afro-beat 29.12.09, 20:55 Chyba ktoś się obudził ręką w nocniku. Czy mi się zdaje, czy Rondo Śródka 2 lata temu było wyremontowane całkowicie? Nie można było wtedy położyć kawałka rury więcej, nawet do teraz nie używanej? Myślenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Wielka rura: utrudni życie, odblokuje inwesty IP: *.icpnet.pl 29.12.09, 21:28 kolejna maruda Odpowiedz Link Zgłoś
miroo mylisz się... 29.12.09, 21:37 afro-beat napisał: > Chyba ktoś się obudził ręką w nocniku. > > Czy mi się zdaje, czy Rondo Śródka 2 lata temu było wyremontowane całkowicie? Zdaje ci się bo remont ronda Śródki był w 2005 roku... I to była masakra.... > Nie można było wtedy położyć kawałka rury więcej, nawet do teraz nie używanej? Tu masz rację - wiadomo było od dawna, że tę rurę trzeba będzie zrobić... okres (nazwijmy go tak) "międzyremontowy" ronda śródki tj 5 lat to zbyt krótki... chociaż zobaczymy jak to wpłynie na rondo śródka - widać jednak, że urzędnicy w poznaniu nie myślą z perspektywą dalszą niż 5 lat... z drugiej strony rondo śródka trzeba było pilnie wyremontować... > Myślenie? gorsze myślenie było wobec autostrady - odcinka obwodnicy poznania - niedługo będą go poszerzać o jeden pas... tutaj to dopiero głupota - już w 2002-2003 nie trzeba było być specem aby stwierdzić, że dwa pasy to za mało... Jeszcze większą głupotą jest baza wojskowa F-16 Krzesiny która najzwyczajniej jest w granicach miasta a tak się nie robi a powinna być w powidzu... Odpowiedz Link Zgłoś
afro-beat Re: mylisz się... 29.12.09, 22:35 miroo napisał: > gorsze myślenie było wobec autostrady - odcinka obwodnicy poznania - niedługo > będą go poszerzać o jeden pas... tutaj to dopiero głupota - już w 2002-2003 nie > trzeba było być specem aby stwierdzić, że dwa pasy to za mało... jeszcze nie ma tragedii, choć po otwarciu do granicy ruch na pewno wzrośnie i wtedy się przyda. z tego co wyczytałem m.in. tutaj poszerzanie ma się odbyć po 2012. gorsza sytuacja jest na obwodnicy 3miasta, gdzie są regularne korki. > > Jeszcze większą głupotą jest baza wojskowa F-16 Krzesiny która najzwyczajniej > jest w granicach miasta a tak się nie robi a powinna być w powidzu... > szczegółów nie znam, wiem o awanturze, która dla mnie jest nieporozumieniem (ludzie doskonale wiedzieli, że mieszkają/kupują/budują domy w pobliżu lotniska - nikt im spokoju nie gwarantował). na piątkowie nie odbiera radio pod wieżą ze względu na promieniowanie - wyburzamy wieżę? dyskusja o lotnisku nie powinna być pod tym artykułem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryl Re: mylisz się... IP: 77.255.28.* 29.12.09, 22:58 Swego czasu mówiło się, że budowę kolektora sfinansuje firma, która ma zamiar wybudować centrum handlowe na łacinie (taki rodzaj dziękczynienia za uchwalenie planu miejscowego). Ale jak widać to już jest nieaktualne(pewnie jakoś inaczej się odwdzięczyli ...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: mylisz się... IP: 188.33.33.* 30.12.09, 08:50 Tak sfinansuje, jak inne CH miały przebudować układ drogowy, a skończyło się na dobudowaniu prawoskrętu (King Cross, Malta).Łacina w pierwotnym założeniu miała być nową mini dzielnicą z własnym centrum (rynek), siatką ulic oraz centrum usługowo-handlowym. Po korekcie została gigantycza buda+parkingi. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo marek racja... 30.12.09, 09:20 przecież centra handlowe to przedsiębiorstwa mające generować zysk dla inwestora - polega to na poniesieniu jak najmniejszych kosztów i maksymalizowaniu przychodów... liczenie na to, że zaraz nam wybudują miasto jest naiwnością... jeśli coś zrobią to musi to być dla nich opłacalne... Przypomnę jeszcze rezygnację (czy też oficjalnie odłożenie w czasie) rozbudowy głównie przez Ikeę terenów między M1, Ikea i giełdą na franowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed A co tam chcesz rozbudowywać? IP: 193.169.148.* 30.12.09, 12:10 Między M1, IKEĄ i giełdą nie ma już za bardzo miejsca żeby coś tam rozbudować. IKEA i tak się rozbudowała, bo znacznie powiększyli swój sklep. Miało tam powstać jakieś miasteczko handlowe, ale pewnie z wiadomych powodów termin przesunięty w czasie. I tak nie jest źle, bo jeszcze w latach 90-tych było tam tylko pole, a najbliższy przystanek MPK był koło szpitala, do pracy miałem około 15 minut dłużej niż teraz i do tego musiałem iść przez jakieś podmokłe bajoro. Teraz chociaż przystanki są bliżej i można przejść suchą stopą. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Re: A co tam chcesz rozbudowywać? 30.12.09, 12:26 Gość portalu: Ed napisał(a): > sklep. Miało tam powstać jakieś miasteczko handlowe, ale pewnie z > wiadomych powodów termin przesunięty w czasie. No właśnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie... dodam jeszcze, że był projekt doprowadzenia tam tramwajów - jeśli nie słyszałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: A co tam chcesz rozbudowywać? IP: 77.255.153.* 30.12.09, 16:19 jeszcze niecałe dwa lata temu były obiecanki, że niedługo, zaraz po rozbudowie starej IKEA, powstanie obok lodowisko. po oddaniu Starego Browaru miało zostać przebudowane skrzyżowanie Półwiejska/ Królowej Jadwigi. Galeria Malta na pewno nie miała być jedną wielką ciężką bryłą i miała mieć też funkcje sportowo - rekreacyjne (tak obiecywali urzędnicy miejscy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Rola miasta IP: *.ce.put.poznan.pl 30.12.09, 13:47 Centra mają generować zysk, a miasto może się zgodzić na pewne rozwiązania lub nie. Jeżeli miasto nie będzie aktywne, to oczywiście centra pójdą po najmniejszych kosztach (byle dałoby się dojechać), jeżeli miasto zażąda to centrum może co najwyżej zrezygnować z budowania (i zysków). Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Re: marek racja... 30.12.09, 18:50 Na początku XXI wieku firma Apsys sama zaproponowała właśnie takie rozwiązanie. Miasto jak dziecko, za każdym razem daje się wziąć na lewe sanki (chyba że to celowe działanie niektórych włodarzy). Schemat jest zawsze taki sam. Najpierw obiecujemy cuda, wianki. Zyskujemy ogólną aprobatę radnych i wstępne decyzje. Następnie zasłaniamy się jakimikolwiek przyczynami "obiektywnymi" typu wzrost cen. Może być czegokolwiek, choć dla uprawdopodobnienia, nie należy deklarować ogólników typu ropa, gaz itp. Należy też unikać czynników łatwych do sprawdzenia np. cena cementu lub stali. Najlepiej zwalić winę na tzw. ogólny wzrost kosztów, co zmusza nas do ograniczenia inwestycji, ale jesteśmy tak zauroczeni miastem Poznań, jego mieszkańcami, że mimo kryzysu tutaj będziemy dalej inwestować. Tylko zaczniemy od inwestycji przynoszącej zysk, czyli części handlowej. Potem i tak wszyscy zapomną o co chodziło, wylejemy beton pod parkingi, prezydent opowie o pozyskaniu kolejnego globalnego inwestora. Szał i błysk! Otwarcie, tłumy napierają na szklane drzwi (wliczy się w koszta, zapłacą ci którym się nie spieszy-są bogatsi). Znajome? Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Re: mylisz się... 30.12.09, 09:18 afro-beat napisał: > miroo napisał: > > > > Jeszcze większą głupotą jest baza wojskowa F-16 Krzesiny która najzwyczaj > niej > > jest w granicach miasta a tak się nie robi a powinna być w powidzu... > > > > szczegółów nie znam, wiem o awanturze, która dla mnie jest nieporozumieniem (lu > dzie doskonale wiedzieli, że mieszkają/kupują/budują domy w pobliżu lotniska - > nikt im spokoju nie gwarantował). na piątkowie nie odbiera radio pod wieżą ze w > zględu na promieniowanie - wyburzamy wieżę? > > dyskusja o lotnisku nie powinna być pod tym artykułem 1) Jako przykład złego gospodarowania przestrzenią miejską jest jak najbardziej na miejscu (przypomnę, że poznańska pracownia urbanistyczna była przeciwna krzesinom jako lotnisku wojskowemu i postulowała od razu 3 pasy ruchu na obwodnicy a jej prezes podał się do dymisji bowiem nie akceptował decyzji - było jeszcze kilka innych spraw - co do zagospodarowania przestrzenią miejską podejmowanych przez władze miasta), 2) może dlatego, że nie znasz szczegółów dyskusja wydaje się Tobie nieporozumieniem tymczasem również jest na miejscu: a) gdy w 2004 roku podjęto decyzję o lokalizacji F16 Krzesiny były już w ramach miasta i od lat 80tych liczono na to, że po zakończeniu służby MiGów21 będzie tam lotnisko cywilne (przenosiny Ławicy zapobiegłyby podchodom do lądowania cywilnych samolotów nad ścisłym centrum miasta), b) baz wojskowych nie buduje się w miastach! to była budowa - wymieniono tam wszystko - wybudowano nową wieżę kontroli lotów, hangary, pas startowy, nowe urządzenia kontroli lotów i oświetlenie... w dodatku mieszkania dla lotników umieścili po drugiej stronie miasta na strzeszynie greckim! c) ludzie tam budowali przed 2004 rokiem bo byli pewni, że nie będą tam stacjonować głośne samoloty bojowe (gdyż to, że baza samolotów bojowych jest w mieście rzeczywiście trudno sobie wyobrazić - na świecie są przypadki takich baz blisko miast ale w wyniku tego, że miasta się rozrastają - Krzesiny w tej samej sytuacji były - były poza miastem ale miasto się rozrosło a wojskowi od nowa wybudowali tam bazę a powinni już odpuścić - tak się robi za granicą - gdy miasto się rozrośnie przy pierwszej okazji rezygnuje się z takiej bazy), d) ludzie którzy budowali po 2004 roku po decyzji o F16 na krzesinach zostali po prostu oszukani - mówiono, że F16 w porównaniu do MiGów są cichutkie, że w ogóle będzie fajowo cicho i tak naprawdę nikomu nie będą przeszkadzać (potem się okazało, że potrzebują magazynu amunicji, że ćwiczą lądowania na ławicy nad centrum poznania teraz, że potrzebują stref zrzutu paliwa, podwieszeń - bomby i dodatkowe zbiorniki paliwa i tam gdzie będą w sytuacji awaryjnej mogli się rozbić po uprzednim katapultowaniu się)... e) zresztą kolego - poznań potrzebuje przestrzeni - głód terenów jest wielki a w pobliżu jest powidz w lesie, gdzie można było umieścić F16ście... wiadomo było, że lotnisko to nie zatrzyma rozbudowy miasta bo miasto jak szalone wraz z rozwojem naszego kraju rozwija się na wszystkie strony! Za to lotnisko przeszkadza nie tylko tam przy krzesinach - zobacz jak narzekają mieszkańcy miast, które isniały wcześniej niż lotnisko na krzesinach - mosiny, kórnika, lubonia... Dla wyjaśnienia - nie wybudowałem ani nie buduję w pobliżu Krzesin. Nie mam interesu w tym aby być przeciwko Krzesinom oprócz normalnego poczucia logiki i sensu budowy i utrzymywania bazy samolotów bojowych w mieście co jest nienormalne... Jeszcze jedno zatrzeżenie - inwestycja w F16 w poznaniu kosztowała już ok 800 mln PLn a całe koszty (po zakończeniu budowy wszystkich instalacji i mieszkań dla pilotów i mechaników) są liczone na 1,2 mld pln.. wiadomo, że teraz przez następne kilkanaście lat nic się nie zmieni bo wydano już dużo kasy... ale trzeba dać świadectwo prawdzie i przyznać, że budowa bazy samolotów wojskowych w mieście to błąd! może dzięki temu w jakimś innym miejscu tego nie powtórzą a z poznania wyniosą się wcześniej niż gdyby nie protest.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: mylisz się... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.09, 10:39 Lotnisko w Krzesinach nigdy nie nalezało do miasta i nigdy Armia nie planowała oddania terenu miastu. Do roku 1995 twierdziła, ze decyzja zapadnie po sprecyzowaniu nowej doktryny wojennej a później juz związana była z wstąpieniem do NATO. To, co piszesz, to samooszukiwanie się mieszkańców, którzy ze względu na sąsiednie lotnisko nabywali tereny pod budowę za niższa cenę, lub sprzedawców tych terenów, którzy za niższą cene ich sprzedawac nie chcieli. Żaden plan miejscowy na tych terenach nie przewidywał lokalizacji lotniska, bo nie mógł go ignorować ze względów prawnych, a plany miejscowe to jedyna formalnie znacząca informacja o przeznaczeniu terenów. A co do obwodnicy autostradowej - jej infrastruktura jest dostosowana do potrójnych pasów na jezdniach i przygotowana do stosunkowo taniego i szybkiego poszerzenia jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Mijasz się z prawdą "gościu" portalu.. 30.12.09, 11:12 1) tereny wokół lotniska należą do miasta - samo lotnisko tak jak każda inna instalacja wojskowa już nie... 2) co ma wojsko do planowania i twierdzenia? Nie wojsko ma decydować o tym jakie tereny odda lub nie odda rozrastającemu się miastu - wojsko może sobie o tym decydować tam gdzie jest dużo terenu i tereny te nie są potrzebne pod zabudowę miejską... chciejstwo wojska nie ma tu nic do rzeczy.. 3) wokół krzesin ziemia nie jest tańsza niż gdzie indziej (może tylko na morasku i okolicach suchego lasu jest drożej) więc przestań bredzić o tym, że ludzie tam coś z premedytacją taniej kupowali... 4) sami się oszukiwali? rzeczywiście masz rację - trzeba się oszukiwać wierząc w logiczne działania władz miasta i wojska, które mając Powidz postanowiły ulokować bazę bojowych samolotów F16 w mieście (jak pisałem wcześniej Krzesiny - tereny wokół lotniska - zostały włączone w granice miasta wcześniej niż decyzja o ulokowaniu F16 na lotnisku KRzesiny)... 5) decyzja o bazie samolotów bojowych w mieście jest bez precedensu na świecie - podaj chociaż jeden przykład takiej bazy ulokowanej w mieście wybudowanej np po 1990 roku? 6) tendencja wyprowadzania baz wojskowych z miast i z ich pobliża do mniejszych miejscowości lub terenów wiejskich jest chyba oczywista a tymczasem zrobiono odwrotnie... 7) twój bełkot na temat rozwiązań prawnych nie ma żadnego znaczenia - to oczywiste, że żadnego planu miejscowego nie można zatwierdzić bez wyjaśnienia sytuacji prawnej terenów jakich dotyczy - skoro więc wojsko nie zobowiązało się do opuszczenia lotniska oficjalnie nie można było takiego planu zatwierdzić... natomiast plany na zagospodarowanie lotniska inaczej niż baza wojskowa były i to nie jeden... 8) co do obwodnicy to wyjaśnij co to znaczy "stosunkowo" tani i szybki sposób poszerzenia jezdni bo jesteś śmieszny... przedstaw też kalkulację ile to będzie kosztowało a ile kosztowałoby wybudowanie od razy 3 pasów i opisz do tego (lub podaj linki jeśli nie potrafisz tego streścić) te zagadnienia techniczne na podstawie których twierdzisz, że poszerzenie będzie "stosunkowo tanie i szybkie"... idź sobie kontempluj inne tematy... z takim podejściem to możesz sobie religijnie raczej kontemplować... Odpowiedz Link Zgłoś
afro-beat Re: Mijasz się z prawdą "gościu" portalu.. 30.12.09, 11:49 miroo obrażając ludzi do niczego nie dojdziesz. miroo napisał: > 1) tereny wokół lotniska należą do miasta - samo lotnisko tak > jak każda inna instalacja wojskowa już nie... dzierżawi je od miasta. jest umowa. jeśli miasto jej nie przedłuży może odzyskać własność. zerwanie umowy pewnie kosztuje. > > 2) co ma wojsko do planowania i twierdzenia? Nie wojsko ma > decydować o tym jakie tereny odda lub nie odda rozrastającemu się > miastu - wojsko może sobie o tym decydować tam gdzie jest dużo > terenu i tereny te nie są potrzebne pod zabudowę miejską... > chciejstwo wojska nie ma tu nic do rzeczy.. > > 3) wokół krzesin ziemia nie jest tańsza niż gdzie indziej > (może tylko na morasku i okolicach suchego lasu jest drożej) więc > przestań bredzić o tym, że ludzie tam coś z premedytacją taniej > kupowali... > > 4) sami się oszukiwali? rzeczywiście masz rację - trzeba > się oszukiwać wierząc w logiczne działania władz miasta i wojska, > które mając Powidz postanowiły ulokować bazę bojowych samolotów F16 > w mieście (jak pisałem wcześniej Krzesiny - tereny wokół > lotniska - zostały włączone w granice miasta wcześniej niż decyzja o > ulokowaniu F16 na lotnisku KRzesiny)... brzmi jak z adasia miauczyńskiego: "moja logika jest mojsza niż twojsza". chyba niepotrzebnie się unosisz. > > 5) decyzja o bazie samolotów bojowych w mieście jest bez > precedensu na świecie - podaj chociaż jeden przykład takiej bazy > ulokowanej w mieście wybudowanej np po 1990 roku? masz błędne założenie już na wstępie. tam była baza wojskowa. twierdzisz, że ją wybudowano od podstaw [we wcześniejszym poście], ale to jest błędne rozumowanie, dlatego że ona już tam istniała. mnie nie dziwi fakt, że akurat wybrali tę lokalizację > > 6) tendencja wyprowadzania baz wojskowych z miast i z ich pobliża do > mniejszych miejscowości lub terenów wiejskich jest chyba oczywista a > tymczasem zrobiono odwrotnie... > > 7) twój bełkot na temat rozwiązań prawnych nie ma żadnego > znaczenia - to oczywiste, że żadnego planu miejscowego nie można > zatwierdzić bez wyjaśnienia sytuacji prawnej terenów jakich dotyczy - > skoro więc wojsko nie zobowiązało się do opuszczenia lotniska > oficjalnie nie można było takiego planu zatwierdzić... natomiast > plany na zagospodarowanie lotniska inaczej niż baza wojskowa były i > to nie jeden... > > 8) co do obwodnicy to wyjaśnij co to znaczy "stosunkowo" tani i > szybki sposób poszerzenia jezdni bo jesteś śmieszny... przedstaw > też kalkulację ile to będzie kosztowało a ile kosztowałoby > wybudowanie od razy 3 pasów i opisz do tego (lub podaj linki jeśli > nie potrafisz tego streścić) te zagadnienia techniczne na podstawie > których twierdzisz, że poszerzenie będzie "stosunkowo tanie i > szybkie"... > > idź sobie kontempluj inne tematy... z takim podejściem to możesz > sobie religijnie raczej kontemplować... jw. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo afro znowu przekręcasz... ale już prostuję... 30.12.09, 12:23 [/b]afro-beat napisał: > miroo > > obrażając ludzi do niczego nie dojdziesz. Nikogo nie obrażam... > > masz błędne założenie już na wstępie. tam była baza wojskowa. twierdzisz, że > ją wybudowano od podstaw [we wcześniejszym poście], ale to jest błędne > rozumowanie, dlatego że ona już tam istniała. mnie nie dziwi fakt, że akurat > wybrali tę lokalizację No i znowu przrekręcasz. Wiemy, że bazę wybudowano za miastem w 1941 roku (niemcy), wiemy że w PRLu wykorzystano ją jako bazę dla samolotów, wiemy, że stacjonowały tam MiGi21, które już przeszkadzały rozrastającemu się poznaniowi, luboniowi itp. i ludzie już dawno na nią narzekali... wiemy też, że wycofanie MiGów21 było okazją do zamknięcia bazy.. wiemy, że lokalizacja na niej F16 wymagała jej przebudowy tak znacznej, że prawie od podstaw (wybudowano nową wieżę, hangary, nowy pas, zainstalowano nowe urządzenia elektryczne i magazynujące paliwo) kosztem 600 mln PLN (czy to jest porównywalny koszt budowy nowej zupełnie bazy? Albo czy tyle samo kosztowałoby dostosowanie bazy w Powidzu?) - czy nie można tego nazwać budową bazy? Wybudowano od nowa wszystko! Tylko na tym samym terenie... Ale ten teren jeszcze przez F16 został włączony w granice miasta poznania... Istniała baza, którą trzeba było bardzo rozbudować, baza jest w mieście a w pobliżu jest alternatywa - Powidz. Jakie konkretnie są argumenty dlaczego nie Powidz a Poznań? No podaj wreszcie bo do tej pory tylko jakieś pokrętne tłumaczenia czytam... że coś o wizji rozwoju miasta brak i jakieś inne... Co do komentarza typu argumentacja mojsza jest lepsza i jakiś dziwny tekst o adasiu miauczyńskim to skomentuje to pytaniem: Czy to jest twój argument dlaczego wybrano na bazę dla samolotów bojowych lotnisko w granicach miasta Poznania zamiast Powidz? bo jeszcze nie podałeś argumentów dlaczego konkretnie Poznań a nie Powidz i dlaczego baza wojskowa w granicach miasta ma być? mimo, że ja podaję wiele argumentów przeciw ty nie masz żadnego za a twierdzisz, że nie mam racji... Odpowiedz Link Zgłoś
afro-beat Re: mylisz się... 30.12.09, 11:35 miroo napisał: [wiemy co napisałeś, uciąłem, bo się post ciągnie] ciekawie brzmi sformułowanie "liczono na..." ad 2a i 2c liczyć to można na wygraną w totka. nikt nikomu nie dał na piśmie likwidacji. baza jest od lat, póki nikt nie podjął oficjalnie decyzji o jej zamknięciu należy zakładać najgorszy z możliwych wariantów. rozumiem, że bierzesz twarde dane (cieszy mnie to, bo takich ludzi też nam trzeba), jednak ja nie mam czasu śledzić złotówek. ad 2b zapewne muszą zapłacić za ten wynajem, potrzebują samochodu/dojazdu do pracy - wydają pieniądze w moim mieście. cieszy mnie podatek, który płaci do magistratu (jeśli płaci; zakładam, że zgodnie z prof. Rothbardem: podatek to oprócz śmierci dogmat życiowy [niestety]). ad 2d zapewne manipulacja informacją, bo ktoś policzył, że są nieco bardziej ciche niż migi i od razu poszła fama "będzie cicho". każdy przecież ciągnie w swoją stronę. [ponownie odsyłam do prof. Rothbarda: jest tylko jedna organizacja przestępcza, która z kuriozalnego założenia ma monopol na przemoc/w tym przemoc słowną: państwo] nie przestanę się dziwić protestom. ludzie założyli dla siebie wariant najprzyjemniejszy i tego się trzymają. sam mieszkam w pobliżu lotniska i doskonale wiedziałem na co się decyduję. kolejny wątek: czy miasto się rozrasta? póki co widzę brak jakiejkolwiek spójnej wizji, a magistratowi skończyły się pomysły na miasto samo w sobie. gnuśniejemy, a nie się rozwijamy. spójrz na porównywalne aglomeracje: warszawską, krakowską, wrocławską. tam widać, że się miasto rozwija (oczywiście mają i swoich całe stosy problemów) czy brakuje nam terenów inwestycyjnych w obrębie granic administracyjnych? nie. brakuje planu zagospodarowania, który blokuje rozwój tego, co jest. jeśli terenów by zabrakło to w każdej chwili można zacząć rozmawiać z którąś z gmin ościennych o wchłonięciu do poznania, bez którego żywot gminy byłby wegetacją (to poznań był, jest i będzie centrum i bazą naukową/techniczną tej aglomeracji). plusów przyłączenia do poznania jest mnóstwo, zapewne też są minusy. trzeba tylko zebrać argumentację i próbować się dogadywać. tego miasto nie robi. w zasadzie w moim przekonaniu miasto robi niewiele żeby iść do przodu. podobnie jak firma, która osiągnęła pewien poziom samozadowolenia i kręci się siłą rozpędu. oczywiście są przebłyski jak zatrzymanie KP - działów z ludźmi dobrze zarabiającymi, pozostaje mieć nadzieję, że są zameldowani w Poznaniu i tutaj zostawiają nam swoje podatki. oby więcej takich przykładów. Miło się dyskutuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Sprytnie manipulujesz ale już prostuję :) 30.12.09, 12:08 Na wstępie - bardzo zamieszałeś w odpowiedzi. Cytuj albo pisz bardziej wyraźnie... 1) "Liczenie jak na wygraną w totka" - są różne sposoby liczenia wg różnego prawdopodobieństwa zdarzenia - i tak np liczono na to, że bazy samolotów bojowych w mieście nie będzie bo to nie normalne i nie praktykowane na świecie i było to z tego powodu bardziej prawdopodobne że wraz z zakończeniem eksploatacji MiGów21 wojsko opuści wyeksploatowane lotnisko, mając w pobliżu fajną bazkę (Powidz) nie chcąc się narażać w przyszłości właśnie na konflikty z mieszkańcami niż wygrana w lotka... 2) to że nikt nie daje pewności co do wszystkich spraw to nie jest argument - gdyby ludzie mieli podejmować działania tylko wtedy gdy mają pewność to? Czy Ty zawsze wszystkiego jesteś pewien? jak decydowałeś się zamieszkać w określonym miejscu to byłeś pewien wszystkiego i opanowałeś wszelkie ryzyka czy tylko operowałeś na jakimś określonym poziomie prawdopodobieństwa? 3) podatki... ach te podatki... czy podatki - a więc jakaś korzyść finansowa dla miasta może być powodem umieszczenia bazy wojskowej w tym mieście? niedogodności z tego sporo, wpływów do budżetu miasta - no właśnie ile? 4) jasne, że każdy ciągnie w swoją stronę.. i nawet rozumiem wojskowych - dla nich dużo lepiej, że są w mieście a nie w zielonym garnizonie ale w tym przypadku to przegięcie... 5) rozrastające się miasto - chyba nie czytałeś w podstawówce lektury, że "nie od razu kraków zbudowano"... wprawdzie sukcesy innych miast przyćmiewają poznań ale nie pisz, że gnuśniejemy... rozrost przedmieść był i jest szybki i do przewidzenia... rejon krzesin był planowany do rozbudowy jeszcze w latach 90 tych... ale czy to jest powód do tego aby umieszczać bazę samolotów bojowych w mieście? 6) tereny inwestycyjne w mieście - brak ich lub dużo albo kwestia tego jak je zagospodarowano, albo kwestia braku spójnej wizji wykorzystania czy to jest powód do tego aby umieszczać bazę samolotów bojowych w mieście? Nie - to są inne kwestie i inne problemy które są poważne i trzeba je rozwiązywać ale nie tłumaczą budowy bazy samolotów bojowych w mieście... bo nic tego nie tłumaczy... traktowanie miasta jako tarczy to jest prawie... na zachodzie to by się nie udało... Poza tym pominąłeś szereg innych podanych przeze mnie argumentów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: mylisz się... IP: 194.39.141.* 30.12.09, 08:15 No i tu ponownie się trochę mylisz. Przy budowie obwodnicy już ktoś pomyslał o 3 pasach. Zwróć uwagę, że np. na mostach na obwodnicy jest 3. wewnętrzny pas. Na pozostałych odcinkach została wykonana pełna podbudowa. Wystarczy zdjąć warstwę trawy i asfalt położyć. Warto przed marudzeniem rozpoznać trochę temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf Maciej mylisz się... IP: 194.50.110.* 30.12.09, 09:01 podbudowa na bokach jest standardem na autostradzie - jak się ją wykorzysta do 3go pasa to trzeba będzie dalej zrobić kolejną podbudowę a w dodatku zdjąć część skarpy po bokach i jeszcze wykop i rów na spływającą wodę przesunąć... jeśli tego nie zrobisz poszerzając po prostu autostradę auta będą po prawej miały "tylko ścianę"... Gorzej z wiaduktami - zauważ, że wiadukty nad autostradą są zbyt krótkie aby aby poszerzać wykop na autostradę... trzeba będzie pod nią "wciskać" jezdnię albo je przedłużać... w niektórych miejscach technicznie jest to bardzo kłopotliwe - zauważ np odcinek między faktory outlet a wiaduktem dębina biegnący tuż przy autostradzie w tunelu pod wiaduktem kolejowym będzie bardzo trudno przebudować a w tym miejscu poszerzenie autostrady tylko kosztem pasa technicznego jest możliwe albo będzie to wąski punkt... Sam najpierw rozpoznaj temat a nie pisz na podstawie "strzępek informacji" lub w wyniku tego jak "tobie się wydaje"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: mylisz się... IP: *.ce.put.poznan.pl 30.12.09, 13:44 > > Myślenie? > > gorsze myślenie było wobec autostrady - odcinka obwodnicy poznania - niedługo > będą go poszerzać o jeden pas... tutaj to dopiero głupota - już w 2002-2003 nie > trzeba było być specem aby stwierdzić, że dwa pasy to za mało... Ile kosztuje położenie nawierzchni na 5 lat w porównaniu z 15% kosztu wbudowania rury (5lat x 3%procentów w banku)? Ile kosztuje położenie trawnika na 7 lat w porównaniu z 21% kosztu wybudowania pasa ruchu? Ile kosztuje wbudowanie nawierzchni na ulicy Bukowskiej na 15 lat w porównaniu z 50%kosztu budowy wiaduktu nad III ramą? To że nie zbudowano 3 pasa na autostradzie można uzasadnić (wiadukty są pod 3 pas przygotowane - pytanie czy nie powinny być szerokie dla 4 pasów), gorzej z brakiem wbudowania rury oraz z budową wiaduktu w ciągu Bukowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf wiadukty pod 3 pasy? IP: 194.50.110.* 30.12.09, 13:59 Sorki ale znam gościa od budowy dróg i twierdzi, że są pod dwa pasy... masz może jakieś potwierdzenie tego co piszesz, że są pod trzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wielka rura: utrudni życie, odblokuje inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 08:59 To może jak już Jana Pawła będzie rozkopana to ktoś wpadnie na genialny pomysł i ją poszerzy do 3 pasów . Bo w końcu z "ustęsknieniem" czekamy na CH Łacina i z na 2 gą cześć Nowych Zawad. Odpowiedz Link Zgłoś
afro-beat Re: Wielka rura: utrudni życie, odblokuje inwesty 30.12.09, 11:37 Gość portalu: gosc napisał(a): > To może jak już Jana Pawła będzie rozkopana to ktoś wpadnie na > genialny pomysł i ją poszerzy do 3 pasów . Bo w końcu > z "ustęsknieniem" czekamy na CH Łacina i z na 2 gą cześć Nowych > Zawad. Bardzo dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Wielka rura: utrudni życie, odblokuje inwesty IP: *.ce.put.poznan.pl 30.12.09, 13:53 Pomysł dobry tylko jedna wątpliwość - po co 3 pasy - zatory tworzą się na skrzyżowaniach z Rondem Śródka i z Baraniaka. To skrzyżowania należy poszerzyć, bo jeżeli ten 3 pas będzie dla cwaniaków omijających zatory to jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olllo Re: Wielka rura: utrudni życie, odblokuje inwesty IP: *.gbw.com.pl 30.12.09, 09:20 afro-beat napisał: > Chyba ktoś się obudził ręką w nocniku. > > Czy mi się zdaje, czy Rondo Śródka 2 lata temu było wyremontowane całkowicie? > Nie można było wtedy położyć kawałka rury więcej, nawet do teraz nie używanej? To może teraz warto pomyślec "do przodu"? Rondo Śródka będzie rozkopywane teraz oraz za klika (?) lat w ramach doprowadzenia do niego przedłużenia Hlonda. Już teraz widać, że R.Śródka nie wyrabia się w ruchem samochodów i pieszych. Może warto przy okazji kopania zaplanować i wykonać przejścia podziemne na rondzie? > Myślenie? A! Już wiem. Wiem, wiem! Nie da się! W końcu rure kładzie Aquanet a drogę będzie prowadził ZDM. Do tego komu by się chciało myśleć o robieniu przejść podziemnych. To tyle roboty! No nie da się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: Wielka rura: utrudni życie, odblokuje inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 01:45 Nie da się bo w Naszym Poznaniu wadza nie lubi przejść podziemnych (źle wychodzą na zdjęciu i nie widać czym można się pochwalić w swojej próżności). Pomysł nie tyle genialny ile genialnie praktyczny, ale niestety i tu mam 100% pewności (obym się mylił) nie do zrealizowania poprzez układ "korporacyjno-mafijny" pozbawiony nawet odrobiny wyobraźni rządzący tym ponurym zapyziałym miastem. No chyba, że kolejny stadion pod spodem zlokalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Będą korki i to niewyobrażalne 30.12.09, 09:36 A odnośnie galerii Malta czy też nowej galerii budowanej na Łacinie. Nic w Polsce nie obywa się bez łapówek. Zawsze ktoś bierze, jeden 5% od wartości kontraktu, a inny więcej. Jestem pewien, że łapówki poszły wszędzie tam, gdzie inwestycja jest na bakier z logiką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tandetne posty a ile ty, ksmx, bierzesz? 5%? 10? IP: *.chello.pl 30.12.09, 11:55 uzyję argumentu w twoim stylu: "jestem pewien, że bierzesz!". Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx A ile biorą lekarze od koncernów farmaceutycznych 31.12.09, 00:42 No jak myślisz? Ile kosztują nas "konsultacje", promocje, turystyka zjazdowa poparta setkami dziwnych dyplomów i certyfikatów? Odpowiedz Link Zgłoś
lexgm Re: Wielka rura: utrudni życie, odblokuje inwesty 30.12.09, 12:34 Masz racje. Modernizując 2 lata temu Rondo Śródka, można było "położyć kawałek rury". Ale jest, jak jest. dzieki temu mamy mniejsze bezrobocie, bo ciągle jest coś do zrobienia. I zapewne jak kolektor będzie już pobudowany, to trzeba będzie po kilku miesiacach zrywać asfalt, bo zawsze coś do położenia pod ziemią, się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo sprostowanie... 30.12.09, 12:41 lexgm napisał: > Masz racje. Modernizując 2 lata temu Rondo Śródka, można już ustaliliśmy, że modernizacja ronda śródki była w 2005 roku - to nie 2 lata temu... > było "położyć kawałek rury". Ale jest, jak jest. dzieki temu mamy > mniejsze bezrobocie, bo ciągle jest coś do zrobienia. I zapewne Przypadkowo jakaś korzyść będzie. Ale i to nie prawda. Jest pewne minimum dla jakiego warto jest (chodzi o wyrażenie w pieniądzach bo kłopotów mieszkańców nikt nie kwantyfikuje) podejmować pewne prace budowlana - ten kawałek mógł być bardzo drogi pieniężnie.. wprawdzie potem zaoszczędziłby kłopotów i asfaltu od nowa ale może pieniężnie kładzenie tego kawałka się nie opłacało... (pomijając fakty takie, że możliwe iż śródki rozkopywać nie trzeba będzie bo część prac będzie robiona tak jak to zrobiono na grochowskiej w 2004 roku czyli pod ziemią z wykopami dokonanymi punktowo).. jak > kolektor będzie już pobudowany, to trzeba będzie po kilku miesiacach > zrywać asfalt, bo zawsze coś do położenia pod ziemią, się znajdzie. I tu się całkowicie z Tobą zgadzam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś