Dodaj do ulubionych

drzewo w lazience

15.06.07, 15:21
Witam,

Planuje czesc podlogi w lazience (okolo 1,8x1,2m) pokryc drewnem - konkretnie
merbau, w formie:
a) parkiet przemyslowy 14x20x250 lub
b) deska (ala parkietowa) 14x90x450
wykonczenie to olejowanie.

Prosze o ewentualne opinie i porade, ktora z opcji wybrac (a lub b) oraz
wskazowki, jak to wykonac (czy polozyc bezposrednio na posadzce w lazience -
ale jak wycyklinowac? czy moze przygotowac u stolarza na podkladzie - tylko co
z gruboscia i dostosowaniem do poziomu podlog w mieszkaniu?)

Dodatkowo identycznym drzewem chcialbym oblozyc fragment sciany, ten za
ubikacja, oslaniajacy zabudowana pluczke.

Dopiero badam temat, wiec bede wdzieczny za wszelkie info
Obserwuj wątek
    • silie Re: drzewo w lazience 15.06.07, 16:16
      Ja będę mieć teak, ale podstawową sprawą dla mnie była właśnie grubość parkietu
      którą należy dostosować do wysokości podłóg.Ja muszę zrównać to z gresem -
      czyli mój parkiet musi mieć max 10 mmm, czyli zostaje parkiet lamelowy.Może
      najpierw zastanów się, czy będziesz musiał skuwać podłogę w łazienkach, czy też
      dodawac wylewkę na zewnątrz łazienek zanim zdecydujesz się na konkretny rozmiar
      deski.Z cyklinowaniem tak małej powierzchni chyba nie ma problemu - u mnie
      będzie podobny rozmiar i mam informację, że są maszyny które sobie z tym
      poradzą.

Pzdr, s.
      • mumin_001 Re: drzewo w lazience 15.06.07, 16:37
        silie napisała:

> czyli zostaje parkiet lamelowy.

nie jestem ekspertem, ale to chyba wlasnie to samo co parkiet przemyslowy

> Z cyklinowaniem tak małej powierzchni chyba nie ma problemu

tu uslyszalem ostatnio wrecz przeciwna opinie, stad moje zaniepokojenie i
        pytania na grupie

a jaka forma wykonczenia - lakier czy olej?
    • Gość: hiolka Re: drzewo w lazience IP: 194.156.135.* 15.06.07, 16:17
      Mam od kilku miesiecy w lazience przemyslowke z teak'u na podlodze i obudowie
      geberitu. Teak jest polozony na nowej wylewce, wczesniej odpowiednio
      zagruntowanej. Nie ma potrzeby jakiegos gruntownego cyklinowania, bo drewno,
      ktore kupujesz w paczkach juz jest gladkie.
      • mumin_001 Re: drzewo w lazience 15.06.07, 16:30
        mozesz podac przepis na takie "odpowiednie zagruntowanie"?

jak masz wykonczone to drzewo? lakier czy olejowanie?
        jak wygladal proces wykanczania takiej podlogi?

bede wdzieczny za bardziej szczegolowe informacje
        • Gość: hiolka Re: drzewo w lazience IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 18:07
          Uzywalam kleju i gruntu do teaku, ktory sprzedaja w DLH Drewno, nie pamietam w
          tej chwili nazwy. Drewno jest zaolejowane olejem Starwax do teaku. Jedyny
          mankament - podloga brudzi sie na "szlakach komunikacyjnych".

Generalnie polecam zajrzenie na strone Muratora z poradami expertow od drewna,
          tu jeden z watkow o przygotowaniu podlogi:
          www.muratordom.pl/eksperci_wnetrza/odpowiedz/jak-przygotowac-podloze-w-lazience-pod-ulozenie-parkietu-przemyslowego_,1220,9.htm
          • silie Re: drzewo w lazience 15.06.07, 21:53
            Parkiet lamelowy to parkiet o połowę cieńszy od parkietu standardowego, nie
            posiada pióra i wpustu, idealnie pasuje do wysokości terakoty/gresu, więc nie
            trzeba jak pisałam skuwać lub dolewać wylewki.
            Natomiast przemysłówka to zdecydowanie grubsze drewno, dlatego pytałam o poziom
            pozostałych podłóg u Ciebie.
            Co do cyklinowania - będę mieć blat obłożony klepkami teaku i też pytałam jak
            to jest wykonywane, ale parkieciarz powiedział, ze sobie z tym sam poradzi,
            przeszlifuje to ręcznie, czy jakoś:)
            Co do wykończenia - po przeczytaniu wielu postów na forum Muratora,
            zdecydowanie olej.

Poza tym, mnóstwo ludzi teraz tak robi, więc jest to na 200% wykonalne:)))
            Na pewno w sklepie o którym pisze Hiolka -DLH, udzielą Ci szczegółowych
            informacji.

s.
          • Gość: hiolka Re: drzewo w lazience IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 23:42
            Przypomnialo mi sie - klej i grunt byly firmy Ica.
    • thomix Re: drzewo w lazience 20.06.07, 00:38
      co do cyklinowania, to ja w swoim wc (1,2x1,2) zwyczajnie mialem szlifowane
      szlifierką oscylacyjną. Nie było żadnych problemów. Natomiast rzeczywiście
      ważne jest, aby dopasować wysokość podłóg na łączeniu. Jeśli myslisz o
      parkiecie przemysłowym, to ma on wiele grubości (lub szerokości - to rzecz
      względna) i zalezy od producenta. Zawsze mozna lamelki ukladac nie na sztorc,
      ale właśnie kładąc. Jeśli zamierzasz układac na tzw "mijankę" to i tak trzeba
      rozkompletować "paczki". A jeśli chodzi o parkiet, to generalnie parkiety
      egzotyczne oferowane w sprzedaży mają standardową grubość 14-15 mm. Jeśli w
      korytarzu/pokojach planujesz np gres czy nawet panele podłogowe, to uzyskujesz
      podobne wysokości. Najmniejszy problem jest z płytkami (gresem) bo można
      glazurnika wcześniej uprzedzić i jeśli potrzeba, to będzie kładł na grubszą
      warstwę kleju.
      A drzewo w łazience jest super:-) tak więc życzę powodzenia
      • mumin_001 Re: drzewo w lazience 20.06.07, 10:10
        planuje polaczyc ten parkiet przemysowy z gresem (to w lazience) oraz z panelami
        podlogowymi (na lini drzwi lazienkowych). mysle ze sie uda :)

co do szlifowania, to dokladnie o tym samym pomyslalem - wkoncu nie zawsze
        istnialy wiekie cykliniarki, a ludzie sobie jakos radzili

zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - czy mozna w jakis sposob wplynac na kolor
        parkietu przemyslowego? np podczas olejowania? ja chcialbym uzysac jak
        najciemniejszy odcien - teak jest zbyt jasny, merbau "czerwony" ... chce to
        spasowac jakos z wenge :) jakies pomysly?
        • silie Re: drzewo w lazience 20.06.07, 10:20
          Ee, merbau nie musi być czerwone...najlepiej chyba nabyć po jednej klepce (ale
          nie wiem czy tak można??) i porobić próby.Kolor drewna bardzo się zmienia
          podczas olejowania, także efekt jest wielką niewiadomą.Poza tym nie słyszałam,
          żeby polecano wenge do łazienek.
          Proponuję Ci wejść na forum "Muratora" i wyszukac posty człowieka o
          nicku "Boorg"; on jest parkieciarzem i udzielił mnóstwo porad na forum, m.in na
          temat związany z kolorami drewna po olejowaniu.
          s.
          • mumin_001 Re: drzewo w lazience 20.06.07, 13:10
            nie chce klasc wenge w lazience, ale bede mial w tym kolorze drzwi lazienkowe,
            panele w przedpokoju, meble w kuchni itd ... chodzilo mi o zgranie tego :)
            • silie Re: drzewo w lazience 21.06.07, 12:42
              Hmmm.Nie wiem, czy uda Ci się uzyskać zblizony kolor, więc proponowałabym
              zastosować kolor kontrastowy - własnie np. czerwonawy odcień merbau.Faktycznie
              bardziej by pasował niż teak.
              Zdaje mi się natomiast, że zbliżony do wenge jest nasz dąb wędzony...
              s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka