Dodaj do ulubionych

wrażenia po otwarciu ECHO

22.07.02, 09:12
Jesteśmy już po otwarciu centrum handlowego ECHO.
Odwiedziłem większość punktów handlowych w nim działających. Jedne z
ciekawości, inne z konieczności (np. muszę kupić nowy aparat telefoniczny i
lodówkę).
I jestem negatywnie zaskoczony. Nie chodzi mi oczywiście o ceny (chyba tylko
wariat spodziewałby się super niskich, cudownych cen) - każdy sprzedaje po
tyle po ile tylko ktoś chce jeszce kupować. A udało mi się znaleźć kilka
produktów których cena mnie poraziła wywołując zniechęcenie do takiego
handlowca (Champion).

Zaskoczył mnie kompletny brak kompetencji personelu. Dam przykład - nie chcę
być oskarżony o gołosłowie. Sprzedawca (a nawet chyba był to menadżer stoiska)
w EuroRTVAgd starał się wytłumaczyć mi, że akumulator w telefonie
bezprzewodowym wytrzyma mi 6 miesięcy jeżeli będzie często doładowywany.
Przekazałem mu, że mój stary Panasonic przez 9 lat wymagał wymiany
akumulatora 3 razy, a chcę kupić nowy bo zużyłem gumową klawiaturę.
Stwierdzenie: "nie będę z panem na ten temat dyskutował" zakończyło rozmowę.
Tyleż grzeczne co i bezczelne. Facecik chyba nie zorientował się, że ma
zdecydowanego kupca którego właście wygonił ze sklepu. Zamiast dawać przykład
dla sprzedawców zachował się wbrew wielu zasadom dobrego handlowca.
Reszta sprzedawców praktycznie niewiele wie o oferowanym przez Euro
asortymencie. Wystraszeni i tak nie wychylają się poza własne stoisko.

Poza tym sporo innych drobnych punktów handlowo-usługowych, które można
spotkać w innych miejscach miasta.

Jedynie co dobre to fakt, że tego typu centra cywilizują handel stoiskowy.
Osobiście cierpię na awersję do Taygera, Stodoły. Są konkurencją dla
tych "małych i średnich", mam nadzieję że popchną ich do działania we
właściwym kierunku. Spokojnie mogą rywalizować ceną i poziomem obsługi
klienta. Jeżeli tego nie zrozumieją to naprawdę będzie z nimi tragicznie źle
(osobiście nie czuję do nich sentymentu, mam po nich wiele negatywnych
odczuć).
Czasy łatwego handlu skończyły się, oprócz towaru na półce trzeba dać coś
więcej. Macie szansę, chyba ostatnią.
Obserwuj wątek
    • Gość: maZi Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: 213.25.124.* 22.07.02, 13:50
      A propos EURO- no sprzedawcy tam sa przemili ale za bardzo o sprzęcie nie
      kleją - choć strają się jak mogą! Za to dla mnie był duzy szok CENY ! Tam
      naprawdę nie jest drogo - ciekaw jestem czy inni zaczną działac z cenami w dół!
      Co do Champion'a LIDER W HANDLU ŚWIEŻYCH TOWARÓW - cudnie cudnie tylko śiezość
      nie ta
      • Gość: Michał Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 16:40
        Byłem też zobaczyć - nie wszystkie stoiska jeszcze otwarte - urządzone - ok 50
        %. Całokształt jeszcze w proszku,np. Deichmann. Champion - to taki
        mikrooszołom,ze 4-5 razy mniejszy od rywala z Podolszyc (hala sprzedaży 2000 m2
        kontra 9000 m2). Na mój gust może być - jest urządzony w środku jak hiper,tylko
        te mikroskopijne kasy,których jest chyba 12. Co do świeżości - nie wiem, to
        tylko chwyt reklamowy. Ciekawie urządzona galeria - chodzi się naokoło,sklepiki
        po bokach i na środku kwadratowego "ronda". Co do całokształtu - poczekam aż
        otworzą wszystko.
        • Gość: Strucho Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 10:27
          Galeria rzeczywiście jest ciekawie urządzona, nawet zaryzykowałbym
          stwierdzenie, że jest ciekawsza niż w Oszołomie. Generealnie Echo jest niezłe
          (sądziłem, że będzie gorzej), chociaż nic nie zmieni faktu, że Champion jest
          ciasny i nie ma to jak przechadzka po podolszyckim konkurencie, w którym jest
          po prostu luźno i wygodnie. Poza tym wewnątrz wygląda dużo bardziej
          interesująco niż na zewnątrz - architektura nie zachwyca zbytnio. Konkurencja
          czyni cuda - efekty widać w Auchan na każdym kroku (np. Pepsi 4x2l po 10 zł
          itp.), więc chyba to dobrze, że Echo powstało. Jestem zdecydowanym
          zwolennikiem, tego rodzaju - ucywilizowanego handlu. Ktoś napisał, że ma
          awersję do Taygera - otóź dopóki nie zbudowali Auchana to lubiłem tam chodzić,
          ale dobre to było kilka lat temu, teraz już nie robi wrażenia. Ja jestem
          zdecydowanie za tym aby właśnie tak wyglądała większość handlu w Płocku. Zdaję
          sobie z tego sprawę, że dla niektórych taka konkurencja jest zabójcza, ale
          chyba to rola dla państwa - powinno wyrównywać w jakiś sposób szanse tych
          małych i tych wielkich na zasadzie Janosika (jednych opodatkować, a drugich z
          tych podatków dofinansować). Uważam, że chyba jest to jedyna droga, bo chyba
          lepiej jest robić zakupy w czystych i przytulnych miejscach, niż na
          targowisku, które od poziomu europejskiego nieco odstaje.
    • Gość: Misialo Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: 80.48.107.* 23.07.02, 11:21
      Byłem w gshopie (era)... shock... tanio, szybko, sprawnie. Bez porównania do
      Idei... oby tak dalej :)))
    • Gość: kris58 Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.pt-2.petrotel.pl 25.07.02, 19:50
      Próbowałem dostać sie do supermarketu w Echo w sobote 20 lipca ok godz 11
      rano... o mało nie zostałem stratowany przez tłum - mimo że drobniutki raczej
      nie jestem. Udało mi się znaleść wózek i po blisko 10 minutach przepychanek
      przejrzałem półki warzywne...zwiędłe!... zgroza :-( Za to lody tanie :-).
      Potem przepychałem się wzdłuż regałów nabiałowych. Kilka osób najbezczelniej
      popijało sobie jogurciki prosto półki - obsługa niereagowała!!! Zniesmaczony
      wyszedłem ze sklepu. Wróciłem w poniedziałek wieczorem. Ludzi niewiele! Można
      oglądać dowoli. Obejrzałem, posmutniałem i wyszedlem. Nic nie zwróciło mojej
      uwagi. Ani dobór art, spożywczych ani ich ceny, ani uśmiech obsługi (nie
      widziałem nikogo uśmiechniętego, nikt nie podszedł, nie zachęcił do kupna,
      bezosobowo, smutnie). Jeszcze nie wiem, czy w przyszłości skorzystam oferty
      Echo. Ceny mają podobne, jak wszędzie - a niekiedy nawet sporo wyższe niż ma
      PoloMarket, czy nawet Społem. Kilkadziesiąt wyrobów, na które obowiązywała w
      poniedziałek promocja cenowa, pochodziły najczęściej od nieznanych mi
      producentów. Wielu znanych mi marek wogóle niedostrzegłem. Nawet lody z
      Ciechanowa po 2,99 za litr nie cieszyły, kiedy w sobotę spróbowałem tego
      taniego cudu... beee....Już wole droższe ale smaczniejsze. A i sklep wole ten
      zwyczajny , ten spod bloku, z miłą Panią Basią za ladą, która uśmiechnięta
      zawsze podpowie co zrobić na obiad lub co kupić na niespodziewany najazd
      gości. Z płockich dużych sklepów jedynie Auchan pozytywnie sie wyróżnia ale
      tylko dlatego, że jest największy i najluźniejszy bo atmosfera w nim panująca
      niczym nie odbiega od zakupów w hurtowni farb i lakierów ( a przecież kiedy
      zaczynali w Płocku swoją działalność tak miło witały nas kasjerki przy kasach,
      a obsługa stoisk była na każde skinienie palcem) Byłem w Auchan we
      wtorek....potaniało... i to mocno... :))
      • Gość: Klyent Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 20:27
        Podsumowując tego "czempiona" - wybór piwka całkiem,całkiem,napojów chłodzących
        gazowanych mizeria,soków - od biedy,i dosyć drogie (Hortex pom. 3,35;w PSS
        3,59;w Auchan 2.89, a bywał i po 2.69. Jako supermarket osiedlowy może być,ale
        gdzież mu do oszołoma.
        A swoją drogą - ciekawy jestem czy w naszym mieście za rok,dwa nie będzie
        chciał się pobudować jakiś konkurent dla oszołoma,wszak każda z sieci planuje
        dalszy rozwój mimo nasycenia rynku,może coś będzie się pchało i do nas ?
        • Gość: Strucho Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 00:24
          Nie sądzę, żebym w takim przypadku protestował z tego powodu. Nigdy nie
          ukrywałem, że jestem zwolennikiem takiego rodzaju handlu, a chyba jeden
          hipermarket na blisko 150 tysięczne miasto + okolice to nie jest taka straszna
          rozpusta. Oczywiście tego typu sklepy powinno się lokalizować jak najdalej od
          centrum ale wybór powinien jednak być. Czy rynek na pewno jest już nasycony?

P.S. Byłem w 40 tysięcznym wschodnio-niemieckim mieście, w którym były 3
          hipermarkety typu Auchan...
          • hiubi Re: wrażenia po otwarciu ECHO 30.07.02, 15:04
            Ja zwolennikiem hipermarketów nie jestem (a przynajmniej robienia w nich
            zakupów "rodzinnych" na hurrraaa), ale bardzo się dziwię, że w Płocku jest ich
            tak mało. Auchan to Podole, w Echo to prawie supermarket, ale jak na samo
            centrum to lepiej. Dziwi mnie, że nie ma nic w okolicach np Giełdy, Szpitala.

Mam łódzkie doświadczenia, tam hipermarketów jest sporo, po osiedlach krążą
            darmowe autobusy ale też z doświadczenia powiem, że jak 500 m ode mnie
            otworzyli Hipermarket o pod oknem Globi, to drobny handel wokół zamarł i pewnie
            padnie kompletnie :-(
            Hiubi
            • Gość: Klyent Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 19:37
              Masz rację.Przydałby się nam jeszcze jeden na peryferiach jako konkurencja dla
              Oszołoma,jakieś Tesco czy cuś takiego. A Echo w sam raz jak na centrum,coś
              większego nie miało by sensu na Przemysłowej,nie zmieściłoby się,a samochody ?
              P.S. Często widuję twe wypowiedzi na forum,przebywasz teraz w Płocku czy w
              Łodzi ?
              • Gość: Strucho Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 00:03
                Widzę, że moje odczucia co do niewielkiego nasycenia płockiego rynku
                hipermarketami nie są bezpodstawne, skoro ich największy przeciwnik - Hiubi -
                takie rzeczy nam przytacza. Na pewno na peryferiach postawienie hipermarketu
                urozmaiciłoby nieco szary w wielu miejscach krajobraz. Gdyby nie kłopoty z
                mostem, ja widziałbym np. bardzo duże centrum handlowe pomiędzy Radziwiem a
                Górami (np. Geant + Media Markt + IKEA + Praktiker). Troche tam pusto, chociaż
                to jeszcze nie koniec miasta. Ale może to za blisko Radziwia i ktoś mógłby
                narzekać?? Nie wiem jakie są bieżące pomysły na zagospodarowanie tego terenu
                ale co by tu nie gadać, jakaś zabudowa przydała by się, aby optycznie połączyć
                Góry z miastem.
                • naka Re: wrażenia po otwarciu ECHO 31.07.02, 07:11
                  Strucho , mysle że spostrzezenia twoje są jak najbardziej trafne. Jest to
                  fantastyczne miejsce na tego typu działalność. Ale trzeba poczekac na nowy
                  most :((!!!! Wyobrażasz sobie te olbrzymiaste korki, ciagnace sie od centrum
                  mista aż po obrzeza hipermarketu :))????
                • hiubi Re: wrażenia po otwarciu ECHO 31.07.02, 16:17
                  Faktycznie miejsce idealne! jakieś Centrum M1 by tam mogło powstać. Pewnie
                  zagospodarowanie terenu jest w przeznaczeniu na coś innego, ale najwyżej znowu
                  będzie jakaś afera odkryta po roku ;-))
                  Chociaż może być problem też lekko techniczny... nie wiem, czy grunt tam nie
                  jest "za nisko" i może dlategon nikt tam się nie buduje...
                  • Gość: Strucho Re: wrażenia po otwarciu ECHO IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 11:47
                    Cieszę się, że mój pomysł zyskał uznanie. Dodam jeszcze, że inwestor
                    przeprowadzając taką inwestycję, powinien jako inwestycję towarzyszącą
                    zobowiązać się przeprowadzić uporządkowanie tego terenu i połączyć Radziwie z
                    Górami za pomocą chodnika i ścieżki rowerowej.
                    Jeśli są jakieś pomysły co do zagospodarowania tego terenu to chętnie
                    poznałbym je na łamach GW.
              • hiubi Re: wrażenia po otwarciu ECHO 01.08.02, 19:17
                Gość portalu: Klyent napisał(a):

> P.S. Często widuję twe wypowiedzi na forum,przebywasz teraz w Płocku czy w
                > Łodzi ?
                A czemuż to pytanie? Pytania "osobiste" umieszczamy w wątku "Skrzynka pocztowa
                #...". No ale niech będzie. Teraz piszę z Płocka ;-)
                ☺ Hiubi ☺
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka