Gość: lazwigowa IP: *.chello.pl 09.03.09, 20:20 Czy kafelki kładzione w łazience bezfugowo sprawdzają się w praktyce? Konkretnie mam na mysli gres szlifowany lub granit. Czy w miejscu łączeń nie przenika woda? Dzięki za informacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciek_ltd Re: Podłoga bezfugowo w łazience 09.03.09, 21:28 fuga oprócz swoich walorów estetycznych ma również swoją funkcję. nie wiem kto da gwarancję na robocizne w takim przypadku. proponuje zastosować fuge1,5mm. ale takiej pracy nie radze zlecac byle komu. podstawa to referencje i fotki z poprzednich prac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lazwigowa Re: Podłoga bezfugowo w łazience IP: *.chello.pl 09.03.09, 21:46 Dzięki,jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
stefankawalec Re: Podłoga bezfugowo w łazience 09.03.09, 23:09 Nawet przy płytkach kładzionych na styk, łączenia wypełnia się zaprawą fugującą. Chyba, że płytki/kamień/inna okładzina przylega do siebie idealnie. Fugi działają jak dylatacja - kompensują naprężenia.Dlatego nie wolno układać płytek na styk na ogrzewaniu podłogowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinay Re: Podłoga bezfugowo w łazience IP: 213.17.131.* 10.03.09, 08:05 Chcę samodzielnie położyć płytki w łazience i mam prośbe o radę - czy na ścianach wystarczy fuga 1,5 a na podłodze 2,5 mm Jaki rodzaj fug zastosować ? cementowe, czy elastyczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
stefankawalec Re: Podłoga bezfugowo w łazience 10.03.09, 13:23 Na ściany - szerokość fugi 1,5 mm - ok. Na podłogę - jeśli bez ogrzewania podłogowego, 2,5 mm - ok. Przy ogrzewaniu podłogowym fugi powinny mieć minimum 3 mm szerokości. Cementowe fugi wystarczą (też są do pewnego stopnia elastyczne). Jeśli będzie kabina prysznicowa z niecką z płytek zamiast brodzika, to polecałbym fugi epoksydowe. W kabinie z brodzikiem wystarczy jakakolwiek lepsza fuga (wszystkie cementowe Mapei, Ceresit, Premium Comsec czy Atlas Artis). Przed rozpoczęciem prac najlepiej byłoby skonsultować się z jakimś znajomym fachowcem na miejscu. Może coś doradzi, podpowie itp. -- Infundybuła chronosynklastyczna Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_ltd Re: Podłoga bezfugowo w łazience 10.03.09, 15:22 witam zgadzam sie ze stefanem. ale wiem że Kinay bedziesz kładł glazure pierwszy raz także proponuję pocwiczyć gdzies na ścianie ułożenie 2-3 metrów kwadratowych na fudze 1,5mm poniewaz każde delikatne zejscie z linni bedzie widoczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lazwigowa Re: Podłoga bezfugowo w łazience IP: *.chello.pl 10.03.09, 08:43 Dziękuję za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinay Dziękuję za rady :) IP: 213.17.131.* 10.03.09, 16:51 Widze że jesteście wybiegani w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
www.lazienki24.pl Re: Podłoga bezfugowo w łazience 11.03.09, 10:40 Witam, płytki "bezfugowe" nazywane są też płytkami rektyfikowanymi. Mimo mylącej nazwy przy ich układaniu używa się fugi, jednak jej grubość jest zdecydowanie mniejsza, ok. 1-1,5 mm. Płytki rektyfikowane są coraz popularniejsze, ze względu na ich szczególną estetykę. Kolekcje płytek rektyfikowanych polskich producentów to między innymi: Travena, Andaluzja, Linero, Valentina, Salonika, Odyseusz, Tender/Way, Sensual i inne... Pozdrawiam, Paula www.lazienki24.pl Odpowiedz Link Zgłoś