Dodaj do ulubionych

pytanie o fugi

11.03.09, 09:31
mam świeżo położone jasne fugi. czy warto je czyms lakierować? impregnować? majster twierdzi, że to bez sensu, że i tak sie zmyje. prawda to? czy chęć szybszego zakończenia pracy? :)
Obserwuj wątek
    • www.lazienki24.pl Re: pytanie o fugi 11.03.09, 10:16
      Witam,
      wiadomo jak z jest z majstrami :) Dla nich to tylko kolejny dzień pracy, a dla nas, nasz dom, który ma służyć przez lata.

Oczywiście można zaimpregnować jasne fugi, aby były mniej podatne na zabrudzenia. Dobrym preparatem impregnacyjnym jest Ceresit CT 10. Nadaje się do impregnacji zarówno spoin, jak i całych płytek.

Pozdrawiam,
      Paula
      www.lazienki24.pl
      • gramm.a Re: pytanie o fugi 11.03.09, 10:58
        a czy ten preparat nie odbarwi koloru? nie bedzie plam?
        • stefankawalec Re: pytanie o fugi 11.03.09, 13:17
          Nie nie odbarwi.
          Ale przy impregnacji trzeba spełnić kilka warunków. Dlatego pewnie majster się
          broni, bo efekt może być gorszy od oczekiwanego.
          Przy impregnacji całych płytek (szczególnie z kamienia naturalnego czy tańszych,
          nieszkliwionych gresów) w pomieszczeniu musi być STERYLNIE. Żadnego pyłu, brudu
          itp. W przeciwnym razie cały syf sklei się z impregnatem i zostanie na płytkach.
          Przy impregnacji samych fug trzeba BARDZO uważać, żeby nie pobrudzić impregnatem
          płytek. Najlepiej je okleić lub na bieżąco wycierać.
          Jeśli nalega Pani na wykonanie impregnacji, powinna Pani dodatkowo za to
          zapłacić. Nie jest to usługa wliczana w cenę płytek. A jest bardzo praco- i
          czasochłonna.
          Najlepszym rozwiązaniem na niebrudzące się fugi, jest fuga epoksydowa.

--

Infundybuła chronosynklastyczna
      • maciek_ltd Re: pytanie o fugi 11.03.09, 21:25
        Paula troche uogulniasz z tymi majstrami. Ja siedze na budowie az jest wszystko
        zrobione. Każdy dodatkowy dzien pracy to każdy dodatkowy zysk:P Wiec jesli
        trzeba to z przyjemnością
    • stefankawalec Re: pytanie o fugi 11.03.09, 13:34
      Ach. Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz.
      Proszę przed całą operacją zrobić próbę z impregnatem w niewidocznym miejscu.
      Dobrze, żeby impregnat był tego samego producenta co fuga (wtedy na pewno nie
      zmienia koloru fugi itp., stąd moja pewność w poprzednim poście).

--

Infundybuła chronosynklastyczna
      • gramm.a Re: pytanie o fugi 11.03.09, 15:23
        dziekuje bardzo.
        • www.lazienki24.pl Re: pytanie o fugi 12.03.09, 13:20
          Panie Maćku_ltd, przepraszam za moje uogólnienia :)

Niestety taki są moje "doświadczenia z majstrami"... :)

Pozdrawiam,
          Paula
          www.lazienki24.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka