Dodaj do ulubionych

Zakorkowany Poznań - wjazdy czy wyjazdy???

02.09.10, 16:08
Wszystko wskazuje na to, że te osławione już PZ-ty korkują Poznań wracając z pracy do domu i jadąc z
domu do pracy. Co ciekawe wszystko wskazuje na to, że dom musi być gdzieś w Poznaniu bo
zakorkowane są wszystkie wjazdy do miasta. Proszę zobaczyć na tej mapie (godzina 16):

img819.imageshack.us/img819/3941/zakorkowanypozna.jpg
mapa.targeo.pl/
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz_nowak Re: Zakorkowany Poznań - wjazdy czy wyjazdy??? 02.09.10, 16:53
      ksmx napisał:

> Wszystko wskazuje na to, że te osławione już PZ-ty korkują Poznań wracając z pr
      > acy do domu i jadąc z
      > domu do pracy. Co ciekawe wszystko wskazuje na to, że dom musi być gdzieś w Poz
      > naniu bo
      > zakorkowane są wszystkie wjazdy do miasta. Proszę zobaczyć na tej mapie (godzin
      > a 16):

A w jaki sposób doszedłeś do tego zadziwiającego wniosku? Dla mnie wniosek jest
      zupełnie inny i pokrywa się z wynikami badań podanymi w ZPRTP.
      • wlodzimierz_nowak Chaotyczny Poznań 02.09.10, 16:54
        W żaden sposób nie wybrniesz z tego, że korki w Poznaniu dramatycznie pogorszyła
        chaotyczna i nieprzygotowana urbanizacja Powiatu Ziemskiego. A miasto swoją
        polityką cały czas uparcie pogarsza sytuację.
      • tutuna Re: Zakorkowany Poznań - wjazdy czy wyjazdy??? 03.09.10, 09:11
        A widzisz Włodku, z kolei moje codzienne obserwacje popołudniowe pokrywają się z
        ksmx i też mnie to dziwi, bo wyjaśnić sobie tego nie potrafię. Ale ilekroć w
        okolicach 16-17 wyjeżdżam Gdyńską z Poznania, to na przeciwległym pasie mijam
        korek co się zowie i najczęściej większy niż na moim pasie.
        • wlodzimierz_nowak Re: Zakorkowany Poznań - wjazdy czy wyjazdy??? 03.09.10, 12:18
          Sęk w tym, że ja zwyczajnie nie zrozumiałem wypowiedzi KSMX. Ma nieco
          hermetyczne myśli i mam czasem wrażenie, że wydaje się mu/jej, że ktoś czyta te
          skróty myślowe. Wyklaruj mi proszę.
    • piter_wlkp A jak to wygląda o godz 7:00 ? 02.09.10, 17:22
      Jeśli wówczas zakorkowane są wyloty to mogłoby to potwierdzać Twoją teorię. Chociaż ja uważam
      że jest to zbyt mała próbka danych, aby jakiekolwiek teorie tworzyć
      • ksmx Re: A jak to wygląda o godz 7:00 ? 03.09.10, 09:00
        Piter, sam możesz to sprawdzić. Kiedy odpalisz mapę targeo:

mapa.targeo.pl/
        Trzeba włączyć warstwę 'traffic'. Linią przerywaną jest prognoza na podstawie statystyki, linią ciągłą
        jest bezpośredni pomiar z samochodów wyposażonych w nadajnik GPS/GPRS. Czarna linia to korek, linia
        czerwona to taki średni korek. Wąskie gardła widać jak na dłoni. Widać też gdzie przydałby się
        "drogowy kret" i adaptacyjne sterowanie światłami z prawdziwego zdarzenia.
    • zderzacz-hadronow Re: Zakorkowany Poznań - wjazdy czy wyjazdy??? 02.09.10, 17:29
      Poznań jest w dużej mierze zakorkowany przez same PO. Szczególnie przez wszystkich
      przemieszczających się z dzielnicy do dzielnicy. Oczywiście, że PZ przyczyniają się do zwiększenia
      tych korków jak i powstawania rano zatorów na wjazdach a po południu na wyjazdach z miasta. No
      ale co, przeprosić mamy, że dojeżdżamy do Pń?
    • Gość: abc Coraz więcej firm poza Poznaniem IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.10, 17:54
      Coraz więcej firm przenosi się poza Poznań - do Tarnowa, Swarzędza, Buku, Kórnika, itd.
      Coraz więcej ludzi z Poznania jeździ do pracy poza Poznań.
      Inni - przemieszczają się do pracy z jednego końca miasta na drugi (np. z Jeżyc na Antoninek).
      Cały tranzyt idzie przez Śródmieście.
      To też nie ma się co dziwić, że korki zarówno na wjeździe jak i wyjeździe z Poznania.
      A wystarczyłaby kolej aglomeracyjna + obwodnice tranzytowe.
      • wlodzimierz_nowak samochodem 55% podróży w mieście i 80% PO-PZ 03.09.10, 12:14
        No to jeśli stymulujemy rozlewanie się miasta i wzmożenie ruchu samochodowego,
        nie dziwmy się, że gwałtownie nam się Poznań zakorkował. Do tego rozbudowujemy
        wjazdy zamiast odciążyć stare dzielnice (Jeżyce-Św. Wawrzyńca i Łazarz-Dolna
        Głogowska) zaplanowanymi od 17 lat ulicami.
        poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8031360,Poznan_sie_rozlewa__Jak_poradzila_sobie_z_tym_Haga_.html
        A to wszystko doprawia fakt, że budżet miasta, pardon przychody,
        gdyż budżet przez zwiększenie zadłużenia nie cierpi na tym, rosną znacznie
        wolniej niż by mogły przez odpływ firm i podatników, którzy te przychody
        fundują. A skończyła się bańka na rynku nieruchomości, skończyła się sprzedaż
        gruntów i "skończyła się era inwestycji" jak to rok temu napisał Grobelny.
        • wlodzimierz_nowak Sejmik Województwa 03.09.10, 12:16
          Do Sejmiku zagłosuję chyba na PSL, gdyż na razie to Jankowiak forsuje pomysł
          Kolei Aglomeracyjnej i nie za bardzo ma wsparcie w pozostałych politykach. A nie
          zapominajmy, że aglomeracja poznańska to 27% głosów w Sejmiku oraz ponad 40%
          ekonomii województwa.
    • ksmx Lokalizacje parkingów 03.09.10, 10:51
      Teraz tak patrzę (g. 10:46), w których miejscach zakorkowane jest miasto i z całą pewnością można
      stwierdzić gdzie powinny znajdować się parkingi. Widać, że o tej godzinie całe miasto żyje - na oko
      większość dróg jest na czerwono i pomarańczowo, widać, że teraz ludziki załatwiają swoje sprawy.
      Tak więc:

- Garbary/Droga Dębińska/Krzywoustego - korek aż czarno
      - Garbary/Małe Garbary
      - Aleja Niepodległości/Solna
      - Dolna Wilda/Królowej Jadwigi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka