Gość: m IP: 160.83.57.* 21.08.08, 12:33 czy mozna to zrobic w miare solidnie samemu nie bedac "expertem"?czy lepiej zdac sie na fachowcow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ikea user Re: samodzielny montaz kuchni ikea IP: *.zus.pl 21.08.08, 15:23 Wszystko zależy od Twoich zdolności manualnych. Ja po tym jak się dowiedziałem ile bierze ekipa z IKEI zmontowałem sobie sam. Parę błędów musiałem poprawiać, ale jak na dość skomplikowaną kuchnię wyszło mi OK. Potrzeba trochę narzędzi takich jak wkrętarka, wiertarka, wyrzynarka ale nawet jakbyś musiał to wszystko kupić to i tak wyjdzie taniej. Najwięcej zabawy jest z blatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: samodzielny montaz kuchni ikea IP: *.range81-158.btcentralplus.com 21.08.08, 15:35 a ile taka przyjemnosc kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna182-0 Re: samodzielny montaz kuchni ikea 28.08.08, 13:46 masz racje zabawy jest troche z blatem i jak się pomylisz to koniec. Mnie blaty montował brat, na szczęście przy przycinaniu się nie pomylił i wyszło bardzo ładnie. Ja robiłam remont z bratem (wszystko sami) i dzięki temu zaoszczędziłam kilka tysięcy (nie liczą codziennie 2 litrowej butelki coli dla mojego brata w ramach podziękowań za pomoc) Odpowiedz Link Zgłoś
xy_xy_xy Re: samodzielny montaz kuchni ikea 21.08.08, 15:47 Mnie sie to udało, było to1,5 roku temu, Wyszło całkiem solidnie i ładnie. Było tego sporo - razem 5 mb zabudowy góra i dół. Ale przed montazem byłem w ikei chyba codziennie przez miesiąc podglądając szafki od wewnątrz ;-) Do kazdego elementu jest dzicinnie prosta instrukcja montazu. Z blatami nie jest tak trudno, są za to cholernie cięzkie i jeden przygniótł mi głowe podczas montazu płyty gazowej. Blaty przycinałem na długosci wyzynarką ale tylko tam, gdzie obcięta krawdz była schowana pod listwa dekoracyjną przyblatową, otówr pod płyte gazowa i zlew tez wyciąłem wyzynarką. natomiast blat, który z jedej strony był na wierzchu ociętą czescią zawiozłem do pobliskiego stolarza. przyciął bardzo dokładnie bez zniszczenia wierzchniej warstwy blatu i wział za to chyba 12 zł. niebawem kupuje drugą kuchnie do nowego mieszkanka. bedzie to abstrakt czerwona i tez zamierzam ja sam zmontowac. A co do ceny montazu to jesli dobrze pamietam wychodziło mniej wiecej 15% ceny zakupu montowanych mebli. w moim przypadku montaz kosztowałby ok. 1750 wiec zmontowałem sam. POWODZENIA. Gość portalu: m napisał(a): > czy mozna to zrobic w miare solidnie samemu nie bedac "expertem"?czy > lepiej zdac sie na fachowcow? Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 Re: samodzielny montaz kuchni ikea 22.08.08, 09:45 a czy orientujecie sie czy moge zamowic ekipe tylko do montazu blatu lub poszczegolnych elementow czy jesli jzu sie zamawia to usluga obejmuje montaz calej kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś
xy_xy_xy Re: samodzielny montaz kuchni ikea 22.08.08, 21:25 mnie sie wydaje, ze jednak do calosci, moze im sie nie chciec 9oplacac) przyjechac tylko do blatów. Nie masz w poblizu stolarza? on Ci to bez problemu zrobi i do tego tanio. jesli jestes z Warszawy/Ursynowa to polecam zaklad na kulczynskiego 2. szybko tanio i sprawnie - tam poprzycinałem blaty. agxa1 napisała: > a czy orientujecie sie czy moge zamowic ekipe tylko do montazu blatu > lub poszczegolnych elementow czy jesli jzu sie zamawia to usluga > obejmuje montaz calej kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś
ssaczek Re: samodzielny montaz kuchni ikea 22.08.08, 23:07 Daj sobie na wstrzymanie, jeśli nie masz doświadczenia i sprzętu to w najlepszym przypadku stracisz na wyglądzie całości a w najgorszym szafka pełna talerzy spadnie komuś na głowę. Widziałem już efekty takich oszczędności i wierz mi, że to się nie opłaca a nie zawsze a raczej mało, kiedy można zrobić poprawkę, zainwestujesz powiedzmy 8000 w meble i będziesz wściekły, że oszczędzałeś! Chytry dwa razy traci- i to jest sprawdzony fakt, ja się z tego wyleczyłem, ale to kosztowało sporo kasy i nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: samodzielny montaz kuchni ikea 23.08.08, 14:31 My tez zamierzamy sami montowac nasza kuchnie. Jednak przycięcie blatu i wycięcie otworów w nim zlece jakiemus stolarzowi. Mam nadzieje że damy rade, ja mam smykałke do takich rzeczy, szlifowałam, szpachlowałam i malowałam stare meble, jak i również duzo w miszkaniu więc jestem dobrej myśli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikea user Re: samodzielny montaz kuchni ikea IP: *.aster.pl 23.08.08, 22:54 Spokojnie przytniesz blat sam. Potrzebna ostra ręczna piła. Jak ona się nazywa? Płatnica? Wyrzynarką nie próbuj, bo wyjdą Ci ślaczki. W otworach pod płytę grzewczą, czy pod zlew stolarz Ci nie pomoże. Cała trudność w wyrysowaniu otworu. Wycinać można wyrzynarką po siedemnastu piwach. Są odpowiednie brzeszczoty z odwróconym zębem nie niszczące górnej powierzchni. Przy cięciu tych otworów pół centymetra w tę, czy we w tę nie robi różnicy. I tak przykryjesz to zlewem, czy płytą. A co do pozornych oszczędności. Ekipa montuje kuchnię w jeden, góra dwa dni. Mi to zajęło tydzień, plus kilka dni na różne duperele w wolnej chwili. W tej zabawie pośpiech nie jest dobrym doradcą. Oczywiście na korzyść ekipy przemawia doświadczenie. Ale da się to zrobić samemu. Trzeba tylko trochę poczytać (ichniejsze tutoriale), pomyśleć, i mieć narzędzia. Wkręcania zwykłym śrubokrętem kilkuset śrub sobie nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna182-0 Re: samodzielny montaz kuchni ikea 28.08.08, 14:11 nie koniecznie 8 tysięcy. Jak ja liczyłam z mamą meble do jej kuchni to w ikei bez blatów kosztowałoby to od 6000 do 9000 tysięcy zalezy jakie frąty. Poczym zaczełyśmy się orientować ile kosztowałoby zrobienie kuchni na wymiar i z tego skorzystwałysmy. Wyszło to 5600 z montarzem ze wszystkim. zależy co kto chce, bo w jednym salonie powiedzieli nam 20 tysięc. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: samodzielny montaz kuchni ikea 24.08.08, 11:58 Szafki poskręcać to bułka z masłem. Schody zaczną Ci się przy zabudowie rogu z kątem nie idealnie prostym, okapu przesuniętego od komina, ew. konieczności ominięcia jakiś rur odstających od ściany. No i wiadomo, bez odp. narzędzi daj sobie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: samodzielny montaz kuchni ikea 24.08.08, 17:17 NO to tylko utwierdziłamś mnie w przekonaniu ze nie bedzie tak źle! Moja kuchnia składa sie z 2 części stojacych na 2 ścianach, nie mam szafki narożnej, rury sa pochowane w sciane, a okap był specjalnie robieny pod szafki i juz jest podłaczony.Najtrudniejszym punktem mojej kuchni będzie przycięcie blatu który z jednej strony dochodzi do ściany tkóra idzie pod katem rozwartym.Trzeba będzie zrobić szablon i przyciąc blat według niego. Napiszcie prosze czego uzywa sie do skecania szafek? jakie koncówki sa potrzebne? ,bo chce to zrobić jakaś wkretarką. Jest problem z przyklejeniem tego paska wykanczjacego blat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikea user Re: samodzielny montaz kuchni ikea IP: *.zus.pl 25.08.08, 10:19 Potrzebne narzędzia w kolejności przypadkowej. 1. Dobra wkrętarka z końcówką krzyżakową. Ja kupiłem takiego malutkiego Boscha IXO. Ma tą zaletę, że da się z nim wcisnąc w każdy zakamarek. 2. Płaski duży śrubokręt do montażu szafek. Są tam takie śruby/zamki, których wkrętarką nie zablokujesz. 3. Młotek 4. Wiertarka z wiertłem widiowym 8/10 mm do przykręcania szafek do ściany + odpowiednie kołki i śruby. Wiertła do drewna/metalu różnych małych średnic do różnych rzeczy np. montażu uchwytów. W IKEA można kupić taki pomarańczowy plastikowy szablon bardzo pomocny przy tej czynności. 5. Wyrzynarka do różnych nieregularnych, lub niekoniecznie równych cięć blatu, tylnych ścianek itp. 6. Piła płaska z drobnymi zębami, do równego cięcia blatu. 7. Poziomica 8. Zaciski stolarskie pomocne przy skręcaniu szafek ze sobą. 9. Pistolet do silikonu/silikon sanitarny do zabezpieczania otworów w blacie, głównie pod zlew. 10. Różne drobiazgi typu małe śrubokręty, pisaki, nóż. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
joanna182-0 Re: samodzielny montaz kuchni ikea 28.08.08, 14:15 coś wiem o nierównych ścianach, bo sama układałam płytki w kuchni. Po prostu koszmar jak oni to kiedyś robili. Różnica w gróbości tynku wyniosiła nawet 4 cm, a gdzie niegrze wogule go nie było, ale dałam rade i każy znajomy się pyta kto mi płytki kładł i żebym dała namiar na tą osobe :) pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś