kwisniewski 04.12.09, 21:01 - Pomnik na pewno powstanie i są na ten cel pieniądze - przekonuje Wioletta Kulpa z PiS. po tym optymistycznym zdaniu czekam na finisz i .. chyba rozwiązania Komitetu Budowy Pomnika Bolesława Krzywoustego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciek.zwany.jajem Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego 04.12.09, 21:15 Z wieloma inwestycjami 'ratuszowi' nie potrafili sobie poradzić więc oczywistym jest że z pomnikiem również nie będzie łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwisniewski Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 04.12.09, 21:23 www.polskaniezwykla.pl/gallery/userImages/9138.jpeg Za jednym zamachem dwóch królów Herman i Krzywousty - taki pomnik już jest w Inowłodzu, nie potrzeba nic więcej tylko wykonać drugi odlew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 04.12.09, 21:32 I byłby to w Płocku już 3 falsyfikat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybiorca Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 05.12.09, 18:29 No to niech Gazeta oglosi ankiete i niech plocczanie sami wybiora taki projekt który będzie sie ludziom podobał. Co s tu za duzo kręcenia. Przy pomniku Piłsudzkiego nie bylo takich ceregieli. Stanął i juz. A tu o cos chodzi. Czy jest tu drigie dno? Beradność kwalifikatorów pomnika poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he...he..he... Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 21:24 ładne Kfiaty, jak się do roboty chce zatrudnić fachowca od wszystkiego to trza się liczyć z konsekwencjami. pan co ogłaszał i wybierał też jest fachowiec od wszystkiego, to sie napewno zna na fszystkim. 10 tys za roztrzygnięcie \bo przecież rozstrzygnoł\ rozgrzeszą jego próżną duszyczkę. zacznij kfiatku myśleć głową nie paragrafą. ps. gapciu jaką ty masz prostą konstrukcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator do kwiś Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.155.c77.petrotel.pl 04.12.09, 22:51 Dlaczego chcesz rozwiązania Społecznego Komitetu Budowy Pomnika i co ci szkodzi tak ofiarny społecznik jak Marian WILK, który chce BOLESŁAWA III zw. Krzywoustym w Płocku na koniu, ponieważ On (zn. BOLESŁAW ) całe życie spędził na koniu w walce zbrojnej o rozszerzenie i utrwalenie granic państwa polskiego. Scalenie ziem Wielkopolski, Małopolski i Mazowsza w jedno państwo i obronienie jego bytu jako Polski Piastowskiej, zwane jest przez niektórych historyków " cudem piastowskim ", który stał się dzięki zawodowym drużynom rycerskim (guasi armii zawodowej) pierwszych Piastów z Wielkopolski i dokonało ogniem oraz mieczem, bo państwa tzw.POLAN nie było. A ci Piastowie Wielkopolscy doszli do Wisły i tu zbudowali gród obronny Płock jako strażnicę graniczną swojego państwa na terenie ówczesnej Maz(s)ouii, która za Bolesława III pełniła też funkcje stołeczne, bo tu na stolcu władcy zasiadał zwycięzski książę. I takie są najnowsze interpretacje początków państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodriger Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 22:58 Zapomniałeś o oślepieniu swojego brata i rozbiciu dzielnicowym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp.do Rodrigera Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.155.c77.petrotel.pl 05.12.09, 01:01 Konflikty do tronu wtedy tak rozwiązywano w sposób okrutny, tym bardziej ze zdrajcą, który ściągnął sobie do pomocy na ziemie piastowskie zagony rycerzy germańskich! A kto Niemców sprowadza na Polskę to tylko na pohańbienie i karę zasługuje. Natomiast rozbicie dzielnicowe próbował "ratować" poprzez ustanowienie I władcy na dzielnicy senioralnej i nie jego winą jest, że następni książeta to "schrzanili". I mógł być koronowanym na króla Polski, bo był silnym i zwycięzskim władcą, miał swojego arcybiskupa do koronacji oraz tradycje królewskie w kraju po Bolesławie Chrobrym oraz prowadził aktywną politykę zagraniczną dla ewentualnego pozyskania papieża i cesarza dla tego aktu politycznego, więc dlaczego tego nie uczynił? Ta sprawa jest dla mnie ważniejszą kwestią w rozważaniach o Bolesławie III ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 09:45 Bolesław Krzywousty w niektorych kronikach figuruje jako król Polski.Niektorzy wysnuwają hipotezy ze zdołał sie koronowac.Jak bylo nie wiemy do konca. Co do Zbigniewa ,to byl on ponoc zdolnym ksieciem,i na ziemiach gdzie rzadził panował ład i spokoj. Z tym sprowadzaniem Niemcow to bym troche pofolgował,bo i u Krzyowustego walczyli rycerze z terenow dzisiejszych Niemiec.Taka to pogmatawana ta historia... A Krzyzakow(Niemcow) i tak potem sprowadzil do Polski Konrad Mazowiecki,książe z Płocka i podobno nawet pochowany w Płocku w podziemiach Małachowianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werdan Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 11:06 > A Krzyzakow(Niemcow) i tak potem sprowadzil do Polski Konrad > Mazowiecki,książe z Płocka i podobno nawet pochowany w Płocku w > podziemiach Małachowianki. Konrad Mazowiecki pochowany jest w Katedrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 12:19 Słyszałem i czytałem o miejscu pochówku Konrada Mazowieckiego zarówno w Katedrze jak i spotkałem się z tezą ,że został pochowany w Małachowiance w podziemiach dawnego kościoła pod Aulą.Dlatego też napisałem "podobno". Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego 06.12.09, 13:51 Gość portalu: hehu napisał(a): > Bolesław Krzywousty w niektorych kronikach figuruje jako król > Polski. W których konkretnie? > Niektorzy wysnuwają hipotezy ze zdołał sie koronowac. Niektórzy wysuwają hipotezy, że w Galerii Wisła są porywane dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyerjot Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 14:11 Niektórzy wysnuwają hipotezy ze uwazasz sie za alfę i omege tego forum,jedynego nieomylnego i wszechwiedzącego,a tak naprawdę jesteś w tym przynajmniej temacie dyletantem. Zauważ też opiekunie tegoż forum i kilku innych,że w merytorycznej i poważnej dyskusji,jak rzadko na tym forum,poza paroma wyjątkami trollowymi,Ty zaniżyłeś znacząco jej poziom,swoim jedynym tu wpisem,w dodatku probujac z kogos zrobic głupca i drwiąc z niego.Nie masz szacunku dla współforumowiczów i uważam że chocby ten jeden przykład w jaki odpisałes hehu powinien dyskwalifikowac Cię jako opiekuna forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram antyerjot Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.155.c77.petrotel.pl 06.12.09, 14:47 To jest właśnie tak jak napisałeś; trzeba pogonić dyletanta z forum! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego 06.12.09, 16:19 Gość portalu: antyerjot napisał(a): > Niektórzy wysnuwają hipotezy ze uwazasz sie za alfę i omege tego > forum,jedynego nieomylnego i wszechwiedzącego, I ta hipoteza jest równie absurdalna, jak podane wcześniej. :-)) > a tak naprawdę jesteś w tym przynajmniej temacie dyletantem. Nie większym niż Ty. Ale ja przynajmniej chcę się dokształcić, dlatego zadałem konkretne pytanie. A Ty, jak widzę, chcesz mi dowalić. Nie wiem, dlaczego i nie chcę stawiać hipotez, bo mogłyby być dla Ciebie przykre. > Zauważ też opiekunie tegoż forum i kilku innych,że w merytorycznej > i poważnej dyskusji,jak rzadko na tym forum,poza paroma wyjątkami > trollowymi,Ty zaniżyłeś znacząco jej poziom,swoim jedynym tu > wpisem, Zauważ, naśladowco Kwiśniewskiego lub jego anonimowe wcielenie, że zadałem konkretne pytanie, na które, jak widać, Ty również nie znasz odpowiedzi. Może więc się nie żołądkuj, ale poczekaj ze mną na odpowiedź, to i Ty się czegoś dowiedz. > w dodatku probujac z kogos zrobic głupca i drwiąc z niego. Z niego, czy z Ciebie? Jeśli "z niego", pozwól mu zabrać głos. Jeśli z Ciebie, to podpisz się właściwie. Poza tym oceniasz po sobie. Jeśli uważasz, że swoją wypowiedzią robię z rozmówcy głupca, to oznacza jedynie, że Ty w taki sposób robiłbyś głupca ze swojego rozmówcy albo poczułbyś się głupcem, gdyby do Ciebie tak się zwrócono. :-)) > Nie masz szacunku dla współforumowiczów i uważam że chocby ten > jeden przykład w jaki odpisałes hehu powinien dyskwalifikowac Cię > jako opiekuna forum. Jeśli wypowiem się tak jako opiekun forum, wtedy może zastanowię się, czy w Twojej opinii jest jakaś racja. W tym jednak przypadku nie masz jej za grosz. Szkoda Twojego zachodu. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 19:51 Konfalubujesz i strzelasz slepakami Romanie_J-to nie ja hehu pisałem,ale zgadzam sie z antyerjotem. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego 06.12.09, 20:34 Żeby się nie powtarzać... forum.gazeta.pl/forum/w,66,103921246,104001146,Re_REJS_M_Lakomski.html :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobby Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: 89.100.243.* 04.12.09, 23:03 mi sie cos zdaje ze robi sie wszystko zeby tego pomnika nie bylo, moze niech postawia tam k... pomnik gwiazdy krola dawida jestem przekonany ze nie bedzie tylu obiekcji fali krytyki ani innych gownianych powodow jak planu zagospodarowania itp. widzialem pierwotny projekt pomnika ktory zaproponowal wilk i jestem przekonany ze byl on zbyt polski i zbyt monumentalny, wzbudzalby za duzo dumy z polskosci i krolewskosci. nalezy pmietac ze to byl przede wszystkim rycerz i krol, wiec nalezy mu sie odpowiedni heroiczny wizerunek. a nie k... jakis slupek albo postac piechura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wotan Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.centertel.pl 05.12.09, 09:06 Ależ taki właśnie ma być ten pomnik.Jak nie ma w Polsce artysty który potrafi zaprojektować pomnika Księcia Bolesława [w co nie wierzę, bo tylko chyba w Płocku występują takie problemy], to skopiujcie pomnik Karola Wielkiego. Stoi w Paryżu obok katedry N.D. Jest wspaniały i doskonale oddaje ducha tamtych czasów. Osobiście tak właśnie widzę pomnik księcia Bolesława, a nie jakieś wymyśle bohomazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wewew Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.167.c75.petrotel.pl 05.12.09, 10:19 pozazdrościć znajomości ,,ducha tamtych czasów" Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego 05.12.09, 09:12 Gość portalu: obserwator do kwiś napisał(a): > Dlaczego chcesz rozwiązania Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Tego nie napisałem że chce rozwiązania Komitetu, jedynie można wyciągnąć wniosek iż gdy pomnik już będzie Komitet spełni swój cel zapisany w nazwie i może być rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 09:37 Najnowsze interpretacje poczatkow panstwowosci i naszego narodu mowia tez,ze Piastowie nie istnieli na poczatku jako Piastowie,a sam Mieszko i jego przodkowie,a nawet B.Chrobry byli zesłowiańszczonymi Normanami(Wikingami),ktorzyu pokojowo wymieszali sie z tubylcami i przejeli ich obyczaje dodajac troche swoich.Ponoc swiadczy o tym odnotowany w kronikach fakt ze Mieszko i Chrobry rozmawiali ze soba w innym niz nasz jezyku,a ich przyboczna zaufana druzyna "wojów" skladala sie z Wikingow. Podobniez tez dokument DAGOME IUDEX swiadczy o tym,ze Mieszko miał na imie wlasnie Dagome,a w dokumencie tym,potwierdzajacym dla Watykanu chrzescijanskosc nowych ziem,nie ma nazwy Polska ani innej slowainskiej a widnieje jakies "SCHINSCHEGNE".Niektorzy historycy wywowdza tą nazwe od łacisnkiej nazwy GNIEZNO.A wracjac do Krzywoustego,byl wielkim i poteznym władcą,ale nie ustrzegl sie bledow.Takie jednak byly to czasy,i lepiej pamietac zaslugi w mysl zasady że zwyciezcow sie nie sądzi.Najpierw Polskę scalił,a potem niemal rozwalił przez podział miedzy synów. Ale pomnik wg mnie się mu należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 09:40 Jako ciekawostke dodam jeszcze,ze w swietle najnowszych badan Polska nie została ochrzoczona w 966 roku a wczesniej i proces ten nie przebiegał jednorodnie,a 966 jest przyjety jako symbol,od ktorego nieslusznie datuje się tez poczatek panstwa polskiego. Podobnie mit z pochodzeniem Polakow od Sarmatów...ale to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 05.12.09, 18:59 To jam jest Wiking z praprapradziadów? A wiara w Światowida, w Swarożyca, i innych to co? Jakimże jestem wikingowym pomiotem skoro w gebie język słowiański chędożę? A może jestem z psa germańskiego, jeszcze gorszy pomiot? To gdzież są ci Polanie, Piastowie? Oni to są po mieczu wikingowym? A może pod Grunwaldem była walka bratobójcza pomiędzy Germanami czy Wikingami? Coś ci się waszeć pokiełbasiło od czosnku co go gryziesz chowająć się przed grypą lubo owe oleum z głowy przez nos wyciekło na plugawą germańską (wikongową?)ziemie płocką. Historia Polski ma to do siebie ( a wiemy to od dawna), że pisali ją pisarczyki od lat pod czyjeś życzenie. Człowiek zza morza, Walijczyk, nijaki Norman D., a jakże profesor, wziąłby się za głowę z onej paniki jaka tu wasze cedzisz przez dziurawe zęby z cuchnącej kłamstwem paszczęki. On ci, ten Walijczyk przekopał się przez wielość kwitancji i innych szpargałów wszelkiego rodzaju i nigdzie onych Wikingów nie nalazł. W okolicach Gniezna żył tam nijaki Piastun, może o nim wiesz, który jako Polan zrodził całą dynastię chwackich blondwłosych wojów i pięknych, a spolegliwych i ochędożonych niewiast z warkoczami mnóstwo co dzisiaj można potwierdzić naocznie łatwo. I trza tego się trzymać, a nie tych fanaberii watykańskich co siła potęgi nad Europą dzierżyli, ciemnotę pospólstwu wszczepiąjąc do dziś dnia. Co rzekłem. Amen! Aż mnie cholera tłucze dowiadując się kim zacz jestem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 11:18 Ziomkowi,ktory jak gbur pozwolił sobie na osobistą wycieczkę w kierunku mojej osoby,odpowiadam: Zeby mam niepopsute a i czosnku nie cierpię...a teraz do rzeczy... W moim poscie uzylem PONOĆ,a nie stwierdzilem czegos ze tak było ijuż. Napisałem o jednej z hipotez ,jakie postawili współczesni naukowcy badajacy tamte,odlegle,czasy. Posłuże sie cytatem z pewnej ksiązki. "Nie byliśmy wyjątkowi w Europie i nie byliśmy między Wisłą a Odrą "od zawsze".Nawet swoją najstarszą historię,z braku własnych kronikarskich zapisów,zapozyczyliśmy od innych.Gall Anonim,Wincenty Kadłubek czy Jan Długosz nie mieli żadnych oporów,aby adaptować do polskich potrzeb cudze mity i legendy. Autor-konfrontując polskie kroniki z zapisami zagranicznymi,z hipotezami polskich XIX i XX-wiecznych uczonych oraz z najnowszymi badaniami-próbuje pokazać,jak owe mity mogły wyglądać naprawdę,skąd czerpali swą wiedzę polscy kronikarze i dlaczego tak łatwo wierzylismy legendom". To cytat z książki autorstwa Andrzeja Zielińskiego "Polskie legendy- czyli jak mogło być naprawdę"-rok wydania 2009.proszę zwrócić uwagę na tytuł gdzie napisano "JAK MOGŁO BYĆ"-nie jak było.Autor nie stwierdza w jedyny i autorytatywny sposob ze bylo tak i tylko tak. W kaisazce tej jest teoria o tym,ze u zarania ery piastowskiej,nie było panstwa POLAN,ale ziemie nasze zamieszkiwaly rozne spokrewnione ze sobą plemiona,ze wymienie tylko kilka jak: Wislanie,Slęzanie,Goplanie,Wielkopolanie,Mazowszanie,Łuzyczanie,Lędzi anie..Wsrod Goplan i Wielkopolan rzadzil bajkowy krol Popiel,ktory byc moze wcale nie jest bajkowym.Legenda mowi ze zjadły go myszy.A wtedy istniało plemię wikingów zwane Myszyngami.Byc moze oni podbili Popiela,a po ich odejsciu wybrano na króla wlasnie Piata/Piastuna,ktory podobno wcale nie byl biednym kmieciem ,a wlasnie Piastunem dzieci Popiela,a taka funkcje mogl sprawowac jedynie ktos znaczny. Co do pochodzenia od Normanow(Wikongów) to w ksiazce wysnuto hipoteze,ze ktorys zksiazat normanskich osiedlił się w dzisiejszym Gnieznie i w pokojowy sposob wspólistniał z tubylcami i jego plemię wtopiło się w Słowianszczyznę.Jak juz wczesniej napisalem w innym poscie,o Mieszku I ,ze w dokumencie z Watykanu wymieniony on jest pod imieniem Dagome (dokument Dagome Iudex),a ziemie ktorymi władał nie wymieniono jako panstwo Polan,nie ma tam Polonii,jest Schisegne,od ktorego naukowcy wywodzą nazwe Gniezno.I wg tych naukowcow Mieszko i B.Chrobry byli potomakmi Wikingow i Slowian,dlatego też na dworze rozmawiali w "innym,dziwnym jezyku- zwlaszcza ze swoja strażą przyboczną,co sugeruje ,że straż owa była Normanami".Czy to że mozliwe iz pochodzimy od Wikingów w czyms ujmuje naszej polskiej historii i poczuciu bycia Polakami?Wg mnie nie.Ksiazka wspomina tez o micie pochodzenia Polakow od Sarmatów,ale o tym wie juz chyba kazdy jak to było.. Polecam przeczytanie tej ksiazki i zapoznanie sie z nią,ale z podejsciem do tresci w niej zawartych na dystans,i zwroceniem uwagi na czesto padajace tam "Mogło" a nie "Było". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: 91.212.223.* 06.12.09, 11:28 dzięki za trochę wiadomości.Z czytaniem u nas bardzo żle stąd i sporo wypowiedzi na forum bez sensu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.155.c77.petrotel.pl 06.12.09, 12:34 Tylko część postów złośliwa i niepotrzebna, ale ta dyskusja jest na wysokim poziomie historycznym, godnym auli uniwersyteckiej, jak żadna wcześniejsza dyskusja na forum Plock.Gazeta.pl. Śladów genów Wikingów u I Piastów Welkopolskich nie potwierdzili i nie zaprzeczyli prof.prof.z PAN: P.Urbańczyk i M.Dulinicz, podczas konfrontacji historycznych w Muzeum Mazowieckim o początkach państwa polskiego w dniu 25.11.br w Płocku, z powodu braku badań antropologicznych i DNA szczątków ( jeżeli są one tych tam pochowanych), które powinny wspierać historyków i archeologów, gdyż źródeł pisanych jest niewiele i to post faktum. Potwierdzili jednak fakt, że początki państwa polskiego i jego utrzymanie się były "cudem" w historii Europy! Takich cudownych momentów w historii Polski mieliśmy zaledwie kilka i trzeba się nimi szczycić m.in. stawiająć pomniki Piastom ! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 13:05 A warto zwrocic uwage na zwiazki Piastów własnie z Skandynawami,i to zwiazki rodzinne.Kto interesuje sie historią,ten wie co i kogo mam na mysli. "Jeśli fakty są inne,tym gorzej dla faktów"-taki cytacik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 06.12.09, 16:31 Widzisz hehu, popsułeś powietrze. Używasz słów "gdybających" (chyba wiesz co to znaczy) jak "zesłowiańszczenie itp. Zatrzymajmy się chwilę nad tym co rzekłeś. Skoro zesłowiańszczenie to musieli istnieć WCZEŚNIEJ jacyś Słowianie - proste. Aby ciebie pogrążyć głębiej to wskażę ci na wielką rodzinę plemion słowiańskich. Skoro lubisz legendy to baja o Lechu, Rusie i Czechu powinna ci w tych wywodach wystarczyć jako argument przeciwny. Bym ci wybaczył tego "gbura" gdybyś dotknął prapradawnych z Wolina ale na to nie wpadłeś. A więc niech cię Perun rozliczy. Szukanie wikingowych genów w tzw. pierwotnej populacji słowiańskiej to jakby wysiłek nadęcia się przy stole biesiadnym. Niby cicho, a smród wielki - nie udało się to pierdnęcie nikomu - i nie uda się, fakt. Ale ta uwaga ciebie akurat nie dotyczy. Tedy czas zauważyć , że szukanie pierwszej kropli krwi moich prararadziadów ( nie wiem czy twoich) nie ma sensu boć to trud daremny i żal nieposkromiony, aż wstyd. Reasumując, gniewać musi szukanie praojca w obcej nacji gdy , jak na talerzu masz wyłożone, że to nie ma sensu. A teraz cie zaskoczę następującym pytaniem! Ciekawe czy Germanowie szukają swoich przodków gdzieś w Indochinach czy gdzieś indziej. Tedy poradzę ci byś oględniej baczył na rzekome prawdy i legendy, a podjął rzetelne wiedzy, które są łatwo i powszechnie dostępne. Nie ma dyskusji bez argumentów, a opieranie się na bajdach nie godzi się bo śmiechem się można łatwo oblec o czym wyżej wspomniałem. Co zaś tych się wymienianych Skandynawów,szerzej Wikingów to nie wykluczam, że któryś z nich penetrując ziemie nadwiślańskie zostawili tamże część nasienia swego co brzydactwem się obnosi do dnia dzisiejszego co można łatwo stwierdzić. Cóż o majtek onegdaj nie znano, a Wiking do chędożenia ochotny, a i dziki. Tyle rzekłem, a teraz odejdż w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 06.12.09, 17:15 A teraz poważniej. Drogi hehu zauważasz, że należy odejść od legend i baśni, a cytujesz podobne. Tyle tych baśni już było... A może te baśnie mają wypełniać wiedzę której nigdy nikt już nie posiądzie? Dlaczego tak mówię? Ano dlatego, że żyjemy na ziemi "incognitae" - nieznanej. Ludy czy wreszcie narody basenu Morza Śródziemnego chętnie podbijały Europe włącznie z wyspami brytyjskimi Zaś na tereny gdzie wiódł tzw. szlak jantarowy przybywali bardzo rzadko, a jak już to zbrojne karawany kupieckie. Uznano ziemie rejonu Wisły za bardzo niebezpieczne i zupełnie nie nadające się ani do eksploracji ani do czczego podboju. Zarówno rejon Gniezna czy Łęczycy stanowił obszar bardzo niebezpieczny , ba, zdradliwy. Tamtejsze bagienne topiele i przepastne puszcze skryły losy nieszczęsnych, którzy się odważyli tu przybyć. Zastanawiający jest brak danych faktograficznych różnego rodzaju. Czyżby ta wrogość dla przybyszów odegrała tak wielka rolę? Stąd i bajanie które jątrzy, a domysły (tzw. hipotezy) rodzą się w głowach w co raz dziwniejszych formach i treściach. I, zapewne tak już zostanie. Dlatego cieszyć się chyba należy , że ziemie zamieszkałe przez Słowian są takie tajemnicze i to właśnie generuje te bajdy, sorry, hipotezy. Ale po co sięgać tak daleko skoro rzeczony nasz Krzywousty swoim vitae daje tyle emocji i osądów. A przecież należy te czasu książęce odnieść do tamtejszych realiów i wiele się wyjaśnia. Przeto jestem ZA pomnikiem - monumentem wartym chwały naszego władcy bo i miasto nasze, i jego historia tego potrzebuje jako kania dżżu! I nie obrażaj się szanowny hehu za woń czosnkową boć ona ci ujmy nie może przynieść. Podałeś jak na tacy rzeczy baśniowe, które z miejsca wywołują szereg wątpliwości co niniejszym uczyniłem. Zaznaczam, że baśni tych nie byłeś autorem, a komunikatorem ad rem. Vivat książę bo ten był prawdziwie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 06.12.09, 17:27 Oglądałem kilka odcinków serialu z historii Szwecji. Dziennikarz przedstawiał historyczne miejsca i zdawał relacje w ironicznym stylu. Wynikało z podanych przykładów, że dzieje Szwecji giną w pomroce legend, wymyślonych zdarzeń a nawet historyczne postaci znane Szwedom, w większości mają zmyślone wątki. Z pewnością trzeba się z takim ujęciem przeszłości pogodzić, czekając na nowe odkrycia archeologiczne czy źródłowe. Dotyczy to i naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 19:57 Ziomku,w jednym z moich wczesnejszych wpisow stoi jak byK-" nie bylismy tu pierwsi"-My,Słowanianie.Dalej w ktoryms z wpisow rowniez stoi jak byk,ze ci hipotetyczni Wikingowie,zmieszali sie z Slowianami..Mało tego,mprzytoczyłem obszerny cytat z ksiazki prof.Andrzeja Zielińskiego wydanej w tym roku,czyli w 2009.Co do reszty poruszonych przez Ciebie tematow,to celowo ich nie ruszałem,bo to zbyt rozległa tematyka(legenda Lecha ,Czecha i Rusa),ale widze ,ze podobnie jak i ja wiesz o co chodzi,byc moze swa wiedze masz z tych samych zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dop kwiśniewskiego Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.246.c71.petrotel.pl 04.12.09, 22:57 panie Krzysztofie pomnik będzie i konkurs "tyż rozstrzygnom"przed wyborami by zamotać panu Wilkowi.Mam nadzieję,że ten znany społecznik nie da się nabrać "wytrawnym socjotechnikom z ratusza".a radna niech nie obiecuje tylko przypomni sobie o ile zna powiedzenie"obiecanki cacanki a głupiemu radość".W obiecankach to jesteście dobrzy/patrz znany zbiorek bajeczek wyborczych/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.09, 05:07 Beztalencie Wilk będzie istniał pókiprezydent Dyzma będzie wybierany przez małomiasteczkowy elektorat z perspektywy Imielmicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EMMIE p/rozwagę Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.155.c77.petrotel.pl 05.12.09, 08:45 Lepiej się w język ugryźć, niż takie przykre opinie opowiadać o M.Wilku. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego 05.12.09, 09:18 www.dobroni.pl/rekonstrukcje,krzywoustemu-pomnik,2182 fragment z linku poniżej: Mimo wielu zwycięskich bitew, rozbicie dzielnicowe oraz, za czeskim dziejopisarzem Kosmasą dowiadujemy się, iż Bolesław działał z wyrachowaniem: "brata Zbigniewa pod przysięgą wierności podstępami przywołał i trzeciego dnia pozbawił go oczu". Do uwięzienia i oślepienia Zbigniewa doszło prawdopodobnie w 1111 r, stawianie pomnika Krzywoustemu rodzi wiele pytań i wątpliwości. Fakt iż za czasów panowania Hermana i Krzywoustego Płock był stolicą Polski, fakt iż są pochowani w Płocku może być dostatecznym powodem by stanął na pomniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 05.12.09, 19:05 kwisniewski napisał: > Fakt iż za czasów panowania Hermana i Krzywoustego Płock był stolicą > Polski, fakt iż są pochowani w Płocku może być dostatecznym powodem > by stanął na pomniku? TAK! A już ci! Ma stanąć i stanie. Bo to nasz ziomal z krwi i kości. Nasza duma! I wara mi tu z jakimiś niecnymi dywagacjami. Ma być i juz! I będzie stal. Jak nie teraz to kiedyś! Żę ...<"oczy", że " Niemców sprawoadził". No i dobrze - bo musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobby Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: 89.100.243.* 06.12.09, 02:02 nie przykladajmy dzisiejszej miary do dawnych czasow, robil co musial zeby osiagnac cel i za to jako polityka nalezy go cenic. gdyby takie pytanie stawiac przed kazdym uznanym za wielkiego, to tylko jezus bylby czysty ale on krolem nie chcial byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.09, 14:27 Słyszałem niedwano wypowiedź Pana M.Wilka (czytana z kartki z wielkim nabożeństwem)w sprawie rzeczonego pomnika. Większej porcji nawiedzenia pomieszanego z ignorancją trudno spotkać. Lepiej byłoby, gdyby jego na uświetnienie miasta nie były realizowane ani nawet rozważane. Lepiej byłoby, gdyby banda ciemmniaków rządząca obecnie w Płocku już nic więcej nie "inwestowała, ulepszała"i modernizowała i budowała czegokolwiek. BTW. Wikongowie są założycielami państwa rosyjskiego, pierwszym zanym władcą rosyjskim był Wiking o imieniu Ruryk, dał on czątek władającej tam przez kilkaset dynastii Rurykowiczów. Nie przeszkodziło to jednak zachować języka i kultury rozyjskiej. Podobnie zresztą było w Bułgarii, gdzie tureckie plemiona koczowników z Uralu podbiły Słowian, ale przejęły ich kulturę i język. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 14:48 Menel napisał: "BTW. Wikongowie są założycielami państwa rosyjskiego, pierwszym zanym władcą rosyjskim był Wiking o imieniu Ruryk, dał on czątek władającej tam przez kilkaset dynastii Rurykowiczów. Nie przeszkodziło to jednak zachować języka i kultury rozyjskiej. Podobnie zresztą było w Bułgarii, gdzie tureckie plemiona koczowników z Uralu podbiły Słowian, ale przejęły ich kulturę i język. " Dzieki za ten wpis.Masz rację,naukowcy sklaniają sie ku temu,że i u Nas było podobnie.Zresztą,wskazuje na to,ten tzw "cud piastowski",ktory w tamtych warunkach nie bardzo miał prawo sie stać,a jednak się stał. A co do wpisu Romana_J-w przekazach ustnych Krzywousty i Herman traktowani byli jako królowie.Podobnie w Katedrze miejsce gdzie znajduje sie ich sarkofag nazwane jest Kaplicą Królewską,nie Książęcą a Królewską.Choc z drugiej strony mamy Stołeczny Książęcy Płock ,a nie Królewski. Tak naprawde,nikt z nas nie wie czy Krzywousty zdołał sie koronowac czy nie,choc o ewentualnej kornacji swiadczy wiele faktów i jego pozycja w panstwie Piastów.Nie napisałem ze się koronował,podałem ze to jedna z hipotez,a w niektorych kronikach widnieje jako krół,miedzy innymi u Galla Anonima i W.Kadłubka gdzie jest tytułowany jako Rex Poloniae. Wracajac do pomnika Krzywoustego,to wg mnie warto aby takowy stanął w Płocku,ale byc moze nie na zasadach i wg pomyslu Pana Wilka i terazniejszych wladz Płocka.Przydałby sie jakis sensowny projekt z wizją.Taki Sochaczew,w ktorym zmarł B.Krzywousty ,tylko z tego faktu ze on tam zmarł,czyni wiele rozgłosu i w miejscu gdzie znajdują sie ruiny zamku sochaczewskiego,a raczej ruiny ruin organizuja mase imprez i strasznie szczycą sie i promuja poprzez fakt zgonu władcy w Sochaczewie. tak przy okazji,to w Płocku zapomniano o Piascie Mazowieckim znanym pod imieniem Semko,ktory gdyby nie smierc w mlodzienczym wieku w podejrzanych okolicznzosciach(prawdopodobnie otrucie),mial szanse zostac Krolem Polski,a tak pojawiła sie dyanstia Jagiellonow.Ale pamietajmy tez jak długo Płock i Ksiestwo Płockie-Mazowieckie było uwazane jako odrebny od Korony organizm az do czasu jego Inkorporacji. Nasze miasto ma wielką historię,tylko mało kto ją zna,i mało kto propaguje i rozgłasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 06.12.09, 15:45 To nie mój okres jak nie jestem gramotny jak wiecie. Ale pragnę się przyłączyć w taki sposób do dyskusji... Podam tekst z 1901r. z okresu kiedy nastał nowy Biskup, który rozpoczął restauracje Katedry. mam 2 roczniki Biesiady Literackiej z 1900 i 1901r. W niej są zdjęcia wzgórza Tumskiego z Katedra. katedra , gołe ściany .jest i KAPLICA KRÓLEWSKA., również gołe tynki..... ..................INGRES BISKUPA PŁOCKIEGO HR. JERZEGO SZEMBEKA PŁOCK GRUDZIEŃ 2008 KARTY Z NIEZNANEJ HISTORII PŁOCKA. DZIEJE NASZEGO MIASTA NIE MUSZĄ BYĆ UKRYTE W ARCHIWACH. UROCZYSTOŚCI PŁOCKIE Wisła nie tylko jest karmicielką ludu, ma ona i własności lecznicze: nerwy, stargane pracą całoroczną, odzyskują spo¬kój na jej falach, a komu, jak mnie, przyświeca cel podróży — wzięcie udziału w przyjęciu Biskupa płockiego, temu wycie¬czka taka będzie najmil¬ szym wywczasem. Lekki statek inżyniera Drozdowskiego wywiózł nas z War¬szawy, na kilka godzin przed wyruszeniem z niej dostojnika Kościoła, hr. Je¬rzego Szembeka Dojeżdżając do Czerwińska, chcąc nie chcąc przypomnieliśmy sobie, że znajdujemy się w obrębie dyecezyi płockiej. Przystań upiększała się; skromnej osadzie, ze starożytnym kla¬sztorem, przypadła cześć powitania Pasterza, nim wstąpi w progi metropolii dyecezyalnej płockiej. Maszty dwóch berlinek połączył sznur chorą¬giewek kolorowych; przy¬stań wybita purpurą; na jednej berlince orkiestra, na drugiej dziewczęta w bieli z koszyczkami kwiatów. Wybrańcy, któ¬rzy podadzą Pasterzowi chleb i sól w imieniu oby¬wateli, już się krzątają na wybrzeżu. Lud nadcią¬ga gromadnie w nastroju uroczystym. Nad przygo¬towaniami czuwa szano¬wny wikaryusz miejscowy, ks. Pójdo, który pierwszy powita Jego Ekscelencyę. Deszcz, oddawna gro¬żący, zaczyna padać. Wy-rażamy obawę, czy wobec tego uda się przyjęcie. Mie¬szczanie uśmiechają się do-brodusznie. — To też! to też!— powiada mi pewien sta¬rzec — święci Bóg ziemię na powitanie Swego wy¬słańca. Odjeżdżam z myślą o tych słowach, wrażających mi się w duszę. Stajemy w Płocku o 5-tej po południu. Tłumy ludu śpie¬szą ku przystani, część góry tumskiej już obsiana mrowiem ludzkiem. Dorożki, pojazdy obywatelskie krzyżują się w tę i w ową stronę; hotele przepełnione dają przytułek tylko oso¬bom, nie zważającym na cenę. Tu płacą księża po 3 rbl. za łóżko, tam cena prze¬ciętna numeru wynosi 5 rbl. Udało mi się jeszcze znaleźć lokum w hotelu Polskim, w którym na te dwa dni pousuwano z numerów... cenniki. Gdym powstawał przeciwko darciu łyka z podróżnych, świa¬ - domy stanu rzeczy płocczanin objaśnił: — Gdybyś pan znał zastój interesów w Płocku, ciężkie warunki bytu wszystkich — nie dziwiłbyś się, że hotelarz wy¬zyskuje zdarzoną okoliczność. Na przystani Towarzystwa wioślarskiego znalazłem się w pośród licznego duchowieństwa, oraz przedstawicieli oby¬watelstwa ziemskiego i miejskiego. Serca wszystkich wyry¬wały się ku gościowi —doczekały się Gro nareszcie... Wioślarze, którzy wyjechali naspotkanie, wracają a roz¬promienione ich oblicza mówią: ,,Jedzie!" Jakoż most łyżwowy rozsuwa się, z oddali majaczeją syl¬wetki dwóch statków, cicho mknących ku przystani. Obna¬żamy głowy. Duchowieństwo grupuje się po prawej, panowie i panie po lewej; statki przybijają do przystani, z pierwszego wysiada Biskup majestatycznie wyniosły hr. Jerzy Szembek. Jest już śród nas, przemówił: „Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!1''' i tem prostem pozdrowieniem odrazu zaskar¬bił sobie serca wszystkich. Ks. prałat Petrykowski, administrator dotychczasowy, wita Jego Ekscelencyę w imieniu duchownych, przedstawiając Mu najstarszych i najzasłużeńszych; potem Biskup zwraca się do obywateli ziemskich, śród których znajdował się Adam hr. Krasiński, ordynat opinogórski,wnuk Zygmunta, następnie do przedstawicieli innych stanów, do pań,obdzielając wszyst¬kich jednaką dobrocią. Wzrok jego ojcowski objął grupę du¬chownych i osób świeckich, zespolonych w chęci złożenia Mu hołdu, przesunął się po pięknych kobiercach i kwiatach,ozdabiających przystań, zatrzymał się chwilę na transparencie z insygniami biskupiemi, herbami i inicyałami swemi, i po-mknął ku wzgórzom tumskim, ku katedrze prastarej, w której z tronu rządzić będzie duszami wiernych. Lud odczuł wzrok swego Pasterza; ze wzgórz tumskich zerwał się wielki, żywio¬łowy okrzyk: „Niech żyje!" Biskup przyjął gościnę w seminaryum, w mieszkaniu ba¬wiącego za granicą regensa Welońskiego (brata rzeźbiarza Piusa). Pałac biskupi odnawiają. Na progu tymczasowej sie¬dziby podał Pasterzowi chleb i sól rejent Lubowidzki, wygło¬siwszy przy tem krótkie ale serdeczne słowa. Sól i chleb po¬dane były na artystycznie rzeźbionym talerzu z herbami Szembeków i grodu oraz stosownym napisem. Płocczanie, pełni rozradowania i dumy, że skończyło się ich sieroctwo, że na tronie biskupim zasiądzie kapłan głośny z czynów chrześcijańskich podczas duszpasterstwa w dalekiej stronie, śpieszyli do katedry podziękować Bogu za tę łaskę i przygotować się do dnia jutrzejszego. W świątyni czyniono ostatnie przygotowania: kwieciście, wonno, godowo w niej było. Wspaniałe przystrojenie świą¬tyni to dzieło ks.ks Pęskiego i Szelążka. Już w szarzyźnie wieczornej pięknie zarysowywały się festony zieleni, spływające od samych stropów, kolumny, obwinięte purpurą, zasłony fioletowe i błękitne z inicyałami i herbami biskupiemi. Lud modlił się lub obchodził świątynię i kaplice: jedna z nich była zamknięta, lecz lekkie okratowanie żelazne pozwalało oczom sięgnąć w głąb, do grobów królewskich: Władysława Hermana i Bolesława Krzywoustego. W niedzielę od rana katedrę otoczyły tłumy tysiączne, do wnętrza rozdano biletów tylko pięćset, ale dostojny Pasterz prosił, aby świątyń i nie zamykano przed ludem, aby, jak zawsze, stała i teraz otworem dla maluczkich i dla wielkich, dla wszyst¬kich braci w Chrystusie. Porządku przestrzegała ochotnicza straż ogniowa. Ó godzinie 10-tej liczny szereg duchownych (około 180-ciu), z pieśnią ,,Kto się w opiekę poda Panu swemu" wprowadził Pasterza do kościoła, po przebraniu zaś w szaty godowe, do presbiteryum, przy śpiewie „Te Deum". Orszak szedł szpalerem, wytkniętym przez szeregi panien płockich, trzymających wieńce z zieleni i kwiecia, pospołu z przybyłemi z pod Ostrołęki kurpiankami. Te ostatnie były w strojach lu¬dowych: w barwnych spódnicach i gorsecikach, w sznurach bursztynowych, w wysokich ubraniach głowy (w „ziomkach"), przybranych różnokolorowemi wstążeczkami, piórkami i kwia¬tami. Orszak dziewic, z ludu i inteligencyi, dłoń przy dłoni, toru¬jących drogę Pasterzowi, zdawał się być upostaciowaniem modli¬twy: „Panie! patrz na serca nasze i święć zgodę swego ludu!" Ks. Biskup zasiadł na tronie, ozdobionym herbami rodzin-nemi: jeden z biskupów Szembeków fundował go przed laty. Ks. kanonik Nowowiejski odczytał przy ołtarzu bulle papieskie: po łacinie, do kapituły i duchowieństwa dyecezyalnego, a z am¬bony, do wiernych dyecezy płockiej, w tłumaczeniu polskiem. Cechy z chorągwiami utworzyły szpaler. Administrator ks. prałat Petrykowski przemówił w imieniu duchowieństwa, ^wyrażając radość, że dyecezya otrzymuje Pasterza po 5-iu latach sieroctwa. Dostojny mówca scharakteryzował różne stany, dając ludowi swemu świadectwo, że jest zacny i religijny w gruncie; tylko sąsiedztwo Prus, a zwłaszcza wędrówki psują go i zakłócają wiarę. Duchowieństwo przyrzeka swemu Pasterzowi dołożyć wszelkich sił ku wypełnieniu "] W odpowiedzi na to J. E. ks. Biskup mowę swą skierował też ku duchowieństwu. Słowa płynne bvły, serdeczne, głę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 06.12.09, 15:46 cd. .............Pragnie aby rządy jego w dyecezyi nacechowane były: miłością i sprawiedliwością. Nastąpiło oddawanie homagium, (hołdu) p Pasterzowi, a to przez ucałowanie Jego ręki. Długim, stupierściennym wężem rozwinął się orszak składających hołd: przechodzili przed tronem duchowni, przedstawiciele obywateli ziemskich i miejskich, Towarzystw i korporacyj rozlicznych, lekarze, młodzież gimnazyalna, kupcy, rzemieślnicy i włościanie. Poduszki atłasowe, pięknie haftowane, z emblematami odpowiedniemi, złożyli: krawcy, mularze ( czeladnicy) stelmasi, pracownicy fabryczni. Po homagium Pasterz, w asyście, wszei i przemówił do wiernych. „Z miłosierdzia Bożego i z woli Ojca Swiętego staję tu jako wasz Pasterz i po raz pierwszy przemawiam z tej ambony, z której tylu sławnych biskupów przemawiało” , - zaczął poczem złożył hołd pamięci młodzieńca, zrodzonego w dyjecezji płockiej, ś w. Stanisława Kostki. W końcu zauważył, że w świątyni prastarej, myśl miwoli woli zwraca się ku przeszłości, lecz nie należy zapominac o teraźniejszości, o tej dobie, kiedy grzech żalewa świat cały. Przeciw złu mocna jedynie wiara święta. Obowiązkiem rodziców jest wychować dzieci religijnie i starać się o zgodę wzajemną stanów. Zmieniwszy szaty. ks. Biskup rozpoczął Mszę św. Archidyakonem był ks prałat Czapliński, dyjakonami ks.ks. Zaręba i Nowowiejski. Mistrz ceremonii ks. Bormiński miał pomocnika w osobie dziekana kleryków alumna Tarnowskiego. Chór katedralny, pod dyrekcyą ks. Gruberskiego, podniosłymi pieniami dodawał uroczystości kościelnej uroku. Krótki odpoczynek Pasterza przerwały delegacyje obywateli ziemskich i włościan (z owemi kurpiankami) , które przyjął łaskawie. Dostojny Gospodarz podejmował ( chowieństwo. Na tle prześlicznej dekoracyj sali, uwagę zwracały uwage portrety 3-ch płockich biskupów hr. Szembeków. W gronie biesiadników znajdował się ks. Antonoff, Gruzin, b. profesor Biskupa. Płocczanie udzielali sobie wrażeń tego dnia z upojeniem i nadzieją, że ich dola znalazła Orędownika. Na próżno biegałem od fotografa do fotografa. ( trzech ich Płock posiada) poszukując zdjęć ingresowych. Dostałem nareszcie widok wyjazdu Biskupa z przystani: kareta, przystań, ale główna postać zginęła w tłoku główek, Nie wziąłem fotografii, bo była rzeczą bezwartościową, szablonem pospolitym, powtarzającym się przy lada uroczystości wioślarskiej. P. Kempner, księgarz, obiecał pomyśleć o pocztówkach z typami ludowymi - i na tym koniec… P.p. fotografowie prowincyonalni z niechęcią patrzą na kolegę z Warszawy, przywiezionego przez sprawozdawcę pisma obrazkowego, a przecież sami zmuszają do szkodliwego dla nich spółzawodnictwa. Karol Hoffman Biesiada Literacka Tom LII Nr. 29.- Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego 06.12.09, 17:20 Gość portalu: hehu napisał(a): > A co do wpisu Romana_J-w przekazach ustnych Krzywousty i Herman > traktowani byli jako królowie. Być traktowanym, jak król, a być królem to zasadnicza różnica. Poza tym "przekazy ustne", jak sama nazwa wskazuje, przekazywane są ustnie. Czyżby dotarły do nas w formie plotki ze średniowiecza? A jeśli nie, to po raz kolejny pytam, gdzie to zostało zapisane. > Podobnie w Katedrze miejsce gdzie znajduje sie ich sarkofag > nazwane jest Kaplicą Królewską,nie Książęcą a Królewską. Ręce opadają i nie tylko, kiedy się widzi takie argumenty. Zatem ulica Królewiecka w Płocku pewnie prowadzi do Królewca? I czy jak sobie nazwiesz syrenkę nissanem, to ona się nim stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 06.12.09, 16:39 Gość portalu: menel napisał(a): BTW. Wikongowie są założycielami państwa rosyjskiego, pierwszym > zanym władcą rosyjskim był Wiking o imieniu Ruryk, dał on czątek > władającej tam przez kilkaset dynastii Rurykowiczów. Nie > przeszkodziło to jednak zachować języka i kultury rozyjskiej. > Podobnie zresztą było w Bułgarii, gdzie tureckie plemiona > koczowników z Uralu podbiły Słowian, ale przejęły ich kulturę i > język. Menel, lubię cie ale sięgaj wcześniejszych czasów, jeszcze wcześniejszych bo pradawnych. Wspomniany Ruryk ze swoją póżniejszą rodziną zasymilował się na części pradawnej Rusi. Gdzież byli ówczesne plemiona słowiańskie? I tu mamy problem mimo, że badania w Europie wskazują, że jesteśmy wszyscy braćmi. Staje pytanie kto był naszym ojcem? Kto matką? Nooo!... hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do upierdliwego R Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.155.c77.petrotel.pl 06.12.09, 23:12 Komentarz antyerjota jednak ci nie wystarczył, a mówią rodacy " mądrej głowie dość po słowie", czyli są wyjątki w Płocku od mądrości przysłów ludowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Ben Silberst Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.071.c80.petrotel.pl 05.12.09, 09:51 - Ja chcialbym coś zrobić dla miasto - panowie proponują - Mamy tak wiele potrzeb - Może jakiś pomnik?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwe sobótka IP: *.167.c75.petrotel.pl 05.12.09, 10:46 gazeta jakoś nie zainteresowana wynikami konkursu na Sobótkę a-ronet.pl/index.php?mod=konkurs&k_id=560 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.007.c75.petrotel.pl 05.12.09, 13:05 Wilk to niech jedzie w Bieszczady ..pilnować wilków aby np. nie polowały na górskie owce. Szanowny Panie Wilk - kto stawia pomnik ...mordercy własnego brata i zapewne mądrzejszego po to aby objąć ..władzę. Pani Gapińska ma rację ale lepiej byłoby z tej makabry zrezygnować a pieniądze przeznaczyć np. na biednych ludzi- choćby rencistów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xyz Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: 91.212.223.* 05.12.09, 13:11 fakt Krzywousty Bolek mordercą był.Czyżby takich bohaterów chciał upamiętniać nasz gospodarz i jego siostrzenica.Ale radzie można wszystko.Większość to większość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewanż Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.155.c77.petrotel.pl 05.12.09, 16:04 Głupich nie sieją, oni rodzą się sami( przysłowie ludowe ). Czy nie płocczanie wiedzą, że Bolesław III granice państwa polskiego nad Bałtykiem i nad Odrą stanowił, a bez tych argumentów wobec Wielkiej Trójki i już z "zaklepaną" przez Stalina w Jałcie granicą wschodnią Polski, wg linii Curzona , obecna nasza Polska (a i tak straciliśmy 1/5 terytorium oraz per saldo ponad 10 mln. obywateli) byłaby tylko czymś na kształt tzw. Księstwa Warszawskiego. Walki zbrojne Bolesława III to ważny fragment scalający ogniem i mieczem Polskę Piastowską, przy czym były ofiary na miarę czasów średniowiecza jak okrutna śmierć zdrajcy z nieprawego łoża. Większość chce pomnika, który będzie marką Płocka (jak ORLEN I WZGÓRZE TUMSKIE) lub jak pomnik Adama Mickiewicza na Starym Rynku w Krakowie, przy którym wszyscy turyści się fotografują, czy pomnik Grunwaldzki W.Jagiełły, przy którym kwiaty składaja pary młode i zamawiają stamtąd ślubne zdjęcia. Ale w Krakowie bywa ponad milion do dwóch milionów gości rocznie, a w Płocku nikt tego nie wie, bo na Starym Rynku dla turystów zero atrakcji. Nawet stoiska IT z widokówkami i okolicznościowym datownikiem nie wystawiają, a gdzie bite płockie medale i dyplomy z wysłuchania hejnału plockiego, nie ma stoiska artystów rzeźbiarzy i malarzy oraz kapeli podwórkowej w "grzybku", itp.? I niech się "twoja niby większość" na tym zastanowi dlaczego tak jest. Pozdrawiam zwolenników pomnika i M.Wilka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 05.12.09, 19:07 Jam jest emeryt i chętnie sie dołóżę do funduszy tego pomnika! A ty kto jesteś, xyz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.09, 18:09 Pomink Krzywoustego potrzebny w Płocku jak pryszcz na tyłku. Jest wiele pilniejszych problemów do załatwienia w mieśccie, w szczególoności na pl. Narutowicza - chciażby pożądna toaleta publiczna, coby chroniła okolicę i sam plac przed obsrywaniem i oszczywaniem przez tłumy imprezowiczów oraz inne menelstwo. Takie toalety w innych jescze miejsach w mieście też by się przydały wcześniej niż pomniki. Potem idą ulice, parkingi, parki itp, itd. Jak już będziemy mieli wszystko co podstawowe, to możemy sobie fundować pomniki, ale pod warunkiem że, to urbaniści i architekci (ale bez udziału przygłupów w randze przydenta czy radnych) ustalą szczególowe warunki i zostaną one rygorystycznie dotrzymane podczas konkursu i realizacji. Nie ma tu miejsca na niedoważone pomysły nawiedzonych amatorów w lokalnym prowincjonalnym zaściankowo patriotycznymm uniesieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 06.12.09, 18:33 Menel , ostro powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość forumowy Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.152.c71.petrotel.pl 06.12.09, 19:39 tak zbaczając z tematu, to jak się robi kluski śląskie? Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Cud mniemany, czyli PiSowcy i ulubieniec PRL-u... 06.12.09, 21:00 Prawdziwą zagadką jest dla mnie, dlaczego radni PiS tak twardo obstają przy pomyśle budowy pomnika pupilka PRL-owskiej propagandy. Przecież pan Milewski jeszcze jako radny chciał likwidacji pomnika Broniewskiego właśnie dlatego, że ten był ulubieńcem komuny (choć zbyt długo w jej łaskach nie gościł). Chyba warto państwu radnym z PiS uświadomić, jak mocno na ich mentalności odbiła się propaganda minionego systemu. System był niewydolny, ale jego propaganda, co można dziś stwierdzić po czasie, najwyższej próby. Otóż jak starsi ode mnie na pewno pamiętają, a młodsi może już nie, dyżurnym wrogiem w czasach PRL-u były Niemcy. Wspólny i realny wróg to coś, co bardzo dobrze spaja ludzi, o czym wiedziała propaganda PRL-u. Poza tym pozwalał on choć częściowo odwrócić uwagę od "przyjaciół" zza wschodniej granicy. A skoro wrogiem były Niemcy (ci z NRF-u), to idealnym bohaterem kultury popularnej był ten, który według tejże samej propagandy "narobił z Niemców kapusty", czyli Bolesław Krzywousty. Świetnie pasował on również do roli patrona tzw. Ziem Odzyskanych. To, że miał kilka poważnych felerów, a wśród nich to, że nie był królem, a tylko księciem, to małe piwo. Można przecież obrazek podretuszować. Niewykluczone, że na wypadek, gdyby ktoś próbował to wytykać, wylansowano tezę, że Krzywousty się jednak koronował. Myślę, że ta hipoteza nigdy nie została poważnie potraktowana w kręgach zawodowych historyków, ale nie do nich była adresowana. Ważne, żeby chwyciła wśród zwykłych ludzi i to się jak widać udało, skoro do dziś niczym potępiona dusza pokutuje i od czasu do czasu straszy. Grunt dla niej był podatny, bo to zupełnie inaczej wygląda, kiedy głosi się, że z Niemcami rozprawił się król, a nie jedynie książę Bolesław. Wracając do sedna nie mogę się nadziwić, że to właśnie radni PiS, a nie SLD lansują pomysł pomnika Bolka Krzywoustego. To zaskakujące odwrócenie ról, że radni rzekomej prawicy zabiegają o budowę pomnika jednego z ulubionych bohaterów PRL-owskiej propagandy. I to radni mający w swoich szeregach nauczyciela historii, który próbował nam dekomunizować herb miasta. Dziwne, że jego rewolucyjna czujność zawodzi w tej akurat sprawie.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp. Re: Cud w historii Polski-Piastowie! IP: *.155.c77.petrotel.pl 06.12.09, 23:16 Idź ratować uczelnię przed degradacją i zostaw historię historykom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Cud w historii Polski-Piastowie! IP: *.plock.mm.pl 07.12.09, 08:23 Po wymianie poglądów, które powstały z pewnością po studiowaniu dostępnych źródeł, przypominam tylko, jak to widzieli nasi przodkowie w 1901r. w okresie niewoli zaborów... ......... Lud modlił się lub obchodził świątynię i kaplice: jedna z nich była zamknięta, lecz lekkie okratowanie żelazne pozwalało oczom sięgnąć w głąb, do grobów królewskich: Władysława Hermana i Bolesława Krzywoustego. .................... Oczywiście nie mieli internetu a gorące pragnienia ciągłości dziejów Polski pozwalało przetrwać najcięższy okres 123 lat niewoli. Dlatego też zarówno pomniki władców czy gen.Z.Padlewskiego powstają lub nie. Podobnie było z pomnikiem Generała. Ci od których zależały losy pomnika a modele są w Muzeum Mazowieckim, mówili tak; Padlewskiemu udało się ładnie zginąć. Wymachując szabelka zasłużył na pamięć i ulice......... ..... przecież Jego przywieziono tylko do zabicia....... ............. tyle mecyi koło jednego generała..... i to właśnie takie nastawienie tworzącej się społeczności nowych płocczan, jest przyczyną wszelkiego utrącania zamysłów budowy pomników, które istnieją poprzez wszystkie generacje ludów Europy od czasów starożytnych, wszak nasza cywilizacja stamtąd pochodzi. Stąd też zamiast dzieł artystycznych, w mieście mamy kopie odlewów, jak doniczki z matrycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 11:13 A to sie porobiło....nasz "ziomek" Krzywousty takich potomków ma.....wstyd i hanba...Moze przemyslmy czy warto stawiac ten pomnik? HAHAHA... A jak myslicie,nasz MM jakich ma przodkow?Az strach pytac.... wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7341836,Powstaje__Wielka_Genealogia___Kaczynski_pochodzi_od.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hehu Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.170.c92.petrotel.pl 08.12.09, 11:59 każdy ma przodków.Nasz gospodarz też.Jedni mają gorszych drudzy lepszych.Nikt nie żyje w próżni.Trzepowiaki przecież pamiętają małego M. jak biegał po okolicznych łąkach.To nie wstyd.Każdy gdzieś mieszkał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Znów fiasko konkursu na pomnik Krzywoustego IP: *.plock.mm.pl 11.12.09, 13:32 Usilnie zalecam zapoznanie sie z tym : www.national-geographic.pl/artykuly/pokaz/skad-sie-wzieli-slowianie/ To wyjasni sporo ,ale , oczywiście, nie wszytsko. Ciekawy jest każdy taki materiał na ten temat. Warto i to przeczytać. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś