Dodaj do ulubionych

Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch...

02.02.10, 12:31
I takim sposobem pan Wechta, podkresle - deweloper znajomek ekipy pana G. -
tak czy siak zarobi na tym interesie kupe siana.

A zaplaci za to zwykly podatnik - tyle tematu. Dobrze ze jest, ale dlaczego
takim kosztem???? Pan G. oczywiscie nie bedzie wyciagal konsekwencji z faktu
ze ktos te ziemie temu "panu" sprzedal? Jajca.
Obserwuj wątek
    • szmecierecie Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch... 02.02.10, 12:31
      Brawo !

Teraz w jednym z najlepiej skomunikowanych miejsc miasta będziemy mieli park
      zamiast osiedla.

Co tam pieniądze! Parki parki parki, chociaż kawałek dalej jest Malta.
      Zamiast dużej liczby mieszkań ( czyli pracy i tańszych mieszkań w poznaniu)
      będziemy mieli puste pole.

Pieniędzy i tak w kasie miejskiej brakuje, a dzięki społecznikom i radzie
      miasta będzie ich jeszcze mniej. Brawo k**** brawo!
      • zajob Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 12:48
        szmecierecie napisał:

> Brawo !
        > Teraz [..] będziemy mieli park zamiast osiedla.
        > Co tam pieniądze! Parki parki parki, chociaż kawałek dalej jest >Malta.
        Zamiast dużej liczby mieszkań (czyli pracy i tańszych mieszkań >w
        poznaniu)będziemy mieli puste pole.

A mieszkasz tam? A dlaczego ludzie nie mają mieszkać w otoczeniu zieleni.
        Dlaczego uważasz, że ci ludzie nie marzą o niczym innym jak następne osiedle na
        4500 ludzi za oknem? Wechta buduje tanie mieszkania? Ty u niego pracujesz?
        • Gość: abc Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: 195.20.110.* 02.02.10, 12:59
          > A mieszkasz tam? A dlaczego ludzie nie mają mieszkać w otoczeniu
          zieleni.

Chcesz mieszkać w otoczeniu zieleni i wprowadziłeś się do centrum
          pół mln. miasta ???
          Czegoś tu nie rozumiem, bo ja jakbym chciał mieszkać w otoczoniu
          zieleni to szukałbym domu w Puszczy Zielonce.
          No ale jak widać jest wiele osób, którym zależy na robieniu z
          Poznania wioski.
          • lukask73 Betonowa pustynia 02.02.10, 15:27
            > Czegoś tu nie rozumiem, bo ja jakbym chciał mieszkać w otoczoniu
            > zieleni to szukałbym domu w Puszczy Zielonce.

Rozumiem, że w mieszkaniu zamiast parkietu masz beton, bo taki
            ładny. W doniczkach zamiast ziemi też beton - przynajmniej się nie
            wysypie, jak doniczka spadnie.
            • wlodekzpoznania demagogia 02.02.10, 17:08
              Gdzieś trzeba jednak mieć umiar. Jeśli w tamtym miejscu urbanistom z wyliczeń
              wyszedł teren zielony i 40 lat tak ten teren był przeznaczony, to nie można
              używać naiwnych argumentów.

Owszem, zabudowa Poznania powinna być zagęszczana. Jestem zdania, że w pierwszej
              kolejności wewnątrz II ramy z przedłużeniem na oś Krańcowa-Chartowo. Czyli
              również na ten obszar. Ale w pierwszej kolejności miejsc do tego należy szukać
              na obszarach przemysłowych, na nieużytkach, których mnóstwo i kosztem ogródków
              działkowych, z których części należy wydzielać kolejne parki, ale w większości
              zabudowywać.
              Jednak proces ten nie może się odbywać kosztem interesu mieszkańców, którzy mają
              prawo oczekiwać praworządności. Wielkie zmiany w miastach bywały gwałtowne i
              przeciw mieszkańcom, żeby tylko Hausmanna przytoczyć. I na pewno przyszłość
              przyniesie nam jeszcze takie dylematy. Ale trzeba wyważyć korzyści do strat. Tu
              strata parku odbyła by się z bardzo niewielką korzyścią.
              Powstanie w tym miejscu dużego osiedla oddalonego o ponad 700 m od najbliższego
              przystanku naszej rzadkiej siatki linii tramwajowych skazałoby jego mieszkańców
              na życie w samochodzie i zwiększanie korków. Panu Wechcie, czy Grobelnemu
              mieszkającym na przedmieściach rzecz jasna byłoby to obojętne.
          • Gość: mieszkaniec Rataj Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 16:48
            Rozumiem że sam przyjechałeś do Poznania ze wsi i teraz
            rekompensujesz swoje kompleksy mieszkając w naszym mieście.
            Widzę że kompletnie nie wiesz co to znaczy planowanie przestrzenne:)
            • Gość: ww Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.echostar.pl 02.02.10, 18:14
              pewnie wiesniak z Wrocka
          • es_zet_pe Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 04.02.10, 11:29
            Gość portalu: abc napisał(a):
            > Chcesz mieszkać w otoczeniu zieleni i wprowadziłeś się do centrum
            > pół mln. miasta ???
            > Czegoś tu nie rozumiem, bo ja jakbym chciał mieszkać w otoczoniu
            > zieleni to szukałbym domu w Puszczy Zielonce.
            > No ale jak widać jest wiele osób, którym zależy na robieniu z
            > Poznania wioski.

Jeżeli nie odróżniasz mieszkania w lesie od mieszkania w mieście koło parku to
            chyba masz problemy z postrzeganiem rzeczywistości. To tak jakbyś pomylił
            autostradę ze ścieżką rowerową.
        • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 13:05
          Tak mieszkam w Poznaniu, przy autostradzie, torach kolejowych i lotnisku
          (wszystko w promieniu 2km).

Podstawowa zasada ekonomii to: cena jest proporcjonalna do popytu i odwrotnie
          proporcjonalna do podaży. Czyli im więcej mieszkań tym niższa cena.

Poza tym, polecam czytanie ze zrozumieniem, bo ja nigdzie nie napisałem "tam
          będą wybudowane tanie mieszkania".

Szczerze mówiąc to nie obchodzi mnie o czym marzą inni ludzie. Obchodzi mnie
          tylko to, że mając bardzo dobrze zlokalizowane miejsce w Poznaniu. Blisko do
          tramwaju, centrum, trasy wylotowej, autostrady z możliwością łatwego
          pociągnięcia kanalizacji...

posadzi się tam kilka drzew, których nie można było posadzić od czterdziestu lat.
          Kasa misiu kasa! Zamiast miejsc pracy przy budowie, utrzymaniu, remontach,
          obsłudze i podatkach za powierzchnię mieszkaniową i usługową będzie kilka drzew.
          Cztery kilometry dalej jest co prawda Malta, ale co tam, Poznań ma tyyle
          pieniędzy, że możemy sobie je wrzucać w błoto, yy excuse me "w park".
          • Gość: matka Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.et.put.poznan.pl 02.02.10, 13:21
            > Kasa misiu kasa! Zamiast miejsc pracy przy budowie, utrzymaniu, remontach,
            > obsłudze i podatkach za powierzchnię mieszkaniową i usługową będzie kilka drzew

Nie kilka, a kilkaset. Mieszkańcom jest ten park potrzebny. To oni głosowali za
            parkiem i wywierali nacisk na radnych. I słusznie.

> .
            > Cztery kilometry dalej jest co prawda Malta

Malta to nie jest park tylko JEZIORO. I co, matka z wózkiem i małym dzieciakiem
            ma drałować 4km nad Maltę? Puknij się w ten pusty łeb.
            • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 13:33
              > Nie kilka, a kilkaset. Mieszkańcom jest ten park potrzebny. To oni
              > głosowali za parkiem i wywierali nacisk na radnych. I słusznie.
              tak tak, kilkaset, pewnie tych które od 40 lat tam rosną

> > Cztery kilometry dalej jest co prawda Malta
              > Malta to nie jest park tylko JEZIORO.
              Niesamowite! i wokół tego jeziora jest pustka czy asfalt, bez drzew miejsc
              rozrywki, źródełek, jednego z największych w polsce ZOO ?

> I co, matka z wózkiem i małym dzieciakiem
              > ma drałować 4km nad Maltę? Puknij się w ten pusty łeb.

no patrz, moja mama mając do wychowania czwórkę dzieci miała do najbliższego
              parku 8 km i jakoś nie narzekałem na brak zajęć.

Istnieją autobusy, tramwaje, samochody, a ruch to zdrowie. Jak się komuś nie
              chce chodzić to polecam siedzenie w domu.
              • Gość: matka Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.et.put.poznan.pl 02.02.10, 14:06
                > Niesamowite! i wokół tego jeziora jest pustka czy asfalt, bez drzew miejsc
                > rozrywki, źródełek, jednego z największych w polsce ZOO ?

Owszem, wokół Malty jest głównie asfalt i beton i TŁUMY ludzi śmigających na
                rowerach, rolkach i biegaczy. Z czego wynikają te tłumy? Ano z tego, że to
                jedyne miejsce w tym największym w Polsce skupisku blokowisk, gdzie można
                rozprostować kości. Ewidentnie ten teren jest kilka razy za mały jak na ilość
                mieszkańców Rataj.

> no patrz, moja mama mając do wychowania czwórkę dzieci miała do najbliższego
                > parku 8 km i jakoś nie narzekałem na brak zajęć.
                >
                > Istnieją autobusy, tramwaje, samochody, a ruch to zdrowie. Jak się komuś nie
                > chce chodzić to polecam siedzenie w domu.

Jesteś zwykłym chamskim śmieciem. Bardzo łatwo rozpoznać, że piszesz na zlecenie
                Wechty. Na szczęście klamka zapadła. Możesz Poznaniaków cmoknąć w pompkę.
              • es_zet_pe Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 04.02.10, 11:50
                szmecierecie napisał:

> no patrz, moja mama mając do wychowania czwórkę dzieci miała do najbliższego
                > parku 8 km i jakoś nie narzekałem na brak zajęć.
                > > Istnieją autobusy, tramwaje, samochody, a ruch to zdrowie. Jak się komuś nie
                > chce chodzić to polecam siedzenie w domu.

Co to w ogóle mają być za argumenty? Przecież to zupełne bzdury. Moja mama nie
                miała kiedyś pralki automatycznej, tylko wirnikową, a babcia w młodości w ogóle
                nie miała pralki bo ich nie było, tylko musiała prać w balii. Zabronisz używania
                pralek automatycznych, bo ruch to zdrowie?
          • Gość: Ratajan Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.icpnet.pl 02.02.10, 13:28
            Szmecierecie-eciepecie. Zawsze takim mówię i cytuję słowa
            Laskowika,"lepiej siedzieć pod lipą i pisać niz pisać lipęi
            siedzieć". Eciepecie nie doczyta,nie dowidzi i pie.... trzy po trzy.
            Czas kumpli Grobelniaka,który sprzedaje grunty po 3zł za m2 się
            kończą. Mieszkańcy potrzebują również do życia zieleni.Kolejne
            betonowiska szykują się na Lacinie. Kataklizm komunikacyjny i
            przestrzenny gwarantowany. Chcesz tam mieszkaj. Ja cieszę się
            bardzo, że po 50 latach i różnych matactwach Grobelnego doczekamy
            się Parku na Ratajach.Tylko co na te przekręty odpowiedzą służby
            odpowiedzialne i powołane dla ochrony OBYWATELI.??
            Jeżeli jest udowodnione,że Prezydent wydawał od 12 lat bezprawne
            decyzje to na co czekają Prokuratury. Grobelny musi odejść!!!
            • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 13:34
              Powaliła mnie siła twoich argumentów!

Teraz do rzeczy. Masz coś do powiedzenia konkretnego czy tylko przysłowia z
              kabaretu?
              • Gość: smoch Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 19:05
                Ile tej SZMACIEPECIE płaci Wechta ? Chyba za dużo bo głupty
                wypisuje. Ale jaki Pan taki kram. Proponuje zignorować to szmacie
                cośtam .Frustrat jakiś czy co ?
              • ekolandia Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 05.02.10, 00:40
                szmecierecie napisał:

> Powaliła mnie siła twoich argumentów!
                >
                > Teraz do rzeczy. Masz coś do powiedzenia konkretnego czy tylko
                przysłowia z
                > kabaretu?

JEDNAK JESTEŚ PRACOWNIKIEM ZNANEGO WSZYSTKIM DEWELOPERA, gdybys tak
                nie napisał, straciłbyś pracę
                • Gość: POZNANIAK Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.icpnet.pl 05.02.10, 09:14
                  Tak sobie piszemy w zasadzie zgodnie. Fajnie,że znajdzie się jakiś
                  śmiererecie od czasu do czasu i pie.... trzy po trzy nie wiedząc o
                  co chodzi. No ale to lokalny deweloperski folklor. Mnie interesuje
                  inna sprawa. Piszemy,piszemy,interweniujemy,procesujemy i jaki jest
                  wynik?Kto jest pociągany za te ogromne straty do odpowiedzialności.
                  Ci sami urzędnicy na polecenie Grobelnego wydają od przeszło 10 lat
                  decyzje z rażącym naruszeniem prawa!!. Gdzie odpowiedzialne służby?.
                  Mieliśmy takiego wojewodę,po którym wszystko spływało,mówił jak się
                  wam nie podoba piszcie do Warszawy-"psy szczekają karawana jedzie
                  dalej".I Tak jest. Upodlenie Poznania za Grobelniaka nie ma granic.
          • Gość: Ratajanin Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 16:57
            No właśnie dlatego z poznania wyprowadzi się do końca roku 2030
            około 100 000 poznaniaków. Miasto takie jak Poznań to nie tylko
            bloki ale również przestrzeń życiowa. Tylko czy Ty w ogóle jesteś
            otwarty na polemikę czy piszesz te rzeczy bo ktoś cię o to prosił?
          • ekolandia Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 05.02.10, 00:18
            A mnie pewna pani w podeszłym wieku powiedziała: "Panie, może i nad
            Maltą jest park i jest pięknie, ale kiedy ja tam staruszka dojdę -
            to dla mnie za daleko" Tak kochany Panie trzeba też myśleć o
            ludziach i tych starszych, i tych najmłodszych. To dla nich maja być
            parki i skwery w mieście, i to nie dalej niż 400-500 m od miejsca
            zamieszkania. Takie są normy urbanistyczne ! Wartość mieszkań
            położonych przy „CENTRAL PARK’u” w Nowym Jorku jest przeciętnie o 20-
            25 % wyższa od tych położonych z dala od niego. „JAKOŚĆ ŻYCIA” to
            dewiza która wisi w każdym sekretariacie / gabinecie urzędników
            naszego miasta – jak ma się to do Twoich pomysłów dogęszczenia
            budownictwa ???
            Życzę zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem zdrowia psychicznego
            (to cytat z Jana Pietrzaka)Mjąc nawet miliony - zdrowia nie kupisz!
          • ekolandia Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 05.02.10, 00:33
            A mnie pewna pani w podeszłym wieku powiedziała: "Panie, może i nad
            Maltą jest park i jest pięknie, ale kiedy ja tam staruszka dojdę -
            to dla mnie za daleko" Tak kochany Panie trzeba też myśleć o
            ludziach i tych starszych, i tych najmłodszych. To dla nich maja być
            parki i skwery w mieście, i to nie dalej niż 400-500 m od miejsca
            zamieszkania. Takie są normy urbanistyczne ! Wartość mieszkań
            położonych przy „CENTRAL PARK’u” w Nowym Jorku jest przeciętnie o 20-
            25 % wyższa od tych położonych z dala od niego. „JAKOŚĆ ŻYCIA” to
            dewiza która wisi w każdym sekretariacie / gabinecie urzędników
            naszego miasta – jak ma się to do Twoich pomysłów dogęszczenia
            budownictwa ???
            Życzę zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem zdrowia psychicznego
            (to cytat z Jana Pietrzaka) ZIELEŃ TO ZYCIE.
            U THANT – sekretarz Generalny ONZ w latach 60 ubiegłego wieku kiedyś
            powiedział: „LUDZKOŚĆ MOŻE OBYĆ SIĘ BEZ DREWNA ale BEZ DRZEW NIE –
            BEZ DRZEW ZGINIE”
      • slazur2 Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 13:32
        Przede wszystkim parków w Poznaniu jest za mało. A przestrzeń
        miejska jest od początku rządów Grobelnego dziko zabudowywana.
        Specjalnie nie wykonuje się planów miejscowych np. okolice na
        południe od Malty, aby bez żadnych obostrzeń można był zabudować jak
        wysoko się chce i ile się chce (a na Malcie jako terenie
        wypoczynkowym nie powinny być nigdy budowane molochy 6-piętrowe).
        Tak więc trzeba być gnomem i utracjuszem ekonomicznym, aby popierać
        dziką gospodarkę ternami miejskimi, którą firmuje Grobleny.
      • Gość: ql Re: w jednym z najlepiej skomunikowanych miejsc IP: *.opera-mini.net 02.02.10, 15:45
        Super - każdy będzie mógł łatwo do tego parku dotrzeć ;-P
      • Gość: kiepski Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: 95.108.25.* 02.02.10, 17:43
        Odnosze nieodparte wrazenie ,że jesteś z lekka yeeebnięty
    • Gość: Nikt Poznaniku ! Głupiś to płać ! IP: *.echostar.pl 02.02.10, 12:51
      Za zaniedbania R.G Poznań wypłaci za chwile Panu Wechcie ponad
      20.000.000 zł za odszkodowanie za ulicę Szyperską.
      Mozna było zapłacić 4.000.000 zł.
      Za Park dostanie też z 20.000.000 zł z naszych pieniędzy.
      Złoty interes z tym R.G. można zrobić.
      Wystarczy zabrać paru chłopaków z Placu Kolegiackiego do Chin,
      Nowego Yorku czy postawić zakrapiane kolacje w róznych częściach
      europy.
    • 0_gonia123 Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch... 02.02.10, 13:17
      bardziej mnie wkurza, jak ktos do końca nie zna sprawy a komentuje,
      po pierwsze:wechta nie dostanie odszkodowania!!!!!, bo nie miał ważnych
      warunków zabudowy-miasto może mu tylko zapłacić tyle ile od niego
      dostało-czyli 2,70 za metr!!!To co mówił Grobelny było tylko populizmem.Po
      drugie -to prawda,ktoś powinien zostać pociągnięty do odpowiedzialności-tylko
      kto?Jasna sytuacja jest tylko wtedy, kiedy najpierw jest uchwalony plan a
      potem sprzedaż (tj np.w Niemczech), ale wtedy nie idzie kombinować z warunkami
      zabudowy , więc wstrzymuje się uchwalenie planu.Po trzecie-nie ma znaczenia,że
      jest Malta,liczy się jakość życia mieszkańców.Rataje potrzebują parku tam a
      nie nad Maltą-nikt z małym dzieckiem ani stary czy schorowany nie pojedzie nad
      Maltę.To tak jak nam, strzeszynianom mówi się,że my mamy Strzeszynek, więc po
      co nam tereny zielone i zamiast parku dano nam w prezencie osiedle wojskowe na
      5 tys ludzi.Ale do Strzeszynka z małym dzieckiem nie dojdzie się na godzinny
      spacerek a połączenia autobusem brak.Na świecie pojawiły się już ruchy
      obywatelskie, mieszkańcy chcą mieć prawo do miast i godnie mieszkać.
      Zrozumiano juz to w stolicy-kto był ostatnio w Warszawie i miał możliwość
      pochodzenia po mieście-zauwazył nowe, zadbane parki i ogromną ilośc placów
      zabaw wśród zieleni.
      Zabudowa -tak,ale z sensem , słuchając głosu urbanistów, a nie urzędników.
      • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 13:29
        zgadza się, mieszkańcy mają prawo do godnego mieszkania.
        Jak ktoś chce mieszkać na obrzeżach to się wyprowadza na obrzeża, jak ktoś chce
        mieszkać w centrum to niestety musi się przyzwyczaić do tego, że parki są małe i
        rzadko można je spotkać.

Tu nie chodzi o czyjeś widzimisie czy to co się komu podoba.
        Kasa misiu, kasa. Poznania nie jest stać na marnowanie okazji inwestycyjnych.
        Poznaniaków nie jest stać na marnowanie pieniędzy na zbyt drogie mieszkania.

Niestety takie życie, że czasami gdzieś trzeba dojechać (tramwajem, autobusem
        czy samochodem). Jeśli ktoś chce mieć świetną jakość życia to polecam
        wyprowadzić się do małego miasta.
        Tam jest cisza, spokój, wszystkich się zna, nie ma autostrad, koncertów
        głośnych, samolotów nad głową i czystsze powietrze.

Wpływy z tytułu podatku od nieruchomości za same mieszkania to byłoby ~180 tys
        zł co roku. Ciekawe ile by wyszło za wpływy z działalności gospodarczej, podatek
        'dachowy' i inne opłaty.
        Brawo, brawo !
        • lukask73 Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 15:35
          > Jak ktoś chce mieszkać na obrzeżach to się wyprowadza na obrzeża,
          jak ktoś chce
          > mieszkać w centrum to niestety musi się przyzwyczaić do tego, że
          parki są małe

No właśnie. Niestety jest jeszcze kilka zmarnowanych terenów, gdzie
          można by zbudować trochę bloków: rynek, Cytadela, Plac Wolności...
          • dziodu Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 15:49
            na Cytadelę też ktoś sobie zęby kiedyś ostrzył. Były jakieś takie nieśmiałe
            próby i przymiarki, że "może by tak wicie rozumicie" - ktoś tu nawet na forum
            link podawał.Wieczorem pogrzebię - jak znajdę to wrzucę
        • Gość: Ratajanin Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 20:30
          A skąd Ty taki zorientowany jesteś? Podatek od nieruchomości w
          kwocie 180 tys zł – ale mi kasiora, no po prostu kwota powala na
          kolana, co z Ciebie za łaskawca. Powiedz Pan ile zarobisz na budowie
          tego osiedla a nie mam nas tymi śmiesznymi kwotami. Poza tym Rataje
          to nie centrum miasta. Ktoś je kiedyś zaprojektował i po coś 40
          hektarów pod rekreację zostawił.
    • slazur2 Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch... 02.02.10, 13:24
      no to teraz Grobelnego szlak trafi. Super! Nie będzie mógł wstawić
      kolejnego hipermarketu i gęstej developerki. Niestety zazwyczaj
      wygrywa dla developerki przeciw większości Poznaniaków. Choć tego
      miejsca nie uda się Grobelnemu zabudować.
      • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 13:36
        pewnie i dlatego Poznań stać na posiadanie najlepiej skomunikowanego pola w Polsce.

W ogóle, najlepiej nic nie budujmy. Dosyć mieszkańców w poznaniu, przecie, to
        miasto dla ELYTY. :/
        • Gość: sratatataeciepecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 13:51
          tak to miasto dla ELITY a nie dla takich idiotów jak ty!!!
          • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 13:54
            Gość portalu: sratatataeciepecie napisał(a):

> tak to miasto dla ELITY a nie dla takich idiotów jak ty!!!

powaliła mnie siła Twoich argumentów. Masz coś do dodania konkretnego czy
            prymitywne bluzgi to wszystko na co Ciebie stać?
            • Gość: sratatataeciepecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 14:00
              Zrozum, że kasa i gęsta zabudowa to nie wszystko. O jakości miasta
              decyduje w dużej mierze jakość życia jego mieszkańców, a aby ją
              poprawić na Ratajach nie jest potrzebne kolejne deweloperski pseudo
              nowoczesne osiedle maksymalnie naćpane budynkami tylko miejsce
              odpoczynku jakim jest park
              • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 14:09
                Gość portalu: sratatataeciepecie napisał(a):

> Zrozum, że kasa i gęsta zabudowa to nie wszystko. O jakości miasta
                > decyduje w dużej mierze jakość życia jego mieszkańców, a aby ją
                > poprawić na Ratajach nie jest potrzebne kolejne deweloperski pseudo
                > nowoczesne osiedle maksymalnie naćpane budynkami tylko miejsce
                > odpoczynku jakim jest park

i takie miejsce odpoczynku są: nad wartą (świetna ścieżka), Dębina (jeśli ktoś
                wie gdzie to jest), Malta, etc.
                Od czterdziestu lat tam się nic nie działo tak więc nie rozumiem narzekań, że ma
                tam powstać osiedle.
                To jest zbyt dobrze skomunikowane miejsce, żeby pozwolić sobie na zrobienie tam
                niczego i dopłacanie do interesu.

Jak dla mnie to młodym matkom (taki argument tu się przewinął) bardziej by się
                przydało przedszkole (które można by utrzymać z dochodów/podatków z osiedla) niż
                park.

Niestety mieszkając w grupie (mieście) trzeba patrzeć dalej niż na czubek
                swojego nosa (swoje interesy).

• etykieta.zastepcza Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 14:28
                  szmecierecie napisał:

>
                  > To jest zbyt dobrze skomunikowane miejsce, żeby pozwolić sobie na zrobienie tam
                  > niczego i dopłacanie do interesu.

Bez jaj z tym skomunikowaniem, plac otoczony jest z każdej strony blokami i
                  osiedlowymi uliczkami, po których ledwo autobusy się ciskają i to każdy w inną
                  stronę świata (obrazowo mówiąc: 52 i 65 w lewo, 74 w prawo, 84 w poprzek), gdzie
                  nie przebijesz żadnej wielopasmówki i tramwaju - no to nie jest aż tak super.
                  Chodziło wyłącznie o dogęszczenie zabudowy i trzepanie kasy.

Ja już nie wspomnę, ze parę lat temu był pomysł dogęśzczenia zabudowy pomiędzy
                  Jagiellońskim, Rzeczypospolitej i Powstań Narodowych i walnięcia tam bloków w
                  taki sposób, ze mieszkańcy sąsiednich budynków mogliby sobie z okien ręce
                  podawać. Na szczęscie nie wypaliło i trochę przestrzeni tam pozostało.
                  A taki było przecież plan i założenie tych osiedli - przestrzenie i zieleń. W
                  imię czego mamy z tego rezygnować? Innych terenów inwestycyjnych jest w Poznaniu
                  od cholery, ale pewnie nie da się tam zrobić łatwych pzekrętów jak tutaj.
                  • szmecierecie Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 14:40
                    etykieta.zastepcza napisał:

> Bez jaj z tym skomunikowaniem, plac otoczony jest z każdej strony blokami i
                    > osiedlowymi uliczkami, po których ledwo autobusy się ciskają i to każdy w inną
                    > stronę świata (obrazowo mówiąc: 52 i 65 w lewo, 74 w prawo, 84 w
                    > poprzek), gdzie nie przebijesz żadnej wielopasmówki i tramwaju -
                    > no to nie jest aż tak super.

Widać zbyt mało precyzyjnie się wyraziłem. Tam żadnej drogi ani tramwaju się nie
                    wciśnie, ale pod nosem jest kawałek trzeciej ramy (jeśli powstanie) i obecny
                    odcinek Hetmańskiej + Zamenhoffa i drogi biegnącej między Orła a St. Żegrze.
                    Wszędzie tam biegną linie tramwajowe więc dojść do nich nie będzie wielkim
                    problemem.

Warto też wspomnieć o reszcie ważnej infrastruktury: sklepy, przedszkola,
                    szkoły. Szczególnie dwa ostatnie są ważne dla rodzin z dzieciakami.

> Chodziło wyłącznie o dogęszczenie zabudowy i trzepanie kasy.
                    też mi się tak wydaje i w pełni to popieram :-)

• Gość: pogo Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 19:09
              Ty !! Warwszawista z Grójca !!! Spadaj z forum bo ono dla
              WielkoPolskiej ELITY a nie warszawskich meneli !!! Poszoł won w
              j....t....ju m...ć Azju !!!!
            • Gość: Ratajanin Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 20:38
              No wiesz –my prostaki z Rataj nie ocieramy się o salony tak jak Ty i
              może posiadamy trochę mniej manier typu Ą Ę ale za to wiemy co to
              znaczy PRZYZWOITOŚĆ. Ja rozumiem, że jak się posiada konto w
              Szwajcarii to stać Cię na ten luksus aby zapomnieć znaczenie tego
              słowa – mimo wszystko gratuluję dobrego samopoczucia. Jedna prośba –
              wracaj Pan na te swoje salony i nie marnuj czasu z tymi Ratajskimi
              prostakami.
        • lukask73 Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 02.02.10, 15:45
          Trochę przynudzasz z tym skomunikowaniem. Do tramwaju jest stamtąd
          3/4 kilometra. To tak jakbyś kazał z Rynku ganiać na tramwaj koło
          Okrąglaka. Absurd. Autobusy może troszkę bliżej są, ale jak się
          jeździ autobusami — wiadomo. Poza tym większość autobusów w tej
          części miasta kończy bieg na Dworcu Rataje. O innych formach
          komunikacji nic mi nie wiadomo, chyba że masz na myśli rower albo
          deskorolkę.

Park był tam planowany od lat 70. i dopiero teraz plany urbanistów
          znalazły odzwierciedlenie w prawie lokalnym. Dalsza dyskusja jest o
          niczym.
          • Gość: rataj Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: 194.114.146.* 02.02.10, 16:05

> Trochę przynudzasz z tym skomunikowaniem. Do tramwaju jest stamtąd
            > 3/4 kilometra. To tak jakbyś kazał z Rynku ganiać na tramwaj koło
            > Okrąglaka. Absurd. Autobusy może troszkę bliżej są, ale jak się
            > jeździ autobusami — wiadomo. Poza tym większość autobusów w tej
            > części miasta kończy bieg na Dworcu Rataje. O innych formach
            > komunikacji nic mi nie wiadomo, chyba że masz na myśli rower albo
            > deskorolkę.

Ja mieszkam na Powstań i uważam, że komunikacja jest ok. Trzeba wykorzystywać to
            co już jest, a nie budować osiedla na pustyni/pustkowiu. Nic dziwnego, że
            później mieszkańcy domagają sę lepszej komunikacji, linii tramwajowych i
            autobusowych, przedszkoli, szkół itd. A to co już jest się nie wykorzystuje.

> Park był tam planowany od lat 70. i dopiero teraz plany urbanistów
            > znalazły odzwierciedlenie w prawie lokalnym. Dalsza dyskusja jest o
            > niczym.

I co z tego, że coś było planowane? Życie idzie dalej. Nie można patrzeć tylko
            przez pryzmat własnego interesu. Ludzie chcą parku - doskonale to rozumiem. Ale
            wiem też, że uniemożliwiając Wechcie zbudowania czegokolwiek w tym miejscu nadal
            ta okolica będzie wyglądać tak samo za kolejne 30 lat. Lepiej było dogadać się z
            deweloperem i oddać mu część terenu (Fabryka Budowy Domów), a na ogromnej
            pozostałej części zobowiązać go do partycypowania w kosztach parku. Miasta nie
            stać na takie inwestycje. Dzięki temu mieszkańcy nadal będą mieli syf i
            ćpających gó...arzy.
            • lukask73 Wechta zapłaci? 03.02.10, 11:45
              > a na ogromnej
              > pozostałej części zobowiązać go do partycypowania w kosztach parku.

Jeśli pseudoaltruistka - p. Kulczykowa - wycofuje się rakiem z
              zadbania o park przy Browarze, to partycypowanie p. Wechty w
              jakichkolwiek kosztach nieprzynoszących dochodu należy traktować
              jako science-fiction.
    • rkarol2 Pewnie, w Poznaniu Parki a przeciętny K. gdzie? 02.02.10, 13:57
      Normalnie banany powariowali, Parki w dobrym miejscu inwestycyjnym, a przeciętny kowalski musi szukać domu czy mieszkania koło mosiny, kórnika czy dalej, bo w Poznaniu jakieś pajace co kupiły mieszkanie na 100.000 osiedlu boją się dodatkowych 5.000 ludzi. Paranoja!!! Ludzie z czym wy się pozamienialiście na mózgi? Wyprowadźcie się na wieś
      • Gość: matka Re: Pewnie, w Poznaniu Parki a przeciętny K. gdzi IP: *.et.put.poznan.pl 02.02.10, 14:10
        W centrum Poznania, w atrakcyjnych lokalizacjach jest w tej chwili mnóstwo
        wolnych mieszkań, których deweloperzy nie sprzedali. Po bańce budowlanej rynek
        jest maksymalnie nasycony. Nie opowiadaj farmazonów, że nie ma gdzie mieszkać.
        Jest od wyboru do koloru.

Sam się pozamieniałeś na mózgi z betonowym kołkiem, jeśli wyobrażasz sobie, że
        marzeniem ludzi, którzy urodzili się w mieście i pracują w mieście jest mieszkać
        na betonowym pustkowiu. Istnieją normy urbanistyczne mówiące ile zieleni musi
        przypadać na mieszkańca. Na Ratajach zagęszczenie prawie 100-krotnie przekracza
        tę normę.
        • Gość: rataj Re: Pewnie, w Poznaniu Parki a przeciętny K. gdzi IP: 194.114.146.* 02.02.10, 15:52
          > W centrum Poznania, w atrakcyjnych lokalizacjach jest w tej chwili mnóstwo
          > wolnych mieszkań, których deweloperzy nie sprzedali. Po bańce budowlanej rynek
          > jest maksymalnie nasycony. Nie opowiadaj farmazonów, że nie ma gdzie mieszkać.
          > Jest od wyboru do koloru.
          >
          Używasz argumentów, które mają uwiarygodnić Twoją tezę - rynek nie jest
          nasycony. Inaczej ceny spadłyby znacząco. Jak dotąd niestety niedobór mieszkań,
          co wykorzystują deweloperzy i windują ceny. Młodych nie stać na kredyt w tych
          cenach. Jak świat światem tylko zwiększając podaż można uzyskać atrakcyjniejsze
          oferty.
          Gdyby był przesyt deweloperzy nie rozpoczynaliby kolejnych inwestycji.

> Sam się pozamieniałeś na mózgi z betonowym kołkiem, jeśli wyobrażasz sobie, że
          > marzeniem ludzi, którzy urodzili się w mieście i pracują w mieście jest mieszka
          > ć
          > na betonowym pustkowiu.

Znowu wydajesz swoją opinię (i to obrażając rozmówcę) bez podania argumentów.
          Poza tym nie wypowiadaj się o innych i ich marzeniach.

Istnieją normy urbanistyczne mówiące ile zieleni musi
          > przypadać na mieszkańca. Na Ratajach zagęszczenie prawie 100-krotnie przekracza
          > tę normę.

A to ciekawe! Jakie to są normy i gdzie są zapisane?
          • dziodu Re: Pewnie, w Poznaniu Parki a przeciętny K. gdzi 02.02.10, 15:56
            > Używasz argumentów, które mają uwiarygodnić Twoją tezę - rynek nie jest
            > nasycony. Inaczej ceny spadłyby znacząco. Jak dotąd niestety niedobór
            mieszkań, co wykorzystują deweloperzy i windują ceny

Dla Poznania (bez suburbiów) - 757 trafień na rynku pierwotnym, 9123 na rynku
            wtórnym - dane Gratka.
            • Gość: rataj Re: Pewnie, w Poznaniu Parki a przeciętny K. gdzi IP: 194.114.146.* 02.02.10, 16:09
              dziodu napisał:

> > Używasz argumentów, które mają uwiarygodnić Twoją tezę - rynek nie jes
              > t
              > > nasycony. Inaczej ceny spadłyby znacząco. Jak dotąd niestety niedobór
              > mieszkań, co wykorzystują deweloperzy i windują ceny

> Dla Poznania (bez suburbiów) - 757 trafień na rynku pierwotnym, 9123 na rynku
              > wtórnym - dane Gratka.

Hmm, a ile z tych ogłoszeń jest jeszcze aktualnych? Wiem, bo kolega siedzący
              obok mnie właśnie szuka mieszkania..
              W Poznaniu aktualnie potrzebnych jest kilkadziesiąt tysięcy mieszkań, aby
              zaspokoić potrzeby młodych.
              I powtarzam
              • dziodu Re: Pewnie, w Poznaniu Parki a przeciętny K. gdzi 03.02.10, 08:36
                niech aktywnych będą 2/3. Wydaje mi się, że ta liczba + przylegające do Poznania
                miejscowości dają naprawdę spory wybór. A to tylko gratka - jest jeszcze multum
                innych portali. Ja szukałem mieszkania ok rok temu (patrząc na oferty niewiele
                się zmieniło) i znalazłem bez problemu. Aha - o to raczej developerzy próbowali
                mnie skusić niż ja gorączkowo szukałem błagając o wolne lokum.
      • dziodu Re: Pewnie, w Poznaniu Parki a przeciętny K. gdzi 02.02.10, 14:26
        757 wyników na rynku pierwotnym tylko dla Poznania - jest w czym wybierać Panie
        Przeciętny Kowalski (źródło: Gratka).Nie wliczam w to Lubonia, Skórzewa,
        Komornik, Plewisk, etc, bo to podniesie tą liczbę o następnych parę setek.
    • etykieta.zastepcza chyba udaremniony został spory szwindel... 02.02.10, 14:18
      Ja nie wiem, ale albo Gazeta znów nie wie o czym pisze, albo pan Wechta został z
      ręką w parku.
      Bo czegóż to dowiadujemy się z tego artykułu:
      - że pan Wechta ma ziemię na terenie przyszłego parku.
      - że pan Wechta kupił za niewielką cenę ziemię, na której ma być park, a pan
      Wechta chciałby tam postawić bloki.
      - że teraz po uchwaleniu planu, miasto będzie musiało odkupić ten sam teren, za
      który pan Wechta mało zapłacił.

Czegoś tu nie rozumiem:
      - czy pana Wechtę ktoś zmuszał do kupowania ziemi?
      - czy pan Wechta wiedział, że kupuje ziemię bez planu zagospodarowania? Wg mnie
      musiał wiedzieć, chyba, że jest idiotą. A skoro kupił wiedząc o tym, no to
      widziały gały co kupowały.
      - czy pan Wechta kupił tę ziemię dlatego, że była tania, czy z innych przyczyn?
      Bo tak na dobrą sprawę ziemia była tania dlatego, że nie było 100% pewności co
      do planu zagospodarowania, który mówił, że ma być tam park. Wszyscy o tym
      wiedzieli. I normalnie nikt przy zdrowych biznesowych zmysłach, nawet "tanio"
      tej ziemi by nie kupił, gdyby na tym nie chciał zarobić. A być może ktoś tu
      powiedział: panie szanowny, kupuj tanio ziemię, a my tu z pewnością załatwimy,
      że będzie można bloki postawić i wszyscy na tym zarobimy tak jak na kulczykparku.
      - czy pan Wechta kupując ziemię miał świadomość ryzyka inwestycyjnego?
      - z jakiego to tytułu miasto musi odkupić tę ziemię z powrotem?

Poproszę o wyjaśnienia.
      • Gość: ql Re: pan Wechta został z ręką w... parku IP: *.opera-mini.net 02.02.10, 15:46
        ;-)
    • Gość: marek Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 16:00
      czy ktos moze powiedziec w jaki sposob pan wechta dorobil sie tak wielkiego
      majatku 20 lat temu mial malenka hurtownie stali w witkowie pow. gniezno a przez
      20 lat jeden z najwiekszych biznesmenow wielkopolski cos tu nie gra
      • Gość: rataj Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: 194.114.146.* 02.02.10, 16:12
        Gość portalu: marek napisał(a):

> czy ktos moze powiedziec w jaki sposob pan wechta dorobil sie tak wielkiego
        > majatku 20 lat temu mial malenka hurtownie stali w witkowie pow. gniezno a prze
        > z
        > 20 lat jeden z najwiekszych biznesmenow wielkopolski cos tu nie gra

Gadasz jak większość frustratów i nieudaczników w Polsce. Sam się nie dorobiłeś
        to znaczy, że inni musieli kraść. Pachnie to Lepperem i Kwaczyńskim.
    • 0_gonia123 Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch... 02.02.10, 17:14
      I znów muszę się odezwać:
      ad.1 a propos terenów inwestycyjnych:deweloper nigdy nie był i nie jest
      inwestorem-nie daje miejsc pracy, nie buduje infrastruktury-robi to miasto,a
      jeszcze wyciąga grube pieniądze z kieszeni mieszkańców, nie mówiąc o tym ,że w
      poprzedniej sytuacji mieszkaniowej nawet nie zaciągał kredytów tylko budował z
      przedpłat przyszłych nabywców.
      po drugie:
      Jeśli chodzi o innych "inwestorów"-jak to jest,że grunt przeznaczony w studium
      pod prawdziwe inwestycje tzw.wysokie technologie (rejon Marcelin)i mógłby dać
      podatek od nieruchomości, miejsca pracy itd.znajduje nagle(!!!)swoje
      przeznaczenie pod....duże osiedle deweloperskie.Cóż za zbieg okolicznośći,
      akurat tam pod płaszczykiem EURO 2012 robi się drogi!!Więc nie widzę powodu,
      dlaczego mamy rezygnować z parku na Ratajach,skoro miasto samo rezygnuje z
      terenów inwestycyjnych,
      po trzecie:
      rynek jest nasycony mieszkaniami,generalnie brakuje to prawda mieszkań, ale
      małych i tanich-takich już deweloperzy nie budują -wręcz przeciwnie-wolą
      dołozyć trochę i tworzą tzw.podwyższony standart, który słono
      kosztuje.Mieszkań dwupokojowych z a 200-250 tys w dobrej lokalizacji -nie ma,
      albo prawie nie ma i już nigdy nie będzie(nowych!!) , można liczyć tylko na
      rynek wtórny starego, płytowego budownictwa a i tu , jak jest coś zadbanego i
      sensownego, to znika błyskawicznie.Aktualna oferta dotyczy i będzie dotyczyła
      mieszkań droższych i większych, najczęściej z otwartą kuchnią bądź z
      przechodnim pokojem.Możecie mi wierzyć:od roku szukam dwóch sensownych
      mieszkań , mając gotówkę na stole i śledzę rynek na bieżąco.Należy również
      zdawać sobie sprawę ,iż ułatwianie sprawy deweloperom nie da tanich mieszkań
      młodym,to właśnie zadanie gminy i banków,deweloper to po prostu firma
      nastawiona na zysk i niekoniecznie rzetelne wykonawstwo.
      • Gość: don Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: 194.114.146.* 08.02.10, 10:25
        .Mieszkań dwupokojowych z a 200-250 tys w dobrej lokalizacji -nie ma,
        > albo prawie nie ma i już nigdy nie będzie(nowych!!) , można liczyć tylko na
        > rynek wtórny starego, płytowego budownictwa a i tu , jak jest coś zadbanego i
        > sensownego, to znika błyskawicznie

No właśnie nie ma mieszkań za rozsądną cenę, bo garstka oszołomów woli park w
        dobrze skomunikowanym i uzbrojonym terenie. Piszę "oszołomów" celowo, bo nie
        znajduję lepszego określenia na osoby, które nie godzą się na wpuszczenie
        młodych małżeństw do swojej okolicy. Wolą krzaki (bo drzewa urosną za 10-15 lat)
        i narzekanie, że nie ma tanich mieszkań w dobrej lokalizacji (patrz wyżej). Wolą
        wygnać ludzi na obrzeże miasta lub za jego granice. Tam deweloper nie zbuduje i
        tak tanio, bo musi zadbać o infrastrukturę od zera. Mieszkańcy po wprowadzeniu
        zaczną domagać się budowy wygodnych dróg, nowych linii autobusowych,
        dociągnięcia linii tramwajowych.. A w parkach w mieście i tak będą pustki..
        Lepiej zbudować sieć boisk do piłki nożnej, kosza, może proste korty tenisowe. I
        młodzież będzie zdrowsza i będzie miała gdzie spędzać czas. Na Ratajach akurat
        jest masa zieleni, kolejne wybiegi dla psów nie są potrzebne.
    • bonniecameron Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch... 02.02.10, 17:36
      A ja się bardzo cieszę, że powstanie park. Bo nie można maksymalnie
      zagęszczać zabudowy kosztem życia mieszkańców. Wbrew temu, co myślą
      niektórzy, miasto nie musi oznaczać betonowej dżungli. Kolejne bloki
      pociągnęły by konieczność budowy tam następnego przedszkola, szkoły,
      sklepów i wtedy nie było by już miejsca na żadną zieleń. Nie wspomnę
      już o zwiększeniu natężenia ruchu drogowego i ścisku w tramwajach/
      autobusach.
      • Gość: Poznaniak Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.pools.arcor-ip.net 02.02.10, 20:05
        Mogly powstac domy i park (ale takie wyzwanie przerasta polska szkole
        urbanistyczna i architekta miejskiego) i ta czesc RAtaj mogla nabrac miejskiego
        charakteru,ktory stanowilby przeciwwage dla brzydoty blokowiska.Szkoda gadac.
        • Gość: dziewczyna_z_rataj Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.icpnet.pl 03.02.10, 09:49
          Aha, czyli przeciwwagą dla brzydkich bloków było by postawienie
          większej ilości bloków? Ciekawa koncepcja.
    • zderzacz-hadronow Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch... 03.02.10, 15:01
      Efektem powyższego nie powstanie ani osiedle ani też park, bowiem
      miasto nie posiada pieniędzy na jego założenie. Łatwo wywnioskować,
      że syf jaki zalega w tamtej okolicy będzie tam nadal. A szkoda, bo
      mogło powstać ładne, nowe osiedle, w którego otoczeniu na pewno nie
      zabrakłoby zieleni.
      Nie sądzę, żeby tamtejszym mieszkańcom brakowało zieleni. Sam
      mieszkałem w tamtym fyrtlu spory fragment swego życia i zapewniam
      Was, że Malta to nie jedyne tereny zielone; jest jeszcze Warta, są
      rozległe tereny za os. Orła Białego, park przy osiedlu Oświecenia i
      wiele innych miejsc, w których "Matka z dzieckiem" może spędzać czas
      na świeżym powietrzu.

• es_zet_pe Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 04.02.10, 11:56
        zderzacz-hadronow napisał:
        > Nie sądzę, żeby tamtejszym mieszkańcom brakowało zieleni. Sam
        > mieszkałem w tamtym fyrtlu spory fragment swego życia i zapewniam
        > Was, że Malta to nie jedyne tereny zielone; jest jeszcze Warta, są
        > rozległe tereny za os. Orła Białego, park przy osiedlu Oświecenia i
        > wiele innych miejsc, w których "Matka z dzieckiem" może spędzać czas
        > na świeżym powietrzu.

Żeby z Oświecenia lub Orła dojść nad Wartę trzeba przejść 3 osiedla i 2 lub
        więcej dwupasmowych ulic. To coś przy Os. Oświecenia to mały skwerek, nie
        zasługujący na nazwę parku. I nie wiem o jakich terenach zielonych za Orła
        Białego piszesz? Tam jest fort zarośnięty chaszczami (piękny teren na spacery z
        dziećmi, nie ma co ;) a także magazyny, Kinepolis i Jysk.
        • zderzacz-hadronow Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u 08.02.10, 14:51
          Skoro "tereny zielone" dla Ciebie to wyasfaltowane alejki to wybacz,
          ale mamy odmienne wyobrażenie w tej sprawie.
          Chciałbys na każdym osiedlu mieć piękny duży park? Kiedyś już była
          taka akcja, z tym, że wtedy na każdym osiedlu budowano kościół. Masz
          nierealne wymagania. Nawet gdyby przy os. Polan powstał sporny park
          to i tak, wedle Twojej filozofii, nie zaspokoiłby on potrzeb
          mieszkańców bardziej oddalonych osiedli bo pewnie musieliby
          oni "przejść 2 dwupasmowe ulice".
          A za Orła Białego jest nie tylko fort i multipleks, wystarczy się
          tam udać pieszą bądź na rowerze żeby się przekonać.
    • icservice Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest uch... 03.02.10, 20:32
      jak ja nie lubie ratajów !
    • pan.nikt wielem postów w tej sprawie, a prawda jest JEDNA 05.02.10, 01:03
      korupcja IIIRP.
      A parki?? Były w centrum miasta za "Niemca", były za "komuny"
      III KORUPCYJNA RP TEGO NIE PRZEWIDUJE.
      Bo z parków nie ma "łapówek".
      Mamy (o przepraszam MIELIŚMY PARK KULCZYKA), teraz mamy nowy park.
      Mieliśmy tereny pod rozbudowę Biblioteki Raczyńskich, oddaliśmy za darmo, później za MILIONY ODKUPILIŚMY
      itd itp.

NIECH ŻYJE TRZECIA ZŁODZIEJSKA RP
      • wlodzimierz_nowak Re: wielem postów w tej sprawie, a prawda jest J 05.02.10, 07:49
        I tu wychodzi Twój problem - niezrozumienie rzeczywistości. Nie pamiętasz
        korupcji w PRL? Ja doskonale pamiętam. W latach 80-tych nigdy nie mieliśmy
        benzyny do dużego Fiata. A wszyscy w około się dziwili. Ale mój ojciec nawet
        próbował "kupić", ale miał taką profesorską twarz, że nigdy mu nikt nie wierzył.
        Pewnie obcy był. Poprosił raz sąsiada, to nie było problemu.
    • Gość: RATAJAN Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.icpnet.pl 06.02.10, 20:18
      Teraz dopiero zacznie się zabawa u wojewody Florka.Dostał na biurko
      uchwałę, podjętą przez wszystkich radnych, o planie zagospodarowania
      dla Parku Rataje.Czy skończą się wieloletnie matactwa/czekamy na
      przykładne ukaranie winnych/,czy też każdy deweloper w Poznaniu w
      ścisłej współpracy z Grobelnym będzie mógł kupić za nędzne
      grosze /3zł/m2/teren pod Park i żądać przekształcenia na
      inwestycyjny.Kolejne Parki Poznania-DRZYJCIE!!!Kto płaci-Poznaniacy.
      • Gość: Anq25 Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 02:07
        Brak słów....mieszkań brakuje a ma być kretyński park...gdzie nikt nie będzie
        przychodził...już teraz na osiedlach jest pełno parków, placów zabaw i świecą
        pustkami, bo dzieci zamiast do parku iść i tak wolą siedzieć przed komputerem, a
        matki małych dzieci w pracy siedzą a nie w parku...a dziecko w przedszkolu. Z
        resztą i tak macie bardzo duże odległości między blokami, zielone ogródki przy
        wejściach i jeszcze Wam parku potrzeba...to co mają powiedzieć mieszkańcy Jeżyc,
        Wildy, Łazarza, Centrum? Tam nawet drzewa przy ulicy są obetonowane...i jakoś
        nikt nie pisze petycji, żeby wyburzyć bank czy kamienicę i zrobić park...
        • Gość: Anq25 Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 02:22
          Istnieją normy urbanistyczne mówiące ile zieleni musi
          przypadać na mieszkańca. Na Ratajach zagęszczenie prawie 100-krotnie przekracza
          tę normę.

Hehehe..to u mnie na Wildzie chyba 1000 krotnie...Ja nie wiem jak Wy byście się
          burzyli gdybyście mieli mieszkać w kamienicy z widokiem na stricte betonowe
          podwórko a okna sąsiada by były na wprost waszych w odległości kilku metrów.
          Prawda jest taka, że osiedla to są wielkie parki, nie ma ulic tylko alejki z
          drzewami, ławeczki, place zabaw...można wyjść na spacer z dzieckiem w wózku
          chociażby dookoła bloku. Ja oglądając TV widzę przejeżdżający tramwaj na
          wysokości okien jakieś maksymalnie 5 metrów od szyby. A wy macie ogromną
          przestrzeń, dużo zieleni...i jeszcze Wam się k... zieleni zachciewa?! Co do
          wałków z ziemią itp...dopóki efektem są mieszkania, albo centra handlowe
          zbierające międzynarodowe nagrody...to ja się na takie przewały zgadzam...lepsze
          to niż kretyński park.
          Ps. Skończyłam studia z ochrony środowiska. I takie parki mają gó... wspólnego z
          przyrodą. Widzi mi się mieszkańców i tyle. Dla zasady. Potem 90% tych co się
          podpisali nawet nie pójdzie raz w roku do tego parku!

I takie gadanie, że kiedyś wyliczyli, że tam musi być park i widocznie tak musi
          być...blablabla...kiedyś też myśleli, że ziemia jest płaska...
          • Gość: Park Rataje Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.icpnet.pl 08.02.10, 23:41
            Mieszkasz Ang25 na Wildzie i nie masz zieleni i parków? A Park Jana
            Pawła II to co. Największy i chyba może być najpiękniejszym w
            Poznaniu. Zazdrościsz, ze na Ratajach ludzie chcą mieszkać w godnych
            warunkach. Nic prostszego. Masz Radę Osiedla, Samorząd-zrób to co na
            Ratajach. Zbierz 16tys. podpisów,zmkień studium ,żądaj zmiany planu
            zagospodarowania,przekonaj radnych i Grobelnego i już. Proste??!!
            I jeszcze tylko jeden drobiazg poczekaj tak jak na Ratajach 50 lat!!
            • Gość: Anq25 Re: Na Ratajach będzie park, nie osiedle - jest u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 01:30
              Ale mi nie przeszkadza brak zieleni...zawsze mogę jechać do lasu. Poza tym do
              parku musiałabym poginać z buta chyba 20 minut. A tak swoją drogą to jak
              przejeżdżam koło parku czasami to zawsze świeci pustkami...tak więc wcale nie ma
              rzeczywistego zapotrzebowania na parki. Chodzi wam tylko o to, żeby nie było
              nowego osiedla...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka