Dodaj do ulubionych

A jednak coś lata

20.04.10, 10:58
A jednak coś lata chciałoby się powiedzieć oglądając obraz radarowy nieba nap północną Polską:
sbs1.republika.pl/
Coś mi się wydaje, że z tą blokadą nieba to trochę efekt masowej histerii. Wczoraj panowie eksperci wyjaśniali, że zagrożenie dla samolotów jest oceniane na podstawie komputerowych symulacji.
A ja głupi myślałem, że ktoś wysyła balonem aparaturę i mierzy stężenie pyłów na określonej wysokości i określonym miejscu.
To wszystko to virtual reality a tylko udręka podróżnych i straty linii lotniczych są realne. Jakich czasów dożyliśmy...
Obserwuj wątek
    • dziodu Re: A jednak coś lata 20.04.10, 11:18
      Z tymi symulacjami komputerowymi to są lepsze jaja - tak jak napisałeś. A nie
      wpadając w tony spiskowo - histeryczne - ktoś na tym skorzysta i to jest jasne
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,7786209,Europa_w_cieniu_islandzkiego_wulkanu__Beda_bankructwa.html
      • kiks4 Re: A jednak coś lata 20.04.10, 11:32
        Oczywiście czuje tu jakiś smrodek. Albo gigantyczne asekuranctwo.
        Był rzeczywiście wypadek zgaszenia silników Boeinga 747 ale on wpadł w chmurę
        pyłów niemal nad samym wulkanem. Załoga czuła zapach siarki, pył zmatowił szyby
        kokpitu. Jednak nad Polską i Europą środkową takiego stężenia pyłów nie ma. A
        jakie jest? I jakie stężenie jest groźne dla silników? Brak danych...
    • v.i.k.k.a Re: A jednak coś lata 20.04.10, 12:52
      No nie lata i mi plany psuje;(
      • kiks4 Re: A jednak coś lata 20.04.10, 17:18
        v.i.k.k.a napisała:

> No nie lata i mi plany psuje;(

Nie przejmuj się Vika. Zapytaj o bilety w Aeroflocie. Na załączonych zdjęciach
        zarejestrowałem dzisiaj przelot ich samolotu Airbus 321 nad moim domem. Im
        islandzki bazalt rozpylony w powietrzu nie groźny:
        fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/M1P9bosJYighHsKZcB.jpg
        fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/vcxtcxlwVhDBonvlmB.jpg
        • kiks4 Re: A jednak coś lata 21.04.10, 13:37
          Dzisiaj o 7:00 miała być otwarta przestrzeń powietrzna nad Polską. Może i tak ale tłumów nie ma:
          sbs1.republika.pl/
          w tej chwili (13:36) radary widzą 5 samolotów komercyjnych nad całym obszarem. Bywało więcej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka