IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 22:26
Mam wrażenie, że niedługo dziennikarzom GW (lokalnej)zupełnie zabraknie tematów.
Całe szczęscie, że w Płocku są jeszcze Sąd i dziury w jezdniach, które
dostarczają "atrakcji prasowych" z pierwszych stron. Dział przedruku z Forum
urośnie do monstrualnych wymiarów, bo tu, mam wrażenie, ludzie częściej zdają
sobie sprawę z tego co piszą (nie wspominając już o formie).
Co sądzicie o kondycji dziennikarstwa w GW i innych gazet płockich?
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman J. Re: Gazeta IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 07:01
      Według mnie, na tle płockiego rynku prasy lokalnej GW błyszczy jak gwiazda
      pierwszej wielkości. Może ma czasem obniżki formy, co zdarza się każdemu, ale i
      tak jest dla mnie najbardziej profesjonalnym źródłem informacji o Płocku i
      okolicach. Może przydałaby się konkurencja, bo ta dobrze wpływa na jakość, ale
      na horyzoncie nie widać nikogo, kto mógłby zagrozić GW i tak będzie dopóki
      dziennikarstwem w Płocku zajmować się będą ludzie, który mają powołanie, a nie
      przygotowanie, jak na przykład...albo nie będę rzucał nazwiskami, przecież
      każdy czyta płockie tygodniki i ma na ich temat swoje zdanie.
      • Gość: RAD Re: Gazeta IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 22:37
        Romanie J. Znowu Twoja wypowiedź, a może bardziej panegiryk na cześć GW.
        Super!
        Chyba jednak masz za dużo czasu jako słuchacz studiów doktoranckich na IL PW
        Stawiaj i rozwiązuj problemy naukowe, a pochwalne peany pozostaw na czas gdy
        będziesz adiunktem, a może Bóg da i profesorem (zapewne w Instytucie
        Budownictwa WBMiP).
        To jest tylko moja dobra rada, którą oczywiście możesz zignorować.
        • Gość: Grom Re: Gazeta IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 09:02
          Nic dodać, nic ująć. Tak trzymaj RAD
    • Gość: mosquito Re: Gazeta IP: 192.168.3.* 22.01.02, 08:10
      Pragnę zauważyć, że GW jest dziennikiem a nie tygodnikiem i dlatego nie należy
      się dziwić, że brakuje tematów. Mi osobiście brakuje dziennikarstwa śledczego
      (czemu niekt dokładnie nie opisze powiązań Vectra-UM, sprawy zatrudnień na lewo
      w PKN Orlen za pośrednictwem spółki sportowej itp.) oraz różnych szczegółowych
      informacji (np. zestawienie radio taxi z cenami, ilością taksówek). Dziwi mnie
      również, że niektóre tematy są rozpatrywane po łebkach np. sprawa cen biletów
      miesięcznych - był to świetny temat na wiele dni a może tygodni - gazeta ze
      swoimi wpływami mogła dużo w tej sprawie zrobić.
    • Gość: hiubi Re: Gazeta IP: *.sap-ag.de 22.01.02, 09:57
      Chyba nie jest aż tak źle. Porównaj Gazetę z tygodnikami... one wychodzą 6 razy
      rzadziej a i tak poziom jest... [bez komentarza].
      Fakt, że w Gazecie czasem nie ma zupełnie nic ciekawego, ale czasem jest full.
      Poza tym to chyba też zależy od ilości dziennikarzy, a ich w porównaniu z
      innymi miastami (gdzie lokalne dodatki są "grubsze") jest raczej mniej. Choć
      nie zawsze ilość przekłada się na jakość... Czasami pewnie po prostu im też się
      nie chce... w końcu też są ludźmi ;-))
    • kawka Re: Gazeta 22.01.02, 11:32
      Nie rozumiem, Mor, dlaczego wyśmiewasz, że drukują nasze Forum?
      Mnie się to podoba, przynajmniej wiem, że ktoś to czyta i to nie tylko
      w gazecie, ale i w ogóle w Płocku. No i daje to poczucie, że nasz głos się jakoś liczy.
      Bo nie ma innego miejsca, które byłoby taką �trybuną�, z której każdy może
      powiedzieć, co myśli. A gazeta daje nam takie miejsce i to jest naprawdę fajne!
      • hiubi Re: Gazeta 22.01.02, 13:26
        Miejsce jeszcze przynajmnniej jedno (godne polecenia) jest. Mianowicie grupa
        dyskusyjna usenetowa: alt.pl.regionalne.plock
        A co do przedruków, to ostatnio akurat nie mam dostępu do Gazety na Mazowszu,
        ale mam dostęp do innych i powiem Wam, że w innych miastach jest (Wa-wa, Łódź)
        jest mniej przedruków. Czy to dobrze, czy źle...??? sam nie wiem. Na pewno nie
        można z niczym przesadzać, ale miło było czytać samego siebie ;-))
        • drops1 Re: Gazeta 22.01.02, 14:22
          Przedruki - jak to nazywacie, czyli wieści z Forum - mają za zadanie poakzać
          kawalek internetowych dyskusji także czytelnikom papierowej Gazety. Gazeta
          Internet i Gazeta paier to ta sama firma, więc nic dziwnego, że swój internet
          lansuje w papierze i odwrotnie. Czysta kalkulacja, a nie łatwe przedruki czy
          brak tematów.
      • Gość: RAD Re: Gazeta IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 22:39
        No tak, ale twoja wypowiedź (moja również) jest anonimowa, zatem zupełnie bez
        znaczenia.
        Ciekawe czy te wypowiedzi zostaną wydrukowane na łamach GW?
        • Gość: oleg Re: Gazeta IP: 213.25.195.* 15.02.02, 11:29
          I tak gazeta jest najlepszym medium w plocku. Najbardziej chwale sobie jej
          niezaleznosc od polityki i od "waznych" ludzi. W koncu gdyby okazalo sie ze
          jestesmy inwigilowanii np na forum czy nasze skrzynki mailowe, to rozniosloby
          sie to na cala polske i nikt juz nie ufalby tej gazecie. Sadzicie ze jestescie
          pewni tego, ze nikt was nie sprzeda? tzn waszych nikow?
          • razdwa12 Re: Gazeta 15.02.02, 13:37
            Gość portalu: oleg napisał(a):

> I tak gazeta jest najlepszym medium w plocku. Najbardziej chwale sobie jej
            > niezaleznosc od polityki i od "waznych" ludzi. W koncu gdyby okazalo sie ze
            > jestesmy inwigilowanii np na forum czy nasze skrzynki mailowe, to rozniosloby
            > sie to na cala polske i nikt juz nie ufalby tej gazecie. Sadzicie ze jestescie
            > pewni tego, ze nikt was nie sprzeda? tzn waszych nikow?

Tak, Ty jesteś inwigilowany, czuj się obserwowany. Wciągu pół godziny
            nasmarowałeś 25 postów z adresu 213.25.195.* (gwiazdkę zna redakcja). Nie
            wniosłeś nic ciekawego. Pod gwiazdką w Płocku ukrywają się tylko dwie firmy. Ty
            jesteś z jednej z nich. Przedstawiasz się różnie, raz nawet jako osoba płci
            żeńskiej. Boisz się czy co? Na początku dopisywałeś się na końcu wątku, poźniej w
            środku widocznie tematy poruszane w wątkach były zbyt ciężkie dla Ciebie, ale
            wybitnie chciałeś dać się zauważyć. Wiec widać Cię i chyba wystarczy już.

• Gość: PiotrK Re: Gazeta IP: 212.244.82.* 22.01.02, 14:22
      W Płocku rządzi jedna klika - SLD. Nie porusza się kontrowersyjnych tematów np.
      dlaczego Vectra wygrywa wszystkie przetargi, żeby nie podpaść rządzącym. Co do
      przedruków z forum to autorzy są anonimowi i Gazeta jest kryta, poruszane
      tematy są kontrowersyjne i pisane bez ogródek dlatego to dobra pożywka dla
      czytelników. A że czasami nie ma co czytać to normalne w naszym mieście
      niewiele się dzieje.
      • drops1 Re: Gazeta 22.01.02, 14:24
        To żadne wytłumaczenie, że Forum jest anonimowe. za każde słowo na paierze
        odpowiada Gazeta, a nie kawka czy drops.
        • Gość: PiotrK Re: Gazeta IP: 212.244.82.* 22.01.02, 14:36
          Niestety mylisz się jeżeli Gazeta zastrzeże że jest to przedruk z ... byle kąd,
          to nie odpowiada za treść jak np. nie odpowiada za treść reklamy.
          • drops1 Re: Gazeta 22.01.02, 14:46
            Niestety, to ty się mylisz.
            • Gość: PiotrK Re: Gazeta IP: 212.244.82.* 22.01.02, 14:58
              Być może, nie znam prawa ani nie jestem dziennikarzem.
              Jeśli wiesz to na pewno, to oczywiście przyznaję ci rację.
              Ale jeśli nie to zapytajmy dziennikarzy Gazety, jeśli czytaliście powyższe to
              napiszcie czy gazeta odpowiada za treść przedruku. Wiadomo oczywiście jeśli nie
              jest on obraźliwy lub oskarżający kogoś.
              • Gość: anna Re: Gazeta IP: *.ploc.gazeta.pl 06.02.02, 09:33
                Gość portalu: PiotrK napisał(a):

> Być może, nie znam prawa ani nie jestem dziennikarzem.
                > Jeśli wiesz to na pewno, to oczywiście przyznaję ci rację.
                > Ale jeśli nie to zapytajmy dziennikarzy Gazety, jeśli czytaliście powyższe to
                > napiszcie czy gazeta odpowiada za treść przedruku. Wiadomo oczywiście jeśli nie
                >
                > jest on obraźliwy lub oskarżający kogoś.

Tak, Gazeta odpowiada za treść przedruku. Dlatego niektóre tematy z forum wolimy traktować jako
                natchnienie do tekstu.
      • Gość: Grom Re: Gazeta IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 09:04
        Nie zapominaj, że Vectra jest płocką firmą a nie gdańską, poznańską czy
        warszawską, które na szczęscie przegrywaja w przetargach w Płocku.
    • Gość: Pat Re: Gazeta IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 14:26
      Gazeta jest beznadziejna. Najważniejszy poruszany w niej temat to ten, gdzie
      stana płockie lwy. Rzucam zatem kolejne pytanie: w którym kierunku maja ryczeć.
      To jedno. Po drugie bardzo nie lubie gazet politycznych, sterowanych. Jesli
      przychodzi dyspozycja, że trzeba niszczyc np Vectrę, to sie to robi wszelkimi
      środkami. A zawsze solą w oku będzie firma z Płocka, która zatrudnia ludzi z
      Płocka. Lepiej wynająć firmę z Poznania, Gdańska, Warszawy, a najlepiej z Izraela.
      • rene2 Re: Gazeta 05.02.02, 15:12
        Gość portalu: Pat napisał(a):

> Gazeta jest beznadziejna.
        To jej nie czytaj, są tygodniki, płocka setka, trybuna Ludu, nie.

Jesli > przychodzi dyspozycja, że trzeba niszczyc np Vectrę, to sie to robi
        wszelkimi środkami.
        Jasne, atak sterowany. Bo napisali, że miasto zapłaciło jej za przetarg 6 mln zł
        więcej, niż powinno?

A zawsze solą w oku będzie firma z Płocka, która zatrudnia ludzi z > Płocka.
        Lepiej wynająć firmę z Poznania, Gdańska, Warszawy, a najlepiej z Izraela.

Nie zauważyłem, by ktoś atakował to, że firma jest z Płocka i zatrudnia setki
        płocczan. Atakowali raczej Urząd Miasta, że trwoni pieniądze, a Vectra na tym
        zarabia miliony.

Zastanawiasz się choć chwilę przed wypowiedzią? czasami warto, uwierz...
        • Gość: Roman J. Re: Gazeta IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 20:35
          Pat należy do gatunku prowokatorów. Nie zauważyłeś? Nie podejmuj z takimi
          dyskusji, bo przez to dodajesz wartości ich wypowiedziom.
          • Gość: Pat Re: Gazeta IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 09:11
            I kto tu jest prowokatorem. Nad wypowiedziami zastanawiam sie dziesięć razy
            dłużej niż wy. No ale żeby sie zastanawiać, trzeba po pierwsze skończyc jakieś
            studia, po drugie mieć trochę doświadczenia życiowego. Bo jeśli sie go nie ma to
            mozna pozwolić sobie na wciśnięcie każdej głupoty, którą media, nieważnbe które,
            nam zaserwują. Vide reklamy telewizyjne, vide idiotyzmy w stylu "Świat według
            kiepskich", "Big brother" itp. To że czytacie gazetę wyborczą nie świadczy o was
            źle. Ale to, że nie potraficie w niej oddzielić ziarna od plew, niezbyt świadczy
            o waszej percepcji umysłowej.
            I żeby była jasność. Nie czytam Trybuny Ludu, Nie, Płockiej Setki i tym podobnego
            badziewia. Ale może któryś z was przeczytałby choć z raz np. "Przekrój"?
            • rene2 Re: Gazeta 06.02.02, 09:44
              Błądzisz w opłotkach. czekam na konkretne odpowiedzi na moją replikę, skoro tak
              się czepiłeś Vectry, obrońco uciśnionych.
              • Gość: Pat Re: Gazeta IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 10:13
                Odpowiedx dla Rene2
                Nieprzypadkowo wspomniałem wczesniej o doświadczeniu życiowym. Chodzi o to, że
                nie ma w Polsce uczciwych przetargów. To nie znaczy, że ja to popieram,
                stwierdzam jedynie fakty. Zatem skoro przetarg i tak jest nieuczciwy, to lepiej
                niech go wygra firma z Płocka. Doskonale wiesz, że Polska jest upolityczniona do
                granic. Wymiana władzy po kolejnych wyborach to miotła, która wymiata wszystko.
                Niezaleznie od tego, która opcja tę władzę obejmuje. Tez mi sie to nie podoba,
                ale realizm życiowy nakazuje mi sie z tym pogodzić. Zawsze jednak we wszystkim
                trzeba szukać jaśniejszych punktów. Przykładem niech będzie taki PERN. Po
                ostatniej wygranej w parlamencie SLD jasne było, że władzę w PERN-ie obejmie ktoś
                z SLD. I stało się. Spandowski wyleciał, jest Jakubowski. I niezależnie od tego
                co ja myslę na temat umiejetności pana Jakubowskiego to ma on jedna niewątpliwą
                zaletę. Jest z Płocka!!! I cały zarząd firmy jest z Płocka. A nie z Warszawy,
                Gdańska czy Poznania.
                Taka zatem była moja intencja, kiedy wziąłem pod obronę Vectrę. Bo gdyby nie
                Vectra to w ptzetargach wzięłaby wygrana firma spoza Płocka. I figę by nam z tego
                zostało. Nie zapominaj, że siedziba Gazet Wyborczej jest w Warszawie. A Warszawę
                nie za bardzo obchodzi, co sie dzieje z Płockiem. Juz jeden pan z Warszawy
                rozwalił nam całą Petrochemię. Jest mi osobiście bardzo przykro, bo
                repreezentował opcję polityczną, która jest mi bliższa. Ale nad opcje polityczna
                wazniejszy dla mnie jest Płock. Ktoś sie będzie śmiał, że jestem lokalnym
                patriotą, zamknietym w opłotkach. A niech tak będzie. Wcale sie tego nie wstydzę.
                • Gość: Kral Re: Gazeta IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 08:56
                  Ja zaś z wami wszystki częściowo się zgadzam a częściowo nie. Uważam, że w Płocku
                  są do poczytania dwie dobre gazety: Wyborcza i Tygodnik Płocki. Reszta to tylko
                  tło. Oczywiście dostrzegam plusy i minusy każdej z nich. Na przykład gazetę cenię
                  za nowoczesny spoób podchodzenia do społecznie ważnych tematów. Nie podoba mi sie
                  jednak jej jednostronność polityczna. Z kolei Tygodnik Płocki jest bardziej
                  obiektywny i wszechstronny, ale o pewnych tematach pisze albo mało albo wcale.
                  Maja też fajne ogłoszenia drobne. Czytałem z raz tę Płocką Setkę. Taka sobie.
                  Trochę lepsza od NTP. No, ale o tej gazecie nie warto sie wypowiadać. Zresztą
                  uważam, że w każdej gazecie są lepsi i gorsi dziennikarze. Lepsze i gorsze
                  teksty. Każdy powinien umie Znależć coś dla siebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka