Dodaj do ulubionych

Osiedle Nowa Malta i Virke

IP: *.cs.put.poznan.pl 07.12.09, 15:56
Witam,
Noszę się z zamiarem kupna mieszkania na osiedlu Nowa Malta na Mogileńskiej.
Czy ktoś z forumowiczów mógłby się wypowiedzieć jak mieszka się w tej okolicy
i jakie mają doświadczenia z deweloperem Virke?
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 12:34
      785992468
      • Gość: s Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.cs.put.poznan.pl 10.12.09, 11:40
        a coś więcej tu możesz napisać?
        • Gość: hyygj, Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.xdsl.centertel.pl 10.12.09, 22:52
          lkhgliygfhjgflj,gflj
          • Gość: Gosc Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.147.104.80.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.12.09, 20:24
            Dewelopera za bardzo nie znam, mozna tylko ocenic architekture i
            lokalizacje, Jezeli chodzi o blok, to jak dla mnie zbyt wyciągniety
            i nieszczególnie wyszukany. Z drugiej strony bez udziwnien
            architektonicznych. Te mieszkania w zakolach bardzo fajne. Brak
            windy to minus- no ale tylko 3 pietra.

Lokalizacja super, moim zdaniem lepsza niz np. Polanka. Blisko
            Malta, przyszłe termy, tereny spacerowe, las, do tramwaju 3 minuty.
            W ogóle miła dzielnica, a do centrum bardzo blisko. Szkoła Kościół
            przychodnia zdrowia, market, wszystko na wyciągnięcie ręki.

Wadą jest zajezdnia na Mogielińskiej, jest wybudowany duży płot,
            uciązliwość może jakaś być, trudno powiedziec.

Też się zastanawiam nad zakupem, oglądałem kiedys 2 mieszkania duże
            i średnie. Podobno ostatniego bloku-tego krótkiego mają nie budować,
            co uwazam za plus.

• Gość: HanSolo Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.icpnet.pl 17.12.09, 21:53
              Deweloper wcześniej nazywał się bodajże Torpol, jednym z jego dokonań jest małe osiedle na ul. Mylnej.
              Też zastanawiałem się nad kupnem mieszkania na Mogileńskiej (jakieś półtora roku temu, gdy osiedle jeszcze powstawało), ale odpuściłem - ceny jak na tamten okres były zdecydowanie za wysokie, a i dziś chyba dałoby się kupić coś taniej.
              Co do lokalizacji - fakt, jest świetna.
    • Gość: ZK Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.warszawskie.poznet.com.pl 01.01.10, 19:17
      Witam,
      umowę z Virke podpisałam na początku listopada, załatwianie kredytu
      trochę trwało, umowa kredytowa podpisana 8 grudnia i 21 pieniądze u
      dewelopera, 28 odbiór mieszkania i kluczy, a 30 grudnia podpisanie
      aktu notarialnego. Mimo okresu świątecznego, szybko i sprawnie,
      żadnych problemów z formalnościami. Mieszkanie w tym długim budynku,
      też się trochę obawiam zajezdni MPK.
      Do tej pory wynajmuję mieszkanie na osiedlu Warszawskim, okolica
      jest mi znana, dlatego też własne mieszkanie w tej, a nie innej
      okolicy. Poza tym wszędzie są jakieś plusy i minusy.
      Pozdrawiam.
      • Gość: A Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.icpnet.pl 02.01.10, 18:22
        witam. mieszkam na ulicy mogileńskeiej od października. bardzo podoba mi całe
        osiedle jak i bloki virke. na pewno wielkim plusem jest świetna organizacja
        dosłownie wszystkiego. strzeżone osiedle jest dodatkową zaletą. jedyną wadą są
        chyba wyjątkowo cienkie ściany przez które niestety wszystko słychać (nawet
        kichanie sąsiada). szkoda, że przystanek tramwajowy nie jest położony bliżej np.
        przy wjeździe na ulicę mogileńską, ale to już nie jest przeciez wina virke. no i
        trudno jest dojechać do cetnrum autobusem po godzinie 23.
        • Gość: Aldi Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 23:15
          Mam pytanie. Udało się coś zbić cenę. Czy Virke sztywno się trzyma ceny?
          • Gość: ?!? Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.warszawskie.poznet.com.pl 03.01.10, 19:21
            Mi zależało na 3 piętrze, nikt nie stuka nad głową, od początku roku
            2009 się interesowałam, zaglądałam na stronę, dzwoniłam od czasu do
            czasu, wtedy jeszcze była cena 6.335 za m2 z III piętro,potem
            obniżyli do 6100, bodajże w lipcu mówili, że ceny do niewielkiej
            negojacji, otrzymałam propozycję 5990, cena była i tak za wysoka. W
            październiku sytuacja odwrotna, już nawet nie chcieli schodzić
            poniżej 6.100. Jednak mając wcześniejszą ofertę z wakacji powołałam
            się na nią i dostałam niewielki upust, było ciężko.
            Teraz chyba się ruszyła sprzedaż, widać, że osiedle się zaludnia,
            chyba będzie kłopot ze zmniejszeniem ceny, ale zawsze warto
            spróbować, to nic nie szkodzi.
            Zasmuciła mnie informacja, że ściany cienkie i wszystko słychać co
            sąsiad porabia :-(. Jak się sprawa ma z autobusami MPK, słychać je
            wcześnie rano i późnym wieczorem?
            Pozdrawiam
            • Gość: 1 Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 12:32
              Witam,
              mam pytanie o doświadczenia z Virke? Czy wszystko przebiegało sprawnie z
              podpisaniem umowy. Nie było jakiś ukrytych zapisów? Czy nie było jakiś usterek
              przy odbiorze mieszkań?
              • Gość: ?!? Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: 83.238.213.* 04.01.10, 13:56
                Tak, jak już pisałam wcześniej nie miałam żadnych problemów z
                formalnościami, miła pomocna obsługa, wszystkie potrzebne dokumenty
                na czas, także mailem. Umowa (dla mnie) czytelna, bez żadnych
                niedozwolonych klauzuli, jasno określona cena i terminy wpłat za
                mieszkanie, termin odbioru i termin podpisania aktu notarialnego.
                Odbiór też pozytywny, kna bez rys, ściany proste, wylewka
                niespękana, jedynie drobne poziome pęknięcia tynku na łączeniu
                cegieł ścian wewnętrznych ( zostaną usunięte). Kątów prostych nie
                sprawdzałam :-). To tyle
                • Gość: terazja Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.146.70.15.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.01.10, 20:16
                  Moi rodzice też kupili tam mieszkanie. Wkrotce akt notarialny i
                  odbiór. Czy ktos wie na co jeszcze zwracac uwage przy odbiorze, byly
                  jakies niedoróbki itp?
                  • Gość: Aldi Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 21:21
                    Hej Terazja.
                    Udało sie coś negocjować z Virke Twoim rodzicom? Czy taka cena jaka była
                    ustalona z góry?
                  • Gość: Aldi Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 21:34
                    Witam Terezja.
                    Orientujesz sie czy rodzice cos negocjowali cene z Virke? Czy sztywno sie
                    trzymali ceny?
        • Gość: tbob Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.ip.netia.com.pl 06.01.10, 09:14
          Własnie zarezerwowalem sobie mieszkanie na Mogilenskiej. Mam pytanko - czy
          naprawde jest az tak zle, mam na mysli ze wszystko slychac od sasiadow?
          Pozdrawiam,
      • Gość: tbob Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.ip.netia.com.pl 06.01.10, 09:16
        Hej,

I jak tam mieszkanie? Bardzo slychac sasiadow?
        Pozdrawiam,
        • Gość: ?!? Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.warszawskie.poznet.com.pl 06.01.10, 21:17
          Też jestem ciekawa, na ile aktywność sąsiadów jest słyszalna przez
          ściany. Byłam ostatnio w budynku 2, w mieszkaniu pokazowym i nagle
          coś zaczeło szurać, myślałam, że to w szafie w dużym pokoju ktoś
          siedzi, ale to sąsiedzi u siebie chyba szpachlowali ściany. Słychać
          było jakby ktoś coś szpachlował, w tym mieszkaniu, w którym byłam a
          nie za ścianą u sąsiada:-(, ale cóż, mieszkanie kupione, akt
          podpisany, klamka zapadła.
          I też jestem ciekawa czy aktualnie ceny można negocjować .
          • Gość: Terazja Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.146.180.18.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.01.10, 21:35
            Moi rodzice wynegocjowali chyba 200 zł za mkw. Nie wiem jaka byla
            ostateczna cena. Z negocjacjami to bylo chyba tak, że to 200 zł
            zeszlo bez problemu, chyba było wkalkulowane w cene, a wiecej sie
            nie dalo. Jedyne co pamietam, to ze zaplacili zaliczke 5000 potem
            szybciutko zalatwili kredyt, jednak z ostatecznym zakupem sie
            wstrzymali do samego końca umowy przedwstępnej, poniewaz nabrali
            watpliwości, ze za wysoko i ze nie ma windy, a oni starsi i przed
            emeryturą. Potem doczytali w umowie, że za rezygnacje liczą sobie
            chyba 5 % albo 8 % ceny, wiec im mina zrzedła i wreszcie sie
            zdecydowali. Z czego osobiście sie bardzo ciesze, bo mi sie to
            mieszkanie bardzo podobalo, lokalizacja także i sama ich namawiałam
            na zakup.
            Z samym deweloperem nie było jak dotąd większych problemów, poza
            tym "karnym" zapisem w umowie. Swoją drogą myśle ze to troche nie
            fair, w razie rezygnacji lub nieuzyskania kredytu powinna przepasc
            tylko zaliczka a nie jeszcze jakieś żądania dalszych pieniędzy. Moi
            rodzice akurat marudzili,kredyt malutki, wiec nie bylo ryzyka, ale
            ktos inny np. może nie dostać kredytu i wtedy zostanie jeszcze spora
            sumka do zapłaty.Czyli podwójny kop od banku i od dewelopera.
            Teraz tylko odbiór mieszkania i zobaczymy jakie cienkie te ściany:)
            • Gość: .? Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.10, 11:41
              Mnie trochę przerażja te cienkie ściany?! Az tak bardzo slychać wszystko? a
              jakie doświadczenia z zajezdnia. Słychać odgłosy autobusów?
        • Gość: adam Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.ip.netia.com.pl 08.01.10, 12:19
          W sumie to chyba nie jest aż tak zle. Może ktos cos wiecej powiedziec. Ja tam
          bylem kilka razy i nic nie slyszalem.
          Jakies komentarze?
          • Gość: Misia Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.icpnet.pl 26.01.10, 10:17
            Ja mieszkam na Mogileńskiej od dłuższego czasu i nie mam problemu z
            głośnościa mieszkania - ściany takie jak wszędzie w nowym
            budownictwie :) Co do umowy to bardzo ładnie napisana, kary to u
            kazdego dewelopera sa takie, nic specjalnego (jak wiesz, że nie
            dostaniesz kredytu to nie kupujesz mieszkania, proste). Podsumowując
            ja jestem bardzo zadowolona i polecam!
    • Gość: Mieszkaniec Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.icpnet.pl 07.01.14, 19:12
      Szczególnie odradzam zakup mieszkania od tego dewelopera. Mieszkam na osiedlu na Mogileńskiej od kilku lat. Lokalizacja może i dobra, jest ochrona, monitoring, nie ma zarzutu co do czystości. Słychać natomiast każdy krok, ruch, słowo sąsiadów. I to nie żarty bo na każdej klatce są trzy mieszkania, więc niektóre mieszkania otacza osiem innych. Po doświadczeniach jakie mnie tu spotkały sięgnąłem po rade specjalistów ds. budownictwa, poczytałem trochę w internecie. Na podstawie zebranych przeze mnie informacji okazuje się, że nie jest to sytuacja normalna i wskazuje na bardzo oszczędne podejście do sprawy na etapie budowy. Chwile temu byłem na stronie Virke i widziałem, że zostało kilko mieszkań, które nadal można kupić. Sytuacja ta w ogóle mnie nie dziwi. Wszystkim zainteresowanym radzę zapoznanie się z innymi ofertami.
      • Gość: swiezy Re: Osiedle Nowa Malta i Virke IP: *.centertel.pl 28.05.14, 22:24
        Witam wszystkich. Niestety musze potwierdzic obawy dotyczace halasu. Wlasnie jestem w pokoju od strony zajezdni (mniej wiecej na wysokosci dystrybutorow z paliwem) - okna sa zamkniete a slychac pomruk silnikow autobusow. To jednak mi w zupelnosci nie przeszkadza, ale ten poglos od sasiadow... Calkowicie zaprzeczam, ze to charakterystyczne dla nowego budownictwa. Owszem dla taniego budownictwa jak najbardziej, nie zas dla kazdego nowego. Nigdy nie spotkalem sie z takim dyskomfortem z tego tytulu. Sciany sa mega cienkie, drzwi wejsciowe takze nie dbaja o izolacje akustyczna. Nie przebywam dlugo w domu w ciagu dnia, jedynie to mnie ratuje, bo gdybym mial caly czas sluchac rozmow sasiadow, kichniec i tupania golymi stopami (nie mowiac juz o butach) to byloby naprawde ciezko. Cala reszta jest jak najbardziej w porzadku,- czystosc, bezpieczenstwo i atmosfera wokol blokow. Uwaga czasem na sasiadow, ktorzy maja czasem pretensje do wszystkich dookola za glosnosc, co moim zdaniem jest odbiciem frustracji, ze kupili mieszkanie z tak cienkimi scianami. Nie przebywam duzo w domu tak jak juz mowilem wczesniej bo bardzo duzo pracuje, a mimo to przeszkadzam sasiadom - nie majac nawet telewizora w domu ani nie puszczajac muzyki. Moze im sie nawet nie dziwie, bo sam sie czasem wkurzam jak sasiad bierze prysznic a ja mam wrazenie jakby woda splywala obok mojego lozka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka