Dodaj do ulubionych

Afrodyta na pół gwizdka

28.01.05, 21:07
Mimo pełnej sympati dla pana Kamińskiego uważam że mija się trochę z prawdą.

Od samego początku sprawa fontanny została spieprzona.

Po pierwsze: muzyka mogła być tylko odtwarzana w systemie stereofonicznym lub
po zastosowaniu specjalnego miksera sygnału w systemie pseudokwadrofonicznym.

Po drugie: od samego początku błędnie dobrano urządzenia. Do odtwarzania
muzyki zastosowano zwykły odtwarzacz płyt CD a do sterowania pompami w
fontannie sterownik przemysłowy SINEMATIC. Sterownik taki w zasadzie nadaje
się do sterowania instalacjami przemysłowymi a nie gó..aną fontanną. To
wygląda tak jakbyśmy do Syrenki 104 chcieli założyć komputer od np. Peugota
206. Po prostu dobór urządzeń i koncepcja była bez sensu, ustawiona na to aby
z miasta zerżnąć maksymalną kasę. Funkcja tego sterownika mogła być
zastąpiona przez 8 układów scalonych, a sam układ mógł wykonać średniej klasy
inżynier elektronik za kwotę 100 razy niższą niż cena sterownika Sinematic.
Wykonany "amatorsko" układ dawałby też możliwośc bez problemu zmieniania
układu pokazów.
po trzecie: należy w studni przy fontanie zostawić tylko układy sterowania
pompami a całą elektronikę i automatykę przenieśc do piwnicy w ratuszu.

Jeżeli "ratusz" będzie zainteresowany naprawą fontany chętnie się tego
podejmę, nie widzę tu większych problemów technicznych, przy minimalnych
kosztach i z wykorzystaniem 90 procent aktualnej aparatury. Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 21:39
      2,7 miliarda za złom
      • Gość: ohfuck Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 21:47
        Czyli wychodzi że wszystkie ekipy prócz obecnej - eseldowska i przedeseldowska
        szastały kasą na prawo i lewo,nie wiem jak z obecną. Jedni warci drugich.
        Finanse trzeba kontrolować.
        • Gość: nocna zmiana Re: Ktoś powinien zwrócić miastu zmarnowaną kasę IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 00:20
          Nareszcie dotarło do was marnotrawstwo miejskich pieniędzy, a takich knotów pan
          Kamiński z panią Ulicką zostawili dużo więcej.Po kolei wylezie szydło z worka
          i kolejne numery ( koszty Podolanki , nieprawidłowa część sportowa Gimnazjum
          na Podolszycach , kanalizacja w Radziwiu i jeszcze kilka knotów ).
          Dziwią nas ogromne koszty muzeum , nie mówiąc o koszmarnym bublu jakim będzie
          wymiana nawierzchni(tylko) na ul.Tumskiej, bez remontu kamienic .Ale to już
          zasługa obecnej ekipy u miejskiego koryta.
          A może radni powinni powołać komisję śledczą i wyjaśnić zawyżane w Płocku
          koszty.W końcu też biorą miejskie pieniądze i jakoś trudno doszukać się efektów
          ich pracy, nikt nie ponosi konsekwencji marnotrawstwa . A co kontroluje słynna
          Komisja Rewizyjna, dlaczego siedzi jak mysz pod miotłą , za co odpowiadają
          radni przed wyborcami? Może Redakcja wyjaśni te tajemne układy .
          • Gość: tumska? Re: Ktoś powinien zwrócić miastu zmarnowaną kasę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 09:41
            To z tą Tumską jak będzie - też koszmarny bubel? Kto na tym zarobi?
          • Gość: komisja rewizyjna Re: Ktoś powinien zwrócić miastu zmarnowaną kasę IP: *.visp.energis.pl 30.01.05, 15:41

Gość portalu: nocna zmiana napisał(a):

A co kontroluje słynna
            > Komisja Rewizyjna, dlaczego siedzi jak mysz pod miotłą , za co odpowiadają
            > radni przed wyborcami? Może Redakcja wyjaśni te tajemne układy .

Komisja Rewizyjna czuwa aby było..tak jak jest.
          • Gość: Gość Re: Ktoś powinien zwrócić miastu zmarnowaną kasę IP: 193.59.38.* 31.01.05, 10:57
            KIm jesteś i jakie masz podstawy pisać takie bzdety ty nocna zmiano.
            Pamietam przebudowę Starego Rynku (mieszkam w pobliżu). Widziałem jak
            codziennie jakiś facet w garniturze i krawacie biegał o 7 rano po budowie
            patrzył rozmawiał z robotnikami. Pózniej sie dowiedziałem że to Wiceprezydent
            Kamiński. Jestem dla niego pełen podziwu za jego zaangażowanie i jestem pewien,
            że gdyby nie odszedł z urzędu fontanna byłaby taka jak mówił. Niestety to ta
            pier..ła Kukiel konczył to zaczął Pan Kamiński i to nawet optymistyczne że nie
            fontanna ma 7 automatycznych figur, a nie trzeba przekładać wajchy. Następca
            Pana Kamiońskiego niejaki Cholewiński przez parę miesięcy kazał swoim
            urzednikom szukać "papierów" na Kamińskiego i co... nic. Kanalizacja na
            Radziwiu była budowana za czasów Pana Kamińskiego po zachodniej stronie i
            działa bez zarzutu. Co innego cześc zrewalizowana po stronie wschodniej za
            czasów Jakubowskiego i Cholewiskiego - tak jak wszystko inne jest do d...
            Nocny (nie powiem ciemny) człowieku Pan Kamiński nie realizował Gimnazjum nr8,
            to dzieło jego następców (patrz j.w.)
            I na koniec jeszcze jedno wszystkie inwestycje miasta były realizowane w wyniku
            przetargów z ustawy o zamówieniach publicznych. Cena inwestycji jest ustalana w
            wyniku przetargu, a cena przetargowa inwestycji "Basen Podolanka" została
            przedstawiona dwóm komisjom rady miasta i przez nie zatwiedzona.
            I za nim zaczniesz znowu szczekać zastanów się czy masz własciwie cos do
            powiedzenia!!!! Ciemnej nocy!!
      • rornan_j Re: Afrodyta na pół gwizdka 28.01.05, 23:08
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> 2,7 miliarda za złom

chyba 27

Nie zgodzę się, żeby to miał być złom. Ja jestem zadowolony. Fontanna powoduje to, że chce się tam siedzieć w słoneczny dzień tak samo jak w chłodnym lasku.
        Gdy temperatury sięgają 30C fajnie jest się odświeżyć zimną wodą ;D
        • Gość: ja Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.dsl.pipex.com 29.01.05, 06:11
          co ty gadasz za to towje odswiezenie mozna dostac mandat jak nie wiesz a ta
          fonntanna to sie na daje na ....
        • Gość: Irma Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: 194.241.45.* 29.01.05, 12:42
          Zawsze komentujesz sprawy "nie w tę stronę", miły. Stań się obywatelem tego
          miasta i troszcz się o niego. Na byle czym i przy byle czym siadaj sobie
          chłopie np. w Ciechocinku. U nas, w Płocku ma być pięknie i porządnie.
          A, radnych sie wymieni. Spokojna głowa. To mówi Ci ja, czyli Irma.
        • Gość: OPAT Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 18:09
          Romuś! A kiedy Ty pierdoło byłeś na Starym Rynku? Nie mówiąc juz o słoneczku, bo
          taka pokraka jak Ty, może się pokazac tylko w pełnym umundurowaniu.
    • ufo54 Re: Afrodyta na pół gwizdka 29.01.05, 05:36
      Skoro jest ktoś kto wie jak do tego podejść to czekamy na decyzję urzędników.
      Sam lubię tam bywać i przyprowadzam tam swoich gości, a po zmianach na lepsze
      będę to robił jeszcze częściej.
    • Gość: ja Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 09:07
      mialo byc dobrze a jak jest u nas w kraju wyszlo tak jak wyszlo zaplacone jest za 120 efektow a zrobili tylko 7 buhehehaaah szkoda gadac
    • Gość: ble Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.c151.petrotel.pl 29.01.05, 09:23
      pic na wode, ciekaw jestem ile walkow poszlo przy budowie tej fontanny i kto na
      tym zarobil , wiocha , wstyd , astronomiczna pomylka , i jak tu powiedziec ze
      zyjemy w normalnym kraju kiedy stawiaja Ci fontanne za 2,4 mln pln na srodku
      rynku i okazuje sie ze jest to zwykla sciema, a pieniadze latwo wydac ... zbyt
      latwo :|
    • Gość: Matylda Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: 82.194.62.* 29.01.05, 12:30
      Boże! Jakie to płockie...
      Nocnik jest duży i głęboki, a w nim tkwi ręka. Po łokieć!
    • Gość: plocmen Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: 196.28.48.* 29.01.05, 12:52
      Ludzie!!! Przecież tio przechodzi ludzkie pojęcie. Myślę, że "Afrodyta"
      jest dobrym początkiem do wdrożenia kontroli tej i innych inwestycji, a
      nastepnie wszczęcia śledztwa w sprawie niegospodarności. Nie darować ani
      złotówki. Taka powinna byc tu zasada.
    • Gość: płocczanin Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 21:31
      Patrząc na sprawę bardziej ogólnie ... problemem jest zjawisko odcinania się
      przez każdą kolejną ekipę rządzącą od pomysłów poprzedników, niezależnie od
      zdania mieszkańców i szeroko rozumianego "dobra" miasta (vide: choćby
      obecna sytuacja ARS).
      Inwestycja w fontannę była przynajmniej odwierciedleniem opinii Płocczan,
      choć sam nie brałem udziału w tamtym plebiscycie... Uważam tez, że Płocka nie
      stać na inwestycje prowizoryczne - jak już wydajemy na coś pieniądze niech
      będzie to inwestycja najwyższej jakości (a to, że trzeba kontrolować wydawanie
      publicznych pieniędzy uważam za oczywiste).
      Afrodyta powstała i dobrze byłoby uzmysłowić obecnej, czy też kolejnej
      ratuszowej ekipie, że promocji naszego miasta służy pełne wykorzystanie jej
      możliwości. A i pomysł organizowania codziennych wieczornych koncertów
      "fonntannowych" uważam za całkiem fajny i zapewne znalazłby więcej
      zwolenników w Płocku niż instalowanie na starówce kataryniarza ;-)
    • Gość: ryki Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 22:37
      a moze by tak przebudować podwozie pana kamińskiego a głowicę wymienić na
      p.Kukielka żeby tymi dźwigniami dobrze wajchował za 2,5 brutto za godzinę.
    • Gość: Krzysztof Kamiński Prośba o rozmowę IP: *.c153.petrotel.pl 30.01.05, 13:31
      Szanwny Panie
      Dziękuję Panu za wpis na forum. Jestem kompletnie zaskoczony i zszokowany Pana
      informacjami. Jak Pan zapewne wie, zmuszony byłem złożyć rezygnację z pracy w
      urzędzie przed końcem prac na Starym Rynku i nie miałem możliwości osobiście
      dopilnować tego, co zrobiono w ostatniej fazie z fontaną. Podobnie było ze
      wszystkimi moimi pracownikami, którzy znali szczegóły inwestycji i mogli
      dopilnować właściwego odbioru prac. Jeśli jest tak jak Pan napisał, to jest to
      dla mnie przerażająca informacja i skandal - stracony wysiłek mój, wielu innych
      ludzi i pieniędzy. Do tej pory myślałem, że wykonawca wywiązał się z
      większości warunków umowy i jedynie nie zaprogramowano właściwie komputera
      sterującego fontanną.
      Skoro zna Pan tak dobrze szczegóły tej sprawy, to być może znamy się osobiście.
      Zanim cokolwiek dalej postanowię, chciałbym z Panem porozmawiać - np. na Gadu,
      lub jeśli to wchodziłoby w grę, to osobiście. Jeśli zgodziłby się Pan przyjąć
      moje zaproszenie do rozmowy proszę o maila zwrotnego na adres kk@mars.plock.pl
      Pozdrawiam
      Krzysztof Kamiński
      • jaa_klaudiusz Re: Prośba o rozmowę 30.01.05, 15:03
        Szanowny Panie!

Nie wiem, czy ten pana wpis dotyczy mojej osoby. W moim wpisie nie chciałem
        bezpośrednio pana krytykować, lecz służby techniczne w ratuszu, które
        odpowiadają za to co przygotuja swoim przełożonym. Problem fontanny znam
        dlatego że "ratusz" chciał rozwiazać problem fontanny i szukał wykonawcy, aby w
        pełni uruchomić automatykę. Jakoś tak sie zdarzało że wszyscy oni zgłaszali się
        do mnie, abym jako podwykonawca uruchomił fontannę. Niestety nikt nie był
        zainteresowany uruchomieniem automatyki tylko maksymalnym zyskiem. Dlatego też
        ceny jakie padały były astronomiczne. Jedna z firm za przestawienie na
        komputerze godzin pokazów zarządała podobno kwoty 8 tysięcy złotych.
        MOJE ZDANIE JEST TAKIE:
        Sredniej klasy elektronik powinien wykonać zwykły licznik sterowany impulsem 1
        Hz który będzie sterował wejsciami adresowymi pamięci Eprom w której będą
        zapisane złączenia pomp i oświetlenia. Godziny pokazów i inne funkcje można
        ustawic w popularnym sterowniku EASY Koszt części około 400 złotych, sterownika
        750 złotych. Robocizna ?????? . Umożliwi to pozostawienie aktualnego układu
        sterowania pompami i nagłosnienia. I tylko tyle. Zamontowany sterownik sprzedać
        jeżeli ktoś ten złom będzie chciał kupić.
        Co do spotkania, ostatnio spotkaliśmy się w hipermarkecie na zakupach, ale
        zawsze będzie mi miło.
        • Gość: Krzysztof Kamiński Re: Prośba o rozmowę IP: *.c153.petrotel.pl 30.01.05, 15:52
          Tak, mój wpis dotyczył Pana jaa_klaudiuszu. Nie potraktowałem Pana wpisu jako
          krytyki. Podtrzymuję propozycję spotkania. Proszę o kontakt przez e-mail.
          Krzysztof Kamiński
        • Gość: magik Re: Prośba o rozmowę IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.05, 17:39
          Panie Krzysztofie K. dla nikogo kto trochę bywa na forum nie jest tajemnicą że
          tajemniczy ja kaludiusz to Pan Jacek.K. były radny kadencji która była zaraz po
          Pana kadencji, któremu jak był radny akurat nic nie przeszkadzało a teraz
          wszystko- maksistowski relatywizm.
          • Gość: K.Kaminski Re: Prośba o rozmowę IP: *.c154.petrotel.pl 30.01.05, 17:47
            Magik, dzięki
            • Gość: andy Re: Prośba o rozmowę IP: *.c151.petrotel.pl 30.01.05, 18:13
              Boże broń od Jacka K!
          • jaa_klaudiusz Re: do magika 30.01.05, 18:51
            Vice prezydent Kamiński był osobą z którą wiodłem wiele sporów, ale którą
            najmilej wspominam z tamtych władz miasta. Był człowiekiem, który miał jakąś
            wizję i ją konsekwentnie realizował. Zyczę "magikowi" aby wystartował kiedyś do
            Rady Miasta i "pokazał" co może. Wtedy przekona się co tak naprawdę można. W
            każdej Radzie Miasta "rządzą" 3-4 osoby "reszta jest od słuchania i wykonywania
            poleceń". Jak się wychylą to " w łep".
            Pozdrawiam
            • Gość: magik Re: do magika IP: *.c148.petrotel.pl 31.01.05, 08:35
              Kto wie Panie Jacku , kto wie ... tylko po co ? Sam Pan pisze że w pojedynkę w
              Radzie można sa tylko nabawić flustracji , a poza tym każda z kolei Rada
              Miasta/ tak zresztą jak i Sejm / od 1990 są coraz gorsze. Już nie wyobrażam
              sobie jaka może być następna ale kto wie i kto wie... .
              • jaa_klaudiusz Re: do magika 31.01.05, 10:28
                mimo wszystko życzę powodzenia, może uda się panu coś zmienić w tej "machinie"
    • Gość: facio Re: Afrodyta na pół gwizdka IP: *.c155.petrotel.pl 31.01.05, 15:35
      musisz to koniecznie zrobić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka