adam1234-online
29.05.10, 22:48
Witam serdecznie,
zastanawiam się od dłuższego czasu o przeprowadzce do Poznania. Bardzo prosiłbym o odpowiedz jak jest z pracą (czy faktycznie najłatwiej w Polsce, czy po znajomościach, ile się szuka pracy?
Jeżeli chodzi o zamieszkanie jak się żyje w Poznaniu?
Gdzie ewntualnie kupić mieszkanie w Poznaniu( czy są np. w Poznaniu takie dzielnice jak Praga w Warszawie, a szczególnie Szmulki, Gocław, które mają złą opinię.
Taka decyzja wiąże się z tym, że obecnie pracuję na czas określony i jednocześnie szukam pracy aby móc pracować na normalnym etacie po zakończonym etacie na czas określony. Wysłałem ponad 100 maili - zaprosili mnie tylko na 2 rozmowy ( na jedno miejsce w Warszawie jest przeciętnie OKOŁO 100 OSÓB NA MIEJSCE lub więcej)
- tak dużo dlatego, że składają nie tylko miejscowi ale też Ci co przyjechali aby mieć ''przygodę z Warszawą'', z całego kraju uważając, że Warszawa to kokosy.
Jestem po prawie na UKSW, studiach podyplomowych na Wydziale Lingwistyki dla tłumaczy j. angielskiego, studiach podyplomowych prawa UE i funduszy UE. - Czy z takimi kwalifikacjami miałbym szansę coś znaleźć w Poznaniu? Przypomniałem sobie jak moja koleżanka składała na stanowisko w służbie cywilnej to było chętnych aż 216 osób...
Bardzo proszę o opinie - bedę wdzięczny za każdą - byłem kilka razy w Poznaniu i bardzo mi się podobał ale nie znam szczegółów w sprawie pracy i zamieszkania, i tak jak napisałem wcześniej proszę bardzo o opinie.
Pozdrawiam serdecznie
Adam