Dodaj do ulubionych

Podłoga bezfugowo w łazience

IP: *.chello.pl 09.03.09, 20:20
Czy kafelki kładzione w łazience bezfugowo sprawdzają się w praktyce?
Konkretnie mam na mysli gres szlifowany lub granit. Czy w miejscu łączeń nie
przenika woda? Dzięki za informacje :-)
Obserwuj wątek
    • maciek_ltd Re: Podłoga bezfugowo w łazience 09.03.09, 21:28
      fuga oprócz swoich walorów estetycznych ma również swoją funkcję. nie wiem kto
      da gwarancję na robocizne w takim przypadku. proponuje zastosować fuge1,5mm. ale
      takiej pracy nie radze zlecac byle komu. podstawa to referencje i fotki z
      poprzednich prac.
      • Gość: lazwigowa Re: Podłoga bezfugowo w łazience IP: *.chello.pl 09.03.09, 21:46
        Dzięki,jasne.
        • stefankawalec Re: Podłoga bezfugowo w łazience 09.03.09, 23:09
          Nawet przy płytkach kładzionych na styk, łączenia wypełnia się zaprawą fugującą.
          Chyba, że płytki/kamień/inna okładzina przylega do siebie idealnie.
          Fugi działają jak dylatacja - kompensują naprężenia.Dlatego nie wolno układać
          płytek na styk na ogrzewaniu podłogowym.
          • Gość: Kinay Re: Podłoga bezfugowo w łazience IP: 213.17.131.* 10.03.09, 08:05
            Chcę samodzielnie położyć płytki w łazience i mam prośbe o radę -
            czy na ścianach wystarczy fuga 1,5 a na podłodze 2,5 mm
            Jaki rodzaj fug zastosować ? cementowe, czy elastyczne ?
            • stefankawalec Re: Podłoga bezfugowo w łazience 10.03.09, 13:23
              Na ściany - szerokość fugi 1,5 mm - ok.
              Na podłogę - jeśli bez ogrzewania podłogowego, 2,5 mm - ok.
              Przy ogrzewaniu podłogowym fugi powinny mieć minimum 3 mm szerokości.
              Cementowe fugi wystarczą (też są do pewnego stopnia elastyczne).
              Jeśli będzie kabina prysznicowa z niecką z płytek zamiast brodzika, to
              polecałbym fugi epoksydowe. W kabinie z brodzikiem wystarczy jakakolwiek lepsza
              fuga (wszystkie cementowe Mapei, Ceresit, Premium Comsec czy Atlas Artis).
              Przed rozpoczęciem prac najlepiej byłoby skonsultować się z jakimś znajomym
              fachowcem na miejscu. Może coś doradzi, podpowie itp.

--

Infundybuła chronosynklastyczna
              • maciek_ltd Re: Podłoga bezfugowo w łazience 10.03.09, 15:22
                witam

zgadzam sie ze stefanem. ale wiem że Kinay bedziesz kładł glazure pierwszy raz
                także proponuję pocwiczyć gdzies na ścianie ułożenie 2-3 metrów kwadratowych na
                fudze 1,5mm poniewaz każde delikatne zejscie z linni bedzie widoczne
          • Gość: lazwigowa Re: Podłoga bezfugowo w łazience IP: *.chello.pl 10.03.09, 08:43
            Dziękuję za informacje.
            • Gość: Kinay Dziękuję za rady :) IP: 213.17.131.* 10.03.09, 16:51
              Widze że jesteście wybiegani w temacie
            • www.lazienki24.pl Re: Podłoga bezfugowo w łazience 11.03.09, 10:40
              Witam,
              płytki "bezfugowe" nazywane są też płytkami rektyfikowanymi. Mimo mylącej nazwy
              przy ich układaniu używa się fugi, jednak jej grubość jest zdecydowanie
              mniejsza, ok. 1-1,5 mm. Płytki rektyfikowane są coraz popularniejsze, ze względu
              na ich szczególną estetykę.

Kolekcje płytek rektyfikowanych polskich producentów to między innymi: Travena,
              Andaluzja, Linero, Valentina, Salonika, Odyseusz, Tender/Way, Sensual i inne...

Pozdrawiam,
              Paula
              www.lazienki24.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka