boykotka 29.04.10, 06:44 Uważam, że badania noworodka powinny też stwierdzic, czy ojcem przypadkiem nie był dziadek. Wskazywałaby na to bardzo duża nieodpowiedzialność rodziców młodej matki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
88i88 Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 07:20 Tak to jest, jak w liceum jest religia zamiast wychowywania seksualnego,ksiądz zamiast psychologa i krzyże zamiast automatów z prezerwatywami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stantutaj Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.tktelekom.pl 29.04.10, 07:58 Taaaa. Jakoś to w krajach z "nowoczesnym" wychowaniem seksualnym jest znacznie więcej ciąż młodocianych niż u "katoli", mośku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buncol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.wip.pl 29.04.10, 08:15 Byc moze, tam ciąż u nieletnich jest więcej, ale tylko to nasz katoloicki naród jest zdolny do tego zeby nowo narodzone dzieci topić w wannie i trzymac w beczkach , albo podrzucać na śmietnokach czy w krzakach na pewną śmierć. Dla naszego spoleczeństwa ważniejsze jest to żeby nie było wstudu i sąsiedzi nie gadali niż życie małego dziecka. Ta sytuacja jest idealnym przykładem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 08:53 > katoloicki naród jest zdolny do tego zeby nowo narodzone dzieci topić w > wannie i trzymac w beczkach , albo podrzucać na śmietnokach czy w > krzakach na pewną śmierć. Niedawno w ateistycznym enerdówku złapano kobietę, która trzymała noworodki w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buncol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.wip.pl 29.04.10, 08:58 zwracam honor. To tak naprawde nie kwestia religii. Wydaje mi się jednak w Polsce jest większa presja na pewne rzeczy dlatego bezbronnym dzieje się krzywda. Kiedyś kobieta niezamężna która była wciąży miała przesrane, teraz z tym torche lepiej, ale nadal źle szczególnie na wsiach. Kto wie moze za 20 lat rozwiniemy się na tyle że młoda dziewczyna kóra zajdzie w ciążę nie będzie się martwiła że sąsiedzi jej żyć nie dadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:01 A ja pozwole sie nie zgodzic. To wlasnie jest sprawa religii, a wlasciwie wychowania w owym "duchu katolickim", gdzie taka mloda matka ma zawsze przes..ne. Rodina, lokalne srodowisko - zwsze bedize grzeszna i k..wa. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 10:16 dobra dobra, z Brandenburgii (to okolice Berlina, dawne NRD)wywodziła się berlińska studentka, która jedno ze swoich bliźniąt okrutnie zabiła tuż po urodzeniu, drugie zaś jeszcze w swoim łonie, bijąc się po brzuchu. O religijnym zakłamaniu tu mowy być nie mogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 11:01 A nie przysżło ci do glowy, że osoba, która wali się po brzuchu do tego stopnia, ze poroni moze być osobą psychicznie chorą ? Bo gdyby była normalna, to zamiast zadawac sobie wielodniowy totalny ból, spokojnie wybrałaby bezpłatną aborcję. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 12:49 > A nie przysżło ci do glowy, Nie przyszło, za to przyszło, że to zwyrodniała *** tak te które zamiast zostawić dziecko w szpitalu (bez konsekwencji) wolą je zamordować. "Nie powinniśmy jej potępiać. Przeżywa straszną traumę" No pewnie, co za biedactwo, tak samo zwyrodnialcy którzy zamordują kilka osób podczas napadu, nie było to przyjemne, wręcz przykre i to pobrudzenie krwią... Jak zwykle sprawa jest w lewicowym sądownictwie, gdyby takiej morderczyni groziła słuszna kara śmierci lub przynajmniej dożywocie (przy braku KŚ) to by się liczyła z tym "małym śmieciem" którego nosiła w brzuchu. Ale jej realnie grozi ze 2 lata (i to może w zawiasach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 13:14 >Jak zwykle sprawa jest w lewicowym sądownictwie, gdyby takiej morderczyni grozi > ła słuszna kara śmierci Jak narazie to nawet nie wiesz, czy dzieciak urodził się zywy czy martwy, ani czy nie załatwił go tatusiek, który moze być też tatuskim dziecka na skutek wypierania sie rodziny, ze córka jest w ciązy.), ale juz chcesz morderczynie wysyłać na kare smieci. I co jeszcze - moze gwłcić w 34, a potem poćwiartować, zjesc i wysrac, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 16:11 Zosatwienie dziecka w szpitalu ZAWSZE niesie konsekwencje. W naszym kraju oddanie dziecka jest zwykle postrzegane jako zbrodnia gorsza niż cicha i potajemna aborcja. Kobieta ma wtedy ZAWSZE przesrane bo była w ciąży a dziecka nie ma jest więc suką bez serca co dzieciątka nie chciała. Jeżeli usunie na poczatku ciązy to dzieciobójczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 94.75.67.* 29.04.10, 12:07 alpepe napisała: > dobra dobra, z Brandenburgii (to okolice Berlina, dawne NRD)wywodziła się > berlińska studentka, która jedno ze swoich bliźniąt okrutnie zabiła tuż po > urodzeniu, drugie zaś jeszcze w swoim łonie, bijąc się po brzuchu. > O religijnym zakłamaniu tu mowy być nie mogło. W czym przypadek tej studentki oczyszcza polskich talibów katolickich? Jakoś zmienia ogląd sprawy? Ile niewierzących studentek musi zabić swoje dzieci, żeby podobne przypadki zaszczutych przez katolicki taliban Polek stały się "niereligijne"? Jakieś dane liczbowe? Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Jak powszechnie wiadomo, w katolickich Chinach 29.04.10, 10:58 rodzice masowo mordują dziewczynki, bo miejscowy ksiądz i miejscowe kółko różańcowe wytykają ich palcami, a tacy rodzice, przez dominującą katolicką religię, Rydzyka, ciemnogród i mochery, są zmuszani do mordowania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... 29.04.10, 10:46 Przed 25 lat mieszkałem na wsi. I w tej, gdzie mieszkałem i w okolicznych wsiach bywały niezamężne kobiety (w bardzo różnym wieku), które zachodziły w ciążę i rodziły dzieci. Nikt ani ich, ani ich dzieci, palcami nie wytykał. Wręcz przeciwnie, sąsiedzi wiedząc, że jest samotną matką, chętnie oferowali pomoc, zostawali z dzieckiem, przynosili jedzenie. I działo się tak zarówno za komuny, jak i po jej upadku. Nie chrzań więc głupot, bo o wsi to wiesz tyle, ile Ci GW raczy przekazać. A że dla GW wieś to ostoja "katolstwa, wszetecznictwa i ciemnogrodu" to i masz w głowie taki obraz jaki masz - wytworzony przez media, a nie stworzony samodzielnie. Ile jeszcze takich stereotypowych kretynizmów hodujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... 29.04.10, 10:59 A ja znam inna wies, a nawet miasto: Dulska przy tych ludziach to aniol. A najlepsze, ze koltunami sa czesto osoby wyksztalcone i to nie w pierwszym pokoleniu, ale pochodzace z inteligencji. Jak widac, wyksztalcenie nie niweluje glupoty. Zreszta nie wierze tez w to, ze mloda matka ANI RAZU nie uslyszy jakiejs obelgi. Zawsze sie ktos znajdzie. Jesli dziewczyna ma wsparcie w rodzinie, to zniesie to, choc oczywiscie nie bedzie to latwe. Natomiast jesli rodzina tez ja odrzuca (tak jak w tym wypadku), to jest to koszmar dla osoby, ktora nie pracuje i jest zalezna finansowo od innych. Nawet gdyby chciala wychowac dziecko, to gdzie miala isc, na ulice? Ksiadz dobrodziej nie pomoze, mimo ze najwiecej nawija o zyciu nienarodzonym. Owszem, kosciol ma na to wplyw. W innym kraju dziewczyna po prostu mialaby aborcje (albo uzylaby darmowych srodkow antykoncepcyjnych, wydawanych w szkole przez pielegniarke), dzieki czemu uniknelaby ostracyzmu i traumy na cale zycie. Ciekawe, ze ojciec dziecka jest nieznany, nawet jesli pochodzi z malej miejscowosci; jego nikt sie nie czepia, zupelnie jakby licealistka zrobila sobie dziecko sama. Teraz ta dziewczyna pojdzie do wiezienia. Cale zycie zmarnowane, bo nikt w pore nie udzielil jej pomocy. Jeszcze pare tygodni temu Polacy wszyscy kleczeli w zalobie narodowej. Jak widac latwo sie zdobyc na patos, a trudniej na zwykla, codzienna pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... 29.04.10, 11:07 Więc wniosek z Twojego postu jest taki sam, jak z mojego - religia tubylców, miejsce zamieszkania, wykształcenie nie mają nic do rzeczy. Tymczasem "postępowe" media (w rodzaju GW) kładą swoim mało rozwiniętym czytelnikom do głów, że wszystkiemu jest winna wieś, katolicyzm i słabe wykształcenie. Bo przecież "młodzi wykształceni mieszkańcy dużych miast" to ostoje tolerancji, mądrości i dobroci wszelakiej. > Teraz ta dziewczyna pojdzie do wiezienia. Cale zycie zmarnowane, bo nikt w pore > nie udzielil jej pomocy. A potrafisz czytać? Widziałaś, że wielokrotnie oferowano jej pomoc? Kolejne typowo socjalistyczne brednie - wszyscy wokoł są winni, ale nie menel/bandzior. Bo przecież mogli mu na siłę wcisnąć "pomoc". Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... 29.04.10, 11:12 Przeciez w Polsce tradycjonalisci gardluja o prawach rodzicow, a nie prawach dziecka. Wiec jak widac w tym wypadku, prawa rodzicow okazaly sie wazniejsze. Nikt nie poinformowal opieki spolecznej na przyklad. Przeciez to jest oczywiste, ze cos jest nie tak, jesli dziewczyna ewidentnie jest w ciazy, a rodzina zaprzecza. Widac, ze to jest patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... 29.04.10, 11:22 Po pierwsze: - napisano wyraźnie "wszyscy" - więc niewykluczone, że i opieka społeczna też Po drugie: - jeśli nie jest niemową, albo nawet jeśli jest, ale potrafi pisać, to równie dobrze sama mogła się zwrócić o pomoc. Wiem, wiem, zaraz odpowiesz, że nie mogła, że presja rodziny, że nie wiedziała. I mamy z tego prosty wniosek - jak się urzędnikowi będzie wydawało, że ktoś potrzebuje jego "pomocy", to powinien "pomóc". Nawet jeśli "potrzebujący" nei będzie chciał. Bo przecież urzędnik wie lepiej, co człowiekowi potrzeba, prawda? Ot, zrobimy sobie takie państwo ubezwłasnowolnionych kretynów, za których będą decydowali zawodowi "pomocnicy". Rozsądny człowiek powinien kierować się słowami Reagana: The ten most dangerous words in the English language are "Hi, I'm from the government, and I'm here to help Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobab Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... IP: *.autocom.pl 29.04.10, 12:27 Siedemnastoletnia dziewczyna niszczona psychicznie przez rodziców może być emocjonalnie i życiowo na poziomie dziecka, a ciąża może być skutkiem braku asertywności. To oczywiście tylko gdybanie, ale i tak się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Owszem, zdarza się, ale co w związku z tym 29.04.10, 12:57 proponujesz? Z tekstu wynika, że zrobiono wszystko, co było możliwe i co nakazywał zdrowy rozsądek. Gość portalu: bobab napisał(a): > Siedemnastoletnia dziewczyna niszczona psychicznie przez rodziców może być > emocjonalnie i życiowo na poziomie dziecka, a ciąża może być skutkiem braku > asertywności. To oczywiście tylko gdybanie, ale i tak się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
altariel2 Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... 29.04.10, 15:03 Zgadzam się - ludzie są niezwykle skorzy do rzucania kamieniem. Ja sama spotkałam sie z piętnowaniem dziewczyny TYLKO za to, że jest "na oko" nastoletnia, w ciąży i "na oko" sama. Kiedy chodziłam na kontrole w ciąży, nasłuchałam się swoje, komentarzy od stażystek czy pielęgniarek o 'nastoletnich wpadkach', wystarczyło, że wyglądałam bardzo młodo i chodziłam tam z mamą nie z ojcem dziecka. I to w samym niby centrum 'cywilizacji' - w warszawskim Instytucie Matki i Dziecka;/ Najśmieszniejsze było to, że opinia jaką mi 'wyrobiono' bazowała li tylko na obserwacji, prawda bowiem była taka, że miałam 26lat, byłam od roku mężatką, mąż chodzić ze mną nie mógł, bo nie mógł zarwać dnia w pracy a moja mama po prostu pracowała w w/w Instutucie i zawsze mogła być na miejscu. Ale kogo obchodzi prawda, skoro pozory to tysiąckrotnie lepszy grunt dla plotek i obmowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: villadidecha Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... IP: *.dutchcse.com 29.04.10, 21:17 > A najlepsze, ze koltunami sa czesto osoby wyksztalcone i to nie w > pierwszym pokoleniu, ale pochodzace z inteligencji. Jak widac, > wyksztalcenie nie niweluje > glupoty. Człowieku, obudz się, gdzie ty żyjesz? To nie jest żadne kuriozum ale coś jak najardziej powszedniego. Nie ma żadnej sprzeczności, pomiędzy kołtuństwem a wykształceniem "nie w pierwszym pokoleniu". Istnieje wręcz pozytywna korelacja (degeneracja grup hodowanych wsobnie czyli inbredów). Tu nie chodzi o sens tylko o oplucie kogoś. Gdy się kogoś opluje to samemu się wygląda porządniej, przynajmniej tak może wierzyć ktoś kto nie widzi ohydy samego swojego plucia. Wiadomo, że chowając się w milionowej gromadzie łatwo można pluć na jakąś małą wioskę. Małego łatwiej skopać, każdy tchórz i bandzior to przecież dobrze wie. Wiadomo, że wykształcenie każdy w głowie nosi swoje a nie dziadkowe ale niektórym się wydaje, że można przed swoim nazwiskiem dopisać dziadkowe dr/mgr (dobrze, że nie sąsiada) Tu chodzi o to by nędzną jakość swojego umysłu "awansować intelektualnie"/zalegalizować chowając ją za ilością pokoleń warszawskości/dyplomowatości/miejskości etc. Przecież mierzenie wykształcenia/warszawskości/miejskości/charakteru nie na jakość tylko na pokolenia jest samo w sobie niezaprzeczalnym dowodem i objawem bigoterii czyli irracjonalnych uprzedzeń i fobii wobec innych, często w ogóle niepoznanych, ludzi. To właśnie ci ludzie są często hodowcami bigoteri, kórą póżniej rozsiewają po bezbronnych mieszkańcach miasteczke i wiosek. Ludzie, którzy wytykają innym warszawskośc czy wykształcenie "w pierwszym pokoleniu" są całkowicie ślepi na fakt, że to "wsiury" i wykształceni "w pierwszym pokoleniu" zbudowali im Warszawę. Gdyby nie to, stolicę musiano by przenieść do Łomży albo Puław. "Warszawskie wsiury w czwartym pokoleniu" musiałyby wyprowadzić się "do miasta" by awansować spolecznie. Wsiurskie umysły nie są w stanie pojąć, że ten kto Warszawę budował jest pełnoprawnym warszawiakiem od zawsze czyli "Ab Urbe Condita". Zaprzeczanie temu jest w "moralnym" ich interesie (patrz wyżej) ("Wsiur" to nie człowiek ze wsi tylko "wielkomiejski gbur") > Zreszta nie wierze tez w to, ze mloda matka ANI RAZU nie uslyszy > jakiejs obelgi A kto w życiu nie słyszał ani razu obelgi, że jest wsiurem, dziadem, bogatym złodziejem, miejskim chamem, warszawiakiem, w pierwszym pokoleniu, dryblasem, konusem, a'dornem albo jakimś innym ciemnym typem? Czy oznacza to, że zaraz należy z tego powodu kogoś zabić i to nie ubliżającego tylko kogoś najslabszego? Czy każdy kto dostał kosza ma prawo zabić obiekt swoich pożądań? W ten sposób możnaby usprawiedliwić każde morderstwo. Są tacy, do których scyzoryk sam się otwiera ale niestety, tak nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżolo Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... IP: *.nordeabank.pl 29.04.10, 11:17 Zawsze mnie zastanawia, co tacy jak Ty robią na forach GW. No offense. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Re: Bredzisz. Znowu będziesz odszczekiwał... 29.04.10, 11:27 Chyba to samo, co tacy jak Ty :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:59 > Niedawno w ateistycznym enerdówku hahahha... Poczytaj sobie lepiej statystyki koscielne dla Niemiec. Nie musze wspominac, ze jest to tam latwe, poniewaz niemcy placa podatek na swoj kosciol w SWOICH PITACH i dane o ich przynaleznosci do zwiazkow wyznaniowych sa oparte na owych rzetelnych danych, a nie na liczeniu owieczek w dowolnie wybrany weekend roku. Ci, ktorzy nie chca miec z kosciolem nic do czynienia, nie placa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.inter.net.il 29.04.10, 11:25 Totalnie sie z tym zgadzam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:39 Tak jak np w UK? Zawsze katoliki podaja ten kraj jako przyklad. A to niestety kraj, w ktorym edukacja seksualna poniosla porazke. Popatrz na statystyki Belgii, Holandii, Szwecji, Finlandii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 08:54 > Tak jak np w UK? Zawsze katoliki podaja ten kraj jako przyklad. A to niestety > kraj, w ktorym edukacja seksualna poniosla porazke. Skoro tam poniosla porazke to czemu mialaby u nas odniesc sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:02 Bo katolicka indoktrynacja poniosla porazke i trzeba szukac nowego rozwiazania. Trzeba uczyc sie od krajow, gdzie edukacja ta odniosla sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:10 > Bo katolicka indoktrynacja poniosla porazke i trzeba szukac nowego rozwiazania. Jaką porażkę? Jedno morderstwo dziecka rocznie w 40-milionowym narodzie to porażka? > Trzeba uczyc sie od krajow, gdzie edukacja ta odniosla sukces. Trzeba polozyc kres przyczynom patologicznych zjawisk. Edukacja do leczenie skutków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:14 > Jaką porażkę? Jedno morderstwo dziecka rocznie w 40-milionowym > narodzie to porażka? Zarty sobie stroisz? Co tydzien czytasz o dzieciach w ogrodku i w beczce... Turystyka aborcyjna kwitnie. > Trzeba polozyc kres przyczynom patologicznych zjawisk. Edukacja do > leczenie skutków. O tym wlasnie mowie... Z tym, ze ja widze w edukacji srodek, ktorym mozna zapobiec przyczynom tego typu sytuacji. Dulszczyzna to jednak konsekwencja indoktrynacji, nie edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:27 > Zarty sobie stroisz? Co tydzien czytasz o dzieciach w ogrodku i w beczce... Słyszałem o kilku takich przypadkach na przestrzeni paru lat. > O tym wlasnie mowie... Z tym, ze ja widze w edukacji srodek, ktorym mozna > zapobiec przyczynom tego typu sytuacji. Przyczyny tkwią w kulturze (wylewajace sie z MTV i Bravo plebejskie podejscie do seksu) i rozwiązaniach ustrojowych, a nie w braku umiejętności nakładania prezerwatywy. Fakt, że galerianka ma w gimnazjum wyższy status społeczny niż dziewica powinien dać Ci do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:35 > Słyszałem o kilku takich przypadkach na przestrzeni paru lat. Uzyj funkcji "szukaj" > Przyczyny tkwią w kulturze (wylewajace sie z MTV i Bravo plebejskie > podejscie do seksu) i rozwiązaniach ustrojowych, a nie w braku > umiejętności nakładania prezerwatywy. Fakt, że galerianka ma w > gimnazjum wyższy status społeczny niż dziewica powinien dać Ci do > myślenia. Jak to? To nie religii naucza sie od przedszkola w naszym kraju? Jakze to wychowani do wartosci moze miec taki efekt? A moze Tobie otworzy oczy i uzmyslowisz sobie, ze opowiadanie bajek o duchcach nie jest edukacja i nie wpaja zadnych wartosci (tym bardziej, kiedy nauczajacy gwalci po godzinach dzieci). Edukacja anie jest tez serwowana w kolorowych gazetkach i oglupiajacych programach papka. Potrzebny jest solidny program i jego realizacja. Wtedy plebejskie podejscie w BRavo zostanie zauwazone i zignorowane, przez wyedukowanego mlodzienca/dziewcze. Udowodnila to Holandia. Status galeranki oczywiscie daje mi do myslenia. Zastanawiam sie. Jak to jest. 20 lat mlodzi polacy wychowywani sa "w duchu katolickim" do "wartosci chrzescijanskich". I co? Nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:42 > Jak to? To nie religii naucza sie od przedszkola w naszym kraju? Jakze to > wychowani do wartosci moze miec taki efekt? Zło jest atrakcyjniejsze. Młodzi nie posłuchają Kościoła, gdy mają do wyboru popkulturę. > Potrzebny jest solidny program i jego realizacja. Wtedy plebejskie podejscie w > BRavo zostanie zauwazone i zignorowane, przez wyedukowanego > mlodzienca/dziewcze. Udowodnila to Holandia. Raczej zaakceptowała plebejską seksualność jako normę społeczną. > Status galeranki oczywiscie daje mi do myslenia. Zastanawiam sie. Jak to jest. > 20 lat mlodzi polacy wychowywani sa "w duchu katolickim" do "wartosci > chrzescijanskich". I co? Nic... No właśnie nie do końca są wychowywani po katolicku - nie ma rodziny wielopokoleniowej, komuna stworzyła potworka o nazwie "rodzina nuklearna" z mamą i tatą, którzy zajmują się pracą, a dzieci puszczają samopas na ulicę. Jedna lekcja tygodniowo z pozbawionym charyzmy katechetą niczego tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:48 > Raczej zaakceptowała plebejską seksualność jako normę społeczną. Najnizszy wskaznik ciaz nastolatek mowi cos innego. > No właśnie nie do końca są wychowywani po katolicku - nie ma rodziny > wielopokoleniowej, komuna stworzyła potworka o nazwie "rodzina > nuklearna" z mamą i tatą, którzy zajmują się pracą, a dzieci > puszczają samopas na ulicę. Obudz sie. KOmuny nie ma juz od 20 lat ponad. Jedna lekcja tygodniowo z pozbawionym > charyzmy katechetą niczego tu nie zmieni. ... 2 godziny Nalezy przeznaczyc je wiec na cos, co zieni. Edukacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:59 > Obudz sie. KOmuny nie ma juz od 20 lat ponad. Ale trwała 45 lat - to wystarczyło, by zniszczyć tradycyjny model rodziny. Nie da się go ot tak odtworzyć. > ... 2 godziny Nalezy przeznaczyc je wiec na cos, co zieni. Edukacje. Może doprowadzić do spadku liczby ciąż i wzrostu przychodów koncernów produkujących pigułki i prezerwatywy. Najważniejszego jednak nie zmieni - dziewczyny nie będą się bardziej szanować, młodzież nie przypomni sobie o honorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 11:04 >Najważniejszego jednak nie > zmieni - dziewczyny nie będą się bardziej szanować Powtarzam - ani dziewczyna, ani kobieta paluchem sobie dziecka nie robi. Do tego potrzebne sa dwie osoby. Jedna plci męskiej. I ta osoba TEZ powinna się szanować oraz szanwac dziewczyne, z która jest, bo szanowanie sie nie nalezy tylko do kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 11:12 Przecież w drugiej części zdania napisałem, że młodzież powinna pamiętać o honorze. Dziewczyny powinny się szanować, a chłopcy winni być honorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 11:40 Honor to akurat nie ma z tym nic wpolnego. Honorowi ulani robili dzieciaki panienkom i spieprzali. Dwie płcie mają sie szanować same i szanować nawzajem - tak to ma wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:04 Bog, Honor, Ojczyzna... Tak utrwala sie zasciankowa i glupia Polske. A ja chce zyc w Polsce nowoczesnej i bogatej, nie bogoojczyzniano-biedno-katolickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 11:13 > Bog, Honor, Ojczyzna... Ujawnij swoje wartości... > Tak utrwala sie zasciankowa i glupia Polske. A ja chce zyc w Polsce nowoczesnej > i bogatej, ...ach, już widzę: Dyskoteka, Popcorn, Supermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:24 Moje wartosci? Prosze bardzo.. Rodzina, szacunek. Bez pompatycznych frazesow, ktore ladnie brzmia i wszysycy(wlacznie z gloszacymi maja je w nosie)... Polska bogata, Polska szanujaca swoich obywateli, ktorzy zyja ze soba. Bez roznicy, czy jets to zwiazek homo, czy hetero. Poszanowanie cudzych wyborow i pogladow. Bog, honor, ojczyzna? Jak wygladaja te hasla, hesli gloszacy je polityk odpowiada za "sprzedanie" ustawy? Albo biskup, ktory oskarzony jest o gwalcenie dzieci? Haselka populistyczne, majace na celu utrzymac masy ludzkie w posluszenstwie. I tak je tez traktuje. > ...ach, już widzę: Dyskoteka, Popcorn, Supermarket. Taaa... Znasz mnie na wylot. Nic dodac, nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobab Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.autocom.pl 29.04.10, 12:37 U nas młodzież jest rozdarta między dwoma skrajnościami: z jednej strony prymitywna popkultura, z drugiej katolicyzm. A nie ma głosu, autorytetu pomiędzy nimi. Takiego, który uczy antykoncepcji, ale i odpowiedzialności; mówi że seks ma być z miłości, mówi, że onanizm jest czymś normalnym, ale też uczy umiaru i panowanie nad sobą - bez moralizowania i potępiania dystansuje się od prymitywnego hedonizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:06 Rodzina nuklearna powstala w XIX w., stworzona zostala przez dziki kapitalizm. To wtedy zaczela sie masowa migracja do miast i fabryk za chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 09:23 W UK nastolatki z dzieckiem , o ile kontunnują naukę, dostają ogromny socjal. Oprócz comiesiecznej kasy na dzecko, która pozwala sie utrzymać matce z dzieckiem na w miare przywoitym poziomie, bez luksusów, dostają tez MIESZKANIE. Gdyby taki socjal był w Polsce połowa15 latek chodziłaby z brzuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:29 To prawda, socjal demoralizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 09:51 No wiec nie pisz, ze UK pokazuje klęske edukacji seksualnej. Pokazuje klęskę socjalu z automatycznego nadania dla wszystkich. To diametralna róznica. Holandia ma najnizszy wskaznik ciąż wód nastolatek w Europei i OBOWIAZKOWA edukację seksualną w szkole, podczas gdy w UK edukacja seksualna jest fakultatywna i dobrowolna, socjal wysoki, a wskaznik ciąż - jeden z najwyzszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:02 > To diametralna róznica. Holandia ma najnizszy wskaznik ciąż wód > nastolatek w Europei i OBOWIAZKOWA edukację seksualną w szkole, A jaki ma wskaźnik wieku inicjacji seksualnej? Mnie to interesuje bardziej niż wskaźnik ciąż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:05 Powyzej 16-go roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:07 a co ciebie to obchodzi? To nie twoja sprawa, kiedy ktos idzie do lozka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 11:21 > a co ciebie to obchodzi? To nie twoja sprawa, kiedy ktos idzie do lozka. To jest sprawa nas wszystkich, bo wszyscy prędzej czy później będziemy mieć nastoletnie dzieci i możemy mieć problemy z tym związane. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:28 No to pilnuj swoich dzieci, a nie Holenderek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 95.152.193.* 29.04.10, 13:29 Ogromny to przesada, majac jedno dziecko nie stac cie na nic, majac natomiast 3-4 dzieci i duzy dom oplacony przez socjal, nie musisz pracowac ani sie uczyc, i to wlasnie jest problem spoleczny, bo dzieci takie wychowane bez ojcow, wlasciwie bez rodziny, nie majace innego wzorca, same najczesciej maja dzieci juz w wieku 13-14 lat, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:04 Dlatego, ze np. w Wielkiej Brytanii szkoly religijne to 1/3 szkol publicznych; w dodatku sa finansowane przez panstwo, a od panstwa zupelnie niezalezne. Nie przestrzegaja programow nauczania dotyczacych wychowania seksualnego. W zwyklych szkolach z kolei edukacja seksualna nie jest obowiazkowa i rodzice masowo zabieraja swoje dzieci stamtad (szczegolnie muzulmanie i radykalni chrzescijanie). Anglicy jako wzor stawiaja Holandie (lub tez Skandynawie), gdzie proporcjonalnie jest bardzo malo ciaz nastoletnich i aborcji, mimo ze jest dostepna dosc latwo. Polska natomiast jest w czolowce ciaz nastoletnich w Europie, wraz z Wielka Brytania i Irlandia. Irlandia jest jeszcze bardziej katolicka niz Polska. A Wielka Brytania ma swoj panstwowy kosciol, ktorego nikt nie ruszy; a ze wspieraja jedna religie, to musza po rowno wspierac tez inne, zeby nie bylo dyskryminacji. No i rozdaja mieszkania nastolatkom, ktore maja dziecko, wiec oczywiste jest, ze te najbiedniejsze, bez szans na kwalifikacje, pojda ta wlasnie droga; ze swojej pracy nie zarobilyby na mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 95.152.193.* 29.04.10, 13:07 Tak mowia, ze edukacja seksualna poniosla kleske, bo mnostwo bardzo mlodych dziewczyn rodzi dzieci, a tak naprawde to nie edukacja seksualna, tylko nadopiekunczy system, ktory "zacheca" do rodzenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 95.152.193.* 29.04.10, 12:57 Jest wiecej, bo warunki do wychowania dziecka sa o wiele lepsze, tzn. mieszkanie, pomoc pieniezna, pracownicy socjalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANA Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 07:59 Taaa może jeszcze pokoik z czerwoną żarówką byłoby super nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Draconick Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 08:34 Automaty z prezerwatywami, podobnie jak seks nie sa dla rozwydrzonych nastolatków. Jeżeli wezme nóż i wbije go w kolegę to musze ponieść konsekwencję. Jeżeli wyjme wacka i wepcham go w dziurkę - konsekwencją może byc ciąża, do tego trzeba dorosnąć. Niektórzy rozumeją to w wieku 12 lat, niektórzy w 20 inni nie zrozumieją nigdy. Nota bene prezerwatywa jest skuteczna ok 92% przypadków o ile jest prawidłowo używana, nawet z prezerwatywą gówniarzom zdarza się ciąza częściej niz te 8%, więc trzeba pamiętać że seks to nie zabawa tylko forma wyrażania miłości między dwojgiem ludzi. Dziewczynie trzeba pomóc, bo 1. zawalił się jej świat gdy rodzice nie zaakceptowali swoich błędów wychowawczych będących pierwsza przyczyna ciąży, 2. do końca życia będzie nosiła znamię morderczyni.nawet jeśli ludzie zapomną, ona będzie pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:43 Czyli wg Ciebie prawo do milosci w POlsce maja tylko dorosli. Przeczy to ewidentnie calej biologii czlowieka, u ktorego rozwoj emocjonalny postepuje wraz z dojrzewaniem (nie w tym samym tempie, ale jednak). Dlatego zaklinanie rzecywistosci o seksie od 18tki to zakladanie sobie klapek na oczy. Dzieci dojrzewaja fizycznie wczesniej niz owe 18 lat. Hormony w duzej mierze kieruja ich zachowaniami, ktore sa bardzo naturalne. Trzeba wyjsc ich potrzebom na przeciw, edukowac i pomagac, a nie zakladac klapek na oczy i udawac, ze tego nie ma. Bo seks jest od 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 08:52 > Czyli wg Ciebie prawo do milosci w POlsce maja tylko dorosli. Tylko ci, którzy potrafią przyjąć na siebie pełnię odpowiedzialności za własne czyny. > Przeczy to ewidentnie calej biologii czlowieka, Człowiek tym się różni od zwierzęcia, że nie kieruje się li tylko swą biologią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:57 Czlowiek jest zwierzeciem... > Tylko ci, którzy potrafią przyjąć na siebie pełnię odpowiedzialności > za własne czyny. Zmieniasz wersje... Czy mnozaca sie jak kroliki para 30to latkow , zyjaca z opieki, to dla Ciebie odpowiedzialnosc? Ale seksu im nie zabraniasz... Bo maja 18.. Wiec jak to jest? Dla doroslych, czy dla odpowiedzialnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:14 > Ale seksu im nie zabraniasz... Bo maja 18.. Wolałbym, aby więcej pracowali niż bzykali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:24 Unikasz odpowiedzi. Jak jest z tym seksem. jest dla doroslych (jak to napisales wczesniej), czy dla odpowiedzialnych? Bo to dwie rozne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:45 Od poczatku pisalem rowniez o odpowiedzialnosci. Natomiast niedorosli ludzie z definicji sa nieodpowiedzialni, poniewaz nie maja mozliwosci zajecia sie dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:10 Jasne; a kiedy zajsc w ciaze nie moze kobieta 30-letnia, to tacy jak ty bredza, ze wybrala 'kariere' i jest egoistka i ze to jej wina, bo mogla zajsc w ciaze w wieku 16 lat, bo wtedy jest zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 11:54 > Jasne; a kiedy zajsc w ciaze nie moze kobieta 30-letnia, to tacy jak ty bredza, > ze wybrala 'kariere' i jest egoistka i ze to jej wina, bo mogla zajsc w ciaze w > wieku 16 lat, bo wtedy jest zdrowo. Pomiędzy 16 a 30 rokiem zycia jest przepasc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 13:07 Przepasc? To zaledwie 14 lat, a nie zadna przepasc. Przepasc, to jest między 16 a 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 109.79.211.* 29.04.10, 13:25 Zoska chyba nie jest kobieta! A moze tez dajesz sie ponosic owym hormonom w roznych miejscach i z przypadkowymi osobami - bo niestety tak to wyglada jak sie kieruje biologicznymi instynktami. Zgodze sie z Raf - mamy tez intelekt zeby przeanaliwac sytuacje i decydowac czy mozemy pewne pragnienia zrealizowac w danej chwili i z dana osoba czy bedzie to zbyt ryzykowne. Uprawianie seksu to nie tylko FUN, to tez wziecie odpowiedzialnosci za ewentualne konsekwencje czy to w postaci ciazy, czy zdrowotne, nie wspominajac o dlugookresowych psychicznych konsekwencjach rozwiazlosci seksualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 13:54 z pewnoscia jestes facetem. Ciaza, to funkcja kobiety,.... Facet tylko czlonka wsadza i wyjmuje, z ktorym to czynem jego odpowiedzialnosc znika. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Licealistka 29.04.10, 10:04 Czytam "Jakoś to w krajach z "nowoczesnym" wychowaniem seksualnym jest znacznie więcej ciąż młodocianych niż u "katoli", mośku." No to też jestem "mosiek". Moje dzieci już dorosłe są tak "rozwydrzone", że przypadkowej ciąży wiedzą jak unikać. Parę lat temu zgwałcono nie "galeriankę" lecz zwykłą ze wsi dziewczynę. Moja żona ją zawiozła do sądu, razem z jej mamą. Sędzina nas z sali sądowej wyrzuciła, bo "nie mamy interesu prawnego". Ale usłyszałem jeszcze żonę gwałciciela neletniej, iż "to tylko była mała kurewka". Mimo potwierdzenia ojcostwa testami DNA ten stary kurwiarz złotówki alimentów nie zapłacił. Przedstawił pozytywne opinie od pracodawcy i proboszcza. Pomagaliśmy potem tej rodzinie. Niesamowite - poznała chłopca, wzięli ślub, dziecko z gwałtu wychowywali jak drugie, z miłości. Szkoły pokończyli, pracują. Taka "mała kurewka". A tej dziś opisanej dziewczynie nie miał kto pomóc. Więc już przez internautów osądzona i skazana. W zeszłym tygodniu czytałem o dziewczynce gwałconej od 6 do 11 roku życia przez dziadka, ojca i brata. Nie w Afryce, lecz w Polsce. Taka z niej kurewka była. Sprawcy pewnie dostaną "w zawiasach", z powodu "niskiej społecznie szkodliwości czynu". Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka 29.04.10, 11:14 Wiadomo, ze kurewka - jest to typowe tlumaczenie gwalciciela. Jesli ona jest zla, to on moze z nia zrobic wszystko i caly czas uwaza sie za dobrego czlowieka. To samo dotyczy prostytutek - mozna je zle traktowac, bo one przeciez sa 'zle'. A to zwykle dziewczyny z biednych rodzin, nierzadko utrzymujace cala rodzine z tego procederu. Bogate kobiety prostytucja sie nie paraja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 08:48 > Tak to jest, jak w liceum jest religia zamiast wychowywania seksualnego, Śmieszy mnie ta wiara w "wychowanie seksualne". > krzyże zamiast automatów z prezerwatywami. Automaty byłyby wyrazem akceptacji dla nieprawidłowych zachowań wśród młodzieży. To leczenie skutków zamiast przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:54 Mnie smieszy Twoja wiara w to, ze nauczanie bajek starozytnych zydow w czyms pomaga. Seks jest zachowaniem wlasciwym. Jest to zachowanie naturalne. Uprawianie seksu pojawia sie w okresie dojrzewania plciowego i normalny czlowiek kontynuuje do czasu, kiedy moze. I jest to NATURALNE. Osobnicy powstrzymujacy sie sa nienormalni. Tych powinno sie dokladnie obserowwac, moze nawet leczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:03 > Seks jest zachowaniem wlasciwym. Jest to zachowanie naturalne. Uprawianie seks > u > pojawia sie w okresie dojrzewania plciowego i normalny czlowiek kontynuuje do > czasu, kiedy moze. I jest to NATURALNE. Cywilizacja wymaga jednak skanalizowanie tych naturalnych zachowań w sposób godny i odpowiedzialny. Jeśli ktos nie potrafi przyjac na siebie odpowiedzialnosci za potencjalne dziecko, nie powinien podejmowac zycia seksualnego i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:06 Zakazujesz wiec seksu owym nieodpowiedzialnym 30-to latkom? Jak Twoim zdaniem wyglada godny i odpowiedzialny seks? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 10:16 Gość portalu: zoska napisał(a): > Zakazujesz wiec seksu owym nieodpowiedzialnym 30-to latkom? > > Jak Twoim zdaniem wyglada godny i odpowiedzialny seks? Jak? Po chrześcijańsku. jak proboszcz z wikarym. Pozycja "na misjonarza". No i trudno wtedy o niechciane dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 09:45 >Cywilizacja wymaga jednak skanalizowanie tych naturalnych zachowań w > sposób godny i odpowiedzialny Szanowny Panie Raf! Dzieci nie biorą się z seksu, ale z seksu bez zabezpieczenia. Godnosc i odpowiedzialnosc niz tu nie pomoze, za to prezerwatywa lub tabletki antykoncepcyjne moga pomóc wiele. Z moejgo punktu widzenia o wiele sensowniejsza wydaje mi sie 16 latka stosująca antykoncepcję, niż 19 nastolatka jej nie stosująca, godnie i odpowiedzialnie zachodzaca w ciązę przy stracie dziewictwa - choc wcale nei chce dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:50 > Godnosc i odpowiedzialnosc niz tu nie pomoze, Jak to nie pomoże? Osoby odpowiedzialne nie mają problemów z niechcianymi ciążami czy chorobami wenerycznymi. > za to prezerwatywa lub > tabletki antykoncepcyjne moga pomóc wiele. No tak - nie uczcie się ortografii - zamiast tego używajcie słownika Worda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:52 > Jak to nie pomoże? Osoby odpowiedzialne nie mają problemów z > niechcianymi ciążami czy chorobami wenerycznymi. Wishful thinking... > No tak - nie uczcie się ortografii - zamiast tego używajcie słownika > Worda! Cywilizacja Panie... Zgodnie z Twoim tokiem myslenia, nalezaloby odrzucic wynalazek w postaci traktoru i zaprzac kobylke do pluga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:03 > Wishful thinking... Jaki wishful thinking? Nie znam nikogo stosującego się do chrześcijańskich nauk, kto miałby problemy z wpadkami czy wenerami... > Cywilizacja Panie... Zgodnie z Twoim tokiem myslenia, nalezaloby odrzucic > wynalazek w postaci traktoru i zaprzac kobylke do pluga. Technologia nie powinna prowadzić do degradacji ludzkiej umysłowości i duchowości. Cywilizacja polega na umiejętnym pogodzeniu tych dwóch czynników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:12 > Jaki wishful thinking? Nie znam nikogo stosującego się do > chrześcijańskich nauk, kto miałby problemy z wpadkami czy wenerami... A ja znam.. Mozemy sie policytowac. Wiedza anegtotyczna. Ja nie znam, to znaczy, ze zjawisko nie istnieje ^^ > Technologia nie powinna prowadzić do degradacji ludzkiej umysłowości > i duchowości. Cywilizacja polega na umiejętnym pogodzeniu tych dwóch > czynników. Kolejny czynnik, ktory doprowadza do ruiny Polska edukacje. Nastawienie na encyklopedyczne odtwarzanie, zamiast na kreatywnosc i umiejetnosc rozwiazywania problemow. Bardziej ceni sie ucznia, ktory tekstu z sensem nie potrafi napisac, ale wazne, ze regulki gramatyczne i ortograficzne zna na pamiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 09:57 >Jak to nie pomoże? Osoby odpowiedzialne nie mają problemów z > niechcianymi ciążami czy chorobami wenerycznymi. Od samej odpowiedzialnosci jeszcze kobieta niE jEst zabezpieczona przed niechciana ciązą - NIEZALEZNI CZY MA LAT 19 CZY 39. oD TEGO JEST antykoncepcja. >No tak - nie uczcie się ortografii - Słucham? A cóz to za brednie opowiadane o ortografii 40 letniej kobiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:07 > Od samej odpowiedzialnosci jeszcze kobieta niE jEst zabezpieczona > przed niechciana ciązą - NIEZALEZNI CZY MA LAT 19 CZY 39. oD TEGO > JEST antykoncepcja. Kobieta nie jest wiatropylna. A odpowiedzialna kobieta po prostu nie podejmuje współzycia w sytuacji, gdy nie może zostać matką. > Słucham? A cóz to za brednie opowiadane o ortografii 40 letniej > kobiecie? Wiesz co to jest analogia? Antykoncepcja pozwala ludziom przestać myśleć o konsekwencjach przypadkowych kontaktów. Dawniej kobiety powstrzymywały się w obawie przed konsekwencjami, dziś już nie muszą o tym myśleć, w efekcie tego preferują bardziej infantylne zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:19 Dawniej to kobiety w wieku 20 lat byly dawno mezatkami i mialy kilkoro dzieci. DZis po prostu pozniej bierze sie slub - tylko taka jest roznica. Chcesz w Polsce wprowadzic zwyczaje afrykanskie? Slub w wieku 12 lat, 3 dzieci w wieku 16 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 12:35 To nie kobieta 29 czy 39 letnia. To niemal dziecko ! Ja o swoje dzieci bardzo się troszczyłem. Tu rodzice, szkoła, kościół - nie umieli. Jeśli odrzucić teorię dziewordództwa, powinien być tez jakiś tatuś i jego rodzina. Kto z was w swojej wsi prezerwatywę próbował kupić? Wyznawczynie ojca Ryzyka przebijające szpilkami. Zbórki nie na edukajce seksuaną robiące,lecz na przedmioty kultu - typu autko Majbach. Edukacja na poziomie - A jak łyknę, czym mam popić? - Wodą święconą !!! Poprosze o numer konta - choć ubogi jestem - skoro dziewczyna głupotę zrobiła, choć na poradę prawną dam. Ona całe zycie będzie cierpieć, niezależnie od sądowego wyroku A WY ?? Na podpałkę pod stosem na to dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:17 Polowa kobiet, ktore zaszly w niechciana ciaze, uzywala antykoncepcji. Uzywanie antykoncepcji nie chroni przed ciaza w 100%. zawsze moze sie zdarzyc, ze akurat jedna prezerwatywa jest slabsza i peknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:26 Dane... Skad te statystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 11:27 > Polowa kobiet, ktore zaszly w niechciana ciaze, uzywala antykoncepcji. Uzywanie Poproszę o namiary na te rewolucyjne badania. Bo zapewne prawdą jest że wogóle kiedykolwiek przed zajściem używały. > antykoncepcji nie chroni przed ciaza w 100%. zawsze moze sie zdarzyc, ze akurat > jedna prezerwatywa jest slabsza i peknie. Są środki ze zdecydowanie lepszym współczynnikiem Pearla niż prezerwatywa.Nawet takie gdzie ten wskaźnik wynosi praktycznie zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 109.79.211.* 29.04.10, 13:34 sorry ale nie czytasz ze zrozumieniem, Raf pisal o czyms innym. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl To na religii tak uczą? 29.04.10, 09:14 88i88 napisał: > Tak to jest, jak w liceum jest religia zamiast > wychowywania seksualnego,ksiądz zamiast psychologa i > krzyże zamiast automatów z prezerwatywami. Wolałabyś automaty z prezerwatywami? W szkole? A browarek też? Co z marychą? A gdybyś chodziła na religię to byś się dowiedziała czego tam uczą. M.in. wstrzemięźliwości seksualnej przed ślubem. Nawet takie przykazanie na to mają. I wtedy gumka nie jest potrzebna. Jakoś tak dziwnie się składa, że ludziska łamią przykazania, ale pamiętają, żeby stosunek był bez zabezpieczeń. No, chyba że to jednak jest trochę inaczej, że po prostu ignorują rady nt. zabezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: To na religii tak uczą? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:25 Ucza, ucza.. po czym pleban na rekolekcjach raczki pod sweterek dziewczynkom wklada. Ot koscielne nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Bredzisz jak potłuczony 29.04.10, 09:40 gdyby była religijna nie pie***łaby się z byle kim i nie zamordowałaby dziecka. To właśnie popierana przez lewusów "swoboda obyczajów" jest źródłem takich tragedii Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Bredzisz jak potłuczony 29.04.10, 09:44 A w POlsce gdzie naucza sie tej swobody? Bo chyba nie w panstwowej szkole, gdzie mamy przedmiot "religia" 2h w tygodniu, podczas rekolekcji szkoly sa zamykane, a mlodziez masowo na przezywanie do kosciolow zapedzana. Gdzie w kazdej szkole urzeduje pleban, a krzyz wisi w kazdej sali lekcyjnej... Edukacja religijna zaczyna sie juz w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Bredzisz jak potłuczony IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:47 > A w POlsce gdzie naucza sie tej swobody? Telewizja, kolorowe gazetki, presja rówieśników. Trzeba z tym skończyć, choćby przy pomocy kodeksu karnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Bredzisz jak potłuczony IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:53 :) A jednak, wyszedl z ciebie katolik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Bredzisz jak potłuczony IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:15 > A jednak, wyszedl z ciebie katolik... I? Chyba zyjemy w katolickim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Bredzisz jak potłuczony 29.04.10, 10:37 Kodeksem karnym ? A może żelazem i ogniem ? Czy artykuł 25 punkt drugi Konstytucji został już zniesiony czy coś przespałem ? konstytucja.e-studio.biz.pl/konstytucja2_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Bredzisz jak potłuczony IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:46 > Kodeksem karnym ? A może żelazem i ogniem ? Jeśli kodeks nie pomoże, to zastanowimy się i nad tym. > Czy artykuł 25 punkt drugi Konstytucji został już zniesiony czy coś przespałem > ? A co mnie obchodzi artykuł 25 punkt drugi Konstytucji? Czy mam stać z założonymi rękoma tylko dlatego, że napisana 13 lat temu konstytucja (dla porównania, Biblia ma 2 tysiące lat) zakazuje podjęcia zdecydowanych kroków w celu walki z patologiami społecznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Bredzisz jak potłuczony 29.04.10, 10:55 Gość portalu: Raf napisał(a): > > Kodeksem karnym ? A może żelazem i ogniem ? > > Jeśli kodeks nie pomoże, to zastanowimy się i nad tym. No nieźle , szkoda że nie urodziłeś się 500 lat wcześniej. > > Czy artykuł 25 punkt drugi Konstytucji został już zniesiony czy coś przes > pałem > > ? > > A co mnie obchodzi artykuł 25 punkt drugi Konstytucji? Czy mam stać z założonym > i rękoma tylko dlatego, że napisana 13 lat temu konstytucja (dla poró > wnania, Biblia ma 2 tysiące lat) zakazuje podjęcia zdecydowanych kroków w c > elu walki z patologiami społecznymi? Obywatelstwo polskie nakłada pewne obowiązki, choćby poszanowanie istniejącego porządku prawnego. Jeśli Cie nie obchodzi to powinieneś poważnie pomyśleć albo o zmianie istniejącego prawa (możesz zebrać 100 tys. podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o zmianie Konstytucji) albo zrzec się przywileju bycia polskim obywatelem. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Bredzisz jak potłuczony 29.04.10, 11:24 A kodeks Hammurabiego ma 3 tysiace lat. Oko za oko, zab za zab. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Bredzisz jak potłuczony IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:16 > I? Chyba zyjemy w katolickim kraju. Oj, chyba pomyliles kraje. Ja zyje w Polsce swieckiej, gdzie konstytucja gwarantuje rozdzial panstwa od kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeawrcyu Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 93.159.143.* 29.04.10, 12:02 Masz rację, ale w szkole powinien być i ksiądz, i religia, i krzyż, jak również wychowanie seksualne. Ale uważaj na porównania. Bo zamienienie krzyża na automat z prezerwatywami może obrażać wiele osób i licz się z tym, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
political_incorrectness Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 12:56 Błąd. Ksiądz i religia powinni być w szkole nie z automatu, ale na wyraźną prośbę rodziców albo uczniów, jeżeli chcą oni mieć lekcje religii. Na krzyże poza salami katechetycznymi nie powinno być w szkole, jako państwowym urzędzie miejsca. Automaty z prezerwatywami powinny być w szkołach średnich, nad takowymi maszynami w gimnazjach można pomyśleć. I skończcie ludzie z tym obrażaniem. Jesteście jak dzieci. Koncert Madonny was obraża, koncert Behemotha was obraża, zdjęcia, filmy, obrazki, słowa - wszystko was obraża. Hipotetycznie zakładając, że jestem ateistą, cała wasza religia obraża moje uczucia światopoglądowe i powinienem was za to skarżyć. Zakaz obrazy uczuć religijnych, to jeden z najgłupszych przepisów prawa. Przy takim natłoku różnych religii, za niedługo nie będzie można słowa powiedzieć, bo znajdzie się ktoś, kto uzna, że naruszone zostały jego "uczucia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: 109.79.211.* 29.04.10, 13:42 ale nie rozumiem sensu umieszczania autoamtow z prezerwatywami w szkolach? rozumiem automaty z podpaskami i tamponami- zdarza sie ze dziewczyna potrzebuje ale zapomniala zabrac opakowania z domu> ale prezerwatywy? po co? Numerek w szkolnym kibelku w czasie przerwy? Od zakupu prezerwatyw sa apteki poza szkola i mozna to zrobic po szkole w drodze do domu lub po odrobieniu pracy domowej i przygotowaniu sie do zajec nastepnego dnia, w drodze na randke ze swoja dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 17:33 W szkole latwiej. Znajdzie sie chwila, zeby dyskretnie podejsc do automatu i wrzucic monete. Kupienie prezerwatywy w sklepie to niemal zbrodnia w skatoliczonej RP. Zwlaszcza na malej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: era Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 07:43 Dramat tego dziecka nie powinien zdarzyć się w normalnym państwie. Normalny dziennikarz i jego normalny naczelny nigdy nie wyprodukowaliby takiego newsa. Trzeba być mocno niepełnosprawnym, by napisać: "Nawet 5 lat więzienia może grozić licealistce z Trzcianki, jeśli prokuratura postawi jej zarzut dzieciobójstwa." zamiast Dlaczego nikt nie zapobiegł tragedii dziecka? Jeżeli tak wyglądała pomoc, to pogratulować wszystkim, Dyrektor i rówieśnicy...rozmawiali. Może jeszcze wezwał to dziecko na dywanik. Co mogą rówieśnicy, poza poinformowaniem dorosłych? A pani od pożal się Boże, opieki społecznej jest zniewalająca ze stwierdzeniem - "Wszyscy 17latce ofiarowali pomóc, ale nie można nikogo zmusić by ją przyjął." Pomóc trzeba umieć! Nie za dobre chęci bierzecie pieniądze z moich podatków. Pomoc społeczna umożliwia przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych tym, którzy nie są w stanie sami ich pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości. Pomoc społeczna wspiera ich w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb i umożliwia im życie w warunkach odpowiadających godności człowieka. Zadaniem pomocy społecznej jest także zapobieganie trudnym sytuacjom życiowym przez podejmowanie działań zmierzających do usamodzielnienia osób i rodzin oraz ich integracji ze środowiskiem. Gdzie byliście, Panowie i Panie? Pomoc społeczną organizują organy administracji rządowej (minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego, wojewodowie) i samorządowej (marszałkowie województw, starostowie na poziomie powiatów oraz wójtowie, burmistrzowie (prezydenci miast) na poziomie gmin. Realizując zadania pomocy społecznej współpracują oni, na zasadzie partnerstwa, z organizacjami społecznymi i pozarządowymi, Kościołem Katolickim, innymi kościołami, związkami wyznaniowymi oraz osobami fizycznymi i prawnymi(MPiPS na swoich stronach) Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 07:51 tak właśnie Michnik widzi Polskę. A dziennikarz .... może żona chce nowego futra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 08:01 Ładnie to napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buncol Pomoc nie jest przymusowa IP: *.wip.pl 29.04.10, 08:11 A gdzie był jej rozum gdy uprawiała seks bez zabezpieczenia? Oczywiście takie rzeczy przdarzają się wielu małolatom tylko ze na szczęśie większość z nich potrafi potem wspólnie z rodzicami dziecko wychować lub po prostu oddaje do adopcji. Nie można wszystkiego zwalać na opiekę społeczna czy na szkołę. Pomoc nie jest przymusowa. Skoro do końca w żywe oczy zaprzeczali ciązy to już z góry wiedzieli ze dziecka się pozbędą. I za to całą rodzinkę skazałbym na dożywocie. Za zaplanowane zabicie noworodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Pomoc nie jest przymusowa IP: *.chello.pl 29.04.10, 09:28 No tak, najlepiej od razu założyć, że ona zabiła dziecko. Prawie na pewno noworodek zmarł w wyniku źle przeprowadzonego porodu. Trochę pomyślunku, Buncolu. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pomoc nie jest przymusowa 29.04.10, 11:22 Jasne, przeciez ciaze widac. Tylko ojciec moze byc nieznany. Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Tak, 5 lat za to grozi!i Niech to wszyscy wiedzą 29.04.10, 08:31 Pomimo kłopotów rodzinnych, dzieciobójstwo to nie jest sposób na rozwiązywanie problemu niechcianej ciąży. I niech nie pieprzą głupot ci coś piszą coś o zastąpieniu krzyży w szkołach przez automaty z prezerwatywami. Prezerwatyw wokół pełno i nie kosztują one majątku. A jeśli to zawiodło , to trzeba było oddać dziecko do adopcji. Wszystko to byłoby prostsze i tańsze niż konsekwencje dzieciobójstwa. I również powinni tego uczyć w szkołach, aby młodzież wiedziała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Tak, 5 lat za to grozi!i Niech to wszyscy wie IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:50 I tu wlasnie krzyze maja wiele do rzeczy. Oglupianie dzieci od przedszkola legendami zydow sprzed 200 lat niesie takie konsekwencje. Seks poza malzenstwem - zlo, myslenie o seksie - zlo, wpajanie poczucia winy na kazdym kroku. Sukienkowi lataja z krzyzami po szpitalach i sprawdzaja, czy czasem nie dokonuje sie tam LEGALNEJ aborcji, podnoszac rwetes na caly kraj. Dlatego katoliki nauczyly sie omijac przykre doznania w kontakcie z nawiedzonymi i wola wyrzucic dzieciaka na smieci (czesto praktykowane), niz urodzic i oddac do adopcji(anatema w lokalnej spolecznosci), urodzic i wychowywac samotnie(rowniez anatema), lub usunac ciaze(za granica), w Polsce prawodawca oczywiscie dopuszcza jakies tam przypadki i nazywa to kompromisem... Dlatego, aby uniknac publicznego lajania z ambony i wstydu, albo cichego odtracenia zaszczuci ludzie po praniu mozgu z KK wola wyrzucic noworodka do smieci. Oto do czego doprowadza religia nauczana od przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Tak, 5 lat za to grozi!i Niech to wszyscy wie IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 09:31 > Seks poza malzenstwem - zlo, myslenie o seksie - zlo, wpajanie poczucia winy n > a > kazdym kroku. Gdyby się posłuchała, to nie byłoby tragedii. Te "legendy Żydów" ocaliły wiele istnień ludzkich. Warto więc trzymać się tych nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Tak, 5 lat za to grozi!i Niech to wszyscy wie IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:38 Jeszcze wiecej zabilly: inkwizycja, chrystianizacja Ameryk, wojna w Ruandzie, Kosowie. Inne religie nie lepsze. te same legendy inaczej pojmowane przez arabow rowniez zabijaja w imie religii pokoju, jaka jest Islam. Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Lepiej doucz się zanim coś napiszesz 29.04.10, 10:30 zapomniałaś wymienić faszyzmu i komunizmu oraz podać chociażby przybliżonej ilości ofiar dla wymienionych pozycji Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Lepiej doucz się zanim coś napiszesz 29.04.10, 11:27 To wynika tylko ztego, ze teraz ludzi jest wiecej, no i sa wieksze mozliwosci technologiczne. Teraz tez latwiej udowodnic masakre, na wiecej rzeczy sa dokumenty. Kiedys rycerze spalili wioske, ewidencja zniknela, nikt sie nie przejmowal. A co z ludobojstwem Prusow, w imie religii? A masakra w Rwandzie? Bral w tym udzial kosciol katolicki. Zginal prawie milion ludzi. I to nie na przestrzeni lat, tylko tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Lepiej doucz się zanim coś napiszesz IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:47 Hitler? Wychowany w mocno katolickiej rodzinie. Inni znani faszyści również bogobojni katolicy: Hess, Goering, Frank... De facto SS bylo wzorowane na zakonie jezuitów. A oto kilka ciekawych faktów z historii: "1939 r. - Papież Pius XII w liście do hierarchii kościelnej USA dopatruje się przyczyny "dzisiejszych nieszczęść" nie w faszyzmie, lecz m.in. w krótkich spódnicach pań. Poparcie Piusa XII dla hitlerowskiej napaści na Polskę znalazło swój wyraz w encyklice z 20 października 1939 r. Papież uznał ją za "walkę interesów o sprawiedliwy podział bogactw, którymi Bóg obdarzył ludzkość." 1941 r. - Tuż po agresji III Rzeszy na ZSRR z watykańskich drukarni wysłano do sztabu wojsk niemieckich duże transporty ukraińskich i rosyjskich modlitewników. Watykan podbite obszary ZSRR podporządkował nuncjaturze berlińskiej oficjalnie akceptując zagarnięcie tych ziem przez Hitlera. 1941 r. - Watykan akceptuje antysemickie poczynania rządu Vichy i wyraża zgodę na uchwalenie tzw. "Statutu Żydów". Wyrażono nadzieję, że nie ograniczy on prerogatyw Kościoła. 1945 r. - Pius XII w orędziu wigilijnym staje w obronie głównych oskarżonych o zbrodnie przeciwko ludzkości. Kuria rzymska interweniuje w sprawie ułaskawienia 200 zbrodniarzy hitlerowskich, w tym m.in. katów polskiego narodu, Franka i Greisera. To niewielki epizod w szeroko zakrojonej akcji ratowania hitlerowców przed odpowiedzialnością karną." www.eioba.pl/a69902/o_czym_90_katolikow_nie_wie Inna ciekawa postacią jest [b]ANTE PAVELIĆ[b], faszystowski wodz Chorwacji, znany obrońca katolickiej wiary. Ante Pavelić kierował aktami ludobójstwa na terenie Chorwacji pod hasłami przyłączania "braci odłączonych" czyli wyznawców prawosławia do jedynej prawdziwej, katolickiej wiary. Odpowiada też za etniczno-wyznaniowe czystki na Żydach i Cyganach (Romach), a także innych mniej licznych ówczesnych mniejszościach wyznaniowych. Wiele lat ukrywa się w klasztorach w Austrii i w samym Watykanie pod osłoną biskupów i Papieża.W 1947 roku ucieka do Brazylii (przy pomocy watykańskich dokumentów), gdzie żyje niepokojony do roku 1957. Wtedy to zostaje postrzelony na ulicach Buenos przez nieznanego sprawcę. Zamach ten przypisuje się jugosłowiańskim służbom bezpieczeństwa UDBA. Dzialalnosc ustaszy Polecam ksiazke: Mariusz Agnosiewicz "Kościół a faszyzm. Anatomia kolaboracji" O Stalinie wiele można pisać. jedno jest pewne. Komunizm to był klon religijnych państw, gdzie wódz pełnił role boga. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 07:50 głupie durne państwo. kiedy banda gówniarzy pobije człowieka - brak paragrafu. Kiedy dziewczyna potrzebuje pomocy - więzienie dla kryminalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buncol ezwzględne więzienie dla całej rodzinki IP: *.wip.pl 29.04.10, 08:07 Przecież napisane jest że ludzie chcieli im pomóc. Szkoła chciała i przyjaciele. A ta zamiast przyjąć pomoc to wyperała się w żywe oczy tylko po to żeby potem zabić te dziecko bo inaczej takiej bezdennej głupoty nie można nazwać. Mogła oddac dziecko po porodzie, mogła je przyjąc i wychować, ale rodzicie jak to na wsi powiedzieli że lepiej zabić niż sąsiedzi mieliby się dowiedzieć. Więzienie dla całej rodzinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: ezwzględne więzienie dla całej rodzinki IP: *.4web.pl 29.04.10, 10:23 A nie przyszlo ci do głowy, ze to dziecko mogł jej strzelic np. wlasny ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
easz Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 08:05 Jeny, z tymi jej rodzicami to chyba rzeczywiście coś nie tak:( Może nimi się powinien sąd zainteresować, dziewczyna niepełnoletnia jest a ich zachowanie dziwne co najmniej. I może zrobić też badania genetyczne płodu? Coby czasem się nie okazało, że ojciec to też dziadek... Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 jak ta "pomoc" miałaby wyglądać? 29.04.10, 08:35 Jeśliby dziewczyna zwróciła się o aborcję, zostałaby oskarżona o planowane "morderstwo". Gdyby się zwróciła o pomoc obcej osoby w wychowaniu urodzonego dziecka, to oskarżono by ją o "planowanie handlu ludźmi". Cokolwiek uczyni dziewczyna w niechcianej ciąży, będzie obiektem nagonki i represji prokuratora. Pozostają więc właśnie beczki... zmieńcie prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 pięć lat więzienia - za co? 29.04.10, 08:38 Urodzi i zamorduje, to dostanie pięć lat więzienia (ale z szansą uniewinnienia z powodu szoku porodowego). Urodzi i odda do adopcji wybranej osobie, to ryzykuje dokładnie tyle samo: pięć lat więzienia za "handel ludźmi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buncol co ty w ogóle pierniczysz?! IP: *.wip.pl 29.04.10, 08:50 Jakie więzienie? Za oddanie dziecka w szpitalu i zrzeczenie się do niego praw kobiecie nic nie grozi! Malo tego sa nawet okna życia gdzie można dziecko zostawić i nikt nie będzie pytal dlaczego. Wypierała się ona i jej rodzinka. Udawanie do końca że nie jest w ciąży by pozbyć się dziecka było zaplanowane dużo wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante A potrafisz czytać ze zrozumieniem? 29.04.10, 11:09 Twój rozmówca wyraźnie napisał "odda wybranej osobie". I ma rację. Za oddanie wybranej osobie też grożą kary więzienia, podobnie jak za morderstwo. Z tym należy coś zrobić, a nie z politpoprawną "edukacją seksualną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodz Kto pisze te artykuły ?? IP: 212.87.25.* 29.04.10, 08:40 "Trudno też powiedzieć czy noworodek urodził się martwy, czy też został zabity" wystarczy przeprowadzić sekcję, wyciąć płuca i włożyć do pojemnika z wodą, jeżeli dziecko urodziło się martwe, to płuca utoną, a jeżeli zostaną na powierzchni to będzie oznaczało, że dziecko zostało zabite po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Kto pisze te artykuły ?? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:55 Zalezy od tego w jakim stanie znaleziono cialo . Byc moze nie ma czego wycinac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.chello.pl 29.04.10, 08:41 Gdyby aborcja była by dostępna na żądanie to takich rzeczy by nie było. Praktycznie każdy kraj w Europie ma cywilizowane prawo w tej kwesti - ale jak zwykle my jesteśmy 100 lat do tyłu. Księża uważają kobietę za pojemnik na spermę i worek do rodzenia dzieci. Nie może mieć własnego zdania, a antykoncepcja to najgorszy z grzechów (oczywiście zaraz po aborcji). Kiedy wreszcie rządy czarnej mafii się skończą? Kiedy aborcja wreszcie zostanie znowu zalegalizowana? Przecież ciąża dla gimnazjalistki/licealistki to praktycznie tragedia życiowa i koniec marzeń o jakiejkolwiek tragedii. Czemu świeckie państwo pozwala na coś takiego? W imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 09:10 Co ma "ksiądz" i "aborcja na żądanie" oraz "rządy czarnej mafii" wspólnego z tym dramatem? Dziecko chodziło do państwowej szkoły i jakaś dziumdzia z opieki społecznej wypytywała je, czy jest w ciąży. Może dowiemy się, co zrobiła opieka społeczna w tej sprawie, i nie będziemy wysyłać pretensji do Boga przez księdza i mafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:15 Niestety to w lasnie z powodu rzadow "czarnej mafii" w owej PANSTWOWEJ szkole mamy 2h nauczania o duchach i aniolach, zamiast edukacji seksualnej. Tutaj upatruje przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Aborcja to zbrodnia gorsza niż hitlerowskie ludobó 29.04.10, 09:46 1. w wyniku aborcji mordowanych jest rocznie więcej ludzi niż hitlerowcy wymordowali przez lat kilkanaście swojej działalności 2. ofiary hitlerowców były w stanie (i czyniły to) stworzyć ruch oporu (partyzantka) lub ukrywać się. Mordowane dzieci nie mogą się bronić ani gdzie ukryć. 3. Hitlerowcy mordowali OBCYCH ludzi, przy aborcji tzw "matka" morduje SWOJE dziecko. 4. Są ludzie którzy przeżyli obozy, aborcji nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Aborcja to zbrodnia gorsza niż hitlerowskie l IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:50 Eeee... Katolicka propaganda z Waszego Dziennika chwalila sie ostatnio jakas aktywistka, ktora przezyla zabieg aborcji w USA> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Aborcja to zbrodnia gorsza niż hitlerowskie l IP: *.4web.pl 29.04.10, 10:35 > w wyniku aborcji mordowanych jest rocznie więcej ludzi niż hitlerowcy > wymordowali przez lat kilkanaście swojej działalności Gdyby wszyscy ci ludzie się urodzili, to niedługo tę planetę by rozjebało z nadmiaru ludzi . I tak jest nas za duzo, nie za mało. Gdyby kazda kobieta urodziła 4- 5 dzieci to za 20 lat mamy calkowita katastrofę ekologiczną na ziemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: Aborcja to zbrodnia gorsza niż hitlerowskie l IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:52 Gdyby kobiety mogly byc biskupami, aborcja bylaby sakramentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Aborcja to zbrodnia gorsza niż hitlerowskie l IP: *.4web.pl 29.04.10, 12:16 Gdyby głupota umiała latać, byłyś boeingiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Aborcja to zbrodnia gorsza niż hitlerowskie l IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 17:34 Franekz trafil w sedno. Hipokryzja ludzi kosciola jest nieskonczona. Odpowiedz Link Zgłoś
drugikraand Re: Aborcja to zbrodnia gorsza niż hitlerowskie l 29.04.10, 16:46 Znow nie wziales tabletek! To przechodzi w nawiedzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:27 > Gdyby aborcja była by dostępna na żądanie to takich rzeczy by nie było. W Niemczech aborcja jest legalna i to wlasnie tam schwytano kobiete, ktora trzymala noworodki w lodowce, jak rowniez studentke, ktora zamordowala swoje blizniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:28 > Księża uważają kobietę za pojemnik na spermę Akurat to kobiety same robią z siebie pojemniki na spermę zapominając o dobrych obyczajach. I stąd problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.4web.pl 29.04.10, 10:42 Kobiety same sobie dzieci palcem nie robią . Dobre obyczaje dotyczą tez mezczyzn. Najlepsztym obyczajem jest załozenie gumy - a nie - bo mnie uwiera, bo cie kocham, bo będzie pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:48 > Najlepsztym obyczajem jest załozenie gumy Kwestia gumki to zapałka wrzucona do pożaru. Dobrym obyczajem jest nie bzykać kogoś, z kim nie chce się spędzić reszty zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 a ty nigdy nie popełniasz błędów? 29.04.10, 10:50 miłość podobno jest ślepa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: a ty nigdy nie popełniasz błędów? IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 11:07 > miłość podobno jest ślepa Mylisz miłość z chucią, drogi Adso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: *.4web.pl 29.04.10, 10:51 Zatem wyjasnij to sobie i swojemu synowi, bo to akurat panów specyfika opowiadać dziewczynie o milsoci, kwiatkach i jej pieknie , az do momentu, kiedy okaze sie, ze zaszła. Potem zwijamy zagle i martw się mała sama. Zatem dobre obyczaje nie kończa sie na wsadzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elf Re: śmierć noworodka to wina Kościoła K IP: 109.79.211.* 29.04.10, 14:03 trzeba uczyc dziewczynki asertywnosci i wychowywac w poczuciu akceptacji, tak naprawde powodem ze dziewczynki szybko podejmuja aktywnosc seksualna jest: - presja srodowiska - nacisk ze strony chlopaka - szukanie akceptacji lub leczenie niskiego poczucia wartosci to wlasnie dramat mlodych kobiet - robia to czesto pod presja, czest onawet nie uswiadomiona. i w konsekwencji jedyne czego sie ucza to jak byc ulegla i spelniac oczekiwania innych. w tym przypadku widac ewidentnie ze dziewczyna nie byla dojrzala emocjonalnie do reprezentowania siebie i wypowiadania sie w swoim imieniu. I takie osoby z cala pewnoscia nie sa tez gotowe do wspolzycia nawet jesli juz maja wyksztalcone odpowiednie narzady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Aborcja to zabójstwo, nic w tym cywilizowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 11:20 Zdaje się, że tylko kobieta która była w ciąży może ci to wytłumaczyć.Rozwiązaniem jest adopcja i to zaraz po urodzeniu, w tym kierunku myślą ludzie którzy rozumieją podstawowe prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d tyle ludzi czeka na adopcje.... 29.04.10, 08:50 a tu jaka kretynka, wraz z kretynska rodzina zabija noworodka..ja pitole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sth Teraz powinno sie jej pomoc a nie do wiezienia IP: *.sieradz.vectranet.pl 29.04.10, 09:03 dziewczyna napewno jest w szoku, potzrebuje psychologa, a nie wsadza ja do wiezienia co ja jeszcze bardziej zdemoralizuje.. u nas najlatwiej wsadzac za kratki, a kto za to placi? pan placi, pani placi.. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Zabiła ale "nie powinniśmy jej potępiać" :-D 29.04.10, 09:03 Jak ja lubie takich psychologów co każdą szumowinę wytłumaczą. No i co za durny paragraf to "dzieciobójstwo". Czemu dzieci wyceniają tylko na 5 lat a dorosłych na dożywocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokopoko "Trudno też powiedzieć czy noworodek urodził się.. IP: 62.69.219.* 29.04.10, 09:32 ...martwy, czy też został zabity". Skoro oni nie wiedzą wiec tym bardziej i my. Nieoceniajmy jej. Nie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 09:10 88i88 napisał: > Tak to jest, jak w liceum jest religia zamiast wychowywania seksualnego,ksiądz > zamiast psychologa i krzyże zamiast automatów z prezerwatywami. Na temat skutków tzw. wychowania seksualnego prowadzono wiele badań, głównie w krajach gdzie funkcjonuje ono od dawna. Nigdzie nie stwierdzono najmniejszego wpływu takich zajęć lub ich braku na ilość ciąż wśród nieletnich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:23 Bzdura. Dane z Holandii, Belgii, Luxemburga, Szwecji, Finlandii, Francji, Danii, przeczom temu co mowisz.. Waha sie na poziomie 7-10 (na 1000 kobiet w wieku 15-19 lat) Holandia ma jeden z najnizszych wskaznikow ciaz nastoletnich w calej Europie. Ta sama"teczowa i tolerancyjna" Holandia, ktorej tak religianci nienawidza. Skatoliczona Polaska ma wskaznik ciaz nastoletnich podobnych do UK i jeden z najwyzszych w Europie - 30 (/1000 kobiet w wieku 15-19 lat). Nie od dzisiaj wiadomo, ze model brytyjski sie nie sprawdzil. Brytyjczycy zmieniaja forme edukacji seksualnej. Jedno mozna powiedziec. Polski model wychowania "religijnego" rowniez sie nie sprawdzil. Dowodzi to tylko jednego - skrajnosci sa niezdrowe. W jedna, jak i w druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 09:36 Jakiś link do wyników takich badań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mwaruwari Znowu wypowiada się tu banda durni IP: *.chello.pl 29.04.10, 10:12 z małymi wyjątkami - Was wyjatki przepraszam i oczywiście nie mam na myśli. Banda durni, którzy przeciwstawiają sobie wychowanie seksualne z lekcjami religii, aborcję z brakiem aborcji itp. itd. nie mając pojęcia, że problem tkwi gdzieś zupełnie indziej. I kilka refleksji: UK jest krajem właściwie już bezreligijnym. W kosciołach są centra wspinaczkowe, ogromna ich ilość jest nieużywana - okna i drzwi zabite są kawałami blachy lub grubymi pilśniowymi płytami. Instytucjonalna religia is dead. Nastolatki angielskie w porównaniu z naszymi to często dramat. Tam często rodzi się dzieci po to, by je...mieć. Brać od państwa zasiłki i z tego żyć, a raczej wegetować. Inna sprawa, że te zasiłki są całkiem rozsądne - czyli nie obciązają tak budżetu jak np w Szwecji. Odstetek nastoletnich ciaż, stopień zarażenia chorobami wenerycznymi, wie rozpoczynania współżycia - wszystko to jest w UK najwyższe, lub jedne z najwyższych w Europie. Wniosek? edukacja seksualna, czy też religia w szkołach, ma się najprawdopodobniej nijak do tego czy ktoś zachodzi w ciażę, z kim, w jakim wieku i co robi z dzieckiem. Jeden dureń napisał tutaj, że kocha psychologów co bronia szumowin. Dureń ten (niech wybaczy, że go tak nazywam, ale niech pojmie od razu, że inaczej nie wypada) nie ma pojęcia, jakie patologie dzieją się w mnóstwie rodzinie i do czego prowadzą. Patologie w tych wiejskich i niebyt mądrych, patologie w tych edukowanych i zamożnych. Ten przypadek nie jest bynajmniej jedynym. Kwestia aborcji jest sprawą bardzo prostą do rozstrzygniecia. Kążdy kto krzyczy "nie, pod żadnym pozorem, to morderstwo", albo "tak, zawsze i wszędzie" nie ma racji i jest kolejnym durniem. Decyzja o aborcji powinna być zawsze podjęta przez matkę dziecka, w ewentualnych przypadkach - jeśli jest partner - w porozumieniu z nim, i teraz uwaga: PO OTRZYMANIU KOMPETENTNEJ, NIESKAŻONEJ IDEOLOGIĄ ANI KATOLICKĄ, ANI LEWACKĄ INFORMCAJI CO ABORCJA ZA SOBĄ NIESIE. A co niesie? Rozpisywał się nie będę. Kto zechce, ten znajdzie. Jeśli komentarze tu wziać za reprezentatywne dla społeczeństwa, widać jak na dłoni ile w nim wspomnianych zacietrzewionych durni. Ludzi, którzy uważają, ze jest tylko czarne i białe, idiotów, którzy uważają, że "bezstresowe" wychowanie polega na pozwalaniu dziecku na robienie wszystkiego na co ma ochotę, kretynów twierdzących, że bicie bachora wychowa go na ludzi, żę Platforma to liberałowie, a PiS prawica, żeby wspomnieć jeno wycinek i kawalątek przekonań jakie durnie noszą w głowach. Dotknęło Cię szanowny czytelniku to co piszę? Poczułeś się urażony sformułowaniami "dureń", "kretyn"? Odnosisz je do siebie? Zamiast zaprzeczać, może pojmiesz, ze nie są one bezpodstawne i ruszy Cię to do tego, by coś ze sobą zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasms Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 10:02 Ciemnogród i jeszcze raz ciemnogród. Bo co ludzie powiedzą? Bo co powie ksiadz z ambony a nieważne ze córka cierpi. Co za prymitywni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 10:43 Tak - jestem z Ciemnogrodu bo nie podoba mi się, gdy nastolatki zamiast nad ksiązką ląduja w łózku z kolegą. Czy już nie istnieja romantyczne randki nastolatków? Czy pierwsze uczucia muszą być "skonsumowane"? Rospasana obyczajowość, brak hamulców, erotyzacja na każdym kroku, wyśmiewanie ważnych kanonów ładu moralnego doprowadza do takich własnie dramatycznych historii. A cała reszta wyluzowanych krzyczaczy, dla których ta uczennica jest bohaterką, domagać się będzie z pewnościa wprowadzenia seksuologii w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 10:46 Romatyczne randki też sie kiedyś kończą i traci sie dziewictwo. I chodzi o to, zeby zrobić to z glową czyli praktycznie, a nie romantycznie, bo romantyzm nie zabepiecza przed przychówkiem w weiku 19-20 lat, kiedy wiekszosc ludzi juz zdecydowanie uprawia seks. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 10:50 Drobna poprawka: romantyczne randki nigdy się nie zaczynają. Wystarczy podsłuchać rozmówy uczennic w tramwaju nr 3 (warszawka Praga). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 10:56 Nie ekstrapolujmy przypadku na ogól. Jesli Praga ma byc odzwierciedleniem całej młodziezy polskiej to tak jakby powiedzieć,że Sienkiewicz to wszystko co Polacy mają do zaproponowania literaturze swiatowej ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej 29.04.10, 12:16 To akutat przypadek mi znany. Równie dobrze mogą to być Trzebinia, Opole i Katowice. A swoją drogą, co to znaczy, że w wieku 19-20 lat wszyscy juz uprawiają seks. Zapewne w pewnyś środowiskach tak jest (choćby z tego nieszczęsnego tramwaju nr 3). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.4web.pl 29.04.10, 12:43 Równie dobrze mogą to być Trzebinia, > Opole i Katowice nie moga, bo nie 100% młodzięzy zachowuje się tak, jak ci z autobusu na Pradze. Własnie tu tkwi róznica - we wrzuceniu wszystkich w jeden wór. >swoją drogą, co to znaczy, że w wieku 19-20 lat > wszyscy juz uprawiają seks. Zapewne w pewnyś środowiskach tak jest Rozumiem, z w innych srodowiskach - tych lepszych - seks zaczyna się uprawiać dopiero po 40stce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: To nie rozpasanie, to hormony IP: *.aster.pl 29.04.10, 21:33 Albo jesteś bardzo jeszcze młoda/młody, albo - uprawiasz hipokryzję. Nigdy i nigdzie zakazy rodzicielskie, ani religijne nie zapobiegały, ani nie zapobiegają namiętnościom młodych płci obojga. I nigdy seksualność nie dawała i nie daje się ująć w sztywne ramy "zasad". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej IP: *.21.54.194.generacja.pl 29.04.10, 10:49 No, wreszcie jakiś głos rozsądku. Edukacja seksualna nie zwalczy problemu prymitywizacji obyczajów, co najwyżej ograniczy niektóre jego skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikaz01 Re: Wali mnie to 29.04.10, 10:44 Ciekawe czy gdyby to dotyczylo twojej corki tez bys byl taki surowy??? I jak zareagowałbyś na nieplanowaną ciążę swojej córki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob Re: Wali mnie to IP: *.ghnet.pl 29.04.10, 11:06 morderstwo - krzesło elektryczne Odpowiedz Link Zgłoś
kermit.dolomit Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 10:56 kraj bez aborcji i to jest tego efekt Odpowiedz Link Zgłoś
4v i znów chorzy z głupoty, patologiczni rodzice! 29.04.10, 11:44 Wcześniej przez kilka miesięcy konsekwentnie zaprzeczała by była w ciąży, w czym wspierali ją rodzice, choć sprawa była ewidentna. " - no tak, a gdzie tam nasza curuś w ciąży, to taka porządna malutka dziewczynka, to jeszcze dziecko przecież, gdzie tam ją do seksu ciągnie, a już ciąża to kompletnie pomysł z sufitu..." niech ktoś, kiedyś, zrobi wreszcie coś, z tym gównem, które raczy się mienić rodzicami! to jest patologia na patologii, i to w połowie polskich rodzin! oni świń nie powinni wypasać, a co dopiero dzieci wychowywać! no ale - społeczeństwo to taki zbiór idiotów, dla którego liczy się, by dzieci było jak najwięcej. a ich "jakość" i ich "szczęście" to już jest na drugim, ba - na trzecim planie. mnożyć się, a że rodzicami są debile, to już nikogo nie interesuje... Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante A wszystko idzie ku gorszemu... 29.04.10, 11:49 Becikowe to nic innego jak zachęta do robienia dzieciaków po to, by mieć na bełta. Powinno się zatem nazywać "bełcikowe". A wystarczyłoby zliberalizować gospodarkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekz Re: i znów chorzy z głupoty, patologiczni rodzice IP: *.ippt.gov.pl 29.04.10, 11:57 Prawda moze byc jeszcze gorsza. Szanowny tatus jest prawdopodobnie przyczyna ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
irg.a Hej, Wy, którzy obwiniacie za tę tragedię 29.04.10, 12:40 nastolatki religijne metody edukacji: jesteście pewni, że takie zachowanie dziewczyny to skutki chodzenia na lekcje religii? Nie zauważyłam w artykule wzmianki o tym, że dziewczyna i jej (pożal się Boże) rodzice są katolikami. Moim zdaniem to przede wszystkim ich wina, a nie dziewczyny. Najłatwiej za wszystko zło obwiniać "czarnych". A tak przy okazji: czy jej, jako niepełnoletniej rzeczywiście grozi więzienie, czy też jej prawnym opiekunom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Jeszcze jedna ofiara ustawy antyaborcyjnej! IP: *.aster.pl 29.04.10, 21:35 Bardzo mnie dziwi, że zwłaszcza dyskutantki nie widzą prawodawczego okrucieństwa tej ustawy - wobec kobiet! Odpowiedz Link Zgłoś
ksenaa Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 14:37 gdzie jest tatuś dziecka? Dlaczego nie zajął się cieżarną? Proponuję posadzić go dla przykładu, niech innni się nie migają ! Odpowiedz Link Zgłoś
jimir Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 15:02 Następna tragedia oczywiście można by jej było uniknąć gdyby w szkołach uświadamiano młodzież a nawet dzieci.Ale w tym ciemnogrodzie rządzą pedofile i homoseksualiści,dziadkowie i rodzice żyjący na wsi to niestety ciemna masa za sprawą kościoła,który od wieków pierze ludziom mózgi przez co robi z nimi co chce.Niestety tej tragicznej śmierci winni są politycy bo na wyścigi liżą klechą tyłki.Wiejskie rodowody tzw. polityków potwierdzają regułę,oni też są z ciemnych katolickich rodziców.Rodzice tej dziewczyny to KRETYNI powinni siedzieć i powinni mieć odebrane prawa rodzicielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagger2009 Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 15:37 mamy XXI wiek w latach 60tych byl podobny przypadek w liceum do ktoregi chodzilam i nikt dziewczyny nie wsadzal do wiezienia, a w tym przypadku rodzice, szkola, mogla wystapic o sadowne naklonienie dziewczyny do badania lekarskieko, przyjrzec sie dobrze rodzince, moze to taus lub dzidzius, wujek itd jest ojcem noworodka, DZIEWCZYNA POTRZEBUJE TERAZ INTENSYWNEJ OPIEKI A NIE WIEZIENIA LUDZIE OUKNIJCIE SIE W SWOJE ZAKUTE PALY Odpowiedz Link Zgłoś
fackir a co ta bidula mogła zrobić 29.04.10, 16:02 w tym purytańskim zacofanym seksualnie kraju. antykoncepcja - o ile wiedziała, jest niemile widziana aborcja - zakazana ciąża - potępienie w środowisku, domu, szkole i z ambony... ciężka sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
drugikraand Do tego doprowadzil konkordat! 29.04.10, 16:44 Tak, tak to dzieki tchorzowstwu politykow i swietlanym ideom JPII mamy to wszystko! Dziewczyna powinna byla miec mozliwosc przeprowadzenia "skrobanki" (nawet moze wystarczylaby tabletka) i nie byloby takich tragicznych skutkow niechcianych ciaz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Do tego doprowadzil konkordat! IP: 94.254.226.* 09.05.10, 15:44 Wara ci od JPII!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Licealistka ukrywała ciążę - teraz grozi jej wi... 29.04.10, 21:00 wina - po stronie państwa i systemu durnej edukacji!Powinna OD DAWNA być rzeczowa edukacja seksualna - od przedszkola - jak w Skandynawii. Seksualność jest częścią człowieczeństwa i tłamszenie tej sfery życia powoduje patologię. Ale wpływ kręgów klerykalnych którym na samo słowo "seks" staje (!!!!!) agresja,( co jest skutkiem stłamszenia własnej seksualności z powodu celibatu)- spowodował że u nas NIE MA edukacji. Ale jest mącenie w głowach dzieci pięknymi skądinąd legendami. Odpowiedz Link Zgłoś