Dodaj do ulubionych

Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci do...

11.03.10, 09:50
Tak, Delphine85 się myli, bo jedno ze zdjęć okazało się nieprawdziwe. I autor
musi się przez pół artykułu o tym rozwodzić, jakby cokolwiek z tego wynikało i
nie było tysięcy (tak, tysięcy!) innych dowodów, wspomnień i zapisów. Moja
babcia była Ukrainką, a dziadek Polakiem, więc znam sprawę z obu stron, do lat
90-tych utrzymywałem kontakt z ukraińską częścią rodziny i potrafię wczuć się
w ich racje. To co się stało na Wołyniu i Podolu to było bestialstwo. Nic
więcej. Zaproszenie gloryfikatorów oprawców z UPA byłoby bezczeszczeniem
pamięci pomordowanych.
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz_nowak Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci 11.03.10, 10:04
      Przeczytaj komentarz naczelnego do końca, a nie tylko to co chcesz. I nie jątrz.
      Rany są po to by się zabliźniały nasze organizmy mają taką wspaniałą właściwość.
      Nie wsadzaj więc we wciąż bolące obie strony miejsca brudnego patyka.

Pobyłem kilka dni temu w Alzacji i Schwarzwaldzie. Zadziwiła mnie i ujęła
      atmosfera jaka tam się wytworzyła. Wciąż jest dużo nieufności po obu stronach
      rzeki, ale zwalczają ją sami ludzie tworząc język niemiecki z dodatkami zwrotów
      francuskich i francuski z germanizmami. Kim są? Niemcami, Francuzami? Mawiają,
      że ze środka Europy. I choćby to był odsetek niewielki, to i tak świetnie
      pokazuje, że by coś osiągnąć trzeba uparcie i mozolnie się starać. Chyba, że
      osiągnąć się chce coś przeciwnego - zaognić konflikt.
      • Gość: s Zadne rany Nowaku sie nie zabliznily IP: 95.108.0.* 11.03.10, 10:30
        Ukrainskie scierwa niszczyly nasz cmentarze ( i to chlopaczki od Julii
        Tymoszenko) a studencka swolocz pijana o zgrozo polska jezdzila z jakimis
        gownianymi pomaranczowymi wstazkami wspieranymi a jakze przez Wyborcza.
        Wianuszki byly i sa faktem. Jak zwykle polskojezyczna gazeta wyborcza prezentuje
        swoj antypolski charakter. Zadne rany sie nie zablizniyly. Ukraincy wiedza swoje
        i gloryfikuja swoich zbrodniarzy( to nie zarzut bo to ich prawo) ale lubic i
        przepraszac ich za cokolwiek nie zamierzam. My ze swojej strony musimy sypac
        glowy popiolem. Na szczescie peka to tabu. Tak jak na szczescie za tym kutasem
        przydonim bratem redaktora polskojezycznej gazetki zostal wydany nakaz
        aresztowania.
        G

• Gość: pp Re: Zadne rany Nowaku sie nie zabliznily IP: *.chello.pl 14.03.10, 21:21
          Cóż z tego że w tym co napisałeś dużo prawdy ?
          Skoro wszystko zepsułeś, agresją, chamstwem i wulgaryzmami !
    • Gość: seroo1 Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 10:24
      A ja pamiętam podpalenia romskich domów w Koninie. Nie przez UPA. Nie przez AK
      czy oddziały UB. I nie przed wojną czy w okresie tzw. utrwalania władzy ludowej
      a w latach osiemdziesiątych. W czasach, gdy byliśmy "Solidarni". Po drugiej
      pielgrzymce naszego papieża do Ojczyzny.
      I myślę, że ten aspekt bolesnych kart z naszej historii autor miał na myśli
      pisząc kolejny artykuł: gdzie w tym obłędzie jest nasze człowieczeństwo: nasze -
      polskie i ukraińskie.
      Dopóki tego nie zrozumiemy, nie będzie mowy o jakimkolwiek zrozumieniu
      wołyńskiej tragedii, nie będzie mowy o jakimkolwiek wybaczeniu. Nie będzie też
      gwarancji, że taka tragedia w przyszłości się nie powtórzy...
      Trzeba tylko zechcieć to zrozumieć.
      • Gość: d A Amerykanie bija murzynow IP: 95.108.0.* 11.03.10, 10:33
        na razie dzieki polskojezycznym gazetkom i takim typom jak Nowak czy lily marlen
        na tym forum Polska jawi sie jako zbrodniczy kraj a do ch..ja to nas mordowano
        jako nacje a wy jak takie barany idziecie i przepraszacie. Idzcie na rzez -
        cztery litery wam w cztery litery. Konferecnaj przypomina o tragedii ktora
        spotkal nasz narod a ktora byla przemilczana , lub w imie jakiejs gownianej
        pomaranczowej rewolucji rozmyta. Pijani studenci co jezdzili na ukraine wspomgac
        bojowki pani Tymoszenku i Jusczenki sa skonczonymi debilami. Ale ciezko wymgac
        od nich rozsadku - jedyne co czytaja to pewnie polskojezyczna gazeta wyborcza.
        • Gość: d Zadne rany Nowaku sie nie zabliznily IP: 95.108.0.* 11.03.10, 10:36
          Niestety cenzor gazety wyborczej tnie moje posty. Ciekawe za co? Za to ze
          nazwalem pijana swolocza brac studencka ktora wspierala gowniania pomaranczowa
          rewolucje? Dla mnie ktos kto staje w ramie w ramie z tymi co niscza groby moich
          rodakow jest swolocza a ze pijana nietrudno bylo to zauwazyc. Coz moze redaktora
          rozloscil fakt ze nakaz aresztowania na brata przyrodniego redaktora naczelnego
          juz jest i taki zly humor maja w redakcji. Byc moze boli pracownikow
          polskojezycznej gazety ze Polacy maja swoja godnosc i nie musza przpraszac za
          zbrodnie na nich popelnione.
    • delphine85 Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci do... 11.03.10, 11:28
      bardzo dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu w kwestii tego _jednego_ zdjęcia.

Czy mógłby Pan odnieść się także do pozostałych tortur, o których pisałam w komentarzu do poprzedniego artykułu, a których zdjęć już nie zamieszczałam (są dostępne zarówno w książkach dotyczących poruszanego tematu jak i w internecie)?

Jak najbardziej popieram próby podejmowania dialogu. Podkreślam tylko, że w przypadku takich mordów, o jakich mówimy w przypadku UPA - nie ma sensu udawać, że nic się nie stało.
      • delphine85 Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci 11.03.10, 16:19
        I chyba wypadałoby żebym doprecyzowała.

Nigdzie nie napisałam, że działania UPA są usprawiedliwieniem dla późniejszych działań Polaków.

Uważam jednak, że skali i rodzaju tych wydarzeń nie da się w ogóle porównać.
    • zero85 Tak, myli się w tym jednym przypadku 11.03.10, 11:35
      Ale co z tego, że to zdjęcie jest wcześniejsze ? OUN-UPA było/jest organizacją
      faszystowską, kolaborującą z Niemcami hitlerowskimi, świadczącą już przed
      wojną usługi Abwehrze, a w wojnę mordującą Polaków i Żydów. Dziwię się, że
      pogromy urządzane na Żydach chociażby przez ukraiński 201 batalion policyjny
      nie zostały jeszcze przez Wybiórczą potępione. Ale to już jest zaiste
      michniczy dylemat: kto jest fajniejszy: Ukraińcy czy Żydzi, Domosławski czy
      Kapuściński :]
      • Gość: ferdek Re: Tak, myli się w tym jednym przypadku IP: *.gorzow.mm.pl 12.03.10, 23:41
        Jak chcesz się dowiedzieć czegoś o kolaboracji, to poszukaj relacji, jak Brygada
        Świętokrzyska prawicowych NSZ wycofywała się przed Armią Czerwoną razem z Niemcami.
    • dziodu Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci do... 11.03.10, 11:46
      Co jak co, ale wytykanie tego typu błędów forumowiczom przez redakcję dodatku
      LOKALNEGO, która regularnie myli nazwy miejscowości i ulic w Wielkopolsce,
      jest łagodnie mówiąc, nie na miejscu.
    • saper_vodiczka Żenujący tekst! 11.03.10, 12:09
      Po prostu brak słów. Tak, to konkretne zdjęcie nie oddaje akurat zbrodni UPA, wiedza o czym jest zresztą dość powszechna i łatwo dostępna. Doszło do pomyłki, której przyczyny zostały jasno wyjaśnione, wystarczy zajrzeć do wikipedii. Zdjęcie jest już z reguły poprawnie opisywane jako wyraz szaleństwa matki, która zabiła własne dzieci.

Nie zmienia to jednak w niczym faktu, że wiele innych okrutnych, bestialskich zbrodni zostało dokonanych, nie słyszałem natomiast, żeby ludność polska w odwecie mordowała piłami i siekierami swoich ukraińskich sąsiadów i to tak, "żeby czuli, że umierają".

Kuzynkę mojej babci z sąsiedniej wsi zamordował jej mąż, Ukrainiec, następnego dnia po weselu. Do szewskiej pasji doprowadza mnie takie bleblanie, mające zacierać różnicę miedzy katem a ofiarą, skutkiem a przyczyną.

Mam taką propozycję dla Państwa - może jakieś seminarium: "Żydzi Niemcy - trudna historia"? W końcu były to wypadki bolesne dla obydwu stron. Na przykład takie powstanie w getcie warszawskim czy działalność braci Bielskich... biedni Niemcy również ucierpieli, pochylmy się więc wszyscy nad ich cierpieniem. Wszak niechybnie niejeden "dobry Niemiec" oddał tam życie.

Bo czyż może być usprawiedliwiony odwet? Wprawdzie Żydzi byli okrutnie mordowani jak bydło i zapędzani do komór gazowych, ale czy daje to usprawiedliwienie dla ich rozpaczliwych działań odwetowych? Owe wypadki, wydarzenia, zaszłości (broń boże ludobójstwo) były wszak bolesne dla obydwu nacji a my przecież musimy budować przyszłość na prawdzie.

Tylko prawda jest akurat taka, że mimo polityki narodowościowej II RP, która mogła budzić wątpliwości, polityka ta w żadnym stopniu nie usprawiedliwiała takiej eksplozji nienawiści.

Prawda jest taka, że zbrodniarze z OUN i UPA pod wpływem zbrodniczej, faszystowskiej ideologii, podburzając miejscowe chłopstwo dopuścili się ludobójstwa. Zrozpaczeni, przerażeni Polacy próbowali się bronić a po rozkręceniu się spirali przemocy doszło do działań odwetowych (na nieporównywalnie mniejszą skalę) za które mi jako Polakowi nie jest przykro. Żałuję wręcz, że tych działań odwetowych Polacy nie podjęli wcześniej i na większą skalę.

Dlaczego? Dlatego, że jak pokazuje historia często zbrodniarza i agresora można powstrzymać tylko siłą. Dlatego, że mordercy z UPA wiedząc, że za chwilę równie okrutną śmiercią mogą zginąć ich kobiety i dzieci, prawdopodobnie zatrzymaliby własne okrucieństwo. Nie z powodu ludzkich uczuć, ale zwykłego, zwierzęcego strachu.

Gdyby alianci zachodni zagrozili w 1944r, że za każdego wymordowanego warszawskiego powstańca postawią pod ścianą jednego niemieckiego żołnierza - Niemcy od razu by się przestraszyli. Bydło trzyma się w ryzach strachem, a nie odwołując się do jego humanitaryzmu i litości, bo na te nie ma co liczyć.

Taka jest prawda. Przyczyna, skutek i skala, o - jak to się obecnie mówi - "wydarzeniach, wypadkach i zaszłościach" wołyńskich, co do których jedynym adekwatnym słowem jest ludobójstwo.
      • Gość: s Gazetki to nie interesuje IP: 95.108.0.* 11.03.10, 12:25
        Ja interesuje zeby Polacy klaniali sie wpas Zydom ,Niemcom i komukolwiek. Jakaz
        radosc i duma musi rozpierac to polskojezyczne serca gdy pisza tu takie lily
        marleny czy kiksy.
        • wlodzimierz_nowak Re: Gazetki to nie interesuje 11.03.10, 20:09
          Ciekawe zatem po co czytasz takie antypolskie szmatławce.
      • Gość: syn kresowiaka Re: Żenujący tekst! IP: *.chello.pl 14.03.10, 21:30
        I bardzo dobrze że nie podjęli tych działań "odwetowych", cokolwiek to znaczy,
        emocjonalny człowieku.
    • Gość: ere Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci IP: *.icpnet.pl 11.03.10, 13:23
      Z uwagi na rodzinne korzenie znam ten kontekst dość dobrze. W taki sposób z ręki
      UPA zginął jeden z członków mojej rodziny - - leśniczy - pobity, przywiązany do
      drzewa i spalony żywcem. Z ręki bojówek ukraińskich zginęło także kilka innych
      osób z terenów Podola, również moich przodków i dalszych krewnych. Tak więc
      nawet jeśli samo zdjęcie jest nieprawdziwe, to mordy i czystki etniczne miały
      miejsce, choć już niewielu jest ludzi, którzy to pamiętają.
      • Gość: Anna Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.10, 13:47
        Bylam jesienią ubieglego roku na Wołyniu i na Podolu.Jeździłam po
        zapadłych ukraińskich wsiach, gdzie diabeł mówi dobranoc.
        Naprawdę,jesli ktoś chce te realia porównywac z Alzacją czy
        Szwarcwaldem, to nie ma pojecia o czym mówi.To jest inny świat,
        ludzie żyja do dzisiaj tamtymi tragediami.Podkamień-przepieknie
        połozony kościół i klasztor.Strzaskany kulami, studnia- najgłębsza
        na Wołyniu- po brzegi była wypełniona zwłokami Polaków.Czerwonogród
        na Podolu-krajobrazowy raj na ziemi.Romantyczny zakątek, najwyższy
        wodospad na Podolu-Dużyn.Do dzisaj nikt z Ukraińców nie ma
        odwagi,żeby tam cokolwiek wybudowac.W 1945 r. wyrżnięto-dosłownie
        cała polską wieś.Okoliczni mieszkańcy wierzą,że nad tym miejscem
        wisi klątwa, żywego ducha.Niby wszystko o.k., ludzie mili, ale
        czasami serce krwawiło, gdy rozmawiałam z miejscowymi staruszkami-
        Polakami.tego nie da się opisac w kilku słowachżeby wypowiadać się
        na ten temat, trzeba tam pojechać, zobaczyć,poczytać na ten temat.I
        nie jechać wyłącznie do Kijowa, lecz na głęboką prowincję, na tereny
        byłych polskich wsi.Nie ma korzeni kresowych, ale ta wyprawa
        sprawiła,że historia Kresów wschodnich stała się moją
        pasją.Pozdrawiam.
        • lili_marleen Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci 11.03.10, 18:38
          Gość portalu: Anna napisał(a):

> Bylam jesienią ubieglego roku na Wołyniu i na Podolu.Jeździłam po
          > zapadłych ukraińskich wsiach (...) Niby wszystko o.k., ludzie mili, ale
          czasami serce krwawiło, gdy rozmawiałam z miejscowymi staruszkami- Polakami.
          (...) Trzeba tam pojechać, zobaczyć,poczytać na ten temat.I nie jechać wyłącznie
          do Kijowa, lecz na głęboką prowincję, na tereny byłych polskich wsi.
          (...) historia Kresów wschodnich stała się moją pasją.

Widzisz Anno, Ty będąc na Kresach zachowywałaś się zupełnie jak ci starzy
          Niemcy, którzy całymi autobusami odbywają podróże sentymentalne po swoich
          miejscach urodzenia, dzieciństwa, po swoich byłych kresach wschodnich. Oni tak
          jak Ty nie gadają obecnymi mieszkańcami tych ziem, bariera językowa nie jest tu
          jedyną przyczyną. Potem wracają do siebie umocnieni w nostalgii za utraconym
          krajem lat dziecinnych, ale także w poczuciu krzywdy jaka ICH spotkała. Im serca
          też krwawią - jak Tobie.

Ty na Ukrainie nie rozmawiałaś z Ukraińcami. Może oni też opowiedzieliby Ci- jak
          ci mieszkający tam starzy Polacy - swoją historię. Pewnie mimo, że ta historia
          dotyczyłaby tych samych spraw jednak jej wymowa byłaby zupełnie inna. Prawda jak
          zawsze bowiem leży po środku.

Skoro - jak piszesz - stałaś się pasjonatką Kresów to może kiedy pojedziesz tam
          jeszcze raz, to tym razem zamiast kościołów lub tego co po nich zostało odwiedź
          cerkwie, porozmawiaj z Ukraińcami - ci starsi świetnie mówią po polsku, wszak
          większość musiała uczęszczać do polskich szkół powszechnych przed wojną. Otwórz
          się także na ich punkt widzenia. Dopiero po tym doświadczeniu Twoja pasja będzie
          pełna, a nie ograniczona tylko do polskiej historii tych ziem.
          • Gość: anna Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 10:25
            nie wiem dlaczego odniosłas wrażenie,że nie rozmawiałam z Ukraińcami?
            Nie pisałem niczego takiego, zwiedzanie polskich zabytków było tylko
            uzupełnieniem głównego celu wyjazdu.Nie rozpisywałam się o tym, bo
            nie w tym rzecz.Znam rosyjski i ukraiński.W zachodniej Ukrainie
            jesli nie znasz ukraińskiego to lepiej porozumiewywac się z
            miejscowymi po polsku.Jakoś przychylniej patrza na nasz język niż na
            rosyjski.Ale to tylko takie spostrzeżenie, nie tylko moje, ale Ty i
            tak na pewno lepiej znasz te problemy narodowościowe sądząc z tonu
            Twej wypowiedzi.Ukraińcy są różni, sympatyczni i mniej mili.Jak to
            ludzie, ale historyczne zaszłosci tkwią tam mocno, nawet jesli chce
            się udawac,że tego się nie widzi.To jest temat rzeka, nie będe się
            rozpisywała, bo nie da się opisac w jednym liście.Poza tym nie widze
            w sobie nic z resentymentów starych Niemców wracających do
            heimatu.Naprawde, trzeba trochę poznac Ukrainę, Ukraińców,żeby móc
            się z jakąs wiedza wypowiadac na ten temat.
            • lili_marleen Re: Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci 12.03.10, 22:49
              Gość portalu: anna napisał(a):

> nie wiem dlaczego odniosłas wrażenie,że nie rozmawiałam z Ukraińcami?

O Ukraińcach nic nie pisałaś, "krwawiło Ci serce" natomiast w czasie dyskursu z
              tamtejszą polską mniejszością.

"Na horie pirohi a na doli kasza
              utikajte Poljaki Ukraina nasza"
              Jakoś tak, cos w tym stylu zaśpiewało dwóch podchmielonych tubylców w knajpie w
              Jaworowie gdy usłyszeli że rozmawiamy między sobą po polsku. To a propos
              przychylności dla naszego języka na Zachodniej Ukrainie. Generalnie na wsiach -
              przynajmniej w tych w których byłam - spotykałam się raczej z lekką niechęcią.
              Resentymenty - podobne do tych jakie Polacy żywią do Niemców - są najwyraźniej
              ciagle żywotne. Chociaż jak zwykle jak się kogoś bliżej pozna to cała niechęć
              znika zastępowana wylewnością w czym mogą Ukraińców prześcignąć tylko Rosjanie.
              Takich pierogów jak w jednym z ukraińskich domów nie jadłam nigdy przedtem ani
              potem.

Kresy - i to chyba już nie trzeba nikomu uzmysławiać - są utracone na zawsze,
              pozostaną jedynie w naszym kulturalnym, duchowym, niematerialnym dziedzictwie w
              formie mitu Lwowa, Stanisławowa, Drohobycza, Grodna, Lidy, Wilna...
              "...Es geht alles vorüber, es geht alles vorbei..."
    • Gość: Podolak Panie Bogaczyk IP: 92.244.58.* 13.03.10, 18:27
      Czego to się redaktorzyna nie czepi by wybielić rezunów, którzy nie
      do takich rzeczy byli zdolni. Jest na to bogata dokumentacja i jeśli
      trzeba każdy może się bez trudu z nią zapoznać.
      Z niautentyczności jednego zdjęcia usiłuje zrobić aferę by
      zdyskredytować uczestników konferencji w Poznaniu. Wstyd!
      Jak wnika z artykułu redaktor często rozmawia z Ukraińcami.
      Czy o innych zdjęciach również?
      Co np. mówią o tym leżącym wianuszku, jak najbardziej autentycznym -
      pośrodku 5-letnia Stasia Stefaniak z Katerynówki?
      www.stankiewicze.com/ludobojstwo/stasia.html
      Oczywiście, że jest sens rozmawiać z Ukraińcami o Wołyniu i mordach
      w Małopolsce Wschodniej i mam nadzieję, że nowe władze ukraińskie
      ten temat podejmą. Natomiast z postbanderowcami rozmawiać nie ma
      najmniejszego sensu ani nawet potrzeby. Ich "bohaterowie"
      postrzegani są jednako na przeważającym obszarze Wielkiej Ukrainy, w
      Polsce, Czechach, wśród Żydów a ostatnio nawet wypowiedziała się
      krytycznie na ich temat Unia Europejska. Tylko Pan Bogaczyk z red.
      Wojciechowskim mają inne zdanie. Ale to ich obowiązek.:)
    • bokassa Delphine85 się myli: UPA nie przybiła dzieci do... 14.03.10, 12:20
      Nie zapomnimy i nie wybaczymy zbrodni ukraińskich,tym bardziej nie
      zapomnimy zbrodni i nie wybaczymy zbrodniarzom komunistycznym w tym
      żydowskim,nie zapomnimy zbrodniarza Stefana Michnika,nie będzie tak
      jak kombinuje GaWarit Michnik,wybaczamy Niemcom,wybaczamy
      Ukraińcom ,bądżmy konsekwentni ,wybaczmy też UB-eckim i KPP-owskim
      zbrodniarzom-żydom.Podobno niektórzy manipulatorzy tęsknią za
      Zydami.podobno to była wielka strata dla Polski.
      Pytam się ilu wśród nich było takich,którzy pomogli Polakom w UB-
      eckich więzieniach,może pomogli im w ucieczce,może przechowywali w
      domu.Proszę podać jedną żydowską rodzinę ,która cierpiała za pomoc
      Polakom.Prawda jest taka,gdy zbrodniarze komunistyczni polskiego
      pochodzenia odstawili od koryt zbrodniarzy żydowskich to wyjechali i
      stali się krytykami i opozycjonistami.Wyjechali pospolici
      zbrodniarze po krótkich kursach prawa,czerwoni propagandyści którzy
      niszczyli myślących patriotów,wyjechała żydowska swołocz ze
      wschodnich sztetli,gangrena która toczyła polskie
      społeczeństwo,pasożyty.
      Czy był tam może jakiś górnik,może chłop ,Tewje mleczarz,nie
      wyjechali tylo ci co służyli złu z naganem lub piórem w ręce.
      Zostały tylko karaluchy przyczajone pod kamieniami,które jak
      przyszedł ich czas wypełzły aby kłamac,jątrzyć,fałszować i domagać
      się tęsknoty a przede wszystkim fenickich wynalazków.
      • dr.ozdek Re: Bokassie 14.03.10, 15:11

Jak mawia moje dziecko: "Bredziu, bredziu stary zgredziu"!
        • Gość: pp Re: Bokassie IP: *.chello.pl 14.03.10, 21:41
          Ale nick Bokassa to sobie wybrał doskonały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka