelaż do lekkiej zabudowy? Zawsze myślałem, że jak podają np.
            12 cm, to do tego muszę dodać grubość płyty G-K, kleju i kafelków. Wychodzi że
            jakieś 3 cm.
            • Gość: bauwan Re: pytanie do Trypla IP: 217.97.165.* 12.06.07, 07:12
              Kurcze, ja chyba nie rozróżniam zabudowy ciężkiej od lekkiej. Napisz proszę
              czym się różnią.
              • trypel Re: pytanie do Trypla 12.06.07, 09:24
                Lekka zabudowa - stelaż stalowy + zbiornik, przeznaczony do zabudowy płytą g-k
                lub płyta włóknową, potrzebujesz min 18 mm płyty g-k, lub 2x 12mm, albo 12 mm
                płyty g-w, grubość minimalna 15-16 cm.
                Zabudwoa cięzka - rama szczątkowa lub bez ramy sam zbiornik w otulinie
                styropianowej, musi być obmurowany z min 3 stron i otynkowany tynkiem na siatce
                min 15 mm, grubość minimalna 13 cm
                • iberia.pl Re: pytanie do Trypla 04.09.07, 19:22
                  nie wiedzialam, ze Ty taki fachowiec jestes:-), dobrze wiedziec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka