Dodaj do ulubionych

Okropny fetor z Orlenu

IP: *.c157.petrotel.pl 07.06.06, 22:24
Dyr.Delegatury W I O Ś A .HASA powinien być rzecznikiem PKN ORLEN ,tak do-
brze ich tłumaczy,a kłamał już w styczniu gdy śmierdziało z powodu mrozów i
nieodsiarczania instalacji w kombinacie.Po co nam więc WOIŚ i A.HASA ,gdy
nie informują bo nic nie zauważyli ? Oto pytanie zadawane już od pół roku w
naszym mieście .A co na to minister WJ?
Obserwuj wątek
    • Gość: płocczanin Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:18
      Kur*aaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!
      • Gość: były pracownik Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:22
        Od dawna nie liczy się w badaniach jaka jest zawartość fenolu w moczu -
        ważniejsze są płytki krwi. jak będą one dobre to mozesz sikać tylko fenolem i
        uznają żeś zdrowy
        • Gość: malan Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:57
          widziałem wczoraj niezły syf z kominów(byłem na dachu)wystarczy popatrzec na
          nagrobki w płocku i okolicach daty są wymowne
          • Gość: kuba Bzdury i oszustwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 09:16
            Wytłumaczenie Orlenu jest oczywistą bzdurą i kłamstwem. W niektórych miejscach
            miasta i okolic śmierdziało porządnie już w weekend (W zależności od kierunku
            wiatru). Jak mogło więc śmierdzieć już w weekend skoro awaria miałą miejsce
            dopiero we wtorek? Dlaczego nikt żadne organizacje związane z ochroną
            środowiska nie reagują? Gdzie się wszyscy pochowali?
            • Gość: gadery Re: Bzdury i oszustwa IP: *.class147.petrotel.pl 08.06.06, 14:17
              Wypadek miał miejsce we wtorek. Jakbyś był wtedy na instalacji, (chociaż tak
              rano, że prawie w nocy to mało kto był chyba?), to byś wiedział.
              A że łorlen śmierdzi to chyba żadne nowum? ;)
    • Gość: Johny Ktoś to juz wczesniej powiedział IP: 80.51.246.* 08.06.06, 07:21
      " ...Żaden z punktów pomiarowych - ani na terenie zakładu, ani zlokalizowanych
      w mieście - nie wykazał przekroczenia norm..." Nie ważne, kto ustala normy,
      wazne kto kontroluje ich pomiar...
    • Gość: anal&tik nervovy Największym zagrożeniem dla Polaków są Polacy . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 08:27
      Taka prawda . Nie żadna Rosja , nie USA ,nie UE ,nie żydzi ,nie masoni, nie komuniści ,nie kapitaliści ,ale Polak Polakowi wilkiem .
    • Gość: imigrant Nie da się ustrzec przed wszystkim IP: 213.77.100.* 08.06.06, 08:51
      lokalizacja petrochemii tak blisko Płocka to robota niepoczytalnych saperów z
      60-tych lat XX wieku
    • Gość: JPG032 Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.wirba.net / 88.220.32.* 08.06.06, 09:03
      Po co Alkaida i Bin Laden, skoro mamy pod nosem Orlen...
    • Gość: Student Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 09:31
      Miałem wykłady na Wlodkowicu z Pania z WIOSu.Pokazywala nam piekne wykresy ktore
      odnosily sie do jakosci powietrza w Płocku.Myslalem ze padne.Mamy klase
      powietrza taka sama jak na mazurach hehehe Jak stwierdzilem ze wciska nam
      ciemnote to malo mi z tej ksiazki nie przylozyla.Dziwnie agresywna reakcja jak
      na moje spokojne stwierdzenie ze to niemozliwe zeby przy tak wielkim trucicielu
      bylo takie krystaliczne powietrze.Dodam ze ona jest tam jedna z dyrektorow.A
      sama mieszka w Slupnie.Czy oni maja nas za idiotow.??? No ale kasa jest
      najwazniejsza a szpital na Winiarach jest pełen.Dziady pieprzone.
      • Gość: kino Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 09:57
        Orlen odwięcza się nam za nasza cierpliwość nawyższymi cenami paliw
        sluzby maja nas uświadamiać, a za co i po co, przeciez to orlen trzyma ich w
        kieszeni, a oni nam robia wodę z mózgu
        • Gość: Johny Re: Okropny fetor z Orlenu IP: 80.51.246.* 08.06.06, 10:25
          "....a oni nam robia wodę z mózgu..." raczej fenol
          • rahalo Re: Okropny fetor z Orlenu 08.06.06, 10:40
            "Okazało się wtedy, że w wyniku tzw. dekompozycji podczas procesu polimeryzacji
            na terenie Basell Orlen Polyolefins zostały odpalone zawory bezpieczeństwa,
            który pozwalają na bezpieczne opróżnienie zbiorników i dalszy niekontrolowany
            przebieg wadliwej reakcji."

KTÓRE nie który...
            A pozatym co to za zawory bezpieczenstwa POZWALAJACE na "DALSZY NIEKONTROLOWANY
            PRZEBIEG WADLIWEJ REAKCJI"
            O ile sie nie myle to zawory bezpieczenstwa sa po to by uniknac
            niekontrolowanych reakcji, a nie umozliwic ich dalszy przebieg... No chyba ze w
            Orlenie stosuje sie jakies inne...

Czyzby dziennikaze z prawdziwego zdarzenia, ktorzy wiedza CO PISZA juz
            wyemigrowali z tego miasta?
            • Gość: płoczczania Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 19:47
              Popieram, dziennikarzyny nie wiedzą o czym piszą. Zawór bezpieczeństwa to dla
              nich "kosmos". Nie płaczcie bo gdyby nie Orlen to te miasto było by drugim
              Sierpuchowem albo gorzej.
      • Gość: Wapniak Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 19:18
        Do Student: gdybyś synu wybrał inną szkołę, to może byś coś rozumiał???
        • Gość: Student Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 23:08
          Dlaczego tak sądzisz stary, ja jestem z tej uczelni bardzo zadowolony, ale nie lubię jak mi pod nosem śmierdzi i ktoś mi "mazurzy" takie rzeczy.
          • Gość: menel Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 23:27
            Student, narazie nie ma się czym przejmować - będzie czym kiedy ją skończysz,
            wtedy nie będziesz już taki zadowolony z tej "uczelni".
            • Gość: Student Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 17:42
              Nie wydaje mi się, chyba nie wiesz o czym mowisz.
    • Gość: menel Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:47
      Prof. Marek Marczewski powiedział GW: <Wodoronadtlenek kumenu to związek
      wyjątkowo łatwo palny i jak każdy wodorotlenek nie jest obojętny dla środowiska
      głównie ze względu na swoje silne właściwości utleniające. Pytanie tylko, jakie
      jego ilości dostały się do atmosfery. Myślę, że w tym wypadku nie ma mowy o
      jakiejś katastrofie, bo nawet duże ilości wodorotlenków łatwo rozrzedzają się w
      atmosferze.>

Ja dodam dla jasności i pokazania innego bardzo istotnego aspektu sprawy, że
      rzeczony związek ma inną nazwę - Wodoronadtlenek izopropylobenzenu. Jest więc
      związkiem aromatycznym (pierścieniowym) i jak wszystkie związki aromatyczne i
      pochodne benzenu jest bardzo silnie kancerogenny.
      Byłoby lepiej, gdyby Pan profesor zamiast mówić pół prawdy, nie mówił nic;
      bowiem pół prawdy i pół prawdy, to nie jest cała prawda, ale całe kłamstwo.
      W wypowiedzi tej widać bowiem wyraźnie prymat troski o źródło sponsorskie niż o
      własną rzetelność i uczciwość - słowem czysta prostytucja. W wypowiedzi tej
      zwłaszcza zdania o wodorotlenkach (chyba wodoronadtlenkach) i ich własnościach
      utleniających oraz łatości rozpraszania się wodorotlenków w atmosferze porażają
      swoją "niewinną beztroską" i lekkością nieobciążoną myśleniem i
      odpowiedzialnością za treść.
      Powiem jeszcze raz wyraźnie: sprzedajna dziwka ma więcej uczciwości i godności.

Zamiast zasięgać informacji w źródłach mało wiarygodnych, bo uzależnionych
      materialnie, Pan redaktor powinien sprawdzić np.w dziale Głównego Inżyniera
      Prewencji PKN Orlen lub w Głównym Inspektoracie Higieny Pracy kartę BHP
      produktu - są takie opracowane dla wszystkich używanych w przemyśle substancji
      niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia i obowiązują w Polsce i całej UE
      (MSDS-material safety data sheets)jakie są własności toksyczne, oddziaływanie
      na środowisko itp.

Uciążliwy ciężki smród sprzed kilku dni (weekend) pochodzi głównie z
      oczyszczalni ścieków Orlenu, "zawdzięczamy" go następującym czynnikom:
      -niewłaściwej względem miasta lokalizacji zakładu; jest położony zbyt blisko i
      na kierunku z którego wieją wiatry prze większą część roku
      -niepełnej lub wadliwej technologii oczyszczalni i niehermetyczności urządzeń
      -niekorzystnemu kierunkowi wiatru oraz typowi pogody w weekend.
      Zgadzam się z oceną Bukoszczaka odnośnie roli delegatury WIOŚ i jej dyrektora.

• Gość: kosckrzyzowa Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c241.petrotel.pl 08.06.06, 10:49
      Normy mogą nie być przekroczone, wszystko zgodne z tzw. prawem, ale nam się te
      wyziewy kumulują w tkankach i wreszcie po kilku latach: pam, pam, pam, pam... na
      cmentarz. Ciekawe kiedy zaczną się procesy przeciw Orlenowi o spowodowanie śmierci
      czy chociaż o zagrożenie życia? Najwyższy czas zacząć o tym myśleć!
    • Gość: sceptyk Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 11:11
      Hmm, "Pan profesor", a nie wie, ze "łatwopalny" pisze się razem?
      • Gość: menel Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 11:45
        Nie mniej pretensji o ortografię do profesora - profesor tylko mówił, a notował
        dziennikarz. Ja mam pretensję o to co powiedział, albo że mówił w ogóle -
        przecież nie musiał.
        Ale skoro dotknąłeś już sprawy jakości języka, to akurat przyszło mi to głowy
        (sam nie wiem dlaczego teraz?) takie stare polskie powiedzenie:
        uczył Marcin Marcina, a sam ... .
        O, już wiem dlaczego i akurat teraz.
        Otóż 3 dni temu nasz autor SEB, razem z innym, sformułował postulat: aby
        kierowcy autobusów miejskich w Płocku posługiwali sie płynną angielszczyzną.
        W odpowiedzi pojawiły się znacznie skromniejsze i niewygórowane bynajmniej
        oczekiwania w stosunku do postulujących autorów GW - mianowicie, aby ich
        polszczyzna nie budziła takich zastrzeżeń jak dotychczas. I są to oczekiwania
        uzasadnione, niestety. Na angielszczyznę przyjdzie czas przy innej okazji.
    • Gość: hf Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 08.06.06, 15:39
      Mam wrażenie, że za tym wszystkim stoją ogromne pieniądze Orlenu, który robi
      wszystko aby prawda nie wyszła na jaw. To jak traktowany jest mieszkaniec Płock
      zakrawa na pomstę. Częstuje się go bzdurnymi informacjami (np.: patrz artykuł o
      czystości powietrza w "Tygodniku Płockim" z 6 czerwca 2006 - kpina i bzdura!).
      Może zapakujmy w plastikowe torby trochę tych wyziewów i zanieśmy do pokoju
      prezesa Chalupca. Chyba by się trochę skwasił. Napiszmy jakąś petycję do
      radnych naszego miasta aby bardziej troszczyli się o swoich mieszkańców a nie o
      śmierdzące pieniądze z Orlenu.
      • Gość: odp. Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c158.petrotel.pl 08.06.06, 15:48
        Bedziesz długo nieść bo bankomat Chalupec siedzi w Warszawie,żeby nie zatruć się
      • Gość: and1and Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c158.petrotel.pl 08.06.06, 16:16
        Zabawne. Jest czwartek, 16:04 i znowu śmierdzi. Znowu jakaś awaria ?
        Czy tym razem też usłyszę, że ten fetor "nie ma również wpływu na podstawową
        działalność spółki" ?. No dalej, kombinujemy pani Beato..
    • Gość: kombinat Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.plock.mm.pl 08.06.06, 16:14
      Redaktor Śmietanowski jak zawsze dał pokaz skrajnej niekompetecji i ignoranctwa.
      Proponuję się jednak przyzwyczaić do tego typu historii lub opuścić to miasto,
      przy takim zakładzie jak Orlen, na terenie którego zgromadzone jest ponad milion
      ton substancji uznanych za niebezpieczne zawsze istieje ryzyko poważnej awarii
      chemicznej niezaleznie od kultury technicznej tam wystepującej. Ryzyko to jest
      po prostu wkalkulowane w profil działalności jaka prowadzi zakład. Swego czasu
      badania odziaływania zakładu na miasto i jego mieszkańców prowadził nieżyjący
      już doc. Garlej. Mogł by je ktoś udostepnić. Zapewne ciekawa lektura.
      Dość nieprzyjemnie pachnie ostatnio zakładowa oczyszczalnia ścieków, wyłaczone
      są tam z ruchu urzadzenia tzw. catox-y do zbierania par węglowodorów.
    • Gość: Thrawn I o co tyle szumu??? IP: 193.59.95.* 08.06.06, 16:42
      Awarie sie zdarzaja, zagrozenia nie ma. Trzeba tez pamietac, ze gdyby nie
      Orlen, to by tu bylo pastwisko, albo pole truskawkowe.
    • Gość: hanka Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.mormegil.eu.org / *.eu.org 08.06.06, 17:11
      własnie tej nocy i następnej ja kasłałam bardzo,moja corka tez .na drugim
      koncu miasta kasłała moja mama i brata syn.kazdy z nas mieszka w innej czesci
      miasta,to nie jest przypadek
      • Gość: chemik pijcie piwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 17:15
        a mi sie zdaje cos takiego:
        wodoronadtlenek kumenu jest substancja bardfzo szybko rozpadajaca sie na fenol i
        aceton.
        to drugie nie jest grozne, w miare
        natomiast pierwszy jest rakotworczy, ale jest sposob by wymyc go z organizmu,
        pijac......
        PIWO

takze, do monopolu marsz!
    • g.dziwota a co jeśli .... ??? 08.06.06, 17:16

WIOŚ oraz służby ochrony środowiska koncernu natychmiast sprawdziły, czy nie ma
      zagrożenia skażeniem środowiska. - Żaden z punktów pomiarowych - ani na terenie
      zakładu, ani zlokalizowanych w mieście - nie wykazał przekroczenia norm,
      żadnego z niebezpiecznych dla zdrowia związków - uspokaja.

Potwierdzają w koncernie. - Nie ma powodów do obaw - twierdzi Beata Karpińska

A co by się stao jeśli normy byłyby przekroczone ??
      Co jeśłi byłyby powody do obaw ??
      Stawiam hipotezę. Co wtedy by sie stało ??
    • Gość: kumoter Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c243.petrotel.pl 08.06.06, 19:45
      Zdarzenia tego rodzaju i ich skutki NIE SĄ "własnością" MZRIP ale CEŁEGO MIASTA
      I REGIONU. To nie jest zdarzenie o lokalnym, zakładowym znaczeniu.
      Tego typu awarie skutkują także nie od razu, a efekty ich są znane po jakimś
      czasie. Przecież to nie pękł balonik z wanilią. Trzeba sobie zdawać sprawę z
      tego, że NIE są one objęte żadną kontrolą sanitarną w rozumieniu ochrony
      środowiska a więc i naszgo zdrowia.
      Takimi wydarzeniami p o w i n n a zawsze, każdorazowo zajmować sie
      prokuratura (jeżeli ją to coś obchodzi). Dążyć do eleminacji zagrożeń poprzez
      wytykanie i oskarżanie osób winnych niedbalstwa i lekkomyślności w pracy. W
      MZRiP produkuje sie nieobojętne dla środowiska produkty chemiczne używając do
      ich produkcji różnego rodzaju trujących substancji.

Powiem tak, gó.. mnie obchodzi jakaś łapówka czy zwykła kradzież pracownicza w
      tym kombinacie ale obchodzi mnie bardzo to czy i jaki ma wpływ na nasze zdrowie
      taka i nastepne awaria.
      Z łatwością można dowieść, posługując się statystyką, że mam rację.

Niedopuszczalne jest w cywilizowanycm świecie, że rzecznik takiej firmy
      wyjaśnia skutki zdarzenia. Od tego są powołane specjalne zespoły wewnętrzne i
      zewnętrzne specjalistów zwane komisjami.

Płock faktycznie pozbawiony jest monitoringu i profilaktyki w codziennym cyklu
      produkcyjnym MZRIP. Miasto nie jest wcale przygotowane na katastrofe rodzaju
      chemicznego, toksycznego, pożarowego czy wybuchu i fali uderzeniowej.
      Faktycznie jesteśmy bezbronni, nie mamy żadnych środków "anty", ani nie umiemy
      się zachować stosownie do wydarzenia. Brak informacji i szkoleń OC. To następny
      skandal przy istotnym wydawaniu pieniędzy na pozorne, sztabowe, na starych
      planach powtarzane manewry.
      Nie trzeba być katastrofista ani wpadać w histerię aby bez dłuższej zadumy
      wyciągnąć wnioski jak wyżej.
      Czy mamy czekać na takie zdarzenie, które przyzna rację tym co wołali o rozum?
      A przcież ten MZRiP śmierdzi, cały czas...
      Póki co czytamy sobie informacje prasowe w stylu ...burleski.
      Miłej zabawy!
      • Gość: kumoter dodam IP: *.c243.petrotel.pl 08.06.06, 20:01
        Dodam, bo trudno sie opanować: "kombinat" podaje:

>Dość nieprzyjemnie pachnie ostatnio zakładowa oczyszczalnia ścieków, wyłaczone
        >są tam z ruchu urzadzenia tzw. catox-y do zbierania par węglowodorów.

No i co Wy na to? Przecież to jest zbrodnia!

• Gość: cyrankiewicz Re: dodam IP: *.c241.petrotel.pl 08.06.06, 22:43
          Rozumiem ogólne poruszenie, trzeba natomiast wziąść pod uwagę, że pewne rzeczy
          dzieją się wbrew ludziom i nie z ludzkiej przyczyny. Pracownicy opisywanej
          instalacji i tak mają dość zmartwień z uwagi na środowisko w którym pracują, nie
          ma co na nich psów wieszać. Poza tym instalacja była chyba w fazie rozruchu
          także jak ktoś choć trochę zna specyfikę kombinatu to wie o co chodzi.
          > Dodam, bo trudno sie opanować: "kombinat" podaje:
          >
          > >Dość nieprzyjemnie pachnie ostatnio zakładowa oczyszczalnia ścieków, wyłac
          > zone
          > >są tam z ruchu urzadzenia tzw. catox-y do zbierania par węglowodorów.
          >
          > No i co Wy na to? Przecież to jest zbrodnia!
          Wystepuja również "nieplanowane" awarie i postoje remontowe. Nie da się tego
          przeskoczyć. pozdrawiam
    • Gość: płocczanin Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 22:13
      Dlaczego my jako obywatele tego miasta nie żądamy badań, które udowodniłyby że
      Orlen nas nie truje. Dr Garlej, póki żył zabiegał,abyśmy mieli cały pakiet
      badań, które udowodniłyby że Orlen nam nie szkodzi.
      • Gość: postulat Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c158.petrotel.pl 08.06.06, 22:24
        A Hasa powinien byc powieszony za .....a.Albo się weżmie do roboty jak dr Gar-
        lej!
    • Gość: . Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 18:45
      miniurl.pl/fetor
      • Gość: Anka Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c240.petrotel.pl 09.06.06, 23:02
        w śródmieściu śmierdzi nieziemsko
        • Gość: ja Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c240.petrotel.pl 09.06.06, 23:45
          kurna jak śmierdzi!!! Co znowu tak śmierdzi???
          • Gość: Jan Osiedlowy Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c241.petrotel.pl 10.06.06, 11:40
            Dzisiaj 10.bm na dworcu PKP-PKS cuchnie spalonym olejem na st.9 ,z autobusu
            radomskiego pasazerowie zatykali nosy ,a my nie,my przywyklismy .O rety!
    • Gość: tim Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 07:02
      trzeba co s zrobic a nie na forum bazgrać
    • Gość: anty fenol Re: Okropny fetor z Orlenu IP: *.c153.petrotel.pl 17.06.06, 19:09
      Gdzie znajduje się niezależna od Orlenu i WIOŚ stacja pomiarowa zanieczyszceń
      powietrza. Gdzie można sprawdzić te pomiary i podawać do publicznych wiadomości
      o stężeniach w powietrzu, sprawdzać przekroczony normy, alarmować ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka