Dodaj do ulubionych

Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj

05.05.10, 18:52
Ale żeby poznańska redakcja gazety nie wiedziała, jak nazywają się ulice w mieście? Bo nie wierzę, że ten "Przypadek" to literówka, ktoś ewidentnie nie wiedział, o czym pisze.
Obserwuj wątek
    • evilvir Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) 05.05.10, 19:36
      Mieszkam tu jakos pol roku i nie przypominam sobie tygodnia, zeby
      ktos sie nie wkrecil w kola tramwaju. Dziwne miasto :D
      • Gość: Poznanianka rodowi Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) IP: *.tosa.pl 06.05.10, 10:36
        no tak tak , Poznań jak każde duże miasto jest dziwne dla każdego kto przyjeżdża
        z małej wiochy i widzi pierwszy raz tramwaj, tacy jak przyjadą do miasta to
        zachowują się jakby wyszli dopiero z buszu i przez zagapienie wkręcają się w
        koła tramwaju, a kiedyś widziałam jak cała rodzina o mało co nie została
        wciągnięta przez schody ruchome w pewnym hipermarkecie bo nie wiedzieli jak na
        nie wejść, ubaw był po pachy, uśmiałam się jak norka
        • Gość: gosc Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 11:39
          teraz też się śmiejesz idiotko?
          • Gość: Poznanianka Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) IP: *.tosa.pl 06.05.10, 14:34
            co ma piernik do wiatraka, tamto była sytuacja komiczna a to dramatyczna, jeżeli
            myślisz , że z tego akurat się śmieje to sam jesteś idiota
        • dalacin4 Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) 06.05.10, 14:31
          trochę wyrozumiałości panno z wielkiego miasta, proponuję wybrać się najpierw do
          Miasta (Paryż, Londyn, Moskwa) i poczuć się jak na wsi po powrocie do Poznania
          (który, nawiasem mówiąc uważam za świetne miejsce w Polsce, ale nie za sprawą
          takich zadziornych tejówek jak Ty panienko)

ps. chciałbym Cię zobaczyć w buszu (pewnie wybrałabyś się w szpileczkach)
          • Gość: Poznanianka Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) IP: *.tosa.pl 06.05.10, 14:40
            nie masz zielonego pojęcia kim jestem więc nie pieprz głupot a małolata to już
            na pewno nie jestem a po za tym to skąd wiesz że nie byłam w tych miastach? może
            byłam jeszcze dalej, jak nie wiesz do nie wypisuj bzdur
            • dalacin4 Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) 06.05.10, 15:03
              To po cholerę wypisujesz takie głupie komentarze, waląc epitetami jak z "Tuby".
              Ja marzę o tym, by się z miasta wydostać, na wsi pomieszkać i pójść czasem na
              spacer do buszu.
              A jak już mi się czasem uda spędzić na którejś wsi trochę czasu, to mniej tam
              wieśniaków spotykam niż w miastach.
            • adellante12 Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) 06.05.10, 15:37
              Nie byłaś wiec nie pieprz... Piszesz o sobie w pierwszym poscie "Poznanianka
              Rodowita" wiec jedyne gdzie byłaś poza tą ksenofobiczną dziurą to Mielno i Karpacz.
              A styl twoich wypowioedzi i ich emocjonalna dojrzałość każe cie umieścić jako
              mieszkanke Wildy lub Łazarza....
              Spuśc troche zarozumiałości to zobaczysz że Poznań to jedno z brzydszych
              robotniczo-szaro-nijakich miast w Polsce. Niestety zeby to wiedzieć trzeba
              byłoby wiedzieć i widzieć wiecej niż tylko obskórny mur "Cyglorza"
            • trinte Co robisz w Opalenicy? 06.05.10, 15:57
              "Poznanianko"?
            • Gość: zenek Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) IP: 95.108.45.* 06.05.10, 16:49
              Sądząc po stylu pisania, małolatą nie jesteś od niedawna.

A nie podśpiewujesz sobie czasem "Dziś panna Andzia ma wychodne"?
              Bo to o czym piszesz i jak się podpisujesz, świadczy o głębokich kompleksach i
              jakiś szybkim awansie społecznym do zamaskowania...
            • Gość: paulina Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 17:11
              Gość portalu: Poznanianka napisał(a):

> nie masz zielonego pojęcia kim jestem

Na podstawie poziomu twoich wypowiedzi można wywnioskować, że nie reprezentujesz sobą niestety nic wartościowego.

> a małolata to już
              > na pewno nie jestem

No to tym bardziej...

> jak nie wiesz do nie wypisuj bzdur

Właśnie się zastanawiam kto je wypisuje.
        • evilvir Re: Co tydzien tramwaje blokuja miasto? :) 06.05.10, 17:34
          Spoko, w Bydgoszczy tez mamy tramwaje i tam jakos nie ma co drugi
          dzien doniesien ze jedne sie zderzyly, pod kolejny ktos wpadl, a
          trzeci przejechal po samochodzie :>
    • tsuranni czyżby tramwaj wjechał na droge rowerową? 05.05.10, 19:41
      na prawidłowo (jak zwykle) i inteligentnie jadących rowerzystów?
      • Gość: gosc Re: czyżby tramwaj wjechał na droge rowerową? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 19:57
        1. najpierw ta droga rowerowa musiałaby tam być
        2. widzę, że znasz się na prowadzeniu tramwajów tak bardzo, że wjechałbyś nawet
        tam gdzie nie ma szyn :))))
        • Gość: jzam Re: czyżby tramwaj wjechał na droge rowerową? IP: *.icpnet.pl 05.05.10, 20:42
          tam jest...
        • miko84 Re: czyżby tramwaj wjechał na droge rowerową? 05.05.10, 20:47
          O ile dobrze pamiętam to droga rowerowa tam jest, po stronie W.Kruka i salonu
          Peugeota (dla zobrazowania miejsca).
          • bimota Re: czyżby tramwaj wjechał na droge rowerową? 05.05.10, 23:20
            O ile dobrze pamietam zle pamietasz...
      • Gość: jedrzej Re: czyżby tramwaj wjechał na droge rowerową? IP: 217.168.132.* 06.05.10, 11:42
        ach! jakie fantastyczne poczucie humoru! podziel się tym poczuciem humoru z
        rodzinami, znajomymi i przyjaciółmi tych rowerzystów...

pomyśl choć chwilkę nim następnym razem przyjdzie Ci do głowy tak idiotyczny
        komentarz do tragicznego wydarzenia...
      • mapon58 Re: czyżby tramwaj wjechał na droge rowerową? 06.05.10, 13:37
        A może jednak tak ? Wysepka między torowiskiem a jezdnią ul
        Puławskiego jest tak wąska że rower się nie mieści - albo z tyłu
        uderzy tramwaj albo z przodu samochód. Sam musiałem uciekać stojąc
        na czerwonym świetle przed rozpędzonym od strony ul. Winogrady
        tramwajem. tak w tym mieście jest - ważniejsze sa igrzyska / vide
        Stadion Miejski/ i dobre układy z czarnymi .
    • Gość: Garnek Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 19:42
      No ale to, że "czwórka" jest rodzaju żeńskiego, chyba nawet element napływowy
      powinien wiedzieć. Podpowiem: tramwaj nr 4 był "jadący", ale "czwórka" była
      "jadąca" i potrąciła.
      • lukask73 Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 06.05.10, 09:28
        > No ale to, że "czwórka" jest rodzaju żeńskiego, chyba nawet
        > element napływowy powinien wiedzieć

Wobec takiego poziomu nalezy chyba wybaczyć "dwóch rowerzystów".
        Bo jeśli to byli kobieta i mężczyzna, to raczej "dwoje".
      • tutuna Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 06.05.10, 11:00
        Ja się niestety obawiam, że to nie jest kwestia "elementu napływowego", a
        kompletnej ignorancji korekty... Wyborcza oszczędza, ale nie tam gdzie trzeba.

A co do "wlozków". Mam w mojej firmie dwie dziewczyny spoza Poznania (jedna z
        lubuskiego, druga z okolic Koszalina) i daj bosze nam takich napływowych -
        inteligentne, bystre, pracowite, dobrze znające Poznań i historię regionu.
        A bloku, w którym czas jakiś temu mieszkałam (bo już szczęśliwie się
        wyprowadziłam) miałam "prawdziwych poznaniaków" jak dumnie obwieszczali,
        pijanych już od 8 rano.
        Jakby się dało takowych powymieniać na podobne do moich wlozki to jestem za.
        • Gość: Poznanianka Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.tosa.pl 06.05.10, 11:33
          bo prawdziwych Poznaniaków jest już bardzo mało a ci z bloków to tacy co
          przywędrowali w latach 60 i 70 do Poznania i osiedlali się tu z Polski
          wschodniej , ja też znam kogoś co ma sąsiadów którzy przywędrowali tutaj z
          Białego stoku w latach 70-ych, po tym co opowiadał jak się zachowują to aż
          trudno uwierzyć , że ludzie mogą być tacy chamscy i nieżyczliwi, ja jestem
          rodowita poznanianką z dziada pradziada i znam wartości i tradycje jakim
          hołdowali i żal mi , że element napływowy to wszystko zniszczył chociaż nie
          można generalizować i mierzyć wszystkich jedną miarką, ale niestety mentalność
          poznaniaków bardzo się zmieniła , kiedyś było nie do pomyślenia żeby na przykład
          ktoś wchodził do tramwaju przodem (tylko inwalidzi) a dzisiaj się wszyscy pchają
          młodzi jako pierwsi a potem reszta, dla mnie to żenada, patrząc na to wszystko
          najchętniej bym się stąd wyprowadziła
          • tutuna Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 06.05.10, 13:06
            Widzisz, moja wspomniana wyżej ex-sąsiadka szczyciła się swoim poznańskim
            pochodzeniem z dziada- pradziada i głośno pomstowała na "element napływowy"
            (nie wiedzieć czemu, ze szczególnym naciskiem na studentów - pewnie ją braki
            edukacyjne bolały...) więc niespecjalnie pasuje do Twojej teorii.

Poznania nie psują jacyś "oni" - Poznań psują sami poznaniacy - zachowując się
            w sposób urągający godności, wybierając takie a nie inne władze, nie reagując na
            przejawy agresji i chamstwa.
            Im dłużej żyję, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że niestety miejsce
            urodzenia (jak i tzw. status społeczny) nie chronią przed byciem kretynem, a
            rozróżnianie ludzi i wyróżnianie w nich lepszych i gorszych ze względu właśnie
            na miejsce urodzenia, jest tego, niestety po raz kolejny, potwierdzeniem.

Ludzie są mądrzy i głupi, niekompetentni i wykwalifikowani, pracowici i leniwi -
            z mojego doświadczenia wynika, że klucz "urodzeniowy" nijak do tych rozróżnień
            nie pasuje.
            • Gość: Poznanianka Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.tosa.pl 06.05.10, 14:45
              a weź sobie to jeszcze raz przeczytaj co napisałam paniusiu inteligentna inaczej
              bo czytać ze zrozumieniem to chyba nie potrafisz a ja wyraźnie napisałam , że
              nie można generalizować i brać jedną miarką ale ciebie do tępaków to chyba mogę
              zaliczyć a jeśli chodzi o element napływowy to ocena wynika z obserwacji i tego
              nikt nie zmieni
              • trinte Nie karmić trolla! 06.05.10, 18:17
                n/t
            • Gość: Poznanianka Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.tosa.pl 06.05.10, 14:47
              chciałam jeszcze dodać , że Warszawiacy ci oczywiście rodowici z dziada
              pradziada (garstka) maja dokładnie to samo zdanie o swoich przejezdnych i
              podejrzewam, że w innych aglomeracjach miejskich jest dokładnie to samo
              • tutuna Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 06.05.10, 15:11
                1) Bądź uprzejma mnie nie obrażać. Brak kultury osobistej bardzo szkodzi
                wizerunkowi. W tym wypadku Twojemu.
                2) Czytanie ze zrozumieniem ma przyszłość - polecam również i Tobie.
                3) Napisałaś, że nie można generalizować, ale wyżej w swoim poście owemu
                generalizowaniu znakomicie dałaś wyraz. cytat "znam wartości i tradycje jakim
                hołdowali i żal mi , że element napływowy to wszystko zniszczył"

4)Rozumiem, że Twoje doświadczenia są inne - moje są takie jakie są ale nie
                zarzekam się, że to się w trakcie doświadczenia nie zmieni. Pochlebiam sobie, że
                otwartość i czujność są cechami ludzi inteligentnych.
                5)Cóż Cię tak wyprowadziło z równowagi, że używasz obelg (tym bardziej, że w
                moim poście nie wypowiadałam się ad personam)?
                - to, że ktoś się z Tobą nie zgadza, czy
                - wizja przyjezdnego, który jest inteligentniejszy, bardziej pracowity i
                bardziej kompetentny o miejscowego? Bo przyznaję nie rozumiem, co w tym
                strasznego? Przyciągajmy zdolnych - tylko na tym zyskamy.
          • Gość: gość Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.icpnet.pl 06.05.10, 17:55
            Byle nie do Białego stoku.
          • princessofbabylon Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 06.05.10, 17:56
            > ja jestem
            > rodowita poznanianką z dziada pradziada i znam wartości i tradycje jakim
            > hołdowali

Szkoda, że Ci ich nie wpoili.

Zaraz mi się przypomina skecz Paranienormalnych z Mariolką Krejzolką i jej
            koleżanką Gabrychą, co to one takie Warszawianki, bo mieszkają już w Wawce 4
            miechy, no heeeloooołlll....
    • Gość: Mlody Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.152.143.47.dsl.dynamic.eranet.pl 05.05.10, 19:46
      cudowna składnia:
      ""Czwórka" jadący na Winogrady "

To Starsi z matur jeszcze nie wrócili i dzieci Gazetę robią?
    • agnesa81 Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 05.05.10, 19:56
      To się wydarzyło chyba dzisiaj?
      • boniek_82 Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 05.05.10, 20:40
        agnesa81 napisała:
        > To się wydarzyło chyba dzisiaj?

Bo to jest news na jutro :P
    • bimota Dwoje rowerzystów wpadło pod tramwaj 05.05.10, 23:22
      Jesli to to co widzialem przed 20 to rowery polamane nie byly, co najwyzej
      kola troche pokrzywione. No i dwa furgony policyjne zaangazowaly sie w
      dochodzenie. ;)

Same klopoty z tymi tramwajami...
      • dziodu Re: Dwoje rowerzystów wpadło pod tramwaj 05.05.10, 23:28
        > Same klopoty z tymi tramwajami...
        zlikwidować tramwaje i zastąpić rowerami ;)
        • Gość: Dziadowa bimba Re: Dwoje rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.versanet.de 05.05.10, 23:38
          Jasne !!!.Wypierdzielic wszystkie bimby i zafasowac od lili marleen dwa rowery
          po 1000zl i jeden za 5000zl jako zaczatek komunikacji miejskiej w Pyrlandowie.
          • Gość: roni-moroni Re: Dwoje rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.icpnet.pl 06.05.10, 00:08
            nazwiska z Sokoła śmieciu!
    • Gość: gosc Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 08:37
      Od kiedy Kaponiera jest na moscie dworcowym?
      • Gość: gośćNB Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: 188.33.127.* 06.05.10, 09:27
        Rzeczywiście: jeden krótki news a tyle pomyłek. Kto pracuje w tej
        redakcji ??? W dodatku to info o tragicznych wypadkach, gdzie
        zginęły dwie młode dziewczyny! Skandaliczne niechlujstwo.
      • Gość: Poznanianka Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.tosa.pl 06.05.10, 10:42
        no mnie się też wydaje, że tamto zdarzenie miało miejsce na moście dworcowym a
        nie na Kaponierze, te miejsca są od siebie znacznie oddalone
    • hektor_wektor Eh.... :( 06.05.10, 10:00
      Smutna informacja. Sam tam często jeżdżę.

Nie wiadomo czy jeździć po chodniku - można zgarnąć mandat, czy pchać się na
      ulicę. Ludzie jeżdżą strasznie szybko i arogancko. Cała masa zakompleksionych
      kierowców w zdezelowanych trupach z zachodu. Kompleks małego penisa?

No i te żenujące komentarze. Lem miał kiedyś rację co do Sieci i tego jak
      łatwo w niej odkryć, że świat składa się z milionów idiotów.
      • sevennationarmy jazda po chodniku 06.05.10, 10:14
        Nie słyszałam jeszcze, żeby w Poznaniu ktoś dostał mandat za spokojną jazdę
        rowerem po chodniku (wiem, to nie znaczy, że tak nie było). Ja jeżdżę po
        ścieżkach lub chodniku, po ulicy tylko jak jest spokojna, a chodnik w złym stanie.

Z opowieści świadków (ja byłam tylko świadkiem akcji ratunkowej) wynika, że ci
        ludzie po prostu wjechali pod tramwaj, przecinając tory.

To smutne, że giną rowerzyści, ale moim zdaniem należy odróżnić przypadek z
        Mostu Dworcowego, gdzie zawinił kierowca (idiota) od wydarzeń, które mają
        miejsce z powodu nieostrożności samych rowerzystów.

Niezależnie od tego, znów widziałam motorniczego rozmawiającego przez komórkę w
        czasie prowadzenia pojazdu.
        • Gość: rowerzysta_29 Re: jazda po chodniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 12:09
          Codziennie jeżdżę rowerem do pracy. No niestety sporo osób jeździ rowerami bez
          wyobraźni o możliwych konsekwencjach pewnych swoich zachowań. A trzeba uważać i
          to nie tylko dlatego ze brak odpowiednich ścieżek. Będąc rowerzystą, uważam, że
          warto mieć samochodowe prawo jazdy i jeździć także samochodem, bo to gwarantuje
          lepsze rozumienie ogólnych zasad ruchu drogowego i uczula na pewne sytuacje na
          drodze.

Jeżdżenie rowerem to duża różnica w stosunku do chodzenia. Rowery czasami jeżdżą
          niewiele wolniej od samochodów a wypadki są najczęściej dużo drastyczniejsze.
        • Gość: fremen Re: jazda po chodniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 12:17
          ja dostałem jadąc po chodniku - 50zeta. przed zamkiem na świętym od dwóch
          strażników wiejskich. To nic że była 8 rano a chodnik ma tem z 10 m szerokości i
          stoją stojaki rowerowe żeby zaparkować właśnie rower. kretyństwo.
          • Gość: zenek Re: jazda po chodniku IP: 95.108.45.* 06.05.10, 13:52
            A przeegzaminowałeś ich z przepisów ruchu drogowego?
            Bo ten zezwala na jazdę po chodnikach, w określonych sytuacjach.
            • Gość: Bimota Re: jazda po chodniku IP: *.icpnet.pl 06.05.10, 15:04
              Akurat w tej sytuacji nie zezwala...
              Inna sprawa, ze drogi rowerowe czesto prowadza na chodnik i sie urywaja... Wiec
              albo sie jedzie po chodniku albo prowadzi rower z buta...
              • Gość: zenek Re: jazda po chodniku IP: 95.108.45.* 06.05.10, 16:23
                Ja wiem że w tym wypadku nie zezwalają (i chodzi tylko o dopuszczalną prędkość
                maksymalną), ale czy oni wiedzą co jest podstawą mandatu?

Akurat kominiarzy łatwo zagiąć ze znajomości przepisów.
                Przyznam szczerze, że choć unikam jazdy po chodnikach, to czasami mając do
                wyboru mandat albo własne życie, wybieram to drugie.
          • Gość: Bimota Re: jazda po chodniku IP: *.icpnet.pl 06.05.10, 15:02
            Po cholere sie zatrzymywales...
      • Gość: darek Re: Eh.... :( IP: 178.56.44.* 06.05.10, 10:26
        Powiedzmy sobie uczciwie,miasto niekoniecznie jest dla ruchu rowerów,jest
        niebezpieczne i takich wypadków będzie więcej.Niewiele się robi dla rowerzystów
        żeby jeździli poza miastem-np. brak drogi rowerowej z Podolan na
        Strzeszynek,miejsce jest ale drogi niema a latem masę ludzi jedzie nad jezioro
      • Gość: a Re: Eh.... :( IP: *.icpnet.pl 06.05.10, 10:41
        Zgadzam się. Brak ścieżek - to podstawowy problem. Owszem w tamtych okolicach są
        fragmenty ścieżki ale hmmm nie widzę sensu tak pociętej drogi rowerowej.
        Samochody nie zwracające uwagi na pieszych i rowerzystów to rzecz już oczywista
        (a policja woli mandaty rowerzystom wystawiać za jazdę po chodniku niż spojrzeć
        na jezdnie) należy jednak pamiętać o zachowaniu tramwajarzy. Wczoraj ok 12 jeden
        zahaczył o samochód na Dąbrowskiego, dwa tyg temu poważny wypadek i nic. Jak nie
        uważali, nie patrzyli tak dalej uważają się za władców szos.
      • ben_nabrotzky Re: Eh.... :( 06.05.10, 14:07
        no, najlepiej ponarzekać na kierowców... z tego, co wynika z artykułu i
        komentarzy świadków także na tym forum, ta dwójka sama wjechała pod tramwaj.
        Tymczasem troje moich ulubionych znajomych (dwóch chłopaków - jeden ze
        słuchawkami i dziewczyna)około 7:30 konsekwentnie przeciska się pomiędzy
        samochodami na Grunwaldzkiej. A jak im światło nie pasuje pchają się na przełaj
        przez rondo. Fakt, że się rozglądają :) Pozdrawiam ich serdecznie, w końcu znamy
        się z widzenia.
    • Gość: Poznanianka Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj IP: *.tosa.pl 06.05.10, 10:28
      nie to nie przypadek że nazwa ulicy jest Przepadek a nie Przypadek bo jedno z
      drugim nie ma nic wspólnego , taka nazwa , zanim coś napiszesz to sprawdź na mapie
      • pamelus Re: Dwóch rowerzystów wpadło pod tramwaj 06.05.10, 22:49
        1. Naucz się czytać - będąc w gimnazjum wypada umieć.
        2. Wiem że (jako kobiecie) jest Ci trudno - ale postaraj się chociaż czasami myśleć.

Nie dziękuj za te rady. Wystarczy mi świadomość, że Twój przyszły mąż będzie miał chociaż trochę lżejszy krzyż.

Dla osób wiedzących, co to logika (ergo potrafiących wyciągać wnioski).
        Artykuł: ostatnia aktualizacja 2010-05-05 20:57
    • dragomir Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie żyje 06.05.10, 10:35
      wedlug epoznan to sami sobie sa winni bo nie zauważyli bimby i wladowali sie
      pod tramwaj. wiecej dowiemy sie pewnie za jakis czas
    • dziodu Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie żyje 06.05.10, 12:23
      Budujcie drogi rowerowe, które uratują nasze życie - apelowali
      organizatorzy Masy Krytycznej, która przejechała wówczas ulicami miasta.

Póki co dróg rowerowych nie ma (niestety!!!), więc fajnie by było, żeby
      rowerzyści przestrzegali chociażby podstawowych przepisów. Są takimi samymi
      uczestnikami ruchu jak wszyscy inni.
      p.s. pozdrowienia, dla Pana Rowerzysty w białych pantofelkach, za którym
      miałem wątpliwą przyjemność jechać wczoraj, aż do Biblioteki ASP na Placu
      Wielkopolskim. Styl jazdy - chodnik-jezdnia-chodnik bez sygnalizowania
      czegokolwiek i słuchawki w uszach pozwalają zakładać, że niedługo i o nim
      niestety przeczytamy
      • ben_nabrotzky Re: Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie ż 06.05.10, 14:38
        O! mamy wspólnego znajomego?
        • dziodu Re: Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie ż 06.05.10, 14:49
          Jakbyśmy dobrze poszukali to takich wspólnych znajomych byśmy więcej znaleźli ;)
      • Gość: Poznanianka Re: Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie ż IP: *.tosa.pl 06.05.10, 14:55
        nie mówiąc już o tym jak jeżdżą po chodnikach i przez przystanki np autobusowe ,
        które tez znajdują się na chodnikach, nie raz o mało co by kogoś potrącili,
        czasami miałam szczęście, że nie skręciłam w bok bo akurat obok mnie przemknął
        rowerzysta a gdybym to zrobiła to by mnie potrącił czyli albo miałabym rękę
        złamaną albo nogi połamane i w związku z tym rodzi się zapytanie co wtedy jak
        rowerzysta kogoś potrąci czy ma ubezpieczenie pozwalające ofierze wypadku rościć
        pretensje o odszkodowanie ? To jest pytanie o tyle istotne , że już są
        poszkodowani przez rowerzystów, kto im zapłaci za szkody na zdrowiu?
    • pose.one Pułaskiego / Przepadek 06.05.10, 12:31
      Na skrzyzowaniu tych ulic jest sciezka rowerowa i to za zarowno przez ulice
      Pulaskiego jak i Przepadek. wystarczy wejsc na zumi.pl i znalesc to
      skrzyzowanie na widoku z satelity.

Sam codziennie jezdza ta trasa rowerem do pracy i nie raz widzialem jak
      rowerzysci przejezdzaja ja na czerwonym albo nie zatrzymuja sie na drugich
      swiatlach. tam jest mini wysepka na ktorej rower miesci sie z trudem.
      • mapon58 Re: Pułaskiego / Przepadek 06.05.10, 13:44
        Nie mieści się !!! Chyba że w poprzek ścieżki rowerowej. Idiotyzm
        polega na tym że swiatła dla pieszych i rowerów mają dwa cykle i tę
        nieszczęsną wysepkę - powinien być jeden cykl !!!
        • pose.one Re: Pułaskiego / Przepadek 06.05.10, 16:47
          moj sie miesci ;) ale ja mam krotkiego MTB. ale fakt faktem, ze to idiotyczne
          rozwiazanie. bo albo powinna byc solidna wysepka albo nie powinno byc jej wcale.
    • qwerty77pn Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie żyje 06.05.10, 14:21
      Kierowcy mają za nic rowerzystów
      lublin.com.pl/artykuly/pokaz/6728/poznan,smiertelny,wypadek,z,udzialem,rowerzystow,24,,latka,nie,zyje,(zdjecia)/
      • dziodu Re: Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie ż 06.05.10, 14:41
        Może rozwiniesz tą głęboką myśl?
        • Gość: Poznanianka Re: Rowerzyści wpadli pod tramwaj. 25-latka nie ż IP: *.tosa.pl 06.05.10, 14:59
          taaaak ta druga choroba jest zdecydowania gorsza w skutki
    • evilvir Bylo myslec, a nie pchac sie pod tramwaj 06.05.10, 17:30
      Oczywiscie winni wszyscy tylko nie rowerzysci. A to oni sie pchaja
      prosto pod kola. Zajezdzaja droge (szczegolnie na swiatlach) i
      scinaja zakrety jak moga.

Sciezki rowerowe ok, ale ich brak nie zwalnia rowerzystow z myslenia
      i patrzenia gdzie sie jedzie. Zreszta co to za idiotyczny pomysl
      jezdzenia rowerem po jezdni? Potem nic dziwnego ze jednego czy
      drugiego wkreci w kola. Jezdnie sa dla pojazdow, ktore jada z
      normalna predkoscia, nikt nie bedzie zwalnial do 5 na godzine, zeby
      dotrzymac kroku jadacemu srodkiem pasa milosnikowi rowerkow, ktory
      ma gdzies ze tamuje caly ruch za soba i wyczynia cuda na drodze bo
      mysli, ze jak ma zwrotny rowerek to jakos da rade.
      • Gość: Adam Re: Bylo myslec, a nie pchac sie pod tramwaj IP: *.echostar.pl 06.05.10, 23:05
        5 km/h to ty suniesz z mieszkanka do swojego pojazdu. Rower na jezdni wyciąga
        spokojnie 25-30 km/h, a to jest tyle ile w strefach uspokojonego ruchu na
        Zachodzie. Poza tym rower jest również pojazdem i ma prawo po jezdni jeździć.
        • Gość: ewaryst Re: Bylo myslec, a nie pchac sie pod tramwaj IP: *.aster.pl 06.05.10, 23:21
          Gość portalu: Adam napisał(a):

> Poza tym rower jest również pojazdem i ma prawo po jezdni jeździć.

Jeśli jest ścieżka rowerowa, to chyba nie bardzo ma prawo.
          • Gość: Adam Re: Bylo myslec, a nie pchac sie pod tramwaj IP: *.echostar.pl 07.05.10, 07:40
            Nie rozstrząsam tutaj przypadków "rzadkich". Oczywiście masz rację.
    • wszechpastor czytajcie 18.05.10, 11:04
      www.radiomerkury.pl/index.php?art=41967

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka