Dodaj do ulubionych

info dla nowo-ukąszonego

28.09.06, 16:01
przepraszam, że w tak "prozaicznej" sprawie, ale przewałkowałem to forum i nie znalazłem potrzebnej informacji.

Kiedy się u Was zaczęły pojawiać pierwsze objawy choroby?

Zostałem "trafiony" w ubiegłą sobotę w lesie pod Opolem, kleszcza miałem ok.4 godz. na nodze i nie mając pensety wyciągnąłem go w całości paznokciami (teraz wiem że to nie było za mondre).

Od 3 dni mam ból głowy, w nocy jak leżę jest mi lepiej. Rumienia nie mam ale wiem, że na niego można czekać i kilka tygodni o ile wogóle się pojawi. Poza tym nic innego nie zaobserwowałem, nie licząc paru chwilowych drętwień w "zdrowej" nodze, ale już nie wiem czy to fakt, czy autosugestia (tyle się naczytałem na forum o dolegliwościach tej chroby).

Czy przed zrobieniem testu WB (to dopiero za 5 tyg. jak wyczytałem) mam coś jeszcze robić?
Obserwuj wątek
    • agata322 Re: info dla nowo-ukąszonego 28.09.06, 20:56
      Możesz zrobić ellisa po 3 tygodniach. Jak jesteś zarażony to wyjdzie.A później
      zrób dokładniejszy czyli wb.
      • franiolek1 Re: info dla nowo-ukąszonego 28.09.06, 21:49
        Elisa po trzech tygodniach tez wychodzi najczesciej negatywna. To za wczesnie
        na badanie. Oprocz tego Elisa jest testem zupelnie falszywym. Nie warto wydawac
        forsy, bo i tak niczego sie nie dowiesz.
        U mnie Elisa tylko raz byla dodatnia ( 5 tyg po ukaszeniu), przed i po byla
        ujemna. A borelioze mam piekna, z wszystkimi objawami, jestem uznana za ciezki
        przypadek. Western Blot wychodzi caly czas pozytywny. Mialam nawet sporo paskow
        pozytywnych!
        Moje dzieci tez maja negatywna Elise, pozytywny WB.
        • agata322 Re: info dla nowo-ukąszonego 28.09.06, 22:48
          Mój synek miał robiony ellisa po trzech tygodniach i wyszedł pozytywny. Test
          kosztuje około 50 zł więc dlaczego nie zrobić na początek i czekać jeszcze 3
          tygodnie na wb / + 2 tyg. na wynik wb/.Lepiej jednak coś zrobić , niż nic i
          tylko czekać ..
          Jeżeli coś wyjdzie to można zacząć brać antybiotyk.
          Sceptycznie podeszłam do tych 3 tyg. podanych mi przez zakaźnika, ale test
          zrobiłam synkowi no i wyszedł.
          Może franiolek1 powie co chłopak ma zrobić w okresie oczekiwania na wb?!
    • franiolek1 Re: info dla nowo-ukąszonego 28.09.06, 23:15
      Brac antybiotyk, bo sa objawy. Tak ja bym zrobila. Ja czekalam i choroba sie
      rozwinela.
      A Elise mozna oczywiscie zrobic, tylko niestety robiona za wczesnie moze wyjsc
      negatywna i uspic czujnosc. O to mi chodzilo. Jezeli wyjdzie negatywna, to nie
      nalezy wykluczyc infekcji, niestety.
      Elisa, statystycznie wychodzi prawidlowo jedynie w 30-40 % przypadkow i o tym
      trzeba wiedziec.
      • dx771 Re: info dla nowo-ukąszonego 28.09.06, 23:41
        Widze ze z opolskiego trafia na forum wiele przypadków. Powiem krótko: jak masz
        watpliwości i trafiłeś na forum to nie jest dobry znak.
        • szympek88 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 06:19
          Mozesz sobie zrobić test Western Blota, który dość często wychodzi i w ten
          sposób bedziesz miał niezbity dowód na to, że jesteś chory. Wyniku WB raczej
          się nie podważa, elise można podwazyć.
      • andy461 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 09:05
        dzęki za radę
    • andy461 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 09:11
      Brać antybiotyk - OK, też tak myślałem. Ale czy to nie zmieni wyników testów?
      Jeżeli tak, to chyba wolę być pewny, że mam/nie mam wirusa i poczekać jeszcze 2 tyg. i zrobić przynajmniej na początek elisa.
      Jak pisałem z objawów na razie boli mnie głowa i to nie cały czas. Innych jeszcze w zasadzie nie ma, ale cały czas śledzę. Jak pisał chyba Artur, objawy muszą występować równolegle- przynajmniej kilka.
      Moja obecność tutaj to wynik informacji od sąsiada, którego ugryzł kleszcz parę kilometrów od "mojego" miejsca i miał klasyczne objawy, ale nie wiedział dokładnie kiedy to się stało bo nie zauważył kleszcza, tylko wiedział że był w czerwcu w lesie.
      Wolę więc za wczasu przygotować się na walkę z paskudztwem.

Ale a propos mojego pierwotnego pytania - nikt mi jeszcze nie odpowiedział, w jakim czasie od ukąszenia zaczęły u Was występować objawy choroby?

z góry dziękuję
      • anna.zyg Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 09:13
        masz bakterie a nie wirusa
      • krystek67 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 09:43
        Pierwsze objawy u mnie wystąpiły dopiero po 8 latach.
        Było to gorsze widzenie na jedno oko. Uczucie jakby patrzenia przez folię.
        Potem doszła słabość nóg przy długich/10km/ spacerach.
        Nie przeszkadzało mi to specjalnie, ale z upływem czasu objawy się zaostrzyły i
        doszły nowe. Wszystkie moje objawy są typowo neurologiczne.
        Pozdrawiam Krystyna
      • franiolek1 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 12:26
        U mnie- stan grypobodobny ( bol gardla, lamanie w kosciach, zmeczenie, chec
        snu - ale nic strasznego) po dwoch tygodniach od ugryzienia. Po trzech
        tygodniach wszystko sie pogorszylo ( wtedy dostalam antybiotyk, testy byly
        negatywne) i juz od tamtego czasu, nie polepszylo sie...Jestem chora piaty
        miesiac.
        • mag68 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 15:59
          Po 10-ciu dniach od ukąszenia pojawiły się pobolewania w mięśniach, coś jak
          kłucia i świdrowania, ból w stawach dłoni, ogólne rozdrażnienie i rozbicie,
          nadmierna potliwość. Te dolegliwości chwilowo ustępowały , poza tym sądziłm że
          są one spowodowane moją "autosugestią", gdyż mocno zaczytywałam się w forum.
          Po półtora miesiąca dotarło do mnie, że to jednak borelioza, a i spektrum
          objawów się nieco poszerzyło.
          • mag68 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 16:05
            Zapomniałam dodać, kleszcza też miałam 4-5 godz. i jakoś trudno mi było
            uwierzyć , że zdążył zarazić.
            Oczywiście życzę Ci, aby twój kleszcz był zdrowy.
            • dziubolek2 Re: info dla nowo-ukąszonego 29.09.06, 18:54
              Ja myślę, że krótko po ukąszeniu najlepszym badaniem jest PCR. Stężenie
              bakterii wysokie i we krwi, więc szansa na pozytywny wynik bardzo duża. To jest
              najlepsza metoda zaraz po ukąszeniu. Szkoda czekać na przeciwciała. Ja tak
              właśnie czekałam, chociaż po 2 tygodniach miałam objawy grypopodobne, dziwne,
              wypisz wymaluj -teraz to wiem- borelioza. Byłam u 2 lekarzy i oni własnie
              kazali mi czekać. Teraz, tfu, tfu, jeśli bym miała spotkanie z kleszczem, to po
              pierwsze bym jemu zafundowała PCR, a jeśli by nie było do tego warunków,
              zrobiła bym PCR sobie natychmiast. Kosztuje ze 130 złotych i robią w wielu
              miejscach.
              • artur737 Re: info dla nowo-ukąszonego 30.09.06, 02:52
                Krotko po ukaszeniu PCR jest jedynym badaniem na borelioze ktore moze wyjsc dodatnio.
                Ale lepiej robic je z wycinka rumienia.

Z krwi moze wyjsc, ale moze tez wyjsc falszywie ujemnie.
            • andy461 Re: info dla nowo-ukąszonego 30.09.06, 09:13
              serdeczne dzięki wszystkim za informacje i Tobie Mag za pogodę ducha jaką zaprezentowałaś życząc "zdrowego kleszcza"- to raczej rzadko spotykane na tym forum.
              Każdy przejęty jest własną chorobą, więc nie za bardzo ma chyba ochotę wspierać psychicznie innych.
              Rozumiem, że przejąć się trzeba problemem, ale żyć w strachu to chyba nie - to nie pomoże.

Ponieważ nie mam rumienia (jeszcze !/? ) to chyba poczekam te pare tyg. na test WB, chyba że coś wcześniej zacznie się dziać.

Pozdrawiam Wszystkich i jeśli już zdaży się być Wam dziabniętym, to życze "zdrowych kleszczy" wink
    • andy461 Re: info dla nowo-ukąszonego 09.10.06, 15:53
      No niestety do poprzednich objawów doszła grypa i bóle stawów (tak grypy nigdy nie przechodziłem). Moja żona też czuje się fatalnie, nie ma grypy tylko bóle stawów, pieczenie skóry, choć nie była ugryziona.
      Zrobiła badanie krwi immunologiczne?? w kierunku boreliozy i IgG wyszło 4,2.
      Ja nie robiąc testów przekonałem mojego lekarza do rozpoczęcia leczenia i zaaplikował nam doxy 2x200 mg.

Czy nie mając rumienia po ugryzieniu (2 tyg. temu) jest to właściwy lek?

W ulotce doxy jest wskazanie na borelioze "w przypadku wędrującego runienia", o pozostałych przypadkach - cisza.
      • niko161 Re: info dla nowo-ukąszonego 09.10.06, 16:06
        Jak na mój gust - lek jak najbardziej własciwy - zwłaszcza, ze jeste szansa że
        przy okazji wytłucze nieco koinfekcji (tak pisała Artur), my tu na forum chyba
        wszyscy od niego zaczynamy... Nie wiem tylko jak z dawką, nie wiem ile ważysz
        (dr Donta pisze o 5-6 mg na kilogram masy ciała doxy na dobe - ja na początek
        brałam 200/doba i herxiki miałam...). Ale to i tak sukces ze dostaliscie po 400
        doxy a nie standardowe 200... Myslę - trzymajcie się doxy a w razie
        niepowodzenia w leczeniu - myslcie co dalej... I leczcie sie intensywnie -
        macie duze szanse na wyleczenie - ale to pewnie juz wiecie... Powodzenia
      • andy461 Re: info dla nowo-ukąszonego 09.10.06, 16:16
        małe sprostowanie - ten test robiony przez żone to Elisa i nie IgG tylko IgM wyszło 4.2. IgG = 0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka