Dodaj do ulubionych

danone robi z ludzi idiotow

16.04.10, 22:46
na opakowaniu jogurtu o smaku wafelkowym napisane: opakowanie nie do spozycia.
Nie wiem jak inni, ale ja nie jadam plastikowych opakowan. Kiepsko sie
poczulam, mimo, ze sam jogurt callkiem, calkiem...
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: danone robi z ludzi idiotow 16.04.10, 22:53
      Chyba nie robi. Po prostu realnie ocenia.
      Pamiętasz tę słynną sprawę przeciwko jakiejś sieci o to że klientka oparzyła
      się kawą? Nie została bidulka poinformowana, że gorącą kawą można się oparzyć.
      • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 16.04.10, 23:00
        Nie pamietam, ale to musialo byc w ameryce:)))
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 15:43
          Oczywiście, że to było w USA. W USA kobieta prowadziła samochód kempingowy, jej
          mąż jechał z tyłu na łóżku. Kobieta wstała i poszła zaparzyć obojgu kawę.
          Samochód wypadł z drogi i rozbił się. Kobieta zginęła, a jej mąż przeżył. Po
          wyjściu ze szpitala zaskarżył producenta, że nie podał w instrukcji obsługi
          zakazu opuszczania miejsca kierowcy podczas jazdy. Nie pamiętam jak się sprawa
          skończyła, pewnie bez szkody dla producenta. Jednak samo jej wniesienie o czymś
          mówi. Więcej na licznych stronach poświęconych nagrodzie Darwina.
    • mantis1 Re: danone robi z ludzi idiotow 16.04.10, 23:34
      widac ze jeszcze nie bylas w usa:)
      • kiks4 Re: danone robi z ludzi idiotow 16.04.10, 23:53
        A nie dziwi Cię, że w McDonalds podczas mycia podłogi ustawiana jest tabliczka z
        napisem: Wet floor. Tak jakby można było myc podłogę na sucho.
        Niestety to są efekty bardzo skutecznej pracy prawników amerykańskich, którzy z
        każdego najmniejszego drobiazgu potrafią wycisnąć miliony dolarów odszkodowania.
        Obawiam się, że dojdzie to i do nas.
        • kiks4 Re: danone robi z ludzi idiotow 17.04.10, 00:00
          Podobno ( tylko słyszałem o tym na jakimś kursie) że jeden z amerykańskich
          producentów sprzętu AGD po przegranym procesie umieszcza teraz na mikrofalówkach
          ostrzeżenie: nie suszyć kotów.
          Bo ponoć jakaś miłośniczka kotów przez lata przyzwyczaiła swoje koty, że po
          powrocie z deszczowego spaceru wskakiwały do otwartego elektrycznego piekarnika
          a ona do włączała go ustawiając jakąś bezpiecznie niską temperaturę. Aż do czasu
          zakupu mikrofalówki. Też wsadziła kota do niej, nastawiła najmniejsze grzanie i
          ... kot się ugotował.
          Bo w mikrofalówce nie ma regulacji mocy. Ona grzeje zawsze z pełną mocą tylko
          reguluje się czas grzania i czas przerw.
          Biedny kot :-)) Podobno pierwsze oczy się gotują bo mają najwięcej wody a
          mikrofalówka rozgrzewa właśnie wodę...
          ---
          Carpe diem
          • Gość: miłośnik zwierząt Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 00:26
            PO powrocie ze spaceru najpierw rozgrzewają się oczy - przed spacerem pęcherz.
            • Gość: ja Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 00:39
              koty mojej żony po powrocie ze spaceru pędza do kuwety w mieszkaniu :-((
          • Gość: BIMOTA Re: danone robi z ludzi idiotow IP: 83.238.59.* 17.04.10, 10:13
            CO TY P... Jak nie reguluje sie mocy...

A myszy mozna suszyc ? :P
        • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 17.04.10, 14:44
          A jest? Ja z drajwa korzystam, wiec nie wiem...
      • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 17.04.10, 14:42
        Nie i nie pojade, szkodzi na figure;)
    • Gość: BIMOTA Re: danone robi z ludzi idiotow IP: 83.238.59.* 17.04.10, 10:18
      Jakas ty wrazliwa... ;)
      • Gość: grt35 do Vikki IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 14:37
        sądząc po twoich wypowiedziach forumowych od 10 kwietnia, to info na opakowaniu jest w sam raz dla ciebie
        • v.i.k.k.a Re: do Vikki 17.04.10, 14:58
          Przeloz sie na drugi bok na kanapie przed tiwi albo postekaj, ze musisz isc do
          roboty. I nie marudz w moim watku.
      • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 17.04.10, 14:44
        Wbrew pozorom delikatesik ze mnie;)
        • Gość: Anq26 Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 15:35
          Co za brednie z tą mikrofalówką...MIKROFALÓWKI NIE GRZEJĄ! Włóż rękę do
          mikrofalówki po tym jak będzie pusta włączona na 5 minut. Nic, zero, zimna!
          Mikrofalówka wprawia w ruch atomy i nawet kilka sekund w mikrofali może zabić
          zwierzę bo rozsadza je od środka...
          • kiks4 Re: danone robi z ludzi idiotow 17.04.10, 18:06
            Gość portalu: Anq26 napisał(a):
            > Co za brednie z tą mikrofalówką...> Mikrofalówka wprawia w ruch atomy

Nie wiedziałem! Od zawsze sądziłem, że pole elektromagnetyczne wysokiej
            częstotliwości pobudza do drgań nie atomy a molekuły wody posiadające
            właściwości dipolowe. Atomy tlenu połączone z centralnym atomem wodoru nie
            tworzą bowiem linii prostej tylko połączone są z nim pod kątem 104 stopnie 45
            minut co powoduje przesunięcie ładunku elektrycznego w cząsteczce wody.
            Ale człowiek uczy się całe życie od mądrzejszych. Dziękuję i przepraszam za te
            brednie!
            • Gość: BIMOTA Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 19:37
              No jeszcze sie dowiedziales, ze te brednie ci rozsadza od srodka ;)
            • Gość: Prof.Zasranienko Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.versanet.de 17.04.10, 20:42
              Czyli krotko mowiac urywa pol dupy na starcie,a druga polowa wyrzucana jest z
              pola magnetycznego i laduje pod kora mozgowa i nawozi szare komorki.
            • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 17.04.10, 22:36
              To ja juz wiem dlaczego fizyka nie byla moim ulubionym przedmiotem.
    • Gość: lolek Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.146.76.97.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.04.10, 00:13
      VIKKA. Mimo wszystko fajnie że jesteś na tym forum.Twojej słodkiej głupoty by
      brakowało !

• kiks4 Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 08:58
        Gość portalu: lolek napisał(a):

> VIKKA. Mimo wszystko fajnie że jesteś na tym forum.Twojej słodkiej głupoty by
        brakowało !

Lolek! Czy ty zawsze wierzysz we wszystko, co przeczytasz na forum. Skąd wiesz,
        że V.i.k.k.a to nie jest nick starego bardzo mądrego profesora fizyki, robiącego
        sobie świetną zabawę z robienia z nas durniów?
        • renepoznan Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 09:02
          Albo chemii.
          ;)
        • lili_marleen Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 09:08
          kiks4 napisał:

> Czy ty zawsze wierzysz we wszystko, co przeczytasz na forum. Skąd wiesz, że
          V.i.k.k.a to nie jest nick starego bardzo mądrego...

Szukasz Kiksie drugiego dna - jak nie przymierzając - ci wszyscy, którzy
          upatrują wszędzie spisek wrażych sił sypiących piasek w tryby z pozoru idealnie
          działających mechanizmów, rozpylających mgłę nad lotniskami, tudzież
          oślepiającymi pilotów laserami ( taką wersję też słyszałam ).
          Po co sobie (i innym) psuć samopoczucie?
          • Gość: grt35 Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 10:19
            wystarczy poczytać, co vikka napisała po 10 kwietnia - tak nie pisze stary i bardzo mądry profesor, tak pisze stara i bardzo głupia idiotka
            • renepoznan Vikka - przyznaj się jak jesteś stara? 18.04.10, 10:27
              Ustaliliśmy,żeś "stara".
              To ile masz?
              Przyznaj się bez tortur!
              :)

Pewno z jakieś ... no... 19 lat?????
              • v.i.k.k.a Re: Vikka - przyznaj się jak jesteś stara? 18.04.10, 10:48
                Powiem Ci na ucho, ze <30:)
                • m-dyskretna Re: Vikka - przyznaj się jak jesteś stara? 18.04.10, 12:40
                  > Powiem Ci na ucho, ze <30:)

Widzę, że ustalamy Twój wiek metodą przybliżeń. Ograniczenie górne już znamy, a
                  jak z dolnym (nie mam na myśli trywialnego >1) ? :)
                  Ja obstawiam, że bliżej Ci do 30 urodzin niż 20.
                  • v.i.k.k.a Re: Vikka - przyznaj się jak jesteś stara? 18.04.10, 14:56
                    28<ja<30
                    ;)
                    • m-dyskretna Re: Vikka - przyznaj się jak jesteś stara? 18.04.10, 18:32
                      Tak też myślałam. Na pocieszenie - 31 urodziny już tak "nie bolą" jak 30.
              • lili_marleen Re: Vikka - przyznaj się 18.04.10, 11:35
                renepoznan napisał:

> jak jesteś stara?

To stary gwarowy poznański zwrot będący pytaniem o wiek danej osoby. Zresztą
                kalka z niemieckiego Wie alt bist du?

Ostatnio takie pytanie zadał mi pewien wiekowy pediatra jakieś ponad trzydzieści
                lat temu, gdy mama zaprowadziła mnie z anginą ropną do przychodni kolejowej na
                ówczesnej ulicy Chudoby.
                • kiks4 kalki językowe 18.04.10, 13:48
                  [i]lili_marleen napisała:
                  Zresztą kalka z niemieckiego Wie alt bist du?
                  Proponuje odczepić się od Vikki i przez chwile pobawić się językiem. Jakie
                  jeszcze kalki językowe występują w naszej gwarze do dziś:
                  Tak na "szybcika" (tez specjalność poznańska, reszta kraju mówi "na chybcika")
                  więc na szybcika przychodzi mi na myśl: co ja za to mogę? Was kann Ich da fuer
                  Kto da więcej?
                  • renepoznan Proszę nie zmieniać tematu. 18.04.10, 14:00
                    Prawie całe życie mieszkam w Poznaniu ale na "szybcika" to nie spotkałem.
                    Kolega z jakiej dzielnicy?
                    Bo ja z Dębca, potem Wilda, potem Górczyn. Teraz już "po naszymu" się nie gada więc aktualne miejsce zamieszkania jest bez znaczenia.

M-dyskretna - jak to kobieta innej kobiecie wylicza blisko 30.
                    Ja optuję na 18 - czyli tyle ile ma każda kobieta.
                    ;)

A kolega nich nie zbacza z jedynego sensownego tematu jakim jest Vikka i jej wiek.
                    ;)
                    • kiks4 Re: Proszę nie zmieniać tematu. 18.04.10, 15:49
                      renepoznan napisał:
                      > Prawie całe życie mieszkam w Poznaniu ale na "szybcika" to nie spotkałem.>
                      Kolega z jakiej dzielnicy?

Ja z Podkarpacia. A tajniki języka zgłębiałem głównie na Starołęce wśród
                      robotników zamieszkujących od Marlewa po Mieszków
                    • m-dyskretna Re: Proszę nie zmieniać tematu. 18.04.10, 18:34
                      > M-dyskretna - jak to kobieta innej kobiecie wylicza blisko 30.

Jakie 30 lat?! Kobiety obchodzą drugie 12 urodziny :)
                      • kiks4 Re: Proszę nie zmieniać tematu. 18.04.10, 20:32
                        m-dyskretna napisała:
                        > Jakie 30 lat?! Kobiety obchodzą drugie 12 urodziny :)

Licz jeszcze przez chwilę a potrzebne będą pieluszki i smoczek
                        • renepoznan Re: Proszę nie zmieniać tematu. 18.04.10, 21:20
                          He, he, he.
                          Właśnie wróciłem ze spotkania gdzie taka jedną kobietę trzeba było przewinąć.
                          Nie powiem co brzydkiego zrobiła.
                          Czyżby to była Vikka?
                          Coś się zbyt szelmowsko i podejrzanie uśmiechała.
                          A może to była M-dyskretna?
                          Ot - zagadka.
                  • v.i.k.k.a Re: kalki językowe 18.04.10, 15:01
                    Jak gdzies znajde slownik gwary miejskiej Poznania, ktory mi wcielo, to bede
                    miec 100 przykladow:)
                  • lili_marleen Re: kalki językowe 18.04.10, 16:24
                    kiks4 napisał:
                    > Kto da więcej?

Mam głód - Ich habe Hunger
                    Usiądź się pani - Setzen sie sich
                    Co to kosztuje? - Was kostet es?
                    Mieszkam na drugim kiju - Ich wohne im zweiten Stock
                    • kiks4 Re: kalki językowe 18.04.10, 17:15
                      lili_marleen napisała:

> Mieszkam na drugim kiju - Ich wohne im zweiten Stock

Toś mnie zaskoczyła. Myślałem, że Stocka się tylko pije :-)
                      • kiks4 Re: kalki językowe 18.04.10, 17:19
                        Słyszałem,że jeszcze przed wojną dla wyrażenia swojego oburzenia używano zwrotu:
                        Takie coś ja sobie nie dam spodobać!
                        Ale nie znam niemieckiego na tyle, żeby rozstrzygnąć czy to stamtąd zaczerpnięto tego potworka czy to po prostu nieporadność
                        • Gość: Lili M. Re: kalki językowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 18:06
                          kiks4 napisał:

> Słyszałem,że jeszcze przed wojną dla wyrażenia swojego oburzenia używano zwrotu :
                          > Takie coś ja sobie nie dam spodobać!

Das lasse ich mir nicht gefallen - co w wolnym tłumaczeniu oznacza że
                          ktoś nie chce się do czegoś mieszać, czegoś tolerować
            • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 10:44
              A znasz jakiegos madrego idiote, oprocz siebie?
              • Gość: grt35 Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 11:59
                na razie, jak można poczytać, koncentrujemy się na poziomie twoich wypowiedzi. to co wypisujesz na forach Gazety dyskwalifikuje ciebie całkowicie. wyrazy głębokiego współczucia.
                • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 14:52
                  Nudy...
            • l.george.l Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 12:52
              Gość portalu: grt35 napisał(a):

> wystarczy poczytać, co vikka napisała po 10 kwietnia - tak nie pisze stary i
              bardzo mądry profesor [...]

Różnica między Vikką a tzw. starym i mądrym profesorem polega na tym, że Vikka
              ma zawsze rację. Natomiast wielu starych, podobno mądrych, profesorów po 10
              kwietnia robi z siebie niezłych idiotów.
              • renepoznan Co się dzieje. Zgadzam się z George. 18.04.10, 13:22
                l.george.l napisał:

> Różnica między Vikką a tzw. starym i mądrym profesorem polega na tym, że Vikka
                > ma zawsze rację. Natomiast wielu starych, podobno mądrych, profesorów po 10
                > kwietnia robi z siebie niezłych idiotów.

Na co to przyszło. Mam to samo zdanie co George.
                Oj niedobrze, niedobrze.
                ;)
                • kiks4 Przepraszam VIKKA 18.04.10, 13:42
                  renepoznan napisał:
                  > Na co to przyszło. Mam to samo zdanie co George.

Bardzo przepraszam Cię Vikka, że próbowałem porównywać ciebie do profesora.
                  Ale widzisz- ja mam ciągle jeszcze w pamięci moich profesorów, to była inna
                  generacja ludzi, ludzi z klasą, światowym obyciem, wiedzą. I porównanie z nimi
                  nikomu w najmniejszym nawet stopniu krzywdy nie czyni. Niestety- nie ma już takich
                • v.i.k.k.a Re: Co się dzieje. Zgadzam się z George. 18.04.10, 14:59
                  Dobrze, dobrze:)
              • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 14:58
                Najlepsza metoda jest wylaczenie tv po 10 kwietnia.
                • Gość: hoho Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 19:58
                  a ty kiedy sie wyłączysz?
                  • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 18.04.10, 20:34
                    Mam co robic, wiec dzis pewnie kolo 1.00. Ale obiecuje, ze jutro od rana bede.
    • Gość: BIMOTA Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 21:54
      To moze viki zapoda jeszcze kilka fotek, zweryfikujemy ten wiek... :)
      • Gość: hoho Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 22:24
        lepiej nie! podaje przecież swoje IQ - a to wystarczy w zupełności
        • Gość: BIMOTA Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.icpnet.pl 19.04.10, 10:41
          Gdzie ? Zreszta to tez mogla zmyslic...
      • renepoznan Re: danone robi z ludzi idiotow 19.04.10, 15:47
        Fotki?
        Dobry pomysł.
        Vikka! Zaryzykujesz?
        ;)
        • bimota Re: danone robi z ludzi idiotow 19.04.10, 20:21
          A czym ryzykuje ? :)
        • v.i.k.k.a Re: danone robi z ludzi idiotow 20.04.10, 12:50
          Jesli nalegasz...;)
    • dobrusia_to_ja Bardzo dobrze, że tak napisali. Każdy, kto widział 20.04.10, 11:35
      to opakowanie, zrozumie. Dlaczego Ty nie rozumiesz?? Kubeczek do złudzenia
      przypomina prawdziwy wafelek. Przynajmniej nie ryzykują, że rzuci się na nich
      jakaś "nieczytata";) mamunia, gdy jej dziecko zabierze się za obgryzanie
      apetycznego opakowania:P
      • bimota Re: Bardzo dobrze, że tak napisali. Każdy, kto wi 20.04.10, 12:00
        No prosze... Nie znajac tego prduktu pomyslalem o lodach w McDonaldzie w waflu
        do zludzenia przypominajacego "deserniczke" i sie zastanawialem, czy to sie je
        (wafla)... Zapewne jadalne, ale jakos tak niehigienicznie... :)
        • dobrusia_to_ja To jest to, choć w naturze opakowanie jest 20.04.10, 13:12
          jeszcze bardziej zbliżone kolorystycznie do wafla:
          www.danone.pl/produkty/jogurty/wafelkowy
          • v.i.k.k.a Re: To jest to, choć w naturze opakowanie jest 20.04.10, 13:34
            Ja mam poblemy ze wzrokiem, ale za cholere nie pomylilabym tego z waflem, nawet
            bez okularow:)
            • dobrusia_to_ja A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 20.04.10, 19:58
              ??
              • v.i.k.k.a Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 20.04.10, 21:45
                Z uwagi na fakt, ze nie susze wlosow oraz wole prysznic od wanny, to nie:)
                • bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 21.04.10, 01:17
                  Znow nie zrozumialas... ale ja tez nie lapie aluzji... :)
                  • dobrusia_to_ja Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 21.04.10, 10:29
                    To, że Vikka "za cholerę" nie pomyliłaby tego opakowania z waflem nie znaczy, że
                    dziecko tego nie pomyli:) Przecież to proste:)
                    • Gość: Bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? IP: *.icpnet.pl 21.04.10, 11:17
                      I dziecko moze pomylic wanne z suszarka ?
                      • dobrusia_to_ja Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 21.04.10, 13:09
                        Nic nie kapujesz. To odnosiło się wyłącznie do Vikki.
                        Nie mam teraz czasu wszystkiego tłumaczyć. Przeczytaj może wszystko jeszcze raz.
                        • bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 21.04.10, 17:36
                          Podejrzewalem, ze to mocno skondensowana wiadomosc... No ale moglas napisac jej
                          na maila, skoro tylko do niej... Mam nadzieje, z przynajmniej jej odpowiedz cie
                          usatysfakcjonowala. :P
                          • dobrusia_to_ja Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 21.04.10, 23:58
                            Jednak muszę wytłumaczyć;P
                            Vikka napisała coś takiego: "Ja mam poblemy ze wzrokiem, ale za cholere nie
                            pomylilabym tego z waflem, nawet
                            bez okularow" Zadałam jej pytanie retoryczne a'propos suszenia włosów w wannie,
                            by jej dać do zrozumienia, że to, iż ona jest bystra nie znaczy, że inni też
                            tacy są. I tego Vikka nie skapowała. Proste??
                            • Gość: Bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? IP: *.icpnet.pl 22.04.10, 10:31
                              Co kto pisal to widac, ale nadal nie wiem jaki wanna ma zwiazek z waflem czy
                              suszarka... Slyszalas by ktos suszyl wlosy w wodzie ??
                              • dobrusia_to_ja Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 12:49
                                Słyszałam i czytałam o tym. Było tyle wypadków, że producenci suszarek zostali
                                zmuszeni do wpisywania do instrukcji obsługi ostrzeżenia o zakazie używania
                                suszarek w wannie. Dla mnie to był szok, ale widocznie bywają różne zboczenia;)
                                • bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 13:57
                                  Chyba zaczynam lapac, choc nadal nie widze zwiazku... Jak zwykle odczytalem zbyt
                                  doslownie... Nie napisalas, ze suszenie za pomoca suszarki. :P Nie wiem czy
                                  vikki zrozumiala, ale odpowiedziala calkiem sensownie... Chyba zlapie jakas mysz
                                  i sprawdze czy faktycznie po wrzuceniu jej do wanny z suszarka cos sie z nia
                                  stanie... :P Czy ta suszarka musi byc wlaczona i sprawna ? :)
                              • m-dyskretna Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 13:10
                                >Slyszalas by ktos suszyl wlosy w wodzie ??

Do cudzych wanien nie zaglądam :)) Za to mogę podać przykład sprzed roku -
                                sąsiadka (kobieta po 50, z wyższym wykształceniem) zabrała się do ścinania trawy
                                kosiarką elektryczną podczas deszczu. Uwagami, że to delikatnie mówiąc dość
                                nierozważne była bardzo zdziwiona.
                                • Gość: Do dyskretnej Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? IP: *.versanet.de 22.04.10, 13:35
                                  Pewnie blondyna i wyzsze kupione na bazarze Rozyckiego.Znam taka artystke
                                  pacykare z tytulem doktorskim,tepa jak miecz Chrobrego z wykopalisk a mniemanie
                                  niczym Jan Matejko.Serdecznosci.
                                  • Gość: roni-moroni Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 13:37
                                    nazwiska z Sokoła szparagożerco!
                                  • bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 13:49
                                    Ty, bystrzacha, to wytlumacz skad sie bierze i na czym polega w tym wypadku
                                    niebezpieczenstwo...
                                • renepoznan Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 14:21
                                  m-dyskretna napisała:

> sąsiadka (kobieta po 50, z wyższym wykształceniem) zabrała się do ścinania traw
                                  > y
                                  > kosiarką elektryczną podczas deszczu. Uwagami, że to delikatnie mówiąc dość
                                  > nierozważne była bardzo zdziwiona.

He, he, he. Przecież wszyscy wiedzą, że mokra trawa kiepsko się ścina a do tego kiepsko jest wyrzucana do kosza.
                                  Wiadomo. Baba. :):):):)

;)

PS. M-d - już widzę te komentarze.
                                  • kiks4 Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 14:43
                                    Jamie Hyneman i Adam Savage w swoim programie "Pogromcy mitów" sprawdzali
                                    powszechne przekonanie o zagrożeniu płynącym z suszenia włosów w wannie. To było
                                    dość dawno, nie pamiętam wszystkich szczegółów ale chyba nie udawało im się
                                    porazić ich ulubionego żelowego Bustera, bo wcześniej wywalała różnicówka.
                                    Współczesne instalacje elektryczne są (powinny być) zabezpieczone wyłącznikiem
                                    różnicowo- prądowym, który odłącza zasilanie, gdy nastąpi upłynność do ziemi, w
                                    tym przypadku poprzez wodę i rurę kanalizacyjną.
                                    Ponadto trzeba pamiętać, że dziś rury kanalizacyjne wykonane są z PCV, nie z
                                    żeliwa jak dawniej, i dużo gorzej przewodzą prąd. Podobnie rury wodociągowe,
                                    choć można się naciąć, bo obok plastikowych równie często wykonywane są z miedzi.
                                    Ja o tym wiem ale nie zdecydowałbym się na eksperyment. Może jednak któryś
                                    kolegów na Forum się poświęci, żeby uspokoić Koleżanki, wychodzące z wanny z
                                    mokrą głową :-))
                                    Czekamy na informację o wynikach. Brak informacji będzie sygnałem, że jednak
                                    skutecznie kopie
                                  • kiks4 Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 14:48
                                    renepoznan napisał:
                                    > > sąsiadka (kobieta po 50, z wyższym wykształceniem) zabrała się do ścinania
                                    trawy kosiarką elektryczną podczas deszczu.

Nasz sąsiad (mężczyzna po 50-tce, z wyższym wykształceniem) zabrał się do
                                    koszenia trawy kosiarką elektryczną podczas pięknej, słonecznej pogody. Przez
                                    nieuwagę najechał na kabel. Miał ładny pogrzeb.
                                    Ostrzegam przed powtórzeniem tego błędu. Instalacja w jego domu nie była
                                    zabezpieczona wyłącznikiem różnicowo- prądowym.
                                    • Gość: Bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? IP: *.icpnet.pl 22.04.10, 15:54
                                      No popatrz, mnie tyle razy kopnal prad i zyje... A te kosiarki nie maja jakichs
                                      plastikowych raczek... ?

Co do rur to nie wiem czy ma znaczenie z czego sa zrobione. Chyba woda
                                      przewodzi. Rury tez musza ?
                                      Nic nie zrozumialem z twych wywodow. :)
                                      • kiks4 Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 16:14
                                        Gość portalu: Bimota napisał(a):
                                        > Nic nie zrozumialem z twych wywodow. :)

Czysta woda w zasadzie nie przewodzi prądu. Bardzo czysta woda ma oporność rzędu
                                        10 - 18 megaomów/cm czyli bardzo dużą a nawet większą.
                                        Oczywiście woda w sieci ma dużo mniejszą oporność z racji rozpuszczonych w niej
                                        soli wapnia i magnezu, składających się na tzw. twardość, ale nadal dość dużą.
                                        Przypadkowo zrobiłem w domu doświadczenie, polegające na przyłączeniu napięcia
                                        230V do strumienia wody kierowanej do prysznica. Woda była doprowadzana rurą
                                        plastikową. Podczas kąpieli odczuwane było drobne mrowienie. O tym, że nie było
                                        ono zbyt wyraźne świadczy to, że dopiero po kilku dniach domownicy złożyli
                                        reklamację na moje roboty elektrotechniczne i wówczas usunąłem usterkę. Bo
                                        oczywiście to połączenie było wynikiem pomyłki a nie celowego działania :-))
                                      • kiks4 Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 16:24

> No popatrz, mnie tyle razy kopnal prad i zyje..

Nie licz na to, że zawsze tak będzie w przyszłości. Skuteczność rażenia prądem
                                        elektrycznym zależy od jego natężenia przepływającego przez nasze ciało ( nie od
                                        napięcia). Przyjmuje się, że górna granica bezpieczeństwa wynosi 30 mA
                                        (miliamperów). A jak wielki prąd popłynie zależy od oporności pomiędzy przewodem
                                        z napięciem a tą częścią ciała, która styka się z uziemionym podłożem i
                                        oporności podłoża.
                                        Jeśli więc stojąc w butach z tworzywową podeszwą na suchej drewnianej podłodze
                                        dotkniesz przewodu fazowego- prawdopodobnie nic nie odczujesz, bo suche drewno
                                        jest izolatorem.
                                        Jednak stojąc bosymi stopami na wilgotnym betonie możesz ponieść śmierć, bo
                                        niewielka oporność takiego układu pozwoli na przepływ prądu większego niż 30 mA.
                                        • kiks4 Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 16:37
                                          I jeszcze jedno- przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem, bo może to uratować ci
                                          życie. Kilkadziesiąt lat temu wynaleziono tzw. różnicówkę. Jest o niewielkie
                                          urządzenie które mierzy ilość prądu płynącego jednym przewodem do odbiornika,
                                          np. żarówki i wracającego do sieci drugim przewodem. Innymi słowy w normalnych
                                          warunkach ilości te powinny być sobie równe a różnica między nimi wynosić
                                          powinna zero.
                                          Jeśli jednak przypadkiem stojąc bosymi stopami na mokrym betonie dotkniesz
                                          oprawki żarówki będącej pod napięciem- przez twoje ciało przepłynie część prądu
                                          do ziemi. Różnicówka wykryje, że drugim przewodem wraca do sieci mniej prądu niż
                                          dopływa do żarówki. To zainicjuje jej działanie w wyniku czego odłączy ona
                                          całkowicie dopływ prądu do żarówki i uratuje ci życie.
                                          Więc sprawdź, czy w twoim domu instalacja jest zabezpieczona wyłącznikiem
                                          różnicowo- prądowym- to raz.
                                          Dwa: raz w miesiącu naciskaj mały guziczek na tym wyłączniku, co powinno
                                          spowodować jej zadziałanie. To niezbędna kontrola, bo różnicówka jak każde
                                          urządzenie ma prawo się zepsuć i trzeba ją okresowo sprawdzać.
                                          Jeśli twoja instalacja różnicówki nie ma- staraj się żyć zgodnie z przykazaniami
                                          i nie grzesz- bo nie znasz dnia ani godziny. Albo każ przerobić instalację, choć
                                          to takie proste nie jest.
                                        • Gość: Bimota Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? IP: *.icpnet.pl 22.04.10, 16:58
                                          Dotknieciem jednego kabla wogole sie nie porzejmuje, mowilem o dotykaniu gola
                                          reka obu kabli. Jesli woda przewodzi prad to, jak mniemam, wrzucenie suszarki do
                                          wanny to tak jak zetkniecie obu przewodow, moze kopnac ale zaraz powinny
                                          strzelic korki, obojetnie czy zwykle czy te roznicowe, wiec raczej sie przezyje.
                                          Jak nie przewodzi to chyba wogole nie ma sie czym przejmowac.
                                          • kiks4 Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 18:49

> Dotknieciem jednego kabla wogole sie nie porzejmuje, mowilem o dotykaniu gola
                                            reka obu kabli

Być może należysz do niewielkiej liczby osób o wyjątkowo suchej skórze dłoni.
                                            Osobiście widziałem takiego osobnika- kolega w pracowni fizycznej, pod kontrola
                                            woltomierza brał oba przewody domowej sieci 230V do obu rąk - i nic. Ten fenomen
                                            wynika z dużej oporności zrogowaciałego, suchego naskórka. Jednak zwilżenie
                                            dłoni spowoduje rozpuszczenie soli pochodzącej z potu i oporność gwałtownie
                                            spadnie z wiadomym skutkiem.
                                            Jednak w tego typu doświadczeniu nie liczyłbym na różnicówkę. Zauważ, że w
                                            obu przewodach popłynie ten sam prąd i róznicówka cię nie uratuje.

Jeszcze raz podkreślam- różnicówka zadziała tylko wtedy, gdy przez twoje ciało
                                            popłynie prąd do ziemi.
                                            • marek.es Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 19:18
                                              Może przypadkiem Bimoty powinien się zainteresować kanał Discovery?
                                              W ubiegłym roku był film o gościu z Meksyku, który przewodził prąd
                                              bez uszczerbku na zdrowiu. Pokazano,ze trzymał w paluchach jednej
                                              ręki gołe druty, w drugiej żarówkę. I ta świeciła! Wracając do
                                              pierwotnego pytania v.i.k.k.i. Wszelkie idiotyzmy, które wymyślą w
                                              USA, globalne koncerny przenoszą na rynek europejski. Założenie,że
                                              jeżeli przeciętny amerykański konsument jest debilem, to tak jest na
                                              całym świecie, jest obraźliwe dla świata!
                                              • dobrusia_to_ja Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? 22.04.10, 20:40
                                                Marku, zapewne nie wszyscy Amerykanie porażają głupotą, jak i nie wszyscy Polacy
                                                są mądrzy. Każdy robi głupie rzeczy, jedni więcej, inni mniej. To, co daje się
                                                zaobserwować w zachowaniu bardzo wielu naszych obywateli, to ślepa miłość do
                                                wszystkiego, co amerykańskie. Gdyby jeszcze dotyczyło to tych dobrych
                                                przykładów, można tylko przyklasnąć. Niestety, jest inaczej i wszyscy o tym wiemy.
                                                Dam Ci teraz przykład zachowania matki, co prawda nie naśladowczyni wzorców
                                                amerykańskich, ale porażający jej debilizmem. Kilka lat temu oglądałam program o
                                                dziecku, które zostało zatłuszczone dzięki "dobremu" sercu mamusi. Maluch
                                                urodził się z dość niskim IQ, spowodowanym jedną z chorób genetycznych. Nie
                                                pamiętam, co to było, a nie chcę zmyślać. Miał duży apetyt, który dzięki
                                                działaniom matki jeszcze się wzmagał (powiększony do granic możliwości żołądek).
                                                Tak monstrualnego dziecka nigdy nie widziałam. Nie nauczyło się chodzić, bo nie
                                                mogło. Lekarze przyjęli je na oddział, by uratować mu życie. Wytłumaczyli matce,
                                                że nie może go tak karmić. Niby wszystko do niej dotarło, a jednak pewnego dnia
                                                złapali ją na dokarmianiu dziecka. Nie miała siły odmówić głodnemu "maluchowi"
                                                ciasteczek. To było przerażające. To dziecko żarło (nie jadło) mięso, jak
                                                zgłodniałe, dzikie zwierzę. Straszne:(
                                            • Gość: BIMOTA Re: A suszyłabyś włosy w wannie wypełnionej wodą? IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:47
                                              Myslalem, ze tylko z 1 plynie prad...
                                              • renepoznan Ło rety! Forum elektryków zmianiło adres? 22.04.10, 20:52
                                                Sami fachowcy.
                                                A jak trzeba zmienić żarówkę to ja - niefachowiec - muszę.
                                                • dobrusia_to_ja Re: Ło rety! Forum elektryków zmianiło adres? 22.04.10, 20:57
                                                  E, tam. Ja zmieniam żarówki, wieszam i podłączam lampy, wbijam gwoździe (kołki
                                                  też, ale nie w ścianę;);P), maluję ściany, drzwi, grzejniki i co?? I wcale się
                                                  tym nie chwalę!!
                                                  ;) hehehe...
                                                  • bimota Re: Ło rety! Forum elektryków zmianiło adres? 22.04.10, 22:48
                                                    Bo nie ma czym. Kolki tobie powinno sie wbijac :P
                                                  • dobrusia_to_ja Re: Ło rety! Forum elektryków zmianiło adres? 22.04.10, 22:59
                                                    Oj!! To nie Tobie je ciągle wbijam?? Hmm... Coś musiało mi się pokręcić!!
                                                    Dałabym głowę, że Tobie!!
                                                    heheh...;P
                                                  • bimota Re: Ło rety! Forum elektryków zmianiło adres? 23.04.10, 13:08
                                                    Jak zwykle od rzeczy...
                                                  • dobrusia_to_ja Re: Ło rety! Forum elektryków zmianiło adres? 23.04.10, 17:34
                                                    A ile razy można gadać o jogurcie i suszarce??
                                                    ;P
      • v.i.k.k.a Re: Bardzo dobrze, że tak napisali. Każdy, kto wi 20.04.10, 12:49
        Jelsi ma juz dzieci a nie umie jeszcze czytac to nie powinna chodzic po sklepach
        tylko siedziec z zawiazanymi rekawkami.
        • dobrusia_to_ja Re: Bardzo dobrze, że tak napisali. Każdy, kto wi 20.04.10, 13:09
          Jejku, Vikka!! Dlaczego tak prosto rozumujesz??!! Rzecz nie w tym, że nie umie
          czytać, ale że nie czyta!! Matko jedyna!! Czy Tobie nawet tak proste rzeczy
          trzeba tłumaczyć??!!
          ;):P
          • v.i.k.k.a Re: Bardzo dobrze, że tak napisali. Każdy, kto wi 20.04.10, 13:33
            Prosto rozumuje, bo zem prosta jest;)
            A czytam wprost, bo tego sie ode mnie wymaga;)
            • Gość: Bimota Re: Bardzo dobrze, że tak napisali. Każdy, kto wi IP: *.icpnet.pl 20.04.10, 17:08
              Ale dzieci nie masz... ?
    • Gość: BIMOTA Re: danone robi z ludzi idiotow IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:50
      Danon nie robi idiotow tylko pokazuje idiotyzm sedziow...
    • v.i.k.k.a jak juz natrzaskaliscie 100wpisow to chce byc 101 23.04.10, 16:23
      :P
      • dobrusia_to_ja Re: jak juz natrzaskaliscie 100wpisow to chce byc 23.04.10, 17:32
        102 też może być;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka