Dodaj do ulubionych

Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta

02.10.09, 20:56
Najprościej nie wpuszczać debili do środka. Tylko, że z nich pewnie spory zysk
jest (z 12-latków może niekoniecznie).

Co innego przeciekający dach czy wypadające szyby, ale tutaj samy był sobie
winien. Może powinni siatki zamontować albo drut kolczasty? Nie zauważyłem,
żeby ludzie korzystający w normalny sposób z ruchomych schodów w galeriach
handlowych mieli problem z utrzymaniem równowagi i spadali z nich na parter...
Obserwuj wątek
    • zed123 Może zabrzmi to brutalnie, ale... 02.10.09, 21:02
      Darwin miał rację.
      • Gość: to głupie dziecko Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... IP: *.stg.pl 02.10.09, 21:14
        Dokładnie, Darwin miał racje! Natura sama eliminuje ułomne jednostki...
        • Gość: ss [...] IP: 217.153.211.* 02.10.09, 21:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • absurdello Nie pisz, "jak byłem głupi" w czasie przeszłym 02.10.09, 21:32
            nic się nie zmieniło !
          • Gość: tomeczek Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 21:32
            Gość portalu: ss napisał(a):

> Jak byłem młody i głupi, tez robiliśmy rozne dziwne rzeczy,

Młody już nie jesteś...
          • metalfan1985 Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... 02.10.09, 21:39
            To masz i sobie obejrzyj:

www.facebook.com/video/video.php?v=1206185631208&ref
            Jak ktoś ma mdłości na widok takich rzeczy, to niech nie ogląda dalszej części
            filmu (serio, to nie prowokacja). Przy tym np. złamana noga Wasilewskiego to
            pestka, a też wywołuje dreszcze. Ja nie byłem świadom co zobaczę klikają w tego
            linka.

Lepiej być zdrową/żywą 'ciotą' czy kalekim/martwym 'kozakiem'? Też robiłem
            niezbyt mądre rzeczy (patrząc z perspektywy), ale jak ktoś ryzykuje taki
            wypadek, to sam jest sobie winien. Co innego gdyby miał wypadek na nartach czy
            lotni (w trakcie normalnego użytkowania) - tutaj mamy ewidentnie do czynienia z
            głupotą.

Tak więc carpe diem - wjeżdżajmy na czerwonym na skrzyżowania!
            • Gość: oburzona Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 00:23
              Masakra, cud że ten koleś na filmiku żyje (czy mnie się tak tylko wydaje, czy on
              jest przytomny?!).
              Co do tego wypadku to szkoda dzieciaka. I nie obwiniajcie rodziców, skoro jest
              jasno napisane, że wychowuje go babcia. Myślicie, że starszej osobie łatwo jest
              wychowywać nastolatka? Puknijcie się w głowy kretyni. Mam nadzieję, że jego
              babcia nie czyta internetu i Waszym debilnych postów - z pewnością przeżywa
              ogromny dramat, a czytając Was osły mogłaby tylko zacząć siebie obwiniać.
              Wnuczka ma w krytycznym stanie, a Wy macie czelność pisać, że dobrze mu tak...
              Żal mi Was. Inaczej byście śpiewali, gdyby to komuś z Waszej rodziny się stało.
              Mądrzy jak Was to nie dotyczy. Ja uniknęłam w życiu takich wypadków - TAK, BAŁAM
              SIĘ skakać po drzewach, dachach i innych rzeczach. W życiu radzę sobie dobrze.
              Dzieciak wskoczył na poręcz bo nie pomyślał o konsekwencjach, ale to jest
              DZIECKO! A osoby, które uważają, że powinien być w pełni odpowiedzialny za swoje
              czyny, może napiszą petycję do rządu o przyznawanie dowodu od 12 lat zamiast od
              18? W końcu dorosły jest... Wszyscy, którzy źle chłopcu życzą niech się
              zastanowią nad sobą, bo zachowujecie się teraz bardziej nieodpowiedzialne niż to
              dziecko.
              • metalfan_1985 Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... 03.10.09, 01:00
                Pewnie na sporej ilości mocnych środków znieczulających, co pewnie i tak mu za
                wiele nie pomaga.

Poza tym pewnie rozwalona szczęka (jakoś nie mam ochoty oglądać po raz drugi i
                się dokładnie przyglądać), wstrząs mózgu, prawdopodobnie poważnie uszkodzony
                kręgosłup, nie mówiąc o możliwych powikłaniach po operacji czy chociażby wyglądzie.

Dzieciaka z Malty szkoda, ale szkoda również, że dożyliśmy czasów, w których
                zazwyczaj tylko tego typu filmiki przemawiają do wyobraźni - manekin skaczący do
                basenu na główkę już nie wystarcza. Tak samo zdjęcia wraków pojazdów po
                wypadkach itd. Najgorsze jest jednak to, że niektórym to i tak w myśleniu nie
                pomaga. Można jedynie współczuć, a potem popukać się w głowę. Na pewno nie
                należę do tych, którzy z szyderczym uśmiechem mówią 'masz za swoje' w takich
                sytuacjach (choć np. w stosunku do pijanego kierowcy rozwalającego się z
                prędkością 200km/h na drzewie byłbym skłonny; jednocześnie z ulgą, że nikomu
                innemu nie zrobił na szczęście krzywdy).

Rozumiem, że to dziecko (po prostu), ale wystarczyło pomyśleć: co może się stać
                jak spadnę? W wieku 12 lat można już przeprowadzić tego typu operacje logiczne.
                Mógł sobie zjechać ze schodów, ale np. w bardziej bezpiecznym miejscu. W
                internecie jest masa różnych mądrali. Masa chłopaków bujała się na bramkach na
                boisku, tylko niektórzy mieli takiego pecha, że zostali przez nią przygnieceni.
                Czy to jest debilizm z ich strony? Wątpię. Tak samo można spaść z trzepaka albo
                drzewa. Wielu z nas miało takie zabawy w dzieciństwie i niewielu z nas powie, że
                nasi rodzice dali dupy próbując nas wychować...
                • metalfan_1985 PS. 03.10.09, 01:09
                  Żeby nie było - nadal uważam, że sam jest sobie winien, ale nie w kontekście
                  'dobrze mu tak'. Mam nadzieję, że przeżyje, wyzdrowieje i to doświadczenie
                  pozwoli mu uniknąć groźniejszych wypadków w przyszłości.
          • Gość: niespodziewany Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... IP: *.chello.pl 02.10.09, 21:41
            Tez jezdzilem na buforach tramwajowych.......czlek
            mlody ,fantazja,brak strachu..........coz wypadki sie zdarzaja.......
          • wymiatator1 Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... 02.10.09, 21:48
            A teraz te cioty nazywają takich jak ty bezrobotnymi nieudacznikami. W naturze
            zawsze jest równowaga.
            • Gość: niespodziewany Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... IP: *.chello.pl 02.10.09, 21:52
              Hm,czasami mozna sie nadziac na konrolke...........(((""_"")))..moga
              sobie nazywac............pewnie w zyciu nie ruszyli sie sprzed
              kompa.......i juz sie ....nie rusza.............heheh...
              A jak sie jezdzi po schodach mozna zobaczyc na tym linku od 4,37 min.
              polecam..............
              www.youtube.com/watch?v=eaopu5W8Ryg
              • wymiatator1 Re: Może zabrzmi to brutalnie, ale... 03.10.09, 10:58
                Co to za język? Bo przeciez nie polski. Ech, postępujące skretynienie
                społeczeństwa jest bardziej przerażające od głupoty jednostek.
      • Gość: 2-pswiecki Zgadzam się z Tobą. Ile nie zaprojektowałbyś zabez IP: *.aster.pl 03.10.09, 09:01
        - zawsze znajdzie się niezrównoważony przeskakujący przez nie.
        Zadawanie się z takimi osobami ma jeszcze tę wadę, że modne stało
        się pozywanie zrónoważonych o naprawę wyrządzonych krzywd.
    • Gość: 2109 Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.10.09, 21:13
      A co ci gó...arze tam robili,jak powinni być zupełnie gdzie indziej?
      Dalej bezstresowo wychowujcie dzieci,to wyrośnie kupa bachorów i kandydatów na
      przestępców! I kto będzie znowu winien?Pewnie szkoła?
      Cieszę się,ze moje dzieci są dorosłe i wyszły na ludzi!
      • Gość: niespodziewany Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.chello.pl 02.10.09, 21:44
        jakich przestepcow?,o czym ty u licha piszesz.....???po prostu nie
        ma w miastach nic ciekawego poza galeriami ,to jest teraz rozrywka
        wwiekszosci malolatow galerie,inni jezdza na
        deskorolkach,wrotkach,wyzywaja sie w le arkours, takie zycie...i
        niekoniecznie to przestepcy.........
      • monrob13 Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 24.10.09, 10:45
        To pisze człowiek,który ma dorosłe dzieci.Masakra co za kretyn je
        wychowywał.
    • vontomke Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 02.10.09, 21:13
      12 latek z 6 metrów? To wychodzi 2 lata na metr.
      • absurdello Idąc tym tropem (2l/m), to z 70-latka, by 02.10.09, 21:33
        została mokra plama :(
    • f_crane A gdzie byli rodzice? 02.10.09, 21:38
      Że się tak w onetowym stylu zapytam ;-).

Szczerze? Wcale mi go nie szkoda, to że jest dzieckiem jakoś do mnie nie przemawia. Zachował się idiotycznie, a teraz ludzie w galerii będą musieli chyba ściany gąbkom obłożyć, bo przecież o nie też sobie można krzywdę zrobić... W końcu jak jakiś bachor się rozpędzi i walnie łbem w ścianę to też będzie że projektant/właściciel mógł to przewidzieć.

Wiem, wiem, zaraz jakaś matka polka tutaj napisze że to np. wina ochrony, bo nie pogoniła biegających sobie dzieci, ale po pierwsze oni nie mogą być wszędzie, po drugie patrząc na rozrywki tych młodych ludzi, pewnie uciekanie przed ochroną też by ich bawiło...
      • Gość: fugi63 Re: A gdzie byli rodzice? IP: 188.33.4.* 02.10.09, 22:26
        Z wypowiedzi widać że nie masz dzieci, i chyba nie powinieneś mieć. Twoja wiedza
        jest zerowa o tym co potrafią dzieci. Co potrfią wymyślić i wprowadzić w życie..
        nie szkoda Ci dzieciaka? Mnie tak. On nie w pełni mógł przewidzieć skutków tego
        co robi-to dziecko. Nie ma winy w projekcie, ani braku opieki. Przykry wypadek
        się zdarzył, i sobie pomyśl: że to mógłby być Twój syn. I wtedy pisz.
        • kotek.filemon Re: A gdzie byli rodzice? 02.10.09, 22:27
          Nadgorliwi rodzice chyba zapomnieli, że mowa o 12-latku a nie o 2-latku.
        • Gość: z poznania Re: A gdzie byli rodzice? IP: *.komster.pl 02.10.09, 22:50
          zgadzam się...niestety dzieci są w stanie wymyśleć rzeczy o których
          dorosłym nawet się nie śniło-trzeba mieć oczy dookoła głowy i jednak
          drodzy rodzice i nierodzice BĄDŹMY bardziej zainteresowani tymi
          istotami, a nie że " masz kieszonkowe i róbta co chceta" bo to chyba
          nie tędy droga-szkoda chłopaka i trzymam kciuki żeby wyszedł z tego-
          a niektóre wypowiedzi na forum są przynajmniej żenujące i tylko
          obrazują znieczulicę jaka panuje wśród większości ludzi na forum
      • Gość: jaroni Re: A gdzie byli rodzice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 22:58
        f_crane napisał:

> Że się tak w onetowym stylu zapytam ;-).
        >
        > Szczerze? Wcale mi go nie szkoda, to że jest dzieckiem jakoś do
        mnie nie przema
        > wia. Zachował się idiotycznie,

Jesteś obrzydliwym, głupim i prymitywnym człowiekiem.
        Zresztą ci wszyscy co piszą podobnie sa tacy sami, zachowują sie tak
        jakby nigdy nie mieli 12 lat. I wcale nie napiszę , że wina ochrony
        i dyrekcji galerii. Nie. Jego, tego 12 latka wina, ale co z tego.
        przecież mnóstwo ludzi robi różne głupoty. Np. wypadki samochodowe
        też są zawsze z winy ludzi. I co też się cieszysz? Tępoto jedna.
        Pewnie sam nie masz dzieci.
    • gazeta_mi_placi Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 02.10.09, 21:55
      Po co to cała kontrola? Winny jest ten dzieciak-nikt inny.Co innego gdyby
      spadł z tych schodów w trakcie normalnego użytkowania,wtedy faktycznie
      kontrola wskazana.
      • lukask73 Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 02.10.09, 22:14
        > Po co to cała kontrola?

Zwłaszcza budowlana. Przecież aby obiekt został dopuszczony do
        użytkowania, musiała tam być kontrola, która m.in. chodzi z
        miarką i sprawdza te 110 cm.

Urządzając teraz kontrolę, przyznają się do tego, że poprzednio
        mogli niektórych rzeczy „nie zauważyć”.
    • az555 teraz będą podnosić barierki do 7m, 02.10.09, 21:56
      a debilek nawet sie nie zabił
      • Gość: fugi63 Re: teraz będą podnosić barierki do 7m, IP: 188.33.4.* 02.10.09, 22:13
        palant.. szkoda że nie masz dzieci kuta.onie i to nie było twoje
        • m_gol ma rację 03.10.09, 00:57
          Jakkolwiek brutalnie by to nie brzmiało, gość ma rację. To, że 12-letni chłopak
          zachował się idiotycznie nie oznacza, że od razu należy poprawiać
          bezpieczeństwo... Na głupotę nie ma rady.
      • Gość: alfa Re: teraz będą podnosić barierki do 7m, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 12:18
        idiota ciekawe jak bys mowil,gdyby to byl twoj syn/ojciec;/
    • Gość: sam selekcja naturalna... IP: *.ryb.abpl.pl 02.10.09, 22:04
      Kolejny do Nagrody Darwina...
    • Gość: sro_ka Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.09, 22:33
      Na głupotę niestety nie ma lekarstwa. Mogą postawić barierki do samego sufitu, a i tak ktoś znajdzie sposób, żeby się uszkodzić albo zabić.
    • camel_3d a co tu kontrolowac??? 02.10.09, 23:03
      glupota nie zna granic..
    • patthecat Dla kandydatów do Nagrody Darwina nigdy nie ma.... 02.10.09, 23:15
      ...wystarczających zabezpieczeń...
      • Gość: pitrasdaD Re: Dla kandydatów do Nagrody Darwina nigdy nie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 00:34
        kazdemu czlowiekowi w zyciu zdarza sie zrobic cos szybciej niz pomysli lub zda
        sobie sprawe z konsekwencji jakie te dzialanie moze wywolac - i to nie jeden raz
        czego przykladem sa np. posty w tym watku

wiec nie oceniajcie chlopaka negatywnie, mial po prostu pecha, tak to juz bywa
        czasem ma sie szczescie czasem go braknie
    • wybitniemadry upadek downa 03.10.09, 00:33
      nie wpuszczac downow do galerii
      • Gość: mc Re: upadek downa IP: *.chello.pl 03.10.09, 01:00
        Czlowieku, zespol downa jest dolegliwoscia, ktora dotyka czlowieka a nie ma on
        na nia zadnego wplywu. Tu mamy do czynienia z brakiem rozsadku, a dla Twojej
        wiadomosci: brak rozsadku nie rowna sie zespol downa. Poczytaj, zanim zranisz kogos.
    • radioerewan Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 01:57
      Co za durna moda z ameryki. Balustrady nie są bezpieczne! OMG, ludzi &^%#23.
      Nie wszedł by na tą balustradę, to by nie spadł. Wszedł, bo chciał zaliczyć
      nagrodę Darwina. Sukces!
    • morane Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 02:42
      I znów ta nieszczęsna "poprawność polityczna" - "Szefowie "Malty": - Będą w
      sklepie dodatkowe zabezpieczenia." - a jakie ? Ogrodzicie siatką ? A jak się
      gó...arz powiesi na siatce ?

Nie żebym dzieciaka nie żałował, ale gdzie tu wina galerii handlowej ?
      • metalfan_1985 Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 03:18
        Schody będą umieszczane w tunelach z plastiku bezpiecznego dla noworodków, a od
        góry będą grodzone ścianą, żeby nikomu nie przyszło do głowy na nie włazić (taki
        tunel to jak zjeżdżalnie prawie ^_^).
    • ya-nek Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 04:20
      O co w ogole chodzi? Gowniarz ktory nie wie do czego sluzy porecz,
      zrobil sobie krzywde. Gdybym ja byl jego ojcem, po wyzdrowieniu
      wbilbym mu troche rozumu do pustego lba przez dupe!
      • Gość: v Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 06:00
        no to masz problem... może tobie ktoś tak 'wbijal' i skutecznie
        uszkodzil...
      • Gość: ja Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.subscribers.sferia.net 03.10.09, 07:42
        Dobrze, ze nie jesteś- gdybyś był to tobie należałoby wbić rozumu za
        nieodpowiedzialne rodzicielstwo
      • Gość: gość Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.09, 09:55
        Ten chłopiec zmarł
    • mcgoo Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 07:11
      metalfan1985 chyba nie wiesz o czym piszesz - 12latek to dziecko,
      które ma ograniczone możliwości przewidywania konsekwencji swoich
      czynów i w połączeniu z trwającym wciąż jeszcze u niego procesem
      poznawania świata różne dziwne pomysły przychodzą mu do głowy.

Nie trzeba montować drutu kolczastego - wystarcza inne
      zabezpieczenia.

Balustrady na pietrach galerii tez są okropnie niebezpieczne -
      zwłaszcza jeżeli nie są połączone z podłoga słupkami czy ściankami -
      3 letnie dziecko ma różne pomysły.

Jak to nie zauważyłeś żeby ludzie korzystający w normalny ... itd? -
      własnie masz przykład - dziecko to też człowiek i norma dla dzieci
      jest że zjeżdżają po barierkach na tyłku. Dwa warunki które
      wymieniłeś aby udowodnić swoją zawoalowaną tezę własnie są spełnione:
      1. człowiek/dziecko
      2. w normalny sposób (dla dziecka/człowieka)
      skorzystało ze schodów.
      • Gość: fakju Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.icpnet.pl 03.10.09, 07:27
        też powinieneś sobie zjechać z poręczy i upaść na głowę chłopie,takie bzdury tu
        piszesz...oczywiście to była wina galerii i poręczy bo była za tępa...żal
        • mcgoo Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 05.10.09, 13:12
          Skoro tak uwazasz to pewnie jestes madrzejszy - moze faktycznie to
          wina galerii.
          Ja nigdzie nie napisałem ze to wina galerii - napisałem natomiast ze
          to wina bezmyślności projektantów. (oczywiście formalnie prawnie nie
          da się im postawić żadnych zarzutów)
      • gazeta_mi_placi Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 19:40
        Trzy letnie dziecko może na przykład wyrwać się Tobie i wpaść pod samochód-może zakazać jazdy samochodów?
        Albo wylać gorącą zupę na siebie-może zakaz sprzedaży gorących dań wszędzie tam gdzie może się pojawić trzylatek?
        To Twoje dziecko i Ty za nie odpowiadasz.
        U nas pewien nastolatek umarł porażony prądem bo założył się z kolegami,że wespnie się na słup wysokiego napięcia.
        Też wina innych dorosłych-bo przecież wiadomo jakie dzieci mają pomysły,więc te słupy powinny być otoczone drutem kolczastym i do tego strażnik,prawda?
        Inny (gdzieś w Polsce) bawił się z kolegami przy torach kolejowych.Bawili się w przebieganie tuż przed nadjeżdżającym pociągiem.Jeden zginął.Przy torach kolejowych postawić też drut kolczasty,bo dzieci mają różne pomysły...
        Itp.itd.

• mcgoo Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 05.10.09, 13:13
          masz dzieci ?
    • mcgoo Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 07:26
      a tak na marginesie - czy wszystkie "galerie handlowe" musza mieć
      centralnie "podwórka studnie" - zastanawialiście sie dlaczego np. w
      galerii centrum czy w smykach nie ma takich cudów współczesnej
      architektury? co się stało z przepisami bezpieczeństwa w
      zatwierdzaniu projektów i odbiorach? co by sie stało ze szklanymi
      barierkami i wiszącymi schodami gdyby nagle na pietrze takiego
      "centrum handlowego" wynikła panika tłumu ?

kto projektuje takie "Arkadie", "Blue City", "Reduty" jaki jest sens
      "podwieszanych" ruchomych schodów - czy takim wypadkom nie jest winne
      obciachowe wyczucie smaku i kształtu u większości społeczeństwa ? a
      może wieśniactwo inwestorów ? dlaczego każde kolejne "centrum
      handlowe" architektonicznie i w rozwiązaniach bardziej przypomina
      "chińskie centrum ch...ozy" (pozdro dla Grabaża i Poznania)
    • finn0 Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 10:22
      Galerii Malta od dawna należy się kontrola. To centrum jest fatalne
      pod względem bezpieczeństwa, wewnętrznej komunikacji i oznaczeń.
      Winda chyba jest tylko jedna na piętro (nie wiem, bo tak słabo
      oznakowane). Podobnie toalety. Do tego głupia ochrona. Byłem tam
      kiedyś z malutkimi dziećmi. Schody ruchome były wyłączone. Chciałem
      zejść z dzieciakami i gdy już miałem na nie wejść, podszedł na dole
      ochroniarz i nie patrząc, czy ktoś jest na schodach włączył je. Co
      za debil. W ogóle ochrona w polskich sklepach to dramat. Jest
      widoczna tylko w Starym Browarze, który bije wszystkich pod
      względem wygody i bezpieczeństwa na głowę. W innych centrach łażą i
      flirtują ze sprzedawczyniami. Aha, jeszcze jedno, szczyt
      wszystkiego to Kupiec Poznański, w którym na toaletach dla
      niepełnosprawnych jest napis "klucz do toalety znajduje się w
      pomieszczeniu ochrony na parterze". Zarzucają Bąkowskiemu, że robi
      wiochę kurczakami, a sami postępują podobnie. Wyobrażacie sobie
      minę niepełnosprawnego, który na drugim piętrze zastaje taki napis?
      • Gość: Piotr Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: 81.15.171.* 05.10.09, 11:03
        To po co łazisz z "malutkimi dziećmi" po "galeriach"???
    • h.kunze Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 11:17
      Niedobrze mi się robi jak te wasze komentarze czytam wyzywacie go od debila a to jeszcze dziecko a co powiedzieć o dorosłych świadkach zdarzenia, dlaczego nikt mu nie zwrócił uwagi, że ma tak nie robić każdy przechodzi obojętnie nad wybrykami dzieci a potem tylko narzekają, gdzie była ochrona tego obiektu może na papierosie, ilu z was dorośli ma odwagę interweniować jak młodzi robią coś złego?
      • Gość: arQ Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.10.09, 15:15
        taaa jasne zwróć uwagę to powie Ci sp.......j (i dalej w zależności od wieku zwracającego uwagę) i tyle...
      • gazeta_mi_placi Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 19:32
        h.kunze napisała:

> Niedobrze mi się robi jak te wasze komentarze czytam wyzywacie go od debila a t
        > o jeszcze dziecko a co powiedzieć o dorosłych świadkach zdarzenia, dlaczego nik
        > t mu nie zwrócił uwagi, że ma tak nie robić każdy przechodzi obojętnie nad wybr
        > ykami dzieci a potem tylko narzekają, gdzie była ochrona tego obiektu może na p
        > apierosie, ilu z was dorośli ma odwagę interweniować jak młodzi robią coś złego
        > ?

Za zachowanie dzieci odpowiadają rodzice lub prawni opiekunowie.
        A starszym dzieciakom czasem strach zwrócić uwagę.
        Nie dość że i tak nie posłuchają to jeszcze uraczą Cię "komplementem".
        Chcesz sam zwracaj uwagę głupkom.
    • limonka1983 Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 11:56
      Jak się człowiek "postara", to może mieć wypadek nawet na prostym odcinku
      chodnika. Te barierki mogłyby mieć i 1,5 metra wysokości, a to nie
      przeszkodziłoby mu w zjeżdżaniu po poręczy. Tak to już jest, gdy ludzie (nawet
      młodzi) nie myślą o konsekwencjach swoich czynów. Już paroletnie dziecko wie,
      że nie można wkładać palców do kontaktu lub do wrzątku. Chłopak w wieku 12 lat
      też wie, czym grozi upadek z wysoka. I nie trzeba kończyć fizyki, by wiedzieć,
      że plecak może go przeciążyć. Współczuję dziecku i babci. Właścicielom sklepu
      także, bo to oni będą mieli teraz mnóstwo problemów. ale gó...arz spadł przez
      własną głupotę.
    • nekoonnanoko Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 12:08
      No nie ma to jak dzieci robią sobie zabawe z ruchomych schodów. To nie
      Malta winna tylko dzieciak mało rozgarniety.
      • gazeta_mi_placi Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 03.10.09, 19:29
        nekoonnanoko napisała:

> No nie ma to jak dzieci robią sobie zabawe z ruchomych schodów. To nie
        > Malta winna tylko dzieciak mało rozgarniety.

Dokładnie.
    • andreas47 Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 04.10.09, 13:47
      SŁOWO NA NIEDZIELĘ:...a pamiętacie "mądre wpisy", gdy z-ca
      Prezydenta Stołecznego Miasta Poznania spadł z konia? Jak czuli się
      ci "nieudolni pismacy", kiedy nadeszła wiadomość o Jego śmierci?
      Pewnie, sądząc po ich poziomie intelektualnym, powiedzieli "no to
      problem z głowy".Po tym i innych tragicznych wydarzeniach nie
      czujemy się, jeśli nazywamy siebie homo sapiens, najlepiej. Spadł
      chłopiec, na początku drogi życia. Współczucie dla Rodziców. Zadajmy
      sobie pytanie czy i my, dorośli, nie ponosimy odpowiedzialności za
      takie zachowania?Popatrzmy na dorosłych przebiegających przez
      jezdnię "na czerwonym", szwędających się alkoholików, grubiańsko i
      chamsko zachowujących się w tramwajach, na ulicy. Ile razy
      zareagowaliśmy na wulgarnych "szczonów" w tramwaju? Ile razy
      upomnieliśmy? Ile razy stanęliśmy po stronie reagującego? Pamiętacie
      kierowcę autobusu, który zdecydowanie reagował, którego pobito? Czy
      znalazł sie ktoś z pasażerów i pomógł mu? "W JEDNOŚCI SIŁA". Na
      razie chamstwo jest zjednoczone!SMUTNE ALE NADAL AKTUALNE!
      • gazeta_mi_placi Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 04.10.09, 20:00
        Nie kumam czaczy.
        Rzecz jest o głupiej zabawie małolata (która pewnie trwała moment-sekundy,więc nikt nawet nie zdążyłby zareagować) a nie o przechodzeniu na czerwonym świetle czy zwracaniu uwagi chuliganom.
        Ja nie zwracam (chyba gdybym miała przewagę liczebną i siłową)_-życie mi miłe.
        • andreas47 Re: Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 04.10.09, 23:10
          ...i nie zrozumie (Pani?). Za moich czasów uczyli języka polskiego.
          A tak na marginesie KUMA, to matka chrzestna czyjegoś
          dziecka. "Kuma?"
    • monrob13 Po wypadku będzie kontrola w Galerii Malta 24.10.09, 10:42
      Człowieku Ty chyba nie wiesz co piszesz!!Jak w wieku 12 lat można
      przewidzieć pewne rzeczy,przecież to tylko dziecko nie rób z niego
      dorosłej odpowiedzialnej osoby.Widać że nie masz dzieci i nie wiesz
      jeszcze nic o ich wychowywaniu.To że Tobie nic z tak tragicznych
      rzeczy się nie przytrafiło,to może poprostu miałeś
      szczęście.Pamiętaj wszystko przed Tobą!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka