Gość: lukaszbandi IP: *.icpnet.pl 26.03.04, 20:54 A Wam to nie wygląda na teatrzyk pod mieszkańców?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kukułka Re: MPK pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 23:16 To jest teatrzyk pod mieszkanców. Władze miasta wiedziały o nienormalnym trybie wprowadzenia komkart i nic nie zrobiły, a teraz udają zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: MPK pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 21:17 radni nic o tym nie wiedzieli , nikt nas nie raczył powiadomić ani MPK ani wydział Inżyniera Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Murzynowski Skoro Panie radny nie wie Pan, IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.03.04, 21:16 co się dzieje w mieście, którego jest Pan radnym to proponuje natychmiastowa zamianę... Ja na Pana miejsce a Pan na zielona trawkę przed operę. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Skoro Panie radny nie wie Pan, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 22:30 zasówam od rana do późnego wieczora po to aby Pan miał dobrze , oczywiście sam to wybrałem i się nie skarżę . Jestem ciekaw ile czasu Panie Romanie Pan by wytrzymał jako radny , zapewniam że ja na trawce długo. Z takiej zamiany zadowolona by była moja rodzina której prawie nie widuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Murzynowski Hi Hi dobre... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 29.03.04, 23:06 Drogi Panie. Ile bym wytrzymał to moja sprawa, natomiast Pańska sprawą wręcz obowiązkiem jest działać dla dobra tego miasta. Pana tłumaczenia, że nikt nam nie pokazał, albo nikt nam nie powiedział są śmieszne. Jeśli istotnie ktoś Wam czegoś nie powiedział, to czepiajcie się jego, a nie dyrektora MPK. Zresztą czy można wierzyć w Pana słowa, skoro podpisuje się Pan nic nie znaczącym słowem... radny, zamiast swoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem?? A może wstydzi się Pan tego, że jest radnym?? Nadal proponuje zamianę, moja rodzina też się ucieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC podpisuję się pod waszymi opiniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 23:18 to jest teatr pod mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szy Re: MPK pod ostrzałem IP: *.icpnet.pl 26.03.04, 23:22 Tramwaje Combino, to akurat dobra inwestycja... Natomiast odnośnie likwidacji lini, to niech Poznań ogłosi przetarg na obsługę lini, na których MPK nie chce jeździć... Na pewno znajdą się chętni!! Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: MPK pod ostrzałem 27.03.04, 07:13 Na co znajdą się chętni? Na jeżdżenie bez zapłaty? Chyba, że po cenach komercyjnych - bilet 6 - 7 zł i zero zniżek. MPK chce jeździć jak najwięcej (przecież ostatnio przyjęli nawet zlecenie na obsługę Puszczykowa), ale - do cholery - nie jest instytucją charytatywną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: MPK pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 21:34 MPK zawarło umowę z Miastem w której sprzedało Miastu określoną ilość kilometrów przejazdu tramwaju i określoną ilość kilometrów przejazdu autobusu za konkretnie wymienione w umowie kwoty, które miasto płaci MPK z budżetu. Wpływy z biletów są połowę mniejsze niż zapłata miasta dla MPK i wpływają do budżetu miasta. Ilość lini, częstotliwość przejazdu wozów, godziny przejazdu a także trasy określa wydział Inżyniera Miasta a po zmianie nazwy od nowego roku Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Urzędu Miasta. MPK nie może chcieć lub nie chcieć jeździć, MPK musi realizować warunki umowy z Miastem. W interesie mieszkańców jest aby kilometr przejazdu tramwaju i autobusu był możliwie najtańszy. Jeśli prezes MPK podpisał umowę nierealną dla MPK powinien podać się do dymisji, jeśli podpisał coś pod przymusem niech wskaże tego co go przymusił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Murzynowski Panie, bądź Pan realistą. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.03.04, 21:31 Przecież MPK jest firmą w 100% zależną od miasta czyli dyrektor MPK jest zależny od... no sam Pan wie od kogo. To miasto jak Pan sam pisze ustala ile i za co płaci. MPK jest tylko wykonawcą usługi. Niestety Panowie byście chcieli, aby było jak najwięcej kursów realizowanych jak najtańszym kosztem. To wbrew prawom ekonomii. Poza tym skoro zmniejszacie dotacje na MPK i oczekujecie takich samych usług, choć ich koszty wzrosły, to, dlaczego nie zrobiliście tak już rok czy dwa lata temu, co? Mi naprawdę nie zależy, aby było tanio, ale UCZCIWIE!!! Wie Pan chyba Panie anonimowy radny, co to słowo oznacza prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto to? Re: MPK pod ostrzałem IP: *.icpnet.pl 28.03.04, 22:42 > Tramwaje Combino, to akurat dobra inwestycja... Abslolutna bzura. Tramwaje może i sa bardzo dobre, ale niestety cena!!! Niestety przepałciliśmy i to sporo, aż 2krotnie. Wykryto teraz uszkodzenia kadłubów. Po za tym, ile jeździ wozów na ile już przywiezionych. Wzorcem dla nas może być Kraków, który kupił aż 26!!! bombardierów, wszystkie kursują i nie było z nimi kłopotów. Docelowo ma być ich w Krakowie 50!!! Ponadto Bombardiery składane i produkowane są w Polsce, tak więc daje się prace także Polakom. Może to być przykład akcji "Kupując polskie produkty dajesz prace". Przy okazji kupujcie produkty z kodami kreskowymi 590... Jeszcze co do naszych Combino zobaczymy czy zdarzą sie takie przypadki, że na ulice wyjadą wszystkie??? Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: MPK pod ostrzałem 29.03.04, 11:12 Gość portalu: zgadnij kto to? napisał(a): > Tramwaje może i sa bardzo dobre, ale niestety cena!!! A znajdź tańsze tej samej klasy. Powtarzam: tej samej klasy! Nie pisz mi tylko o wynalazkach Konstalu, bo mam nadciśnienie i taki gwałtowny wybuch niekontrolowanego śmiechu mogę przypłacić zawałem. > Niestety przepałciliśmy i to sporo, aż 2krotnie. Tylko ze względu na źle skonstruowaną umowę i niezabezpieczenie się przed zmianami kursu euro. > Wykryto teraz uszkodzenia > kadłubów. Nie wykryto uszkodzeń tylko podejrzenie możliwości ich wystąpienia, a to chyba różnica? I chwała Siemensowi, że o tym mówi i próbuje przeciwdziałać teraz, a nie kiedy usterka wystąpi. > Po za tym, ile jeździ wozów na ile już przywiezionych. Każda nowość wymaga dopracowania, usterki są (i nie wiem dlaczego MPK je ukrywa) i będą zawsze, bo nie ma urządzenia, które się nie psuje. > Jeszcze co do naszych Combino zobaczymy czy zdarzą sie takie przypadki, że na > ulice wyjadą wszystkie??? Chyba nie: tramwaj ma przegląd OT co 28 dni i wymaga to jego odstawienia na 2 dni. Czyli 14 wozów razy 2 dni wychodzi 28 - tyle co cykl przeglądowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: MPK pod ostrzałem IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.04, 12:39 > > Tramwaje może i sa bardzo dobre, ale niestety cena!!! > A znajdź tańsze tej samej klasy. Powtarzam: tej samej klasy! Nie pisz mi tylko > o wynalazkach Konstalu, bo mam nadciśnienie i taki gwałtowny wybuch > niekontrolowanego śmiechu mogę przypłacić zawałem. Np. Cityrunnery Lodzkie, moglibyscie je skladac w Poznaniu co obniza koszty produkcji (8 mln zl za Citka, 10 za Combino). Cala niska podloga, osiagi praktycznie identyczne ilosc miejsc rowniez. NGT-6 nie maja podlogi na calej dlugosci, ale rowniez sa bardzo dobrym tramwajem. W Polsce moim zdaniem najlepsze sa Cityrunnery, potem Combino, potem NGT-6 i daleko w tyle pseudotramwaje z Konstalu (zreszta Konstal chcial za swojego Citadisa az 8,5 mln zl w Lodzi, po przegraniu przetargu obnizyli cene do 6,5 mln i zaczeli wrzeszczec ze Bombardier dal lapowke, NIK nic nie wykazal). Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: MPK pod ostrzałem 29.03.04, 15:50 Gość portalu: Aleksej napisał(a): > 8 mln zl za Citka, 10 za Combino). Ale kiedy Łódź je kupowała? Przy jakim kursie euro? Wtedy Combinolki też wychodziły coś koło 8 mln. za szt. Praktycznie potwierdziłeś moją tezę - nie ma tańszego produktu tej samej klasy, a błędem - wręcz gafą - kupujących było niezabezpieczenie się przed wahaniami kursu waluty. > pseudotramwaje z Konstalu (zreszta Konstal chcial za swojego Citadisa az 8,5 > mln zl w Lodzi, po przegraniu przetargu obnizyli cene do 6,5 mln i zaczeli > wrzeszczec ze Bombardier dal lapowke, NIK nic nie wykazal). Konstal, podobnie zresztą jak Jelcz w przypadku autobusów, potrafi tylko wrzeszczeć, a ich argumenty są na poziomie Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: MPK pod ostrzałem IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.04, 16:57 OK, podam ceny w Euro jakie zaplacila Lodz (ktora przed wachanimi sie zabezpieczyla placac z gory) oraz katalogowa cena za Combino. Cityrunner 1,9 mln Euro (roznica 100 tys euro jesli montarz w Polsce - o tyle taniej) Combino 2,2 mln Euro, roznica okolo 300 tys euro (okolo 1,7 mln zl. plus wachania kursu euro i wychodzi ponad dwa). Oczywiscie ceny szacunkowe bo ceny katalogowe zawieraja transport oraz szkolenia, a te sa oplacane z zlotowkach, producenci tez wliczaja do ceny clo i vat - po 1 maja chyba na tramwaje nie bedzie cla. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
przemoa Re: MPK pod ostrzałem 29.03.04, 22:11 Gość portalu: Szy napisał(a): > Tramwaje Combino, to akurat dobra inwestycja... > Natomiast odnośnie likwidacji lini, to niech > Poznań ogłosi przetarg na obsługę lini, na których > MPK nie chce jeździć... > Na pewno znajdą się chętni!! jak możesz pisać że to dobra inwestycja skoro radnym pokazuje się stojące uszkodzone w zajezdni ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DvJ Re: MPK pod ostrzałem IP: *.icpnet.pl 27.03.04, 09:55 nie wiem jak tam wygladaja kwestie finansowe, ale komkarty to kompletna porazka i nieporozumienie - najpierw jeden wielki, trwajacy dobre 2 miesiace balagan przy ich wystawianiu, niejasnosci (np. niektorzy nie wiedza, ze trzeba wozic ze soba paragon za doladowanie komkarty, co jest paranoja i zaprzeczeniem jej idei). ogolnie MPK sie nie spisuje ostatnio :( Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Radni obłudni !! 27.03.04, 20:00 Najpierw obcinają nakłady na MPK (a ceny - choćby paliw - wzrosły), zaś za miesiąc udają "wielkich przyjaciół" mieszkańców i "bardzo się o nich troszczą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Radni obłudni !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 21:15 prezes MPK podpisał umowę z miastem na taką kwotę jaką wynegocjował z Prezydentem. Przy uchwalaniu budżetu rada uchwaliła kwotę wynikającą z tej umowy i nikt z MPK nie mówił że kwota jest zbyt niska. Nie jest w interesie mieszkańców aby radny z własnej woli zaproponował więcej pieniędzy z budżetu do spółki niż zapisano w zawartej umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Radni obłudni !! 29.03.04, 11:01 Gość portalu: radny napisał(a): > prezes MPK podpisał umowę z miastem na taką kwotę jaką wynegocjował z > Prezydentem. W którym miejscu podpisał, że co rok ma dostać mniej??? > nikt z MPK nie mówił że kwota jest zbyt niska. Bo nie była! Ale teraz po jej obcięciu przez (niepo)radnych jest. Diety sobie obetnijcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Radni obłudni !! IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.04, 12:46 > prezes MPK podpisał umowę z miastem na taką kwotę jaką wynegocjował z > Prezydentem. Przy uchwalaniu budżetu rada uchwaliła kwotę wynikającą z tej > umowy i nikt z MPK nie mówił że kwota jest zbyt niska. > Nie jest w interesie mieszkańców aby radny z własnej woli zaproponował więcej > pieniędzy z budżetu do spółki niż zapisano w zawartej umowie. Czlowieku jesli naprawde jestes radnym to wspolczuje mieszkanca Poznania, po pierwsze prezes MPK musial podpisac umowe jaka zaproponowal mu prezydent miasta bo jesli by tego nie zrobil to by wylecial. I taka jest prawda, nie chrzan ze prezes ma cos do powiedzenia, bo tak nie jest, jest w calosci zdany na laske prezydenta i radnych. Oplata za wozokilometry zostala obcieta JEDNOSTRONNIE i wymaga sie od MPK zarowno utrzymania dotychczasowego standartu uslug jak i kupowania nowego taboru, a potem wielkie zaskoczenie ze nie wszystko dziala. Po drugie w interesie mieszkancow jest dobrze dzialajaca komunikacja miejska, ze wszystkimi tego konsekwencjami. W interesie mieszkancow jest aby wszystkie torowiska byly nawoczesne i ciche, aby tabor byl niskopodlogowy i nawoczesny, oraz aby tramwaje jezdzily szybko i nie byly blokowane przez samochody czy zle dzialajaca sygnalizacje swietlna. Jesli pani/panu sie wydaje ze MPK jest w stanie to zapewnic przy notorycznych cieciach w oplatach za wozokilometr to jest pan w wielkim bledzie i raczej nie zna potrzeb mieszkancow. Pozdrawiam, Aleksej P.S. A dlaczego radny sie nie ujawni z imienia i nazwiska? Co czyzby osoba publiczna bala sie wlasnego wizerunku? Niech mieszkancy sami zdecyduja i krycie sie pod ogolnikowym nikiem nie swiadczy za dobrze o "radnym" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 22:37 nie wiem jak jest w Łodzi, choć podobno budżet miasta jest połowę mniejszy niż w Poznaniu, ale tak się składa że w Poznaniu MPK na tabor dostaje dodatkowe pięniądze w postaci dopłat do kapitału. W tym roku to ponad 23 miliony złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.04.04, 13:37 A jakie sa w Poznaniu oplaty za wozokilometry??? (dla autobusow i tramwajow), w Lodzi nasz kochany prezydencik obnizyl oplaty za wozokilometry o 1/3 mowiac ze Lodz ma najdrozsze oplaty w Polsce. Tylko zapomnial o tym ze w Lodzi MPK kupuje nowe autobusy i tramwaje za wlasne pieniadze, a np. w Krakowie nowe autobusy i tramwaje sa w 100% finansowane przed budzet panstwa (dlatego oplaty za wozokilometry sa niskie) w Poznaniu jest dofinansowanie. Bardzo chetnie bym sie dowiedzial jak to dokladnie wyglada i moze cos dla naszej prasy napisal. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GFee Re: MPK pod ostrzałem IP: *.icpnet.pl 28.03.04, 00:09 Ja nie wiem czy to jest teatr czy nie. Ale dla mnie to radni po prostu zaczeli pracowac tak jak powinni, czyli na rzecz mieszkancow. Dlaczego teraz (przed wyborami?), czy dla teatru, czy dla siebie - nie wiem. Ale wlasnie tego od nich oczekuje. Dla mnie sprawa jest prosta: jak radni zalatwia ze MPK odstapi od ciec, wywala odpowiedzialnych za balagan z komkartami, a i przyjrza sie Combin(acj)o(m), a moze jeszcze wreszcie uda im sie spowodowac rozpoczecie budowy akwaparku i kilku jeszcze innych rzeczy, to ja nawet bede na nich glosowal w nastepnych wyborach. I nie bedzie dla mnie wazne czy zrobili to dla teatrzyku, tylko jakie byly efekty ich pracy. Przy okazji, to moze w nastepnych wyborach nie wybierac "na partie" albo "na znajome nazwisko" tylko na "co kto zrobil"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: MPK pod ostrzałem IP: *.ha.pwr.wroc.pl 28.03.04, 23:26 Szanowa Redakcjo. Pracuję w firmie sprzedającej komponenty do produkcji systemów tzw. identyfikacji bezstykowej. Cały ten artykuł znów potwierdza zaobserwowane przeze mnie zjawisko: tam, gdzie ma być instalowany taki system, dzieją się "bardzo dziwne rzeczy"... Przykłady? 1. Parkomaty w Warszawie; 2. Systemy rejestracji zwierząt (przede wszystkim psów) - tanie, pewne - a NIGDZIE nie wprowadzane (oprócz bodajże jednego miasta); 3. Nasze dowody osobiste; 4. Rejestracja kubłów ze śmieciami w Ostrowie Wlkp (unieważniane przetargi) itd. itd. Oryginalny nie będę, ale stawiam tezę, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Publiczną kasę......... Rzucam temat, sprawdźcie! Odpowiedz Link Zgłoś
ur_wojtek Re: MPK pod ostrzałem 29.03.04, 13:16 Myśle, że MPK generalnie swoimi decyzjami dąży do upadku. Zakup Combino to jeden z najdziewniejszych zakupów jaki można było zrobić. Uważam, iż w takim momencie jak teraz MPK powinno wystąpic o odszkodowanie, nie wierze w to, że Siemens nie wiedział o wadzie technicznej w momencie sprzedaży nam tych tramwajów. Miasto mogło dokonać innego zakupu, który by był bardziej korzystny chociażby z tego powodu, że można było się domagać chociażby składania tramwajów w Cegielskim jak to było w przypadku Tatry. Druga sprawa to wprowadzenie Komkart wynalazku tak dziwnego, że aż boli. Jeśli wprowadza się bilety elektroniczne powinno się wprowadzić kasowniki przystosowane do odczytu tych biletów. W Warszawie też są bilety elektroniczne jednak ich ważność jak również aktywacji można dokonać w autobusie czy tramwaju. Bilety tam kupuje się np 5 maja na miesiąc jednak sprzedawca w kiosku nie aktywuje biletu tylko pasażer po wejściu do pojazdu i może to zrobić nawet pare dni pozniej i bilet jest ważny przez miesiąc od godziny aktywowania. No i najważniejsze udogodnienie jest takie, że nie trzeba pamiętać do kiedy ważny jest bilet bo w każdym momencie można go sprawdzic w pojeździe. Dlaczego MPK nie może wprowadzić takiego rozwiązania. Myśle, że tak jest z powodu dziwacznych oszczędności, polegających na podnoszeniu cen biletów i wprowadzaniu w połowie nowych rozwiązań. Natomiast na zakup tramwajów Combino trudno znaleźć jakieś logiczne wytłumaczenie po za takim iż ktoś w mieście dostał dużą koperte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: MPK pod ostrzałem IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 16:27 No pewnie, najlepiej, odrazu łapówka. Bo wybrano najlepsze tramwaje, ale źle skonstruowano umowę, to odrazu że ktoś łapówkę wziął. Tak oczywiście, a świstak siedzi i zawija... Greg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: MPK pod ostrzałem IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 30.03.04, 01:23 Jakie odszkodowanie? O czym Ty mowisz? Czy u nas wykryto jakakolwiek wade? Nie! To tak samo jakbys zadal odszkodowania od Fiata tylko dlatego, ze Ty jezdzisz Palio, a Twojemu sasiadowi sie Panda zepsula. No niedorzecznosc moim zdaniem. Siemens jak na razie przyznal sie do drobnej usterki w niektorych miastach i robi wszystko, zeby zapobiec usterce w innych! I chwala im za to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto to? Re: MPK pod ostrzałem IP: *.icpnet.pl 30.03.04, 12:00 Cóż powiem krótko. Kupiliśmy drogie tramwaje, cóż wszystkiemu winny jest kurs euro, no ale teraz musimy za to pocierpieć, chociażby po przed podwyżki czy planowane zmiany układu sieci MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: MPK pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 23:13 Ciągle mówimy że kupiliśmy tramwaje , a tak naprawde to kupiła komisja przetargowa a płacimy MY WSZYSCY. Dlaczego nie ubezpieczono transakcji od wahań euro? Podobno koszt ubezpieczenia to ok. 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: MPK pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 13:46 te tramwaje z rzeczy samej są szalenie drogie, zmiana kursu euro nie jest tego przyczyną. Parkin pod Placem Wolności ma kosztowac około 35 mln i pozwoli znacznie rozwiązac problemy z parkowaniem w centrum miasta. 35 mln to koszt tylko 4 tych drogich tramwajów. To przykład co za te pieniądze można zrobic. Nowy most Rocha to też około 30 mln, nowy wiadukt na Obornickiej kosztował też podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: MPK pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 21:04 wiadukt na obornickiej kosztował 13 milionów Odpowiedz Link Zgłoś