alterego4 01.02.10, 19:00 Czy tak długoletnia strategia obejmuje również rozwiązanie problemu obsranych przez psy chodników na Łazarzu, Wildzie i Jeżycach, czy ze względu na wagę problemu odłożono to na drugą połowę wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RX Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok IP: 95.108.23.* 01.02.10, 19:28 chcę to najpierw przeczytać. kiedy strategia będzie do pobrania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok IP: *.icpnet.pl 01.02.10, 20:47 jest na www.poznan.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok IP: *.icpnet.pl 02.02.10, 08:01 Strategia rozwoju miasta Poznania to wielka ściema. W jaki sposób Poznań wie jak się ma rozwijać skoro na ten temat nie wypowiedzieli sie Poznaniacy.Nie było żadnych debat społecznych. Podobno uzgadniano sprawe w zaciszu gabinetów w towarzystwie"znanych "przedstawicieli miasta. Pan red. Wybieralski, znany ze swojej rzetelności napewno dotrze do protokólów ze spotkań,kiedy i gdzie się odbywały oraz w jakim składzie. No i oczywiście rzecz ważna ile takie przejrzyste,transparentne procedury bez udziału mieszkańców,nas kosztowały. Podobno poprostu przepisano starą strategię.Zobaczymy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok IP: 195.2.222.* 01.02.10, 20:34 Podsumowując, napisano dokument o tym, że kolejne kadencje powinny robić to, co obecna w tragicznym stylu zawaliła. To tak w dużym skrócie, żeby nie marnować czasu na czytanie 200 stron. Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok 01.02.10, 20:52 Dokładnie miałem takie same przypuszczenia :-) Będzie jak dziś tylko bardziej. Bilet tramwajowy na 10 minut za 30 złotych, czerwona strefa parkowania w całym mieście, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok 02.02.10, 08:46 przeglądam i przecieram oczy ze zdumienia. To nie jest strategia - to jest zbiór pobożnych życzeń. Ja bym chętniej przeczytał jakie konkretnie (!!!) działania mają uczynić z Poznania "Silny ośrodek gospodarczy z dominującym udziałem małych i średnich przedsiębiorstw". Odpowiedz Link Zgłoś
pozmigun Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 roku 01.02.10, 21:24 Szatańsko proekologiczny jest np. ZDM, chyba najbardziej wrogi rowerzystom zarządca dróg spośród wielkich polskich miast. Oraz prezydent Poznania, otwarcie deklarujący, że ścieżki rowerowe on ma w dupie i że jeżdżenie rowerem po mieście to wiocha jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok IP: 195.2.222.* 01.02.10, 21:49 Dodajmy jeszcze prokulturalne zamknięcie kina Amarant! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rref Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 08:41 Nie tylko Amarant. Kin studyjnych zamykało się więcej, ale mnie wkurzyło jak w zeszłym roku zamykano Głośną Samotność Odpowiedz Link Zgłoś
mapo0 Czas Rysia Grobelnego dobiega końca 02.02.10, 08:45 Na szczęście czas Rysia Grobelnego dobiega końca Odpowiedz Link Zgłoś
mapo0 Re: Czas Rysia Grobelnego dobiega końca 23.04.10, 21:35 Mam nadzieję, że w najbliższych wyborach Poznaniacy pokażą grobelakowi gdzie raki zimują! Odpowiedz Link Zgłoś
mapo0 Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok 02.02.10, 08:34 Zawsze jak jest mowa o strategii, to jakiś debil musi wspomnieć o gó...e... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 roku 02.02.10, 09:42 Proszę zobaczyć jak wygląda realizacja planu na lata obecne: tinyurl.com/yj3pfhy. Oczywiście winę można (co na pewno radni zrobią!) zrzucić na kryzys. A to były tylko plany związane z Euro2012! Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok 02.02.10, 09:46 link nie działa (?) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok 02.02.10, 10:04 poznan.gazeta.pl/poznan/1,80199,4148580.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek.es Re: Poznań wie, jak chce się rozwijać do 2030 rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 10:05 Jeżeli link nie działa to proszę: poznan.gazeta.pl/poznan/1,80199,4148580.html Odpowiedz Link Zgłoś
mapo0 A we Wrocławiu się dużo buduje... 23.04.10, 21:38 A we Wrocławiu się dużo buduje...3 obwodnice - autostradowa, miejska i jeszcze jedna, miasto w remoncie, tory tramwajowe w remoncie, stadion PKP w remoncie, nawet wyspy na Odrze w remoncie. Przygotowania do Euro 2012 idą pełną parą. A u nas poza stadionem niewiele widać. Dworzec-koszmar prlu odrzuca! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan To się Pan Redaktor nie wysilił. 24.04.10, 07:11 Jak na relacjonowanie tak ważnej sprawy jaka jest Strategia Rozwoju Poznania to się Pan Redaktor nie wysilił. Nawet jeśli były tam bzdury to w poznańskim dodatku do GW warto było coś więcej napisać. Bo to co jest to - sorry - opracowanie jak z podstawówki - "co poeta chciał powiedzieć". Przepraszam za czepianie - ale gdyby tej notatki nie było to żadna strata. Nas - Poznańczyków - to naprawdę interesuje i wolelibyśmy dowiedzieć się na ten temat czegoś więcej. Może na drugi raz dajcie kogoś lepiej zorientowanego w temacie i potrafiącego wyciągnąć więcej treści. Przepraszam P.Red Wybieralski za czepianie się. Ale naprawdę temat jest na tyle ważny, ze trzeba było go lepiej przedstawić. Na temat Rozbratu to potrafi się Pan rozpisać choć to "michałek". Na temat planów władz miasta popełnia Pan jedynie coś takiego. Mam to bliżej określić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: To się Pan Redaktor nie wysilił. IP: *.icpnet.pl 24.04.10, 21:57 Rene niepotrzebnie czepia się red. Wybieralskiego i zadaje kąśliwe pytania czy czytał Strategię??Kto te bzdety czytał??Wybrano z ksiązki telefonicznej 300 osób,które rzekomo opowiedzieły ,jakiego Poznania chcą w roku 2030 i " podobno" to zapisano. Idę o duży zakład, że nie czytali tej "fascynującej" lektury również radni. Podnieśli ręce i koniec. Co oni mogą myśleć o roku 2030 skoro w tym roku są wybory i nie mogą przewidzięc ich wyniku!! Poprostu ktoś znowu wziął za opracowanie NASZA FORSE.DNO !!! POZNANIACY!!Czy ktoś wie jakie cele osiągnęliśmy w poprzedniej STRATEGII,która właśnie się kończy?Napewno sukces osiągnięto!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: To się Pan Redaktor nie wysilił. IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.10, 11:16 Tez mi sie to rzucilo w oczy, bo spodziewalem sie dlugiego artykulu i dokladnych informacji, a tu notka.Rzeczywiscie o pierdach potrafia napisac wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
cfalek Konkluzja generalna 25.04.10, 00:37 "w miescie nie stwierdzono powaznych zagrozen wymagajacych natychmiastowej interwencji" uff, odetchnalem "Strategią generalną miasta Poznania jest STRATEGIA silnego zrównoważonego rozwoju przy wykorzystaniu efektu synergii pomiędzy silnymi stronami miasta a pojawiającymi się szansami w otoczeniu." a ja tak dlugo szukalem recepty na sukces...jestem spokony, to musi sie udac tylko tego silny przed zrownowazony jakos zalapac nie moge Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania piękna pointa 26.04.10, 21:34 cfalek napisał: > "w miescie nie stwierdzono powaznych zagrozen wymagajacych natychmiastowej > interwencji" > > uff, odetchnalem Miasto sukcesu. Sukcesu sprzed dekady. Nie można mieć innego wniosku. A dziś się uspokajamy. Pewnie po to by strumień środków dalej płynął niezakłócenie. Przepraszam za taki pesymizm, ale deszcz pada. > "Strategią generalną > miasta Poznania jest > STRATEGIA silnego > zrównoważonego > rozwoju przy > wykorzystaniu efektu > synergii pomiędzy > silnymi stronami miasta > a pojawiającymi się > szansami w otoczeniu." > > a ja tak dlugo szukalem recepty na sukces...jestem spokony, to musi sie udac > > tylko tego silny przed zrownowazony jakos zalapac nie moge Jeśli istotnie taki zapis jest w strategii, to to nie jest strategia. Chyba każdy przeciętny absolwent AE zna instrukcję obsługi SWOT. I trudno stosując tę metodę postąpić inaczej niż wykorzystać silne strony aby skorzystać z okazji. Co można inaczej? Wykorzystać słabe strony w nadarzających się okazjach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strategia Re: piękna pointa IP: *.icpnet.pl 26.04.10, 21:53 Panie Włodku zadał Pan sobie trud i przeczytał Strategię?Gratulacje!! Nikt tych bzdetów nie przeczytał,łącznie z radnymi,bezradnymi .Podnieśli rączki i zgodzili się autorowi wypłacić niezłą okrągłą sumkę. Jaką-chyba się nie dowiemy. Jeżeli prof. Kamela Sowińska popełniła plagiat w swojej ,mocno krytykowanej pracy to warto sprawdzić,czy czasem w tej pracy nie ma również ściągniętych żywcem myśli z poprzedniej Strategii,której cele "osiągnięto". Studenci UE do boju!! Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej Europy 25.04.10, 08:36 Nie przewiduje się Metra, a według obiektywnych informacji uzyskanych z systemu satelitarnego Tom Tom wynika, że Poznań jest w czołówce najbardziej zakorkowanych miast Europy. Metro to najbardziej ekologiczny sposób przemieszczania się po mieście. Za dokończenie III Ramy zapłacimy tyle ile za dwie linie Metra. To nie fantazja to są realne wyliczenia. Obecnie motorem napędzającym Poznań są uczelnie państwowe i prywatne. Niestety kształcą one najdroższych bezrobotnych. Jak młodzież wreszcie zorientuje się, że nie każda magisterka nawet na najwyższym poziomie nie daje gwarancji zatrudnienia, nie mówiąc o wysokich zarobkach, to boom studencki skończy się i Poznań nagle opustoszeje. Studenci rodowici Poznańczycy po ukończeniu najlepszego kierunku na Politechnice Poznańskie muszą szukać pracy odpowiedniej do swoich kwalifikacji za granicą. Oczywiście bez problemów ją znajdują i to dobrze płatną, ale nie o to chodzi! Powinni mieć taką szansę tu w Poznaniu. Z innowacyjną gospodarką, to wina nie tylko władz miejskich, czy sejmiku, ale przede wszystkim wina państwa jakie sami zbudowaliśmy. Nie możemy oglądać się na Warszawkę, bo ich interesuje tylko własny nos i dlatego musimy sami zadbać o interes Wielkopolski z Poznaniem jako jej Metropolią. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E 26.04.10, 21:47 spinaker206 napisał: > Nie przewiduje się Metra, a według obiektywnych informacji uzyskanych z > systemu satelitarnego Tom Tom wynika, że Poznań jest w czołówce najbardziej > zakorkowanych miast Europy. A wynik byłby jeszcze gorszy jeśliby urealnić wyniki o średnie dzienne dystanse pokonywane przez kierowców. TomTom zbadał tylko prędkość, a Wrocław ma znacznie bardziej zwartą strukturę aglomeracyjną. Nie darmo Poznań uchodzi za najbardziej rozlaną aglomerację w Polsce. Co z tego, że jeździmy z większą średnią niż Wrocławianie, gdy mamy do przejechania znacznie więcej w codziennych sprawach. > Metro to najbardziej ekologiczny sposób przemieszczania się po mieście. Ale w tak rozlanym mieście jak nasze wiele by nie załatwiło. Nie można mówić nie, ale zacząć trzeba od podwojenia liczby torowisk tramwajowych w Poznaniu i kolei aglomeracyjnej, które jedno i drugie scalą ten chory dziś system. Później III rama, ale w wersji odchudzonej, bez wiaduktów i dużych prędkości, zwykłe ulice i ronda (pewnie kosztowałaby 1/4 planowanych wydatków), a potem metro. > Z innowacyjną gospodarką, to wina nie tylko władz miejskich, czy sejmiku, ale Położyłbym nacisk na to NIE TYLKO. Wrocław wiedząc jaka ustawa o dochodach gmin jest szykowana już w 2002 wpisał inwestowanie w miejsca pracy bazujące na wiedzy, co Poznań ujął w strategii teraz. I przegrywamy z Wrocławiem w dochodach podatkowych na mieszkańca. > przede wszystkim wina państwa jakie sami zbudowaliśmy. Nie możemy oglądać się > na Warszawkę, bo ich interesuje tylko własny nos i dlatego musimy sami zadbać > o interes Wielkopolski z Poznaniem jako jej Metropolią. I wreszcie czas wyjść z planowaniem poza Poznań, na całą aglomerację. Ale tego nie da się zrobić bez mądrych polityków nie tylko w Poznaniu, ale i w PZ. Dotychczasowi wójtowie sobie rządzą na podwórzach. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E 26.04.10, 22:50 Nawet miło się to czyta co piszesz. Do piwka jak znalazł. Uśmieszek gwarantowany ;) Dyskusja niby merytoryczna ale tylko z pozoru bo z Tobą Włodku jest tylko monolog. Ty piszesz, inni słuchają. Nie inaczej. Masz problem z narcyzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E 26.04.10, 23:13 ksmx napisał: > Nawet miło się to czyta co piszesz. Do piwka jak znalazł. Uśmieszek > gwarantowany ;) Hmm, chyba za dużo już tego piwa na dziś? > Dyskusja niby merytoryczna ale tylko z pozoru bo z Tobą Włodku jest > tylko monolog. Ty piszesz, inni słuchają. Nie inaczej. To udowodnij taką tezę. Dobrze? :-) Masz problem z > narcyzmem? Być może. Nie mnie to oceniać. A teraz możesz się odnieść? Tylko proszę bez takich, że wszystko jest względne, albo że na wszystko trzeba wyliczeń. Myślimy na pewnych modelach. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E 26.04.10, 23:43 wlodekzpoznania napisał: > A teraz możesz się odnieść? Tylko proszę bez takich, że wszystko jest > względne, Jasne. Od kilku lat czytam twoje posty i wniosek nasuwa mi się jeden. Jest w Poznaniu jakaś grupa ludzi, zdeterminowanych dodam, która uważa, że skoro logika z jakiś względów zawiodła w większych miastach Europy, to teraz w Poznaniu trzeba wszystko robić dla odmiany czyli nielogicznie. Nie trzeba być inteligentem aby zauważyć, że recepta Tobie podobnych osób jest jedna: zaprzeczenie oraz wysokich lotów nieadekwatność. Powiedziałbym nawet brak wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E IP: *.icpnet.pl 27.04.10, 00:16 Istotnie za dużo wypiłeś tego piwa... W każdym razie duża zmiana po tylu latach dyskusji. Zmiana na niekorzyść. To teraz konkretnie - do czego z tego co wyżej napisałem odnosisz to swoje wnioskowanie? > Jest w Poznaniu jakaś grupa ludzi, zdeterminowanych dodam, która > uważa, że skoro logika z jakiś względów zawiodła w większych miastach > Europy, to teraz w Poznaniu trzeba wszystko robić dla odmiany czyli > nielogicznie. Mogę się tylko roześmiać. Zapytam jeszcze - dlaczego uważasz, że wszystkie miasta kontynentu europejskiego oraz część miast USA, a także Japonii (ci to są dopiero ekstremistami!) uznała, że nie da się zbudować miast dla samochodów i przestawiają wszystko jak leci na komunikację zbiorową, wspierają rowery, tworzą ogromne strefy dla pieszych? Jak myślisz dlaczego oni wszyscy bez wyjątku postępują tak samo "nielogicznie"? Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E 27.04.10, 00:40 Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a): > Mogę się tylko roześmiać. Zapytam jeszcze - dlaczego uważasz, że wszystkie > miasta kontynentu europejskiego oraz część miast USA, a także Japonii (ci to są > dopiero ekstremistami!) uznała, że nie da się zbudować miast dla samochodów i > przestawiają wszystko jak leci na komunikację zbiorową, wspierają rowery, tworz > ą > ogromne strefy dla pieszych? Jak myślisz dlaczego oni wszyscy bez wyjątku > postępują tak samo "nielogicznie"? LOL! Wszyscy? Bez wyjątku? Jacy oni? You all made it up men ;) Zanim Poznań dojdzie do tego poziomu, o którym piszesz miną dziesięciolecia. Póki co cofamy się w rozwoju nie mając ani porządnych dróg ani tym bardziej sprawnej komunikacji zbiorowej. Czekamy i planujemy. To nam najlepiej wychodzi. I proszę Cię. Bajeczki o "III ramie" z rondami i światłami przerabiamy już dzisiaj. Jak wygląda pożal się boże "ring" złożony z rond, świateł, dziesiątek przejść dla pieszych i skrzyżowań z tramwajami, każdy widzi. W takim układzie nie ma faktycznie sensu wydawać ani złotówki. Narzekamy na korki ale nikt nie dostrzega, że wszystko na czterech kółkach musi nie wiadomo dlaczego jechać przez okolice centrum. Narzekamy na samochody na chodnikach ale pozwalamy im tam wjeżdżać. Narzekamy na niepoprawne parkowanie ale straż miejską stać na 15 mandatów dziennie. Brak logiki na każdym kroku. Kiedy słyszę o kolejnych rondach, które mają łączyć 12 pasów ruchu, cztery tory tramwajowe, cztery ścieżki dla rowerów i osiem przejść dla pieszych to mam ochotę sobie wyrwać włosy, a Tobie wysłać pocztą jakąś zgniłą rybę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E IP: *.icpnet.pl 27.04.10, 08:01 > LOL! Wszyscy? Bez wyjątku? Jacy oni? You all made it up men ;) Haha, zamiast gdybać może umówimy się tak, Ty wytypujesz 3 miasta z UE16+CH, które porównasz z Poznaniem, potem ocenimy amatorsko ich poziom systemu komunikacji samochodowej i zbiorowej, prześledzimy rozwój demograficzny na podstawie ogólnodostępnych danych, a następnie napiszemy do nich maile z prośbą o informację, jakie działania podejmowały do lat 80-tych, a jakie od lat 80-tych i co kierowało ich zmianą. Możemy zapytać jak wiele ruchu odbywało się wcześniej samochodami i jak wiele przeniosło się potem na ruch zbiorowy i jak ograniczono rozlewanie się aglomeracji. Wiesz dlaczego piszę o "wszystkich"? Dlatego, że pewna filozofia rozwoju stała się dorobkiem cywilizacji. Ot po prostu. > Zanim Poznań dojdzie do tego poziomu, o którym piszesz miną > dziesięciolecia. Póki co cofamy się w rozwoju nie mając ani > porządnych dróg ani tym bardziej sprawnej komunikacji zbiorowej. A czy ja piszę co innego? > Czekamy i planujemy. To nam najlepiej wychodzi. Nie przesadzaj, wywalamy ciężkie pieniądze na wiadkut w Antoninku, przygotowujemy rozbudowę Lechickiej, zbudowaliśmy tramwaj na Rataje, kupiliśmy hiper-duper luksusowe tramwaje, na tramwaj w tunelu na Franowo. Budujemy Bukowską i Grunwaldzką. Rozbudowaliśmy Bułgarską-Polską. Zgadzam się, że większość inwestycji to ostatnia kadencja i trudno pojąć co wcześniej. Do tego mam bardzo krytyczny stosunek co do priorytetu i ekstrastandardu tego co robimy, szczególnie Bukowskiej i tramwaju na Franowo, gdy miasto ma tak wiele niedowładu. I proszę Cię. > Bajeczki o "III ramie" z rondami i światłami przerabiamy już dzisiaj. > Jak wygląda pożal się boże "ring" złożony z rond, świateł, dziesiątek > przejść dla pieszych i skrzyżowań z tramwajami, każdy widzi. I taki centrum miasta powinno pozostać. A jak byś miał decydować, to wybrałbyś 9 mld na III ramę autostradę i nic innego, czy 3 mln na taką ze skrzyżowaniami, a do tego odciążył ulice ze strumieni, które dziś nie mają żadnej alternatywy (cały ruch do centrum z Koziegłów, Naramowic, ruch z Piątkowa do tysięcy miejsc pracy na Bułgarskiej itd)? W takim > układzie nie ma faktycznie sensu wydawać ani złotówki. > Narzekamy na korki ale nikt nie dostrzega, że wszystko na czterech > kółkach musi nie wiadomo dlaczego jechać przez okolice centrum. A czy ja piszę co innego? > Narzekamy na samochody na chodnikach ale pozwalamy im tam wjeżdżać. A czy ja piszę co innego? > Narzekamy na niepoprawne parkowanie ale straż miejską stać na 15 > mandatów dziennie. Brak logiki na każdym kroku. A czy ja piszę co innego? > Kiedy słyszę o kolejnych rondach, które mają łączyć 12 pasów > ruchu, cztery tory tramwajowe, cztery ścieżki dla rowerów i osiem > przejść dla pieszych to mam ochotę sobie wyrwać włosy, a Tobie wysłać > pocztą jakąś zgniłą rybę ;) Bo jesteś sfrustrowanym kierowcą. Obejrzyj sobie Upadek z Michealem Douglasem z 1992, którego sfrustrowały korki w światowej stolicy autostrad. To tamten przykład natchnął ludzkość, że udrażnianie korytarzy samochodowych jako cel sam w sobie prowadzi do nikąd, że ograniczanie ruchu samochodów i wydawanie pieniędzy na alternatywy jest jedyną alternatywą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: Brak Metra a Poznań w czołówce zakorkowanej E IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.10, 15:44 > Bo jesteś sfrustrowanym kierowcą. Obejrzyj sobie Upadek z Michealem Douglasem z > 1992, którego sfrustrowały korki w światowej stolicy autostrad. To tamten > przykład natchnął ludzkość, że udrażnianie korytarzy samochodowych jako cel sam > w sobie prowadzi do nikąd, że ograniczanie ruchu samochodów i wydawanie > pieniędzy na alternatywy jest jedyną alternatywą. Ja obejrzałem. Główny bohater miał przestawioną piątą klepkę, to że stał w korku jedynie przepełniło czarę goryczy. Równie dobrze mógłbyś napisać, że nie powinno być wielkich miast, bo ludzie od tego wariują. Odpowiedz Link Zgłoś