andrzej.picheta 03.08.05, 14:52 Słuchjcie, mam pytanko: jakie sa 3 najbardziej popularne sposoby moderowania forów internetowych. Jakie sa ich plusy, jakie minusy? Bedę bardzo wdzięczny za pilną odpowiedź. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gośćAnPi Re: Sposoby moderacji forów IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 03.08.05, 14:58 I co? Można? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Sposoby moderacji forów 03.08.05, 16:09 jak zwykle u prezu: dużo słów - mało treści. ja znam dwa sposoby: tzw prewencyjne (np na onecie): piszesz coś, moderator czyta, jak jest w porządku to wpuszcza na forum. Plusy takie, że nie widzisz chamstwa i sprośności. Minusy - czekasz aż Twój post sie ukaże i nie wiesz: wpuszczą, nie wpuszczą, za 5 minut, za pół dnia - dla mnie to bez sensu. Poza tym kiedyś nie wpuścili mi cytatu z Piczomiry Kochanowskiego. Drugi sposób to taki jak na GW. Post sie ukazuje od razu, a potem przychodzi sprzątaczka i zamiata. Zaleta - możliwość szybkiej wymiany zdań. Jak temat jest aktualny i ciekawy, to posty tak śmigają, że masz wrażenie gadania bezpośrednio. Dla mnie to ciekawsze. Wadą sa śmieci, na które się natykasz. Trzeba poczekać na ich usunięcie, bo ekipa sprzątająca nie siedzi cały czas na każdym forum. Fizyczna niemożliwość. Słyszałam, że jest jeszcze moderowanie przez samych użytkowników. Coś w rodzaju naszych "koszy", tylko chyba posty wylatują automatem po iluś-tam zgłoszeniach. Ale o tym musi się wypowiedzieć ktoś, kto zna tak moderowane fora. Odpowiedz Link Zgłoś
jabbur Re: Sposoby moderacji forów 03.08.05, 16:41 Polecam lekturę: en.wikipedia.org/wiki/Moderation_system j/a Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Znam jeszcze jeden 04.08.05, 00:39 Admin zawiazuje sobie przepaske na oczach i tnie. Na kogo wypadnie, na tego bec. Odpowiedz Link Zgłoś
messja Re: Znam jeszcze jeden 04.08.05, 22:58 sceptyk napisała: > Admin zawiazuje sobie przepaske na oczach i tnie. Na kogo wypadnie, na tego bec > . obok tego jest jeszcze jeden wazny: wedlug dyrektyw znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
janek0 Re: Sposoby moderacji forów 17.08.05, 22:04 andrzej.picheta napisał: > Słuchjcie, mam pytanko: jakie sa 3 najbardziej popularne sposoby moderowania > forów internetowych. Jakie sa ich plusy, jakie minusy? Bedę bardzo wdzięczny > za pilną odpowiedź. Dzięki! jeszcze jest "wycinanie po linii". Odpowiedz Link Zgłoś