Dodaj do ulubionych

Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z forum Pol

10.09.25, 12:34
...Polityka i Gospodarka.

Ich działalność jest coraz bardziej denerwująca, wkurzają już kilka osób. Wobec faktu, że Rosja robi się coraz bardziej agresywna ich obecność na forach GW staje się mocną uciążliwością.

Te trolle to: senioryta13 i monalisa2016.
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 12:35
      Dodam, że założyciel forum PiG nie działa, jak zwykle zresztą.
    • stefan4 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 12:59
      dorota_333 napisała:
      > Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z forum Polityka i Gospodarka.
      >
      > Ich działalność jest coraz bardziej denerwująca, wkurzają już kilka osób.

Mam wrażenie, że ,,niedosadziłaś'', wspominając tylko o jednym forum i o wkurzaniu ,,kilku'' osób.

Zainfekowane dokumentnie są m.in. fora ,,Kraj'' i ,,Świat'' — tam już nie ma żadnych dyskusji, są tylko hejty, głównie na t.zw. ,,lewaków'', połączone z propagandą proputinowską.

A do wkurzonych należy jeszcze doliczyć tych licznych, którzy na któreś z forów GW zajrzeli, może i próbowali przedstawić jakiś pogląd lub postawę, spotkał ich putinowaty atak z kilku stron i poszli sobie gdzieś indziej. Gazeto, tracicie użytkowników oraz dobre imię przez ten chroniczny brak reakcji na jednostronność propagandy na forach.

- Stefan
      • monalisa2016 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 13:59
        Stefan4 co byscie robili bez Putina ze jestescie takimi wielbicielami jego? Widzicie juz w kazdej osobie putinowcow wystepujacych juz wszedze i na kazdym kroku. :-) Nie jest juz to chore???:-)
        • stefan4 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 14:19
          monalisa2016:
          > Stefan4 co byscie robili bez Putina

Możesz zwracać się do mnie w liczbie pojedynczej, zwyczajnie po polsku.

Pewnie byśmy ze sobą dyskutowali (do tego niby służy forum dyskusyjne), zamiast na siebie wzajemnie warczeć. Ale w interesie Putina jest utrudnianie porozumienia między ludźmi, którzy mogliby nie chcieć uznać jego władzy. Szczególnie nie znosi aktów przyjaźni między ludźmi różnych narodowości czy religii, takich jak pomoc Polaków dla Ukraińców.

Dlatego kiedy ktoś na polskim forum głosi brednię, jakoby wszyscy Ukraińcy mieli w genach nabijanie na widły polskich niemowląt, to mam do wyboru: albo uwierzyć w jego głupotę, albo w jego złą wolę. W tym drugim przypadku majaczy mi zza takiej wypowiedzi twarz Putina. Na zasadzie, że is fecit, cui prodest.

- Stefan
          • monalisa2016 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 14:36
            Stefan nie kieruje tylko do ciebie ale do wszystkich ktorzy widza juz przyslowiowe biale myszki w snie. Kto ma inne zdanie niz Dorotka ten w jej oczach jest zaraz stemplowanym ruskim trolem, onuca, agentem itd. Kto ma tu problem?

Fora sa po to by przedyskutowac problemy!!!
            • stefan4 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 15:08
              monalisa2016:
              > Fora sa po to by przedyskutowac problemy!!!

Pewnie, przedyskutować, a nie nawrzeszczeć na oponenta. Kiedy ostatnio widziałaś tu dyskusję, której uczestnicy spokojnie przestawialiby swoje racje, kombinując, gdzie mogą być punkty wspólne różnych stanowisk?

monalisa2016:
              > Kto ma inne zdanie niz Dorotka [...]

W dyskusji między nami dwojgiem przywołujesz osobę trzecią w negatywnym kontekście. To nie służy spokojnej dyskusji, tylko wbijaniu klinów. Bo
                  • albo zgodzę się z Tobą i Dorota pozostanie sama po drugiej stronie barykady;
                  • albo nie zgodzę się z Tobą i na siebie nawrzeszczymy.
              Ani jedno ani drugie nie przybliży nas do Prawdy ani do Cnoty.

- Stefan
              • monalisa2016 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 17:05
                Jestem juz spowrotem, ja nie wrzeszcze na nikogo i nie donosze na drugich tak jak niektorzy robia tu na forum.

PS. moj jutrzejszy wpis, jeszcze go dobrze nie przeczytalam i nie przeanalizowalam, spjrzalam tylko okiem na drugi ekran jak to sie "mowi miedzy zakaska a wodka / wodki nie pije!!!" rzcilam tylko okiem bez jakiegokolwiek dokladnego przeczytania. Jak bede miala czas przeanalizuje i sie do niego odniose.
    • monalisa2016 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 10.09.25, 13:54
      Dorotko kto sie robi agresywny?
    • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 09:06
      Ja nie uciekam. Spróbuję rozwiązać ten problem.
    • marecky81 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 09:44
      Twierdzisz, że modzi/admini forum gazeta.pl pobierają wynagrodzenie w niewymienialnych rublach?

A wracając do tematu wątku, aby zadziałało, we wniosku trzeba zalinkować odpowiednie wpisy trolli.
      • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 10:02
        Żaden z trolli nie przyznaje źródła swoich inspiracji (tym bardziej zatrudnienia), a w ich wypowiedziach nie ma wprost pochwały Rosji.

Ich robota polega na uporczywym, intensywnym cedzeniu niechęci do walczącej Ukrainy i wyrażaniu bólu z powodu ofiar wojny w Ukrainie. Plus duża nienawiść do instytucji Unii Europejskiej i samej idei jedności Europy. Plus bezwarunkowe poparcie dla (proputinowskiej) prawicy.

Dlatego nie zamieszczam konkretnych wpisów, bo to wszystko jest robione profesjonalnie po trollowsku: niemal "podprogowo". Że tak powiem: całokształt swiadczy o trollowaniu.

Przyznam, że mnie osobiście najbardziej wkurza ten ich perwersyjny pacyfizm: użalanie się nad ofiarami wojny. Dlatego zresztą napisałam ten wątek. Przelało się.
        • stefan4 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 10:24
          dorota_333:
          > Ich robota polega na uporczywym, intensywnym cedzeniu niechęci do walczącej
          > Ukrainy i wyrażaniu bólu z powodu ofiar wojny w Ukrainie. Plus duża nienawiść do
          > instytucji Unii Europejskiej i samej idei jedności Europy. Plus bezwarunkowe
          > poparcie dla (proputinowskiej) prawicy.

Tak, ale to nie wszystko. Ja bym do tego jeszcze dopisał samo niszczenie dyskusji. Kiedy dwie osoby wyrażają różne poglądy na jakąś sprawę polityczną, to ,,ich robota'' polega na tym, żeby tą ich różnicę uogólnić na wszystko, wmówić im niemożność dogadania się w żadnej sprawie, a dyskusję zmienić w mecz bokserski — kto komu bardziej powiedział do słuchu, a kto się jak odwinął. I potem dyskutujemy już nie na argumenty rzeczowe, co mogłoby obie strony wzbogacić, tylko na grzmiące hasła i uszczypliwości, co tylko nas dzieli.

Putin wie, że wszystko, co nas dzieli, jego wzmacnia. Tak jak w XVIII wieku podziały na panów i chłopów, katolików i innowierców, zwolenników unii z Litwą i zwolenników ograniczenia wpływów litewskich, szukających króla we Francji i szukających go w Szwecji itd. — wzmacniały Katarzynę II. Oczywiście nie chodziło o same różnice poglądów, ale o zawiązywanie różnych konfederacji gotowych do zbrojnego upierania się przy swoim.

- Stefan
          • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 10:31
            ...i z tych wszystkich powodów (które uzupełniłeś) proste żądanie: podaj konkretne posty jest trudne do wypełnienia, o ile nie niemożliwe.

Trollowanie na rzecz Rosji działa w sposób dalece bardziej zniuansowany niż entuzjastyczne przyznanie: kocham Putina i chcę tutaj rosyjskiego ładu.

Mam nadzieję, że Admini gazetowi dorośli intelektualnie do swoich zadań.
            • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 10:57
              Krótka ściąga dotycząca narracji rosyjskich:

wyborcza.biz/biznes/7,177150,32242451,atak-dronow-narzedziem-wojny-psychologicznej-to-byla-skoordynowana.html#s=S.index-K.C-B.1-L.15.duzy

Do uprzedniej listy dodałabym bardzo istotne (co mi umknęło): podważanie oficjalnych źródeł informacji i sianie chaosu informacyjnego. Dlaczego to wspominam? Nasze forumowe trolle czynią to nagminnie.
        • monalisa2016 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 17:31
          dorota_333 napisała:

> Żaden z trolli nie przyznaje źródła swoich inspiracji (tym bardziej zatrudnieni
          > a), a w ich wypowiedziach nie ma wprost pochwały Rosji.

Jakich inspiracji, inspiracji prosto z Brukseli, Dorotko jak mozna sie zgadzac z tym skoro pieniadz podatnika jest wydawany beztrosko dla chorych ideologii bez wzgledu na dobro europejskiego spoleczenstwa, co tam miejsca pracy, co tam zdanie czy dobro europejskiego suwerenna. Do czego to doprowadzilo, doprowadzilo do tego ze unia sama wlasnorecznie doprowadza do jej upadku, spojrzmy i przeanalizumy ostatnia umowe celna z USA. Osoba z Stanow bardzo celnie podsumowala to na wideo, czyzby ona byla tez ruskim agentem, onuca, trollem, ... itd w twoich oczach? Do czego to doprowadzi, oto jest pytanie, czy kieszen suwerena to wytrzyma? Wideo przestawilam na jezyk polski, posluchaj

Najnowsze zakazami uni miedzy innymi podkreslam jeszcze raz miedzy innymi to: zakaz uzywania bawelny,zakaz proszku do pieczenia,zakaz lakieru do paznokci itd, itd. Czy worki z juty zamiast ubran beda jeszcze dozwolone pytam ot tak z humorem?

www.youtube.com/watch?v=HMd07tiBnsc
          Sztuczna inteligencja nie jest jeszcze tak doskonala by przekazac tresc tak jak jest ona przekazywana w innych jezykach.

Zaraz przypomina mi sie sroga zima pare lat wstecz (chyba za czasow pana Obamy) kiedy Niemcy zwrocily sie do Stanow o dostarczenie gazu do Niemiec, jaka dostaly odpowiedz od Stanow? Ano my tez mamy sroga zime. Wiec Niemcy z koniecznosci zwrocily sie do Rosji, Rosja zwiekszyla cisnienie w rurociagu mieszkania byly ogrzewane a przemysl nie stanal w dodatku nawet Polska skorzystala na tym bo dostala tez porcje rosyjskiego gazu z Niemiec bo tez mieli problemy. Faktow sie nie zaprzecza!
          Ot traktowanie swoich sojusznikow przez Stany.

>
          > Ich robota polega na uporczywym, intensywnym cedzeniu niechęci do walczącej Ukr
          > ainy i wyrażaniu bólu z powodu ofiar wojny w Ukrainie. Plus duża nienawiść do i
          > nstytucji Unii Europejskiej i samej idei jedności Europy. Plus bezwarunkowe pop
          > arcie dla (proputinowskiej) prawicy.
          > Dlatego nie zamieszczam konkretnych wpisów, bo to wszystko jest robione profesj
          > onalnie po trollowsku: niemal "podprogowo". Że tak powiem: całokształt swiadczy
          > o trollowaniu.

Uriolas to sobie albo ktos ci te brednie wlozyl do glowy ze przypisujesz to innym? Jakiej niecheci, gdzie i kiedy, daj konkretne nam przyklady.

>
          > Przyznam, że mnie osobiście najbardziej wkurza ten ich perwersyjny pacyfizm: uż
          > alanie się nad ofiarami wojny. Dlatego zresztą napisałam ten wątek. Przelało si
          > ę.

No by ty tak chcesz by padaly bomby innym na glowy, co jest ci milsze cialu, pokoj czy niezliczne tysiecy trupow?
          Tak jestem pacyfistka, zycze sobie i propaguje POKOJ i DYPLOMACJE na swiecie by nie bylo cierpien ludzkich w przeciwnosci do twoich zadan ktore bez zenady propagujesz nam na forum!!!
    • kasi.aa Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 11:41
      Bardzo proszę o wysłanie przykładowych linków do wpisów, o których mowa, pod adres forum@grupagazeta.pl
      Im więcej linków do wpisów łamiących regulamin, tym skuteczniej będziemy mogli interweniować, o ile zgłoszenie będzie zasadne. Z góry dziękuję.
      • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 11:47
        No właśnie to próbuję wyjaśnić powyżej, że wpisy trolli nie łamią regulaminu. Bo sianie chaosu informacyjnego i wyrażanie ubolewania nad tym, że walka Ukraińców generuje ofiary śmiertelne - łamaniem regulaminu nie jest. Rosyjska narracja działa dużo bardziej subtelnie.
        • kasi.aa Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 12:08
          Mimo wszystko, poproszę o zgłoszenie mailem wraz z linkami oraz uzasadnieniem.
          • senioryta13 Re: przepraszam bardzo 11.09.25, 14:06
            kasi.aa napisała:

> Mimo wszystko, poproszę o zgłoszenie mailem wraz z linkami oraz uzasadnieniem.

...a czy nie mozna tych linkow publicznie pokazac, tym bardziej, ze dorotka twierdzi, ze regulamin nie byl zlamany? A moze dorotka ma problemy ze zrozumieniem posta i stara sie cos tam dostrzegac, czego w ogole nie ma?

Dlaczego zniknal na PiG niewygodny post o smierci Czarlie Kirka ? Artykulu w gazecie tez juz nie ma.
            ?????
            Wyzwiska jakie dorotka bez przerwy uzywa w stosunku do forumowiczow, demaskuja ja, jako osobe niezbyt zrownowazona.
          • stefan4 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 14:21
            kasi.aa:
            > Mimo wszystko, poproszę o zgłoszenie mailem wraz z linkami oraz uzasadnieniem.

Kasiu, żądasz niemożliwego.

My piszemy na forach albo z poczucia interesu publicznego, albo z potrzeby serca. Zgłaszanie czegokolwiek prywatnym mailem (niewidocznym dla kolegów) nie zaspokaja żadnej z tych potrzeb; w dodatku jest nieetyczne i pachnie donosicielstwem. Jeśli chcę, żeby ktoś został zbanowany, to mówię to otwarcie, a nie donoszę — tak zresztą zrobiła Dorota w poście otwierającym ten wątek.

Co innego administracja Forum. Wy jesteście odpowiedzialni za jego ogólny wydźwięk i możecie więcej, bez łamania zasad współżycia społecznego. Oczywiście wolałbym, żeby i to się odbywało z zachowaniem sensownych zasad; takich jak przedstawienie ,,winnemu'' zarzutów i umożliwienie obrony, ale już przywykłem, że na tym Forum nie da się tego zrobić.

Jednak zróbmy, co się da, bo putinowska propaganda to nasz wspólny problem.

- Stefan
            • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 14:47
              Napisałam posta z przykładowymi linkami dotyczącymi obu trolli (i kilku obszarów tematycznych). Pół godziny grzebania patykiem w kupie, niestety, na dłuższy risercz nie starczyło mi cierpliwości. Ale jeśli trzeba będzie, to dalej poszukam.
              • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 14:49
                Mam nadzieję, że po bezpośrednim ataku na terytorium NATO, jaki miał miejsce ostatnio, polityka informacyjna nieco się zmieni. Bo to też jest przecież pole wrogiego działania.
        • senioryta13 Re: wyzwiska 11.09.25, 15:03
          dorota_333 napisała:

> ...i wyrażanie ubolewania nad tym, że walka Ukraińców generuje ofiary śmiertelne -

Czy chcesz przez to powiedziec, ze tobie nie jest zal dzieci i mlodziezy ukrainskiej? Ja mowie otwarcie, ze jest mi bardzo zal. Tobie sie to nie podoba i doszukujesz sie bog wie czego , to jest juz sprawa tylko twojej psychiki, wolno ci interpretowac wedle twojego uznania, tylko prosze nie czepiac sie innych i nie wyzywac/przezywac.
          • stefan4 Re: wyzwiska 11.09.25, 15:34
            senioryta13:
            > dorota_333:
            > > ...i wyrażanie ubolewania nad tym, że walka Ukraińców generuje ofiary śmiertelne -

dorota_333:
            > - łamaniem regulaminu nie jest.

Senioryto, ucięłaś cytatowi puentę.

senioryta13:
            > Czy chcesz przez to powiedziec, ze tobie nie jest zal dzieci i mlodziezy ukrainskiej?

Albo nie zrozumiałaś postu Doroty, albo umyślnie zniekształcasz jego sens.

senioryta13:
            > Ja mowie otwarcie, ze jest mi bardzo zal.

Mnie również. Jestem przekonany, że Dorocie też.

senioryta13:
            > Tobie sie to nie podoba i doszukujesz sie bog wie czego , to jest juz sprawa
            > tylko twojej psychiki [...]

Patrz, ile wydumałaś osobiście i dokleiłaś do sfałszowanego cytatu. Najpierw, że współczucie dla ofiar jej się nie podoba, potem, że jej psychika szwankuje...

To jest właśnie przykład, jak absolutnie nie powinniśmy dyskutować, jeśli chcemy przetrwać.

- Stefan
            • senioryta13 Re: wyzwiska 11.09.25, 16:16
              stefan4 napisał:
              > senioryta13:
              > > Ja mowie otwarcie, ze jest mi bardzo zal.
              >
              > Mnie również. Jestem przekonany, że Dorocie też.

No popatrz, wszyscy sie zgadzamy, wiec problemu nie ma, tylko skad te wydumane donosy dorotki?

• senioryta13 Re: wyzwiska2 11.09.25, 16:28
              stefan4 napisał:
              > senioryta13:
              > > Tobie sie to nie podoba i doszukujesz sie bog wie czego , to jest juz s
              > prawa
              > > tylko twojej psychiki [...]
              >
              > Patrz, ile wydumałaś osobiście i dokleiłaś do sfałszowanego cytatu. Najpierw,
              > że współczucie dla ofiar jej się nie podoba, potem, że jej psychika szwankuje..

Akcja powoduje reakcje.
              Wczesniej juz mogles bronic poszkodowanych, bo od dawna dorotka odgraza sie i straszy, a to o czyms swiadczy...

> To jest właśnie przykład, jak absolutnie nie powinniśmy dyskutować, jeśl
              > i chcemy przetrwać.

Calkowicie sie zgadzam.
              Dorota widzi myszki i stad te wyzwiska i donosy.
              Szkoda tylko, ze wczesniej nie reagowales na jej wyzwiska.
              • monalisa2016 Re: wyzwiska2 11.09.25, 18:06
                Lata temu zagladalam na rozne fora, zagladalam tez na forum PiG, co tam widzialam? Rynsztokowy jezyk, jezyk wulgaryzmu ktorego uzywala w owym czasie Dorota333. Napisalam jej kiedys ze dama nie uzywa tak wulgarnego jezyka i od tego czasu stalam sie jej wrogiem a potem ruskim trollem. Wiec Dorotko za to ze wplynelam na zmiane twojego codziennego w tamtych czasach wyslawiania sie na forum teraz krzyczysz o banowanie nas na forum? Jak to jest z toba? Przypomnij sobie tamte czasy mam nadzieje ze istnieja jeszcze te posty!
    • dorota_333 Re: Zbanujcie wreszcie te rosyjskie trolle z foru 11.09.25, 11:48
      Jeśli masz rację: to straszne. Bo to by oznaczało bardzo tanią sprzedajność.

No i to by oznaczało, że demokracja w powiązaniu z brutalnym kapitalizmem może się nie obronić. Polegnie informacyjnie.
    • senioryta13 Re: skandaliczne porownania 15.09.25, 16:38
      Polityka i Gospodarka.

Bardzo prosze zainteresowac sie watkiem zalozonym przez dorote:
      forum.gazeta.pl/forum/w,17007,179347528,179347528,Charlie_Kirk_i_amoralny_nihilizm_wspolczesnej_praw.html
      ...do kogo, w swoim kregu, rozmowach, przyrownuja, niedawno zamordowanego, Charliego Kirka.
      Wymieniac/podpowiadac nie bede, ale to jest skandaliczne. Bardzo prosze sie tym zainteresowac.
      Dziekuje.
      • stefan4 Re: skandaliczne porownania 15.09.25, 18:17
        senioryta13:
        > ...do kogo, w swoim kregu, rozmowach, przyrownuja, niedawno zamordowanego, Charliego Kirka.

A co Ci do rozmów w ,,kręgach'', do których Ty nie należysz? Dziecko, Europa to nie Rosja ani Usawice, tu władze nie wtykają łap w to, co ludzie mówią między sobą.

A co do Charliego Kirka: czy potrafisz powiedzieć o nim cokolwiek dobrego poza tym, że nie żyje? Jeśli tak, to bardzo proszę... tylko już bez wspominania ,,lewaków'', Bidena czy Kamali. Chodzi o Kirka, a nie o Kamalę, Bidena, czy ,,lewaków''.

- Stefan
      • monalisa2016 [...] 15.09.25, 21:57
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka