Dodaj do ulubionych

Plaza!?!?!?!?

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.03.04, 21:35
Przejeżdżałem dzisiaj Serbską specjalnie się wlokąc za koparką na wysokości
teoretycznej budowy Plazy. I szczerze powiem z perspektywy Serbskiej nic nie
widać aby tam się cokolwiek działo. Może jadąc Średnicówką coś się by dało
wypatrzeć - nie wiem.W każdym razie ja tam widziałem martwe pole. Jedno co
mnie zastanowiło to fakt że w okolicach coś w ziemi grzebią z kanalizą czy
czymś takim ale nie wiem czy to można jakoś z Plazą łączyć. Jeżeli ktoś
widział coś więcej i ma w miarę pewne informacje (i nie chodzi o to co
Poznańska napisała w tym tygodniu że budowa rusza bo tam nawet wykonawca się
nie zgadza chyba że Warbud się wycofał ale o tym nie ma ani słowa na ich
stronie) to niech je tu napisze.
Obserwuj wątek
    • Gość: LC Re: Plaza- coś tam się dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 22:06
      Powstaje ogrodzenie w tych okolicach, tyle było widać z PST.
    • michmaj Re: Plaza!?!?!?!? 05.03.04, 18:17
      Trudno żeby coś było widać z Serbskiej jak Plaza ma powstać koło Lechickiej, a nie Serbskiej (nawiasem mówiąc czy ktoś wie co z tym terenem dawnej fabryki domów przy Serbskiej). Patrz www.poznanplaza.pl/info1.html
      Na razie Warbud postawił ogrodzenie, co ciekawe ogradzając na oko tylko połowę terenu (i kawałek nieużywanej ulicy, dawnego objazdu). W środku pracują jes pare kontenerów, koparki i dziś widziałem jak przyjechały czery duże żółte wywrotki.
      Jutro sprawdzę czy pracuję też w sobotę. Jeżeli kogoś interesuję to mogę co tydzień zdawać relację czy sytuacja się rozwija.
      • Gość: Wickedway Re: Plaza!?!?!?!? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 20:01
        Mnie bardzo interesuje i będę bardzo wdzięczny za napisanie od czasu do czasu
        kilku słów o tym co tam sie dzieje. Z góry wielkie dzieki
      • Gość: wickedway Re: Plaza!?!?!?!? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 20:31
        michmaj - minął tydzień - gdzie Twój raport? Czekamy!!!!!
        • michmaj Raport 13.03.04, 12:13
          Niedawno się zorientowałem, że budowa Plazy nie ma trwać 4 miesiące, ale trochę dłużej i dlatego tak częste raporty byłyby pewnie spamem. Na stronie Warbudu www.warbud.pl/warbud.php?dir=kontrakty&part=present&aa=5 najpierw stało jak wół "termin realizacji: III.04 - VI.04", ale być może po mojej interewencji mailowej, zmienili na "termin realizacji: styczneń (sic!) 2005 r."

W każdym razie przed chwilą byłem obok placu budowy i widziałem, że prace postępują nawet w sobotę więc termin "styczneń 2005" jest realny. Teren jest już ogrodzony w całości, trzema rodzajami płotów. Pracuje kilka koparek, przesuwają się spychacze a wywrotki jeżdżą w tę i z powrotem po Drużbickiego wywożąc ziemię i chyba przywożąc jaśniejszy piasek który widać usypany to tu, to tam.

Co dziwne zaglądając do środka można zobaczyć, że wykopy są całkiem płytkie. Takie chyba na 0.5-1 metra, a w nich chyba płyty betonowe. Bardziej to wygląda na wykopaliska. Niestety nie znam się na budownictwie. Być może od czegoś takiego się właśnie zaczyna. Konieczne jest być może zniwelowanie terenu ponieważ ma on wyraźny spadek w kierunku Serbskiej.

Dla mieszkańców Trójpola chcących dotrzeć do pestki zostały ułożone płyty betonowe, ponieważ część ulicy jest teraz za płotem, a nawet namalowane przejście dla pieszych na tym nieużywanym prawie fragmencie ulicy prowadzącym do nieużywanego wiaduktu. Po obu stronach Lechickiej wykopane też zostały jakieś dziury, a sama ulica nawet jest nieco zwężona, związane jest to zapewne z podłączeniem do rur czy czegoś takiego. Na przystanku pestki (ale po drugiej stronie torów) są też pod kostką brukową kładzione jakieś kable, ale to może nie być związane. Dopiero co kładziono tam jakieś rury, a ja byłem pewien że robią drugie pasmo ulicy.

Ogólnie praca wre, ale jest to najmniej ciekawy moment budowy, więc nie widać na razie żadnego ofektu z wyjątkiem rozgrzebania wszystkiego i laik taki jak ja nie ma za bardzo o czym pisać.

Dziękuję za uwagę.
          • Gość: Adam Re: Raport IP: *.visp.energis.pl 14.03.04, 15:24
            Dzisiaj tam przejeżdżałem, kręciły się tam jakieś koparki. Co do okablowania na
            PST to ida z tym od Sobieskiego, więc podejrzewam, że to monitoring przystanków.
            Druga nitka też ma wystartować w tym roku. Pozdro.
          • Gość: Wickedway Re: Raport IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 18:23
            Dzięki!!! I raczej nie masz się czego obawiać. Krótka notka raz na tydzień
            raczej przez Admina Gazety za spam nie zostanie uznana. Więc o ile to nie
            problem to zainteresowani proszą o kontynuację.
            Co do głębokości wykopu to faktycznie trochę mało mając na uwadze że ma tam być
            parking podziemny...zobaczymy, może wejdą głębiej.
            A Warbud zareagował szybko. Już stoi napisane "styczeń 2005".
    • michmaj Raport 20.03.2004 20.03.04, 13:09
      Kontynuję swoją serię raportów, póki nikt jeszcze nie przezwał mnie tu zwolennikiem LPR i Samoobrony jak w dyskusji o Combino.
      Tym razem wybrałem się na inspekcję w profesjonalnym ubraniu i obuwiu z odpowiednim sprzętem z zamiarem dokonania tego czego nikomu innemu się jescze nie udało: obejścia placu budowy dookoła, co dokonałem w czasie 15 minut, z kilkoma przerwami, bez których napewno zmieścił bym się w czasie poniżej 10 minut.
      Od strony osiedla domków powstało prawdziwe małe osiedle kontenerów. Miejscami nawet dwupoziomowe. Praca na budowie wre jak zwykle przy sobocie. Zresztą w czwartek o 22 też wylewali beton, bo przecież musi to być zrobione zanim zastygnie. W płytkich wykopach o których mówiłem wcześniej (od strony Lechickiej) zostały już w ciągu tygodnia umieszczone stalowe szalunki i wylany został beton, z którego wystają w górę zbrojenia. Te, jak zakładam, fundamenty składają się z fragmentów, czasem podłużnych, czasem kwadratowych. Równolegle do torów, od ich strony w kierunku serbskiej idzie podłużny, głęboki na około 2 metry wykop.
      Nie widać nigdzie żeby zamierzali wykopać wielką dziurę jak to zwykle robi się w przypadku budowy wyższych budynków. Być może ziemia z pomiędzy tych fundamentów zostanie później usunięta w miejscach gdzie ma być podziemny parking.
      Od przeciwnej strony (przy sądzie) wykop ma kształk litery U (być może będzie to kwadrat). Nie zauważyłem wmurowanego wcześniej kamienia węgielnego, zresztą był on zniszczony już następnego dnia po uroczystości. Tylko jedno niewielkie ale rozgałęzione drzewo owocowe musiało być usunięte w tej okolicy. Pobrałem z niego próbki w celu dalszego zbadania i zachowania kodu DNA.
      Odczułem tylko jeden niemiły zgrzyt. Pod koniec drogi, ponownie przy przystanku natknąłem się na puszkę farby. Zdziwiło mnie i zmartwiło, że firma która na swojej budowie nie ma nawet błota zaśmieca okolicę. Szybko jednak zorientowałem się, że właśnie w tym miejscu płot został zabrudzony farbą od zewnątrz. To jakaś chołota w dążeniu do wprowadzenia jak największego brudu, bałaganu, zanieczyszczenia, zaśmiecenia, bajzlu i po prostu brzydoty pobrudziła farbą płot (nie pierwszy raz, ekipa WarBudu czyści ten płot co jakiś czas) i do tego jeszcze zaśmieciła okolicę puszkami. Czy jest sens porządkować i upiększać teren skoro Polacy i tak wszystko wkrótce zabrudzą, zniszczą, zaśmiecą i zdemolują?
      • Gość: Wickedway Re: Raport 20.03.2004 IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 17:34
        jak zwykle cotygodniwe wielkie dzięki...czekamy na dalsze raporty i prosimy o
        niezrażanie się krytyką jakiś bezmózgowców....
        • Gość: RICH Re: Raport 20.03.2004 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.04, 23:05
          Wedlug projektu na koncu kompleksu od strony Makro ma powstac 5-
          pietrowy , nadziemny parking.
          • michmaj Re: Raport 20.03.2004 21.03.04, 10:12
            Gość portalu: RICH napisał(a):

> Wedlug projektu na koncu kompleksu od strony Makro ma powstac 5-
            > pietrowy , nadziemny parking.

Czy projekt można gdzieś zobaczyć?
            Czy taki pięciopiętrowy naziemny parking nie będzie bardzo paskudny?
    • michmaj Raport 27.03.2004 27.03.04, 14:44
      Myślałem, że nie będzie się wystarczająco dużo działo by pisać raport co tydzień, ale o dziwo jest o czym pisać.

Po pierwsze w nocy z soboty na niedziele część płotu (tego litego a nie siatkowego) została zwiana przez silne wiatry. W poniedziałek pracownicy naprawili płot, zmieniając przy okazji ten ażurowy na lity, bardziej podatny na podmuchy, nie wiem czy po to żebym ja tyle nie zaglądał. Dodatkowo od strony serbskiej przesunęli płot aż do ogrodzenia stacji transformatorowej (pomp?), która z nowu graniczy z ogrodzonym pustym terenem po fabryce domów, który znowu przylega do terenu Makro. Oznacza to, że nie można obejść budowy plazy dookoła. Na sczęście w ogrodzeniu terenu po byłej fabryce są dziury i można przez nie wejść, ominąć stację transformatorową (pomp?) i kontynuować okrążanie plazy. Teren po fabryce jest porośnięty czerwonawym mchem...

Sama budowa dalej się posuwa. W poniedziałek w części w części od strony lechickiej ułożono dwie krótkie szyny i już we wtorek czy środę pojawił się na nich niewysoki (może na 2-3 piętra) dźwig (taki jak L do góry nogami). O dziwo w piątek ten dźwig stał się o wiele wyższy. Teraz co najmniej jak 6 pięter i widać go zza bloków. Jeszcze do tego nie wiedzieć kiedy doszedł drugi dźwig z drugiego końca budowy.

Od czwartku zaczęły powstawać już także pierwsze ściany. Na razie jest to (ścięty) narożnik najbliższy przystanku pestki. Ustawiane są stalowe szalunki i zbrojenie a potem wylewany jest beton i o dziwo po kilku dobach szalunki już zaczęli ściągać.

W pozostałych częściach nadal teren jest wyrównywany, robione niskie wykopy i wylewane tam fundamenty. Tylko w około 1/3 odległości terenu od strony lechickiej powstaje wreszcie jakaś głęboka dziura (ze 6 metrów?) w której schować się może kilka koparek czy ciężarówek. Wszystko bardzo ciekawe.

Znalazłem też stronę architekta: www.pentagram.com.pl/ niestety nic na niej nie ma.
      • Gość: Wickedway Re: Raport 27.03.2004 IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 20:25
        Kolejny raz dzięki.Widać że mają niezłe tempo. Może dadzą radę skończyć to
        jednak przed 2005 rokiem?
        • michmaj Jeszcze komentarz. 29.03.04, 11:34
          > Kolejny raz dzięki.Widać że mają niezłe tempo. Może dadzą radę skończyć to
          > jednak przed 2005 rokiem?
          Cała przyjemność po mojej stronie. Może rzeczywiście skończą szybko skoro 2 spychacze pracowały nawet w niedzielę! Oczywiście wszystko zależy od tego jak długo będzie trwało wykańczanie (montowanie sprzętu i foteli w kinach, pewnie będą to inne firmy, może nie tak szybkie).

Mam tylko jeden komentarz negatywny. Ściana Plazy jest moim zdaniem za blisko wykpu PSTki, może lepiej jakby była 5 metrów dalej ponieważ teraz zdaje mi sie, że chodnik który tam powstanie prowadzący od przystanku pestki, między plazą a PSTką będzie zbyt zatłoczony przez ludz, a już na pewno nie będzie to wyglądało jak na symulacji: www.poznanplaza.pl/poznan.jpg : w miejscu gdzie stoi skrajne z prawej drzewo jest już wykop pestki, a tam gdzie namalowano samochody są tory tramwajowe. Przecież nie przeskoczą.
    • Gość: Wickedway Re: Plaza!?!?!?!? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.04.04, 17:24
      A dlaczego w ten week-end nie ma raportu?
    • mankafranka Re: Plaza!?!?!?!? Za ile ? 09.05.04, 13:22
      A po ile będzie za m2 ???
      Słyszeliście coś?
      • Gość: LC Re: Plaza!?!?!?!? Za ile ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 20:49
        Gdzieś mi się obiło, że ma być 45-50 Euro, ale głowy nie dam, sprawdź lepiej
        nastronach plazy (www.plazacenters.com) lub skontaktuj się z nimi
        • Gość: wickedway Ale to będzie wielkie..... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 08:05
          W Stolicy mają mniejsze...u nas to czlowiek siły wszystkie straci na przejście
          z jednego końca na drugi....
          • Gość: skowrcez Re: Ale to będzie wielkie..... IP: *.rz.fh-offenburg.de 19.06.04, 21:21
            a jakies fotki? siedze w Niemczech i trudno sobie wyobrazac postepy na budowie
            Plazy... :-)
            • Gość: Anatol Re: Ale to będzie brzydkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 20:50
              Architektora jak z bajki Fleenstones- niezla kicha. W zyciu nie widzialem
              takiego zabawkowego kiczu.
              • Gość: KIELCZANIN NIC Z TEGO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:32
                LUDZIE!!! TAM NIE BEDZIE ZADN3EJ PLAZY!!! TA FIRMA BANKRUTUJE!! WYCOFALI SIE ZE
                WSZYSTKICH INWESTYCJI (KIELCE ZIELONA GORA OLSZTYN RADOM LUBLIN I POZNAN TEZ)
                IWEC NI\C Z TEGO!! MOZE TAM BUDUJE COS KTOS INNY...
                • Gość: wickedway Re: NIC Z TEGO!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 02:17
                  Wykonawca Warbud, oflagowane jest flagami z logo Plaza. Poza tym robota tam
                  wre. W Poznaniu też się mówiło że nic z tego nie będzie a jednak...po 6ciu
                  latach przepychanek zaczęli. A skoro zaczęli to chyba nie po to żeby zaraz
                  kończyć. A firma może sobie bankrutować - po 28 maja 2005 na który to dzień
                  zaplanowano uroczyste otwarcie. Możliwe że Poznań jest ostatnim miastem gdzie
                  to stanie. Ale jak już będzie i ruszy to na pewno tego nie zamkną tylko to
                  sprzedadzą bo na pewno ktoś to kupi jeżeli w Poznaniu będą tam takie tłumy
                  walić jak w Warszawie. Poza tym skąd masz informacje że się wycofali? Może dasz
                  jakiegoś linka?
                  • Gość: KIELCZANIN Re: NIC Z TEGO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 19:56
                    JA NIE MOWIE ZE ZBANKRUTOWALI, TYLKO SA W TRUDNEJ SYTUACJI FINANSOWEJ:( U WAS
                    WYBUDUJA ALE GDZIE INDZIEJ NIE:( DATY OTWARCIA W INNYCH MIASTACH UPLYNELY JUZ
                    NAWET ROK TEMU:( NA PRZYKLAD W RADOMIU I LUBLINIE SPRZEDALI JUZ TEREN W
                    KIELCACH NA RAZIE TRZYMAJA. AN KIELECKIM FORUM BYLO OSTATNIO O TYM GLOSNO!!
                    STAD WIEM!!!
                    • Gość: wickedway Re: NIC Z TEGO!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:14
                      U nas też przesuwają - wg pierwszych planów to miało to być otwarte w 2002 roku
                      albo nawet w 2001, a zaczęli robić mniej więcej z datą pierwszych wpisów w tej
                      dyskusji. Jako że jeżdżę tamtędy średnio 3 razy w tygodniu to widzę że tam
                      robota się szybko toczy i rośnie to w oczach. Oczywiście moze być tak że nagle
                      wszystko stanie ale takiej myśli nie dopuszczam bo to by oznaczało że inwestor
                      wyrzucił pieniądze w błoto. Poza tym Warbut jest zbyt potężną firmą aby dać się
                      wpuścić w maliny i wejść w kontrakt za 60 mln Euro bez gwarancji zapłaty.
                      Pewnie dlatego tyle to trwało bo Warbud zabezpieczał się jak mógł w umowach. A
                      nie oszukujmy się kino na piątkowie jest potrzebne jak rybie woda bo tam poza
                      zdezelowaną Dąbrówką to nic nie ma i koniec końców wszyscy na drugi koniec
                      miasta jeżdżą do Kinepolis lub do Multikina w centrum....
                • michmaj Re: NIC Z TEGO!!! 02.07.04, 10:28
                  Właśnie przez takich ludzi i takie posty nie zaglądam już na to forum.
                • Gość: Pozhoga Cinema City Poland IP: *.atrema.deloitte.com / *.crowley.pl 06.07.04, 17:07
                  Fakty: Inwestorem jest Cinema City Poland,
                  spółka - córka Cinema City International NV
                  w Holandii, która z kolei jest spółką-córką
                  Theatres International Ltd z Izraela.

Obecnie 11 obiektów w Polsce (po przejęciu kin
                  Ster Century) ze 120 ekranami. Do tego obiekty
                  w Czechach, na Wegrzech i w Izraelu. Wyłączność
                  na format Imax w Europie. Holenderska
                  spółka-matka ma wejść na polską giełdę po
                  wakacjach. Cel: podwojenie liczby ekranów
                  w Polsce (m.in. o Poznań).

To tyle.

Pzdr,
                  • Gość: Przemo Re: Cinema City Poland IP: 81.210.112.* 10.08.04, 08:02

Przejeżdzałem ostatnio Serbską i naprawde jestem miło zaskoczony tym potężnym
                    budynkiem. Niespodziewałem sie ze będzie to taki kolos , Mimo tego jest fajne
                    wkomponowany w tą dzielnice
                    • Gość: wickedway Re: Cinema City Poland IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 21:51
                      odliczaj chłopie miesiące...28 maja 2005 planowe otwarcie...
                      • Gość: Przemo Re: Cinema City Poland IP: *.tele2.pl 20.09.04, 16:39
                        Cała ogromna bryła budynku juz stoi. Teraz zajmą się wnętrzem ......i
                        faktycznie na wiosne , najpózniej lato 2005 będziemy mieli jedno z fajniejszych
                        centrów w Poznaniu
                  • Gość: Pozhoga Re: Cinema City Poland - sprostowanie IP: *.k.mcnet.pl 04.10.04, 16:34
                    Potegowało mi się - CC jest głównym najemcą
                    (ze swoim multipleksem), inwestorem jest Plaza,
                    rzecz jasna.

Otwarcie rzeczywiście maj-czerwiec 2005 r.

Pzdr,
    • Gość: wickedway Czegoś tam brakuje...... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.10.04, 22:19
      Jechałem dzisiaj i gdzieś "żurawie" zniknęły...czyżby juz skończyli roboty na
      wysokościach? A w takim razie co z elewacją? Czy to też będą robić wiosną na
      samym końcu?
      • Gość: Marcin Re: Czegoś tam brakuje...... IP: *.p-s-inter.net 08.10.04, 02:04
        Kto Co powiedział że do robienia elewacji są potrzebne żurawie?
        • Gość: wickedway Re: Czegoś tam brakuje...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 08:39
          Ja się na budowlance nie znam - jestem z zupełnie innej branży. Mogłem się
          mylić. Ale fakt faktem że tam trochę pustawo albo wszyscy robią coś w środku i
          dlatego nikogo nie widać.
          • Gość: P.B Re: Czegoś tam brakuje...... IP: 195.94.212.* 08.10.04, 10:07
            Raport bieżący 41/04

Zarząd Spółki WARBUD S.A. uprzejmie informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał
            podpisaną dwustronnie umowę (datowaną 5 października 2004 roku) z podwykonawcą -
            firmą ALUMEN Sp. z o.o. na kompleksowe wykonanie elewacji na budowie PLAZA w
            Poznaniu.

Wartość przedmiotu umowy wynosi 6.800.000,00 złotych. (netto)

Termin zakończenia prac: 20 marca 2005 roku.

Podwykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 0,5% wartości przedmiotu umowy za
            każdy dzień opóźnienia.

Kryterium uznania umowy za znaczącą jest wysokość kapitałów własnych WARBUD
            S.A.
            • Gość: wickedway Re: Czegoś tam brakuje...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:33
              a skąd kolega czerpie takie dane?
              • Gość: P.B Re: Czegoś tam brakuje...... IP: 195.94.212.* 08.10.04, 10:44
                gielda.onet.pl/275,990626,komunikaty.html?S=&sektor=0
              • Gość: Pozhoga Re: Czegoś tam brakuje...... IP: *.k.mcnet.pl 08.10.04, 11:15
                Warbud jest s-ką giełdową, musi publikować
                tzw. raporty bieżące. Oprócz adresu wskazanego
                przez PB są też dostępne pod
                www.parkiet.com
                oraz na Onecie, WP itd.

Pzdr,
          • michmaj Re: Czegoś tam brakuje...... 08.10.04, 15:57
            Rzeczywiście wygląda pusto, choć kręcących się pracowników można zobaczyć, a najwięcej prac trwa obecnie dookoło nieużywanego wiaduktu nad PST w połowie drogi między przystankami Serbska i Lechicka: ziemia po obu jego stronach (przyczyłkach?) została tymczasowo usunięta i wszystkie powierzchnie zostały chyba dokładnie oczyszczone. Stał on od kilkunastu lat nieużywany więc na pewno był mocno zniszczony, beton się kruszył, to też uzupełniają i inne rzeczy które trudno dojrzeć, a bliżej nie można podejść bo płot i wykopy. Natomiast na wiadukcie nad przystankiem lechicka jak zerwali asfalt tak zostawili go w nieestetycznych kupach. A elewacje pewnie będą robili za pomocą rusztowań, podnośników, żurawi, wind albo czegoś tam jeszcze. Dziwi mnie tylko że nie ma ciągle fragmentu dachu nad najwyższą częścią plazy, jak ją zrobią ebz dźwigu?
            • Gość: wickedway Re: Czegoś tam brakuje...... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.10.04, 11:46
              Może tam będzie ładowana klima, kominy itp inne mądre rzeczy....i zrobią to na
              końcu łącznie z fragmentem dachu. Dźwig na to zawsze można ustawić - to chyba
              nie problem.....
              • Gość: guerra Re: Czegoś tam brakuje...... IP: *.icpnet.pl 09.10.04, 14:24
                godne podziwu tempo prac...
                a do wykończneia elewacji Panowie wystarczą rusztowania:)
                mówię to jako absolwent Geografii:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka