Dodaj do ulubionych

NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację

07.07.10, 20:23
- tramwaj na Naramowice
- odkorkowanie Dąbrowskiego (szczególnie od Roosevelta do Kraszewskiego) po
przez wprowadzenie ruchu jednokierunkowego i wydzielenie torowiska
- trambusypasy, czyli autobusy jadące po torowisku tramwajowym na Królowej
Jadwigi, Jana Pawła II, Estkowskiego, Wyszyńskiego, Przybyszewskiego.
To już będzie lepiej.
Obserwuj wątek
    • ksmx Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 07.07.10, 20:31
      Wszyscy Poznaniacy powinni mieszkać w centrum miasta "na kupie" i nie
      powinni generalnie podróżować. Poznań jest tak słabo zaludniony, że
      można by jego powierzchnię zredukować czterokrotnie, wtenczas być
      może osiągnęlibyśmy średnią krajów "cywilizowanych".
      Generalnie tworzenie nowych linii tramwajowych to zachęta do
      "rozlewania się". Jeśli zbudujemy tramwaj na Naramowice to zaprosimy
      kilkanaście tysięcy osób do przeprowadzki w tamto właśnie miejsce.
      Lepiej likwidować połączenia. Zamykać drogi. Tak jak mówiłem.
      Wszyscy do centrum!

• wlodzimierz_nowak mam Cię! 08.07.10, 11:41
        ksmx napisał:
        > "rozlewania się". Jeśli zbudujemy tramwaj na Naramowice to zaprosimy
        > kilkanaście tysięcy osób do przeprowadzki w tamto właśnie miejsce.
        > Lepiej likwidować połączenia. Zamykać drogi. Tak jak mówiłem.
        > Wszyscy do centrum!

Teraz już wiem! Jesteś prowokatorem urzędu miasta. Nie dało się utrzymać w ciszy
        problemu rozlewania się miasta, choć wśród radnych platformy był to przez lata
        temat tabu, to teraz problem ośmieszasz. Cóż innego waaadzy pozostało... ;-)
        • ksmx Re: mam Cię! 08.07.10, 19:43
          No to mnie "zdekonspirowałeś". I co teraz? ;) Pracuję w tej samej
          firmie co Grobelny, to fakt.
          • kajciech Re: mam Cię! :) 09.07.10, 11:27
            Dzięki uwadze Włodka mamy teraz "dzielnik" na Twoje poglądy :)
            Ty w to naprawdę wierzysz czy działasz koninkturalnie?
            • wlodzimierz_nowak Re: mam Cię! :) 09.07.10, 12:00
              ksmx napisał:

> No to mnie "zdekonspirowałeś". I co teraz? ;) Pracuję w tej samej
              > firmie co Grobelny, to fakt.

To jeszcze pro forma zapytam: w której?

Najwyraźniej nie rozumiesz cały czas tego co chcę przekazać od lat. Problemem
              nie jest to co jest dziś, ale to co będzie za 10 lat.

Rozlewanie się miast jest procesem nieuchronnym. Regulowalna jest jego skala i
              kierunek. Jednak jeśli Grobelny na serio by się za to zabrał jak 12 lat temu
              deklarował, to dziś mielibyśmy mniej korków, mniej dróg, doskonale działającą
              kolej aglomeracyjną, kilka zespolonych z nimi tras tramwajowych oraz osiedla
              domków w granicach miasta oraz pod miastem w bliskości linii kolei
              aglomeracyjnych, podobnie jak strefy przemysłowych miejsc pracy, a miejsca nie
              przemysłowe zlokalizowane wygodnie dla mieszkańców całej aglomeracji w
              biurowcach na wolnych torach. I tak każdy mieszkaniec aglomeracji mógłby
              dojechać do pracy ze stacji Rokietnica, Kostrzyn Wlkp, czy Mosina w 20 minut. To
              oczywiście model, rzeczywistość zawsze się rozłazi, ale jak dalece to już zależy
              od sprawności menedżmentu (stąd uzasadniona setkami spraw teza o skrajnej
              niesprawności obecnego działającego jak asfalciarze w okresie przymrozkowym).
              Ale 10 lat temu był ostatni dzwonek na powstrzymanie rozpadu funkcjonalnego
              aglomeracji. Lipsk go miał w połowie lat 90-tych i zaczął ostrą walkę z
              problemem z 5-cio letnim opóźnieniem. Wrocław wszedł w tę fazę 5 lat temu, ale
              pewne projekty zaplanował już wcześniej, choć mając ograniczone środki
              niektórych nie realizuje, a inne działania są sprzeczne. Nie wiem, czy Kaczmarek
              by sobie z tym poradził choćby częściowo, ale on przynajmniej miał dwie rzeczy:
              - świadomość tych procesów,
              - świadomość konieczności posiadania woli sprawczej przez menedżera do
              skutecznego wykonywania swojej pracy.

Byłem mocno sfrustrowany zarządzającymi miastem. Jednak im więcej poznaję ludzi
              pracujących w urzędzie, tym bardziej widzę, że są tam jednostki świadome i
              rozumne gotowe na skręt i inicjatywę, gdy zmieni się wola polityczna. I do tej
              zmiany trzeba dążyć. Ale jak Ty masz takie poglądy to nie wiem jak to będzie ;-)
              • ksmx Re: mam Cię! :) 09.07.10, 12:10
                wlodzimierz_nowak napisał:

> ksmx napisał:
                >
                > > No to mnie "zdekonspirowałeś". I co teraz? ;) Pracuję w tej samej
                > > firmie co Grobelny, to fakt.
                >
                > To jeszcze pro forma zapytam: w której?

Nie w tej co myślałeś.
                • wlodzimierz_nowak Re: mam Cię! :) 09.07.10, 14:10
                  A jest ich tyle, że można się pogubić :-)))
            • ksmx Re: mam Cię! :) 09.07.10, 12:10
              kajciech napisał:

> Dzięki uwadze Włodka mamy teraz "dzielnik" na Twoje poglądy :)

Które poglądy? Z tego wątku?

> Ty w to naprawdę wierzysz czy działasz koninkturalnie?

A wiesz co to jest sarkazm?
              • kajciech Re: mam Cię! :) 09.07.10, 15:32
                Emotikonów na forum GW z zasady nie używam. Tu użyłem.
                Zatem spokojnie i z dystansem :)
    • Gość: kierowca Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.izacom.pl 07.07.10, 20:50
      I znów jakieś chore pomysły zgłaszane przez biedotę, której nie stać
      na samochód! Buspasy? Priorytet dla autobusów i tramwajów? Przecież
      to wszystko będzie się odbywać kosztem samochodów, które już dziś
      stoją w korkach! Nie po to płacę ciężkie pieniądze za paliwo, żeby
      jakiś biedak bez samochodu, który ani grosza nie płaci na budowę
      dróg, jechał po mieście szybciej ode mnie! Jak się komuś nie podoba,
      że po mieście jeździ się samochodem, a nie autobusem czy rowerkiem,
      to niech się wyprowadzi na wieś do Wrocławia czy innej Warszawy.
      Poznań dla samochodów!
      • Gość: pyruś Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.icpnet.pl 07.07.10, 21:01
        Chyba Ci na łeb padło. A stój sobie w koreczkach kilka godzin i wdychaj spaliny.
        A wsią to jest Poznań a nie city Wrocław, Kraków czy Warszawa.
        • Gość: POZNANIAK Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.icpnet.pl 08.07.10, 09:02
          I tak zagłosujecie na naszego zbawcę Grobelnego.Wiadomo,że od wieków
          za komunikację w Poznaniu odpowiada słynny duet KRYCH-DESKUR.
          Zadne inne nowe pomysły i nowi ludzie nie mają nic do gadania. I tak
          wygląda komunikacja w Poznaniu. Od dłuższego czasu czytam na stronie
          MY- POZNANIACY opinie na ten temat ludzi -znanych ekspertów ,nie
          tylko od polityki eksportowej Poznania.No ale kto ich słucha????
          POZNANIACY-pomyślmy czy nie wybrać ich przedstawicieli w
          najbliższych wyborach. Jak długo można wegetować w GROBELLANDZIE!!!!
      • Gość: mieszkaniec Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: 95.108.10.* 07.07.10, 21:31
        Coś tam napisało: "Nie po to płacę ciężkie pieniądze za paliwo"
        Te grosze za paliwo to są dla Ciebie "ciężkie pieniądze"? Gdzie Ty wsioku
        mieszkasz, skoro z internetu korzystasz tylko drogą radiową? Poznaniacy nie chcą
        mieć spalin pod oknami.
        • Gość: Bormann Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.cable.net-inotel.pl 07.07.10, 22:33
          Do "kierowcy" - rozumiem, że żartujesz? To prowokacja? Bo na serio
          nie da się takich głupot kometować. Płacisz dużo za paliwo? Nie
          kupuj go! Albo kupuj, ile chcesz i głowy nie zawracaj!!!
          Nie mieszkam w Poznaniu, ale w Poznaniu pracuję - od ok. 15 lat (ze
          szkołą średnią). Dodam więc, że oprócz tańszej komunikacji
          (mieszkałem też w Hiszpanii, tam komunikacja jest mocno dotowana,
          jako dobro publiczne) przydałyby się lepsze, częstsze połączenia
          oraz wymiana części kadry MPK - z chamów i palaczy na "normalnych"
          ludzi.
      • Gość: RAUBER Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 01:54
        powinieneś pomyśleć o regularnych spotkaniach z psychiatrą
      • Gość: anty Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.echostar.pl 08.07.10, 12:39
        Ty "bogaczu"! A jaki masz ten swoj samochod palancie? Co za burak, pewnie sam jest ze wsi wiec nie kuma o co chodzi.
      • kwolana Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 10.07.10, 00:46
        dokładnie na odwrót.

zamknąć centrum dla samochodów kompletnie. niech po ścisłym centrum jeżdżą
        tramwaje autobusy i ew taksówki.

jak najwięcej buspasów, trambuspasów, gdzie się tylko da. kosztem pasa dla
        samochodów.

dla czego jeżdżę po poznaniu samochodem? bo jest szybciej i to mi się opłaca.
        kiedy przesiadłbym się na MPK? gdyby były parkingi pod zajezdnią, gdybym jako
        kierowca miał zniżkę na bilety. nowoczesny tabor to dla mnie sprawa drugorzędna
        - bo co mi po nowym autobusie czy wypasionej bimbie jak i tak czy stare czy nowe
        wszędzie klimatyzacja taka sama - otwarte okna. więc wolę stare tramwaje ale
        tańsze bilety!
      • jaskowiak_0 Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 10.07.10, 14:36
        Nie rozumiesz istoty problemu komunikacji. Zarobiłem do tej pory
        kilkanaście milionów. Mamy z żoną dwa samochody każdy za jakieś 300
        tys. a jeżdżę do pracy rowerem. Korzystam również z tramwaju.
        Samochodu używam wtedy, gdy nie mam dogodnego połączenia lotniczego
        lub kolejowego. Samochód nie jest wyznacznikiem zamożności, tak jak
        nie jest tym wyznacznikiem złoty łańcuch na szyi i wakacje na
        Majorce. Mój rower kosztował prawdopodobnie więcej, niż Twój
        samochód bogaczu. Co do podeatków, to płacę ich rocznie kilkaset
        tysięcy. Tak się składa, że z przestrzeni publicznej korzystają
        wszyscy i to niezależnie od wysokości płaconych podatków.
    • l.george.l Gdzie w Poznaniu są parkingi Park & Ride? 07.07.10, 22:37
      Dworce PKP - nie ma, pętle tramwajowe i autobusowe - nie ma, więc gdzie są?
      • Gość: mieszkaniec Re: Gdzie w Poznaniu są parkingi Park & Ride? IP: 95.108.10.* 07.07.10, 23:33
        Taki parking IMHO jest na początku pestki, a że już na Kurpińskiego ludzie
        zostawiający samochody na takim parkingu podróżują (w godzinach szczytu) gorzej
        niż transporty w czasach III Rzeszy do Oświęcimia, to już inna sprawa ...
        • Gość: srodek w centrum, parkujesz, a pozniej jedziesz IP: 81.219.255.* 09.07.10, 12:53
    • bimota NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 07.07.10, 23:18
      Zlikwidowac tramwaje.

Budowac drogi dwupasmowe.

Zlikwidowac sygnalizacje i ronda.
      • wlodzimierz_nowak Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 08.07.10, 13:34
        i wyrugować myślenie elektrowstrząsami. To już było w CCCP.
    • Gość: juanitta Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: 95.108.15.* 07.07.10, 23:23
      Proponuje jeszce jedna podwyżkę cen biletów MPK, a w Poznaniu będą
      zwiększe korki. Bilety powinny kosztować grosze, aby odciążyć
      transpor. Poza tym powinna być możliwość przesiadania się z autobusu
      na pociąg na wspólnym bilecie.
    • germanista1975 NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 08.07.10, 06:23
      Zmuśmy ZDM by remontował drogi na bazie betonu ze ścieralną powierzchnią
      asfaltu, to nie będzie drogich remontów dla zaprzyjaźnionych firemek
      • ksmx Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 08.07.10, 06:37
        Wkładamy niebotyczne pieniądze w asfalt. Ciekawy jestem czy ktoś
        patrzy na tabelki i wykresy pt. ile faktycznie kosztuje utrzymanie
        dróg asfaltowych.
        • Gość: Piotr Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 08:00
          Jak zwykle raport NIk to wygląda na felieton w gazecie i pokazuje
          jak marnuje się pieniądze podatników na bzdurne kontrole czegoś co
          nie jest wymierne: "jakość komunikacji", "zadowolenie
          pasażerów", "poziom korków"...śmiechu warte te opracowania. Byle
          gryzipiórek w "Wyborczej" może trzasnąć podobne "dzieło".
          A tak poza tym to poziom tych gryzipiórków to żenua "Naczelna
          Izba Kontroli" ...niezłe:)))
          Dyletanci...:(
          • Gość: kk Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: 91.198.118.* 08.07.10, 08:11
            Oczywiscie, lepsze sa "powazne" wypowiedzi Rusaka, Grobelnego i tego z MZK - oni
            zwykle mowia konkretami, a sytuacja nie wyglada tak zle. Widac od razu zes
            student albo nigdy nie jezdziles komunikacja poznania.
            • wlodzimierz_nowak malowanie 08.07.10, 11:55
              Niektórym wystarcza malowana trawa. Przypomina się "Kongres Futurystyczny" Lema.
    • Gość: kk Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: 91.198.118.* 08.07.10, 08:09
      Jak to? Przeciez wg Grobelnego i jego przyjaciela z ZTM pana Rusaka (przypomne -
      dzielnie walczyl o miano najgorzej postrzeganego poznaniaka zeszlego roku)
      wlasnie wszystko jest SUPER! Przypomne tez ze za kilka latek bedziemy mieli 40
      sztuk prototypow na szynach - Tatr bylo kilka, tutaj bedzie ich kilka razy
      wiecej i klopoty beda, biorac pod uwage pochodzenie tych tramwajow i
      doswiadczenia konstruktorow, kilkakrotnie wieksze. Tylko kogo to obchodzi ?
      -przeciez to pieniadze "znikad", panstwowe...
      Bylem naprawde silny - przez prawie rok jezdzilem komunikacja miejska. Teraz
      jestem normalny i stoje sobie grzecznie w tych "gigantycznych" korkach i
      zanieczyszczam se srodowisko. I mimo tego jestem max w 30minut w domu, wygodnie,
      bez nerwow, sluchajac milej muzyczki, wlaczajac klime lub podgrzewajac jak
      trzeba (tak, wiem - autobusy tez maja klime, wiem wiem - w papierach na pewno ja
      maja), a z komunikacja pana Rusaka max-a nie bylo, za to cala zabawa zaczynala
      sie od okolic godzinki. Teraz mam to w pompie - mam gdzies to ze komunikacje
      miejska poznania tworza "ludzie", ktorzy nie maja pojecia o tym jak zmieniac
      system komunikacyjny miasta i jak go z rozsadkiem budowac. Przykladow jest
      tysiace - od budowy torowisk uzywalnych przez autobusy (byle niemieckie 100-tys
      miasteczko na zadu*piu potrafi na takie cos wpasc a tu - nic, i wszyscy w ZTM sa
      zadowoleni z beznadziejnych buspas-ow), od linii autobusowych ktore moglybyc
      odpowiednio przebudowane, zgodnie z ich oblozeniem, tak zeby jezdzily w miare
      planowo a nie z planowym 15-20minutowym opoznieniem "bo korki", skrajnie slaba
      kadra kierowcow i motorniczych, bo inaczej nie da sie ich okreslic czy tez to co
      sie dzieje na ulicy winogrady...
      Na szczescie mam to za soba, a za gora rok przestane placic podatki na ten
      konglomerat kolesi. Im jest dobrze - tego jestem pewny.Tego ze Rusak nigdy nie
      jezdzi "swoimi" autobusami - rowniez. Ogolnie, po roku jezdzenia komunikacja
      uwazam ze normalny, zarabiajacy czlowiek nie ma prawa jezdzic komunikacja
      miejska - to miejsce dla tych ktorzy musza to robic i maja sily znosic to co
      wyrabiaja kierowcy, bezmyslnosc zarzadzajacych transportem, manipulacje cenami
      uderzajace w klientow, czy totalny brak rozwoju (wiem, wiem - te same 100tys
      miasteczka niemieckie maja zwykle system informowania o tym za ile minut
      przyjedzie autobus na dany przystanek - oczywiscie czas rzeczywisty, a nie ten z
      rozkladu, ktorym szczyci sie MZK, bo to akurat zenada).
      • Gość: kk Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: 91.198.118.* 08.07.10, 08:16
        A, zapomnialem zeby pozdrowic wszystkich, ktorzy sa zadowoleni z Grobelnego i
        jego przyjaciela z ZTM i jednoczesnie grzesnie maszeruja po pestce do mostu
        teatralnego, badz grzecznie czekaja az tramwaj odstoi swoje w tramwajowym korku.
        Tak tak, chodzi o jedno ze skrzyzowan ktore bylo SPECJALNIE przebudowywane pod
        potrzeby tramwajow, w ktore zainwestowano gigantyczne pieniadze w "sterownie
        ruchem", itp itd. Fakty sa koszmarne, tak po prostu - pokazuje to poziom ludzi z
        transportu miejskiego i tyle tematu.
        Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie wszystkich, ktorzy grzecznie tam stoja - to
        nie jest wina motorniczych, to wina "myslicieli" ktorzy nie przewidywali tego
        jaka jest ilosc tramwajow na jednym z przystankow, a sygnalizacja przez cala
        poprzednia wiosne i zime dzialala tak ze rano na moscie stal pajac w zielonym
        ubranku i sterowal ruchem recznie.
        GRATULACJE :)))))
        • Gość: Piotr Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 11:35
          Chyba Kolego nie przeczytałeś tego artykułu w gazeta.pl albo masz
          problemy z rozumieniem tekstu:)to samo się odnosi do mojego wpisu
          powyżej:)
        • wlodzimierz_nowak absurdy komunikacji w Poznaniu 08.07.10, 12:17
          Dziś masz rację. Dziś to 10 lat braku remontów i inwestycji w komunikację w
          Poznaniu. Już sama myśl, że nowoczesny tabor grzęznący w złym systemie może być
          dla kogoś atrakcyjny, pokazuje skalę absurdu u rządzących.

Najpierw miliony w Combino, teraz Tramino, a:
          - priorytet tramwajów jest często fikcją, gdyż jest współzależny od natężenia
          ruchu samochodów (eksperci mówią, że wprowadzenie prawdziwego priorytetu
          pozwoliłoby zwiększyć średnią prędkość przejazdów, czyli skrócić czas, średnio w
          systemie o 25%!),
          - Teatralka zgodnie z prognozami sprzed 10 lat się zakorkowała,
          - drugiej linii północ-południe zaprojektowanej i uzasadnionej 17 lat temu przez
          Ratajczaka-Młyńską-Solną dalej nie ma i długo nie będzie
          - gęsto zaludnione Naramowice, Kopernika, Koziegłowy, Luboń są odcięte od
          komunikacji szynowej,
          - torowiska nie są szlifowane zgodnie z reżimem technologicznym od 10 lat przez
          co nawet Combino hałasują, gdy na zachodzie jeżdżą bezgłośnie, nie wspominając o
          szybszym zniszczeniu.
          Zamiast tego wydamy 200 mln PLN więcej niż byśmy mogli na dojazd do pętli
          tramwajowej Franowo w tunelu, gdyż mieszkańcy (wszyscy? niektórzy?) 9 bloków
          przy Piaśnickiej postawili taki warunek, by im tramwaj parku nie popsuł (a dla
          spełnienia norm hałasu wystarczyłoby zapewne wygłuszyć torowisko oraz zmniejszyć
          prędkość przejazdową). To jest gospodarność i nowoczesna komunikacja po
          poznańsku. Dziś dalej brniemy w błędy i jeszcze za 10 lat będzie utrwalony
          wizerunek biedoty w tramwaju. Dla mnie dojazd do centrum tramwajem to wręcz
          oczywistość. To znacznie wygodniejsze nieznacznie szybsze. Ale mieszkam w dobrym
          rejonie miasta. Co ZTM robi dziś by za 10 lat oferować podobny standard 70%
          mieszkańców miasta? Niewiele.
    • embriao NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 08.07.10, 08:48
      Wpadnie wam Dutkiewicz i zrobi porządek.

Aktualnie macie około 20 linii autobusowych jeżdżących częściej niż co pół
      godziny poza szczytem. We Wrocławiu jest takich linii niecałe 6 (jedna
      linia ma tylko połowę kursów na całej długości trasy).
      Macie tramwaje jeżdżące co 15 minut przez cały dzień, przyjdzie Dutkiewicz
      i zrobi wam po Wrocławsku co 20 minut.
      W ciągu 20 lat wybudowano wam PST, GTR i most Rocha. We Wrocławiu w tym
      czasie nie wybudowano żadnej linii tramwajowej.
      Macie wprowadzony system sterowania sygnalizacją świetlną, we Wrocławiu to
      dopiero za 2-4 lata.
      Budujecie pętle na Junikowie z poczekalnią i z tego co czytam (btw. ma
      ktoś dokładne plany jak to ma wyglądać) to wygląda całkiem rozsądnie.
      Wrocław za to buduje niefunkcjonalne gnioty w stylu pętla Pilczyce,
      Oporów:
      matomi.dolnoslazacy.info/2010/07/oporna-petla.html
      W ciągu ostatnich kilkunastu lat jako jedne z pierwszych miast
      kupowaliście tramwaje niskopodłogowe, najpierw tatry, później
      siemensy a teraz solarisy. We Wrocławiu do 2006 roku nie było ani jednego
      wagonu z kawałkiem niskiej podłogi a obecnie jest ich 30 na 200 pociągów.
      Macie tańsze bilety miesięczne niż we Wrocławiu - u nas na całą sieć
      imienny 96PLN u was 81PLN. W przypadku trzymiesięcznych u nas jest 240PLN
      a u was 236PLN.
      Macie ofertę dla ludzi podróżujących regularnie na krótkie dystanse -
      bilet 6 przystankowy za 27PLN. We Wrocławiu najtańsza opcja to bilet na
      dwie linie za 48PLN - ale na wuj komuś dwie linie jak on chce podjezdzać 4
      przystanki jednym tramwajem?

To wszystko sprawia, że uważam, że nie macie co narzekać bo jak się komuś
      nie podoba to niech przyjedzie do Wrocławia i zobaczy prawdziwą bryndzę.
    • kajciech Kruszyńskiemu plują w twarz a on mówi że to deszcz 08.07.10, 09:33
      Gdy Grobelny przyjmowałKruszyńskiego na stanowisko wiceprezydenta
      mówiłem, że to tragedia. No i tragedia sięrozgrywa. Przypomnę, że
      Kruszyńśki to spadochroniarz z Ostrowa Wlkp. gdzie był prezydentem
      miasta, zadłużył je do granic bólu i został wysadzony z siodła.
      Teraz swoje talenty rozwija w Poznaniu proponując nam tandetę
      komunikacyjną.
      Ile godności moze mieć gość któremu NIK wytyka niezbyt błędy a on
      mówi, że jest zadowolony, bo Poznań nie odstaje od innych miast.
      To, że jesteśmy źli jak inni nie upoważnia tego ignoranta do dobrego
      samopoczucia tylko powinno motywować do wytężonej pracy.
      Jestem zażenowany poziomem tego co prezentuje Grobelny i jego ekipa.
      Jasne strony raportu to tak naprawdę jeszcze efekt polityki
      Szczęsnego-Kaczmarka. Zupełny brak pomyślunku przy nowych
      inwestycjach a także zupełny brak spójnej wizji rozwoju systemów
      komunikacji masowej to wielki grzech Kruszyńskiego.
      • cfalek zgadzam się - jaka jest moc raportu NIK? 12.07.10, 09:51
        Pewnie Pan Kruszyński jak dostał 2- to porównywał się do tych co dostali pałę.
        To taka smutna tendencja w społeczeństwie cieszenia się z nieszczęścia innych i
        równania do gorszych, zamiast do lepszych.

Czy za nierealizowanie strategii rozwoju zrównoważonego, poza papierem
        wyprodukowanym przez NIK pójdzie jakiś prawny pejcz?
    • cegla000 Jest super, jest super! Więc o co Ci chodzi? 08.07.10, 09:41
    • wlodzimierz_nowak od 17 lat 08.07.10, 11:50
      gotowy był program poprawy komunikacyjnej Poznania, który pozostaje aktualny do
      dziś. W 1999 roku dokonano aktualizacji z wyznaczeniem priorytetów i nie były
      nimi III rama oraz drogi wlotowe o pięknym standardzie. Dla poprawienia
      komunikacji NIE realizuje się pięknych wlotów, gdyż korki wprowadza się do
      środka miasta. Głogowska mogła kosztować połowę tego co na nią wydano i
      oszczędności wystarczyłyby na Obornicką albo tramwaj na Os. Kopernika.Itd. A co
      z Dolną Głogowską i Sw. Wawrzyńca dla uratowania starych dzielnic? Ona też nie
      muszą być wielopasmowymi arteriami. Śródmieście takich nie potrzebuje. Ale przez
      to że od 1999 przeszliśmy w okres gigantomanii, a rozlewanie miasta zamiast
      powstrzymywać się stymuluje to pieniędzy na inwestycje jest coraz mniej, a za
      drogie inwestycje sprawiają, że nie udaje się realizować realnych potrzeb
      mieszkańców miasta, lecz skłania się ich coraz bardziej do przenosin pod miasto.
    • Gość: marek Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 12:04
      Wystarczy jak w końcu zbudują ul. Św.Wawrzyńca (Kościelna-
      Niestachowska,chyba od 20 lat ciągle spada z jakichkolwiek planów),
      Grudzieniec (Pułaskiego-Niestachowska)i wydłubią drugie oczko Nad
      Wierzbakiem/Kościelna. Wtedy Dąbrowskiego może stać się ulicą tylko
      dla tramwajów.
      • wlodzimierz_nowak Re: NIK: Poznań musi ulepszyć komunikację 09.07.10, 14:48
        Poznań PO i Grobelnego nieustannie inwestuje w peryferie. A wystarczyłaby nawet
        jednopasmowa Św. Wawrzyńca poprowadzona między drzewami, a torami kolejowymi i
        ruch byłby znacznie bardziej przepustowy.
    • spinaker206 Dokończenie III Ramy czy dwie linie metra? 10.07.10, 02:12
      Dokończenie III Ramy albo dwie linie metra?

To nie fantazja, wystarczy porównać koszt 1 kilometra metra w Warszawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka