ksmx 09.09.10, 07:11 No szkoda, że nie Włodek bo dałby czadu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: matka My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 213.17.202.* 09.09.10, 08:25 tak,tak należy podziękować panującej nam elicie zwłaszcza za podwyżki opłay przedszkolnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 09:06 Trzeba było przed zrobieniem sobie dziecka pomyśleć, czy będzie Ciebie na nie stać. Posiadanie potomstwa nie jest żadnym przymusem, ale jest za to ogromną odpowiedzialnością - nie obarczaj nią władz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpiwowarczyk Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 09:08 > Posiadanie potomstwa nie jest żadnym przymusem Powiedziały dinozaury i wyginęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 10:03 Ich wybór. Przynajmniej inne dinozaury nie musiały sponsorować mimowolnie ich rozrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 95.108.69.* 09.09.10, 10:31 Święte słowa... masz u mnie piwo Bracie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf No i wyginęły wszystkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:07 Historia lubi się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpiwowarczyk Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 09:07 To, dla mnie, wiadomość dnia. Więc jednak nie oddam głosu nieważnego. Teraz Panie i Panowie kombinujecie, jak powiadomić o swoim istnieniu i przekonać do siebie, szerokie masy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja sprawiedliwie i po równo IP: *.marketdino.pl 09.09.10, 08:29 mam nadzieję, że z równym zapałem GW poinformuje czytelników o chęci startu w wyborach samorządowych innych niezależnych organizacji w tym Samoobrony, Partii Emerytów, leśnych dziadków czy dużych Partii politycznych. Bo chyba Gazeta nie zamierza promowac Ich Poznaniaków ... Swoja drogą to ciekawe zagranie. Najpierw poinformuja ze st Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepski Re: sprawiedliwie i po równo IP: 95.108.68.* 09.09.10, 09:52 Przydupasy Grobelnego powinny miec zakaz wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: sprawiedliwie i po równo IP: *.171.37.18.static.crowley.pl 09.09.10, 11:43 Mergler jako predydent to jeszcze gorzej niz Grobelny a juz jest zle to jak by bylo za niego... codziennie stypa party w kolegiacie i anarchisty ze swoimi roszczeniami i syfem w ratuszu... Odpowiedz Link Zgłoś
mayrah1 Od słów do czynów - oby 09.09.10, 08:39 To bardzo dobra wiadomość, cieszę się, że słowa mają szansę zostać zamienione w ważne dla miasta czyny. Sama inicjatywa mocno mnie podbudowuje. Chętnie przyjrzę się tematowi bliżej. Powodzenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Od słów do czynów - oby IP: *.warszawskie.poznet.com.pl 09.09.10, 13:08 No właśnie problem polega na tym, że my poznaniacy już mogli się wykazywać wcześniej i czyny zamieniać w słowa. Spytajcie Pana Nowaka co zrobił dla swojego osiedla do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.182.149.181.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.09.10, 08:39 Poznaniacy, nie macie już dosyć szastania Waszym Pięknym miastem przez ludzi, którym wydaje się że przez zasiedzenie maja monopol na władze. dajcie szansę rozwinąć skrzydła w/w organizacji. Pan R.G. chyba już się zmęczył natłokiem spraw i pracy na fotelu prezydenta. miasto potrzebuje odświeżenia i nowych pomysłów. Na razie leży tu wszystko: szkolnictwo, administracja, przyciąganie inwestorów. musicie wybrać czy chcemy rządów PO, PIS, SLD itp... które to traktowały Poznań jak zło konieczne. tylko sami sobie pomożecie bo to miasto z tak olbrzymim potencjałem nie może być stopowane. życzę sukcesów i zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
glootech My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 08:58 Całym sercem popieram pomysł, ale niestety nie spodziewam się jakiegoś gigantycznego sukcesu w wyborach. Mimo wszystko, o stowarzyszeniu wie relatywnie mało osób, a do reszty trudno będzie trafić. Nie każdy czyta forum gazety ;). Ale trzymam kciuki żeby się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.icpnet.pl 09.09.10, 16:54 I tu jest pies pogrzebany. My Poznaniacy muszą dotrzeć do OBYWATELI Poznania. Bedzie trudno bo z tego co wiem nie mają forsy nawet na akcję promocyjną. Nie wykluczone,że znajdą się ludzie zainteresowani zmianami w Poznaniu no bo jak długo można klęczeć przed Grobelnym,jego kolesiami i opisywanym codziennie korupcjogennym Układem Poznańskim?? My Poznaniacy to światełko w tunelu to nadzieja na spełnienie hasła Poznań Tu Warto Zyć,nie tylko deweloperom.Liczymy na przebudzenie wszystkich służb i organów ścigania,że Układ dosięgnie ręka sprawiedliwości za wieloletnie okradanie Poznania. Poznań naprawdę może być piękny i zdrowy!! Pożegnajmy tych panów, zasiadających od 20 lat we władzach. Głosujcie na My Poznaniacy!!!!!!!!!!!!! Prosimy Zarząd Stowarzyszenia o większe nagłośnienie swoich dokonań i przedstawienie swoich kandydatów. Cały Poznań trzyma za Was kciuki. Jesteście dla nas ostatnią deską ratunku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Poznań dla Poznaniaków 09.09.10, 09:33 Obawiam się wielu rzeczy zaraz po tym jak My-Poznaniacy dojdą do władzy. Po pierwsze zaczną robić porządki w organizacji ruchu. Sygnalizatory zaczną się pojawiać niczym grzyby po deszczu ku wielkiemu zadowoleniu firm "konserwujących" i instalujących tego typu urządzenia. Oczyma wyobraźni widzę autostradę i wszystkie obwodnice "pocięte" przejściami dla pieszych oraz ścieżkami rowerowymi. Oczywiście z miejsca wylecą wszystkie estakady, zostaną zburzone. Idę o zakład, że zamkną II ramę likwidując Hetmańską, Grochowską, Lechicką, powstaną deptaki i aleje, być może rezerwat przyrody. Sądząc z tego co pisze czołowy przedstawiciel stowarzyszenia, towarzysz WN, dla wieśniaków z Lubonia, Suchego Lasu czy nawet Murowanej Gośliny, zostanie wprowadzone myto z tytułu korzystania z infrastruktury drogowej miasta Poznania, wybudowanej przez prawdziwych, z dziada pradziada, dumnych Poznaniaków. Parafrazując Olszewskiego, "nie ważne jaki Poznań, ważne, że nie Grobelnego". Odpowiedz Link Zgłoś
mayrah1 Re: Poznań dla Poznaniaków 09.09.10, 09:50 'Poznaniacy z wyboru' napędzają to miasto więc wierzę w zdroworozsądkową politykę My-Poznaniacy. Jestem tu od 9 lat. Ale zaczynam się męczyć. Próbowałam przyłożyć rękę do rozwoju tego miasta pracując na jego rzecz - olano moje zapędy kubłem zimnej wody z hasłem "nie warto się starać", "nie wychylaj się" - to radzili mi rodowici Poznaniacy. Dlatego mam nadzieję, że nie będzie jak zwykle - bo dobrymi chęciami maluje się wrota ;-) A promocja w dobie internetu, fejsbuka, golden line i forów internetowych jest prosta jak drut, wystarczy zgrać się, głośno mówić o tym co boli i przekonać, że tym razem będzie inaczej. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Poznań dla Poznaniaków 09.09.10, 10:11 Dobrze, że się zdecydowali bo przynajmniej ktoś zamiesza w tym kotle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzięki już mnie do nich zachęciłeś-ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 11:18 prymat człowieka,dość przywilejów dla samochodów,dość pseudo-sportu (czyli sportu jako widowiska dla gawiedzi, vide stadion za 715 mln PLN) - zagłosuję na nich na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixel Re: Poznań dla Poznaniaków IP: 77.93.216.* 09.09.10, 13:32 > Sygnalizatory zaczną się pojaw > iać niczym grzyby po deszczu ku wielkiemu zadowoleniu firm "konserwujących" i i > nstalujących tego typu urządzenia. Tu się mylisz. Firmy projektujące sygnalizacje świetlne, robiące tysiące koncepcji ram, optymalizacji ruchu itp. trzymają z obecną władzą. Zapytaj się ile procent w tych firmach stanowią zlecania z Urzędu Miasta Poznania, ZDM, ZTM, MPK czy Miejskiej Pracowni Urbanistycznej? Ja powiązań My-Poznaniacy z biurami inżynierii transportu nie widzę! Jak widzisz, poinformuj CBA, CBŚ czy prokurtarurę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Poznań dla Poznaniaków IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.10, 14:17 Zapominasz o zamknięciu Św Marcina dla ruchu, wszak we Frankfurcie nad Menem zamknęli główną ulice już w... nie pamiętam dokładnie chyba latach 70, kiedy to Towarzysz Włodzimierz miał okazje tam być Całe szczęście, że od pewnego czasu zaglądam na forum i co rusz widzę wpisy Towarzysza. Gdyby nie było ich aż tak dużo pewnie nie zainteresował bym się co to za nawiedzona postać. Co gorsza nie poznałbym poglądów tego Pana i jego środowiska i jeszcze pochopnie zagłosował w wyborach. A tak już przynajmniej wiem i będę ostrożny. Nie po to wybierałem życie w mieście, żeby być częścią skansenu z XVIIIw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Re: Poznań dla Poznaniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:39 Czyli Frankfurt nad Menem to skansen, no i dlaczego Towarzysz? Osobiście jeszcze w szkolnej ławce poznałem towarzysza I sekretarza który obecnie doskonale czuje się w aktualnych układach z PO i Ryszardem G. u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
diego3591 My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 10:01 Masz rację ksmx.Jak dojdą do władzy to na pewno będzie jak za "Wilusia".Ramy komunikacyjne na pewno zlikwidują i wprowadzą w to miejsce ścieżki rowerowe.Hale sportowe i stadiony zburzą,bo po co komu takie niepoważne ich zdaniem zajęcia jak sport.Poznaniacy za to,żeby zobaczyć,jak sie żyje w XXI wieku będą jeżdzili do Wrocławia,Krakowa,bo w tych miastach już teraz wyprzedzają Poznań co najmniej o 20 lat,jeżeli chodzi o rozwiązania komunikacyjne,nie wspominając o innych.Za to będzie skansen o nazwie Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 10:38 A co, uważasz, że wydanie 700 mln na stadion to trafiona inwestycja w sport? Chyba w sport oglądany, bo na pewno nie w uprawiany. Za 700 mln można by było zbudować kilkadziesiąt Orlików, dziesiątki (jeśli nie setki) kilometrów ścieżek rowerowych i tras rekreacyjnych, porządne trasy biegowe w parkach albo kilka porządnych pływalni. I właśnie to byłaby inwestycja w sport, a nie wydanie w megalomańskim stylu kasy na absolutny przedmiot zbytku, czyli inwestycja (sorry, to NIE jest inwestycja - inwestycja z definicji ma się zwrócić i przynieść korzyści na poziomie przewyższającym koszty) przy Bułgarskiej. Nowy stadion będzie zarabiał na siebie przez trzy dni Euro 2012, a potem będzie trzeba do niego dokładać każdego roku pewnie po kilka(-naście? -dziesiąt? nie znam dokładnych liczb, ale małe nie będą na pewno) milionów. Wszystko w imię wyimaginowanego prestiżu i w imię zadowolenia grupy zapaleńców, którym udało się narzucić własne warunki całej ludności miasta. Właśnie tak widzisz inwestowanie w sport, że wydaje się 700 mln na to, żeby kilka razy w tygodniu 22 facetów uprawiało sport czynnie, a pozostali siedzieli na tyłkach gapiąc się na nich? Jeśli tak, to chyba różnimy się nieco w kwestii definicji sportu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpiwowarczyk Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 10:39 Diego, ty tak na serio? Nie czaisz bazy? Nie kumasz czaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgh Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 188.125.236.* 09.09.10, 14:49 Biedni mieszkańcy Amsterdamu i Kopenhagi, zmuszeni do życia w skansenie z rowerami... Ale rozumiem, że dla szczytem osiągnięć cywilizacyjnych jest okienko w McDrive:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.10, 15:46 A jaką przewidujecie alternatywę dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeździć rowerami. Miasta, na które tak chętnie się powołujecie mają zupełnie inną charakterystykę, świetnie rozwiniętą siec komunikacyjną, metro. Nie można forować tylko jednej grupy "użytkowników" innym nie dając nic w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 17:25 "Nie można forować tylko jednej grupy "użytkowników" innym nie dając nic w zamian. " Mówisz o kierowcach? Jak stoję na przystanku tramwajowym to zastanawiam się czemu tak sterczę jak głupi, czemu nie pojechałem samochodem do centrum (może wiesz dlaczego?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 18:33 Bo ty głupi jesteś. Ja rozbijam się wszędzie samochodem. Czasem współczuję tym, którym przyszło przemieszczać się piechotą, rowerem czy eMPeKiem, ale szybko duszę w sobie takie oznaki słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalista No to Grobi odkorkował szampana!! IP: 77.252.233.* 09.09.10, 10:19 Bardzo podoba mi się to co robi stowarzyszenie -imponują akcjami i swoim przygotowaniem... tyle że jest ich garstka i nie są absolutnie znani; biorąc pod uwagę zabetonowanie sceny politycznej i wysokie poparcie PO i Grobiego nie maja nawet szans na to żeby wprowadzić jednego radnego -musieli by zdobyć jakieś 15% ... matematyka Szanowni Państwo matematyka!!! Dupki rządzący teraz Poznaniem się jednoczą dla ochrony swoich interesów a opozycja dzieli... dopingowana do tego przez GW. Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
zerber Re: No to Grobi odkorkował szampana!! 11.09.10, 17:29 Bardzo proszę przedstawicieli stowarzyszenia o napisanie z czego w Poznaniu zamierzają zrezygnować, z jakich inwestycji bądź wydatków bieżących, na rzecz planowanych przez nich inwestycji w drogi rowerowe itp. Oczywiście proszę nie wpisywać inwestycji już rozpoczętych, na które rozpisano przetargi bądź przyznano środki unijne, bo to chyba oczywiste, że są one niemożliwe do przerwania. Wiadomo przecież, że Poznań jest (tak naprawdę wkrótce będzie po realizacji planowanych wydatków) maksymalnie zadłużony i pieniądze znikąd się nie pojawią. Z czegoś trzeba zrezygnować, chcą rozpoczynać nieplanowane wcześniej przedsięwzięcia. Dla mnie jako wyborcy potrzebne są te informacje, abym miał całkowity ogląd sytuacji i podczas wyborów mógł podjąć najlepszą dla Poznania decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek A ja nie żałuję IP: 95.108.69.* 09.09.10, 10:38 Partia oparta wyłącznie na krytyce stanu obecnego i Dyżurnego Belzebuba Grobelnego i wielu pomysłach wskazujących na brak rozeznania w kwestiach zarządzania miastem oraz jakichś chorych idee fix. Kolega Włodek był tyle razy punktowany na tym forum, że ciężko uznać iż jest tym wymarzonym kandydatem. Oczywiście nie podoba mi się grobelizm i idea miasta firmy. Ale jak będę miał do wyboru tylko dżumę i cholerę wybiorę dżumę. Bo dżumę już znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Skąd wiesz że cholera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:22 Może tylko grypka :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 11:16 Może nie mają kandydatury na szefa miasta, ale mają wiele rozsądnych diagnoz i propozycji. Może nie zdobędą większości w radzie miejskiej, ale zastąpią wielu partyjnych, ponumerowanych na listach potakiwczy. Niech się uczą i przecierają w praktyce zarządzania miastem, a to już jest szansa dla Poznania na lepsze przyszłe czasy. Warto ich poprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Dokładnie tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:32 Dość rządów pijawek. Odpowiedz Link Zgłoś
0_gonia123 My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 11:17 i znów przemawia przez Was, nas,poznaniaków dziwna zasada:głosujmy na Grobelnego, bo jego znamy.Konkurencji nie ma a jak jest to albo dziwna(różnie mówią o uczciwości Bachalskiego)albo te same osoby z tych samych partii posiadające monopol na wszystko.Dajmy szansę fachowcom,menadżerom z najwyższej pólki, aby to miasto postawili na nogi!!Grobelny już tego nie potrafi-tkwi w samorządzie od 20 lat, przestał się uczyć, nie widzi,ze świat się zmienia a Poznań odstaje od Europy, mieszkańcy ubożeją.Gdzie jest napisane ,że muszą rządzić partie a nie obywatele?A może przyda nam się drugi Cyryl Ratajski?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.icpnet.pl 02.11.10, 07:26 Gonia jak zwykle ma rację. Poznaniacy karny naród. Bez względu na to co zrobił z Poznaniem Grobelny i jego EKA,będą na niego głosować. No bo przecież to ludzkie panisko. Bieg i imprazka na Malcie/za nasze pieniądze/ Nowy stadion za MILIARD/kto to utrzyma??/a stary w środku miasta totalnie zrąbany. O kontaktach i zezwoleniach dla deweloperów,zajmujących każdy skrawek zieleni na osiedlach lepiej nie wspominać. Grobelnego znamy ,wiemy kto to i jakich ma kumpli,może już nie będzie nas okra..ć??. A kto to jest ten Jacek Jaśkowiak- nowy,bezpartyjny,zna języki obce,chce bronić Poznań i obywateli przed zgrają przestępców. I na takiego prezydenta mamy głosować??? TAk,TAK,TAK Poznaniacy obudżcie się bo jest to WASZ OBYWATELSKI kandydat,który pokaże nam jak wygląda Poznań bez retuszu/MIASTO BANKRUT/ i pozwoli prawdziwym właścicielom Poznania-czyli OBYWATELOM ,rządzić SWOIM Poznaniem. Głosujcie na Waszych kandydatów z każdej dzielnicy z Porozumienia My Poznaniacy i J.Jaśkowiaka. Dosyć Ekipy Grobelnego!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
dk7000 My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 11:43 Za pieniądze władowane w stadion można by wybudować ponad 4 tys mieszkań. Wpuszczenie na rynek tylu mieszkań komunalnych mogłoby praktycznie zlikwidować problemy mieszkaniowe mniej zamożnych mieszkańców oraz, co bardzo ważne,o duży obniżyć ceny zakupu i wynajmu tych budowanych przez deweloperów. Problem tylko w tym że obecną administrację i rade miasta założoną z osób którym tego typu przyziemne problemy są obce (polecam www.rozbrat.org/publicystyka/sprawy-lokalne/787-rada-miasta-poznania-kto-tu-rzadzi-i-ile-na-tym-zarabia) to nie interesuje. Pytanie czy my-poznaniaków z willami na Sołaczu i Starym Grunwaldzie zainteresuje? Obawiam się, że może być tak, że będą nadal realizowane interesy elit, tylko że innych niż obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Masz absolutną rację IP: 95.108.69.* 09.09.10, 11:50 Z tym że ja bym poszedł dalej. Za pieniądze władowane w stadion można by kupić 6 tysięcy pociągów wyładowanych smalcem oraz 127 basenów olimpijskich wyładowanych ogórkami kiszonymi. A to by zlikwidowało problemy żywieniowe mniej zamożnych mieszkańców oraz, co bardzo ważne, obniżyć ceny zakupu. Ogórków i smalcu oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepski Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 95.108.68.* 09.09.10, 13:05 Opowiadasz człowieku farmazony. Co kogo obchodzi ile za to można by wybudowac mieszkan ? Wybudowano stadion, bo nie budowano ich w Polsce od 30 lat i był potrzebny .Moze nie za taką kase ale był potrzebny. Równie dobrze mozna by napisać wybudowano x mieszkań a za to mozna wybudowac przeca x szpitali albo domów publicznych. Poz tym stadion nie zbudowano dla piłkarzy tylko dla widzów kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 14:43 Według jakich niby kryteriów był potrzebny? Bo widzisz, nowe drogi są potrzebne (bo ułatwiają transport, a to prowadzi do rozwoju biznesu), ścieżki rowerowe też są potrzebne (bo obiektywnie rzecz biorąc ułatwiają przejazd przez miasto), szpitale też (bo zdrowie jest ważne dla kondycji społeczeństwa), podobnie trasy tramwajowe albo budowa tam i zbiorników retencyjnych, ale akurat budowa stadionu to czysty luksus, rzecz może i miła, ale na pewno nie potrzebna. Na takie wydatki można sobie zacząć pozwalać, kiedy podstawowe potrzeby będą zaspokojone. W przeciwnym wypadku mamy do czynienia ze zwykłym marnotrawstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.10, 15:58 Stadion generuje wiele wydarzeń, którymi miasto żyje - koncertów, imprez meczów. Dlaczego teraz aby obejrzeć fajny koncert muszę jechać do Warszawy, Katowic, Chorzowa i tam zostawiać swoją kasę. Atrakcyjna oferta przyciągnie do Poznania turystów, którzy dadza nam zarobić. Dzięki temu stadionowi mamy też remonty dróg i infrastruktury, których by nie było gdyby nie Euro, bo nikt by tego nie dofinansował. Chyba nie trzeba aż tak dużo wyobraźni, żeby zobaczyć korzyści; Ty widzisz tylko że czarne jest czarne a białe - białe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:50 Nie wszyscy oglądają piłkę nożną za to wszyscy z podatków będą za to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 14:52 Jasne. Zamiast skłaniać ludzi do rozwoju, dajmy im za darmo. Jakież to pedagogiczne! Najlepiej rozdajmy tę kasę w gotówce, a jak zabraknie, dodrukujmy nowej... I uprzedzając głupie uwagi: sam nie jestem człowiekiem, ale moje pieniądze pochodzą w 100% z mojej pracy i choć nie żyję na specjalnie wysokim poziomie, nauczyłem się szanować pieniądze, bo nie dostaję nic za darmo. O ile więc popieram finansowanie z pieniędzy publicznych np. rozwoju infrastruktury, o tyle rozdawnictwo jest najgłupszą możliwą formą pomocy, która tylko rozleniwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:57 "Zamiast skłaniać ludzi do rozwoju, dajmy im za darmo" Stadion pomoże ludziom w rozwoju? Sądziłem że porządne drogi, sprawna komunikacja publiczna przyczyni do tego się w większym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:48 Wybudowanie 4 tys. mieszkań nie przysporzyłoby tylu zadowolonych wyborców rządzącej ekipie co wybudowanie stadionu, teraz wdzięczni będą wszyscy kibole za to wszyscy będą cierpieć wskutek kumulacji robót drogowych poprzedzających euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argo Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.10, 18:02 Ależ ty krótkowzroczny jesteś. "za to wszyscy będą cierpieć wskutek kumulacji robót drogowych poprzedzających euro" To co, najlepiej nic nie robić, bo każda przebudowa niesie za sobą uciążliwości? Jednak są one przemijające, a poprawa życia po ich zakończeniu jest wymierną korzyścią. Każdy zdrowo myślący cieszyłby się, że miasto się modernizuje; będzie nowocześniejsze, masz dziwne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
westernpride My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 11:51 Jestem mile zaskoczony tym, że pan v-ce prezes My Poznaniacy, Lech Mergler nie będzie startować na prezydenta miasta Poznania. Doceniam pańską wiedzę i chęć do działania ale prezydent musi być nie tylko mądry ale mieć przede wszystkim dobrą charyzmę, prezencję, aparycję i obycie towarzysko-publiczne. Najważniejszy jest w końcu PR aby wygrać wybory. Tego niestety panu brakuje. Mam nadzieję, że stowarzyszenie wystawi kogoś właściwego. Życzę dobrych wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 17:01 Chyba jednym z najlepszych specjalistów od PR w historii był dr Joseph Goebbels, czyżby Twój ideał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek z Sołacza My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 11:52 >Trzeba było przed zrobieniem sobie dziecka pomyśleć, czy będzie Ciebie na nie stać. Posiadanie potomstwa nie jest żadnym przymusem, ale jest za to ogromną odpowiedzialnością - nie obarczaj nią władz. < Za takimi poglądami, gdziekolwiek by się nie pojawiły, zawsze idzie niż demograficzny i obawy kto nas na stare lata utrzyma. Obecnie na jednego emeryta pracuje w Polsce 4 osoby za kilkanaście lat będzie to dwie, a później jedna. Nie chodzi o to żeby utrzymywać cudze dzieci, ale o to żeby nie traktowac ludzi z potomstwem jak nieopowiedzialnych i nie patrzących w przyszłość, bo praktyka wskazuje, że właśnie oni w przyszłość patrzą skuteczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 95.108.69.* 09.09.10, 14:20 > Za takimi poglądami, gdziekolwiek by się nie pojawiły, zawsze idzie niż demogra > ficzny i obawy kto nas na stare lata utrzyma. Obecnie na jednego emeryta pracuj > e w Polsce 4 osoby za kilkanaście lat będzie to dwie, a później jedna. Więc czas zmienić system emerytalny. Ja na swoją emeryturę pracuję sam i nie liczę że będzie mnie ktoś utrzymywał. Daliśmy się omamić propagandystom etatystyczno-zusowskim, że tylko płodząc się jak króliki osiągniemy szczęście i dobrobyt. A przy wychowywaniu dzieci liczy się przede wszystkim jakość, bo jeden inżynier wyprodukuje więcej PKB (i składek na ZUS) niż 7 panów Hieńków z łopatą. > Nie chodzi o to żeby utrzymywać cudze dzieci, Nie? A czemu co chwile słyszymy że na te dzieci coś się od społeczeństwa należy? > ale o to żeby nie traktowac ludzi > z potomstwem jak nieopowiedzialnych i nie patrzących w przyszłość, Odpowiedzialność w tym wypadku polega na przewidzeniu konsekwencji decyzji o posiadaniu potomstwa. Także finansowych. > bo praktyka > wskazuje, że właśnie oni w przyszłość patrzą skuteczniej. Możesz podać jakiś przykład "praktyczny"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 14:48 No dobrze, ale dlaczego ma mnie to obchodzić? Nie oczekuję, żeby ktokolwiek zarabiał na moją emeryturę, bo już teraz - a jestem człowiekiem młodym - odkładam na dostatnią przyszłość. I nie mów mi, że nie chodzi o utrzymywanie cudzych dzieci, bo dokładnie tego się ode mnie (i od innych podatników) w tym momencie oczekuje. Nie zamierzam dorzucać się do czyjegoś dziecka tylko dlatego, że komuś się zachciało je mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 18:28 To jest taka niepisana umowa społeczna. Zostałeś spłodzony - płodzisz następców. Bez tego społeczność ulegnie zagładzie. Jak w mrowisku. Władza ma uprzyjemniać ten proces, choćby poprzez dotowanie przedszkoli, dbanie o ład na ulicach, byś nie został napadnięty w drodze na randkę, o ulice, byś mógł dojechać po kwiaty, rozdawanie okolicznościowych medali za długie pożycie, itp. Myślałeś, że żyjesz sam dla siebie? Nie w tym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czowiek z Sołacza My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 12:03 A co do My-Poznaniacy. Będę na nich głosował. Po prostu dlatego, że potrzeba w Radzie Miasta nowej krwi. Nie mają doświadczenia ? Ci co teraz rządzą też go nie mieli, potrafili tylko skutecznie rozpychac się łokciami. Donald Tusk też nie miał doświadczenia w byciu premierem, a nim jest. I nawet coś niecoś mu wychodzi. Tak też bedzie z My-Poznaniacy. Tworzyc teorie i pisac protesty bardzo łatwo siedząc na zebraniach w swoim towarzystwie przy kawiarnianym stoliku, ale mechanizmów zarządzania miastem nie pozna sie w ten sposób. Chcąc coś zmienić muszą zwyczajnie włączyć się do działania. Tak jak ktos napisał "dotrzeć się ", znaleźć w tej rzeczywistości. Do tych forumowiczów, którzy sympatyzują ze stowarzyszeniem, ale uważają, że My-Poznaniacy są za mało znani. Prosze przesłać linka do tego atrykułu wszystkim swoim znajomym z Poznania i np. dołączyc dwa zdania swego komentarza. Prosze porozmawiać o tym na niedzielnym grillu czy na herbatce u cioci. To nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgh Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 188.125.236.* 09.09.10, 13:15 Super wiadomość, Włodek do Rady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanczyk My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 62.233.246.* 09.09.10, 13:20 Pan Melenger to dobry kandydat. Dlaczego nie chce podjąć ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpiwowarczyk Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 13:40 Niesamowite. Ledwie okazało się, że My-Poznaniacy mają zamiar wystartować, a już panowie szlachta kręcą nosami, jakby wdepnęli w gów.no. Ci ludzie to już nie są "my", a "oni". Aparycja do dupy, nie mają doświadczenia, będą zagubieni jak dziecko we mgle, ...w ogóle jacyś tacy nie bardzo. Pewnie leworęczni i - tfu - cykliści. Panowie!, dziś po pracy wstąpić do kwiaciarni, kupić żonie kwiaty, zaproponować wspólne wyjście, pogadać z dziećmi o niczym (byle długo i słuchać, nie mówić), zaprosić sąsiadów na kawkę, otworzyć wieczorem dobre wino... To pomaga przewalczyć frustrację. Forum to nie najlepsze miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.10, 14:07 Ależ Włodek Włodek. Już od jakiegoś czasu zastanawiałem się co on taki nadaktywny na forum. I się okazało. Mam nadzieję, że w myśl zasady że co za dużo to nie zdorwo, już tak się przejadł Poznaniakom, że te pomysły z cudownego zachodu będzie mógł wprowadzać najwyżej na swoim podwórku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Jakie czyny? jakie działania?? IP: *.warszawskie.poznet.com.pl 09.09.10, 14:22 No to prawda inflacja pomysłów pana Nowaka w ostatnim czasie na forum gazety była nie do przeoczenia. Szkoda tylko że Jego działalność można niemal wyłącznie przez ten pryzmat oceniać. Poznań zawsze słynął z pracy, w tym z pracy organicznej, pracy u podstaw. A cóż pan Nowak zrobił na swoim podwórku? Po co do rady?? - popisać można sobie na forum. Czyta się miło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
0_gonia123 My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 14:43 jako jedna z działaczek osiedlowych musze powiedzieć,ze żal ....ściska jak czyta się niektóre wypowiedzi.Kto działał społecznie przez ostatnie kilka lat, to wie,ile problemów spada na mieszkańców.Głupie spowalniacze budowane na ulicach to koszt 2,5 tys ale jak buduje ZDM to ok.5 tys(mam na to papiery).Procedury przy najprostszych sprawach urosły do MAXIMUM, nawet jak chcesz kupić żarówkę czy worki na śmieci, ale za to przetarg na budowę stadionu -najwiekszej aktualnej inwestycji-wygrywa firma, która istnieje 3 miesiące na rynku. Jak budujesz plac zabaw za 50 tys, to warunki przetargu są takie,że firma musiała prowadzić conajmniej np.dwie inwestycje po 150 tys w kategorii...itp. Na duże przetargi miejskie widocznie takie warunki nie są niezbędne.A rada miasta?tragedia!!! Uczestniczyłam w kilkudziesięciu komisjach i kilkunastu sesjach.Rada nie wie za czym głosuje, radni mają wszystko w pompie,nawet nie silą sie na przygotowanie, większość nawet nie słucha i nie robi pozorów.Radny Tomaczak oglądał ostatnio samochody w internecie, jakby był zmęczony godzinną komisją. Więc kto nami rządzi!!!Rada Miasta to NAJWYŻSZA WŁADZA i ma mieszkańców gdzieś.Prezydent to tylko władza wykonawcza, która powinna być sprawdzana przez Radę Miasta !!!!Dlaczego Grobelny tak rządzi?Bo tak mu się pozwala!Bo takimi radnymi łatwo manipulować!Obowiązek radnego to 30 godz tygodniowo plus przygotowanie plus dyspozycyjność plus praca zawodowa, jeżeli chcesz to robić solidnie.Ci co są teraz -to w większości karierowicze, którzy nic nie potrafią, więc dajmy szansę działaczom, społecznikom-takim jak my, mieszkańcy, ale merytorycznym i uczciwym, a może coś z tego wyjdzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 20:00 Niestety są w tym mieście siły, którym wszelkie inicjatywy obywatelskie są nie na rękę. Psują im interes, a w dodatku wymuszają inicjatywy które nie dają możliwości takiego "gospodarowania środkami" żeby mieli z tego dodatkową korzyść. Na to nakłada się kwestia, że realizacja inicjatyw obywatelskich przeważnie jest bardziej nadzorowana przez samych zainteresowanych co dalej zmniejsza możliwości zrobienia "dobrego interesu". Dlatego bardzo ważne jest, aby się nie zniechęcać, nie dawać się sprowokować różnej maści krzykaczom-klakierom, którzy krzyczą na zlecenie "grupy interesu", a wręcz inicjatywy obywatelskie upowszechniać i zachęcać coraz więcej osób do udziału właśnie w takich inicjatywach. Życzę cierpliwości i wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
borluuk Dobra wiadomość!!! 09.09.10, 14:51 Powodzenia! Być może będą to pierwsze wybory, w których oddam głos z przekonaniem, zamiast poparcia mniejszego zła. Nareszcie jakaś alternatywa z wyrazistymi, konkretnymi poglądami, postulatami dot. rozwoju miasta. Trzymam kciuki za jak najlepszy wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
ekoland My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych 09.09.10, 15:34 O_gonia, podrzuć te "papiery" na progi, nawet pod wycieraczkę, są bardzo potrzebne - im szybciej tym lepiej. Ty także jesteś mile widziana. Zarząd Stow MY-POZNANIACY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghanda Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:40 proszę bardzo, punkt 9 pismo od ZDMu.Radni osiedlowi muszą biegać z miarą, mierzyć czy próg się zmieści, a jeśli tak, to potem pochodzić po właścicielach 4 sąsiednich posesji i zebrać zgody. Jak się chociaż jeden nie zgodzi, to progu nie ma. A, teraz cena za próg skoczyła - do 5 tys złotych link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.10, 17:00 Nie jestem rodowitym Poznaniakiem, ale mieszkam tutaj już 30 lat i wiem jedno w Poznaniu potrzeba zmiany. Cieszę się, że znalezli się ludzie, którzy chcą coś zmieniać. Życzę by im się udało. Mają mój głos i mojej rodziny. Poza tym Jakie to polskie, wpierw na forum obrzuca się błotem obecne władze, za wszystko. I gdy na horyzoncie pojawi się potencjalna siła proponująca inną koncepcję, to natychmiast wytyka im się, że nie nadają się do tego i pisze, że Grobelizm jest najlepszy ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogot Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.10, 19:15 Czasem można wpaść z deszczu pod rynnę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 19:49 > I gdy na horyzoncie pojawi się potencjalna siła proponująca inną koncepcję, to > natychmiast wytyka To nie tak, że ludzie zmieniają poglądy. Po prostu zaktywowały się wszystkie przydupasy grobelnego, które są na etacie w UM, a jedynym ich zadaniem jest szczekanie, warczenie i robienie permanentnej kampanii. Na to nakładają się wszelkiej maści urzędasy i aktywiści, dla których ten układ jest korzystny, bo zapewnia im ciepły stołek i święty spokój. Zmiany są dla nich i wielu innych zagrożeniem - więc jedynym ich celem jest umniejszenie szans i rangi My-Poznaniacy, bo to dla nich jedyna szansa żeby się uchować. Ale wierzę w to, że ludzie nie dadzą się złapać na takie szczekanie, docenią inicjatywę obywatelską, docenią odwagę ludzi, którzy coraz częściej biorą sprawy w swoje ręce i oddzadzą głos na MyPoznaniacy - jedyną ekipę nie związaną z jakimkolwiek układem grobelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mam Prawo Wiedzieć My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: 178.73.63.* 21.09.10, 12:40 W ramach serwisu Mam Prawo Wiedzieć (www.mamprawowiedziec.pl) powstał projekt Kandydaci 2010, który umożliwia osobom ubiegającym się o fotel samorządowca zaprezentowanie swoich poglądów, doświadczeń oraz pomysłów na rozwój samorządu, a wyborcom pozwoli porównać kandydatów. Wspólnie z ekspertami z całej Polski opracowaliśmy kwestionariusz doświadczeń i poglądów dla kandydatów, dostosowany do kompetencji poszczególnych szczebli samorządu i realiów zarówno dużych jaki i małych miejscowości i dodatkowo spersonalizowany dla największych miast Polski. Wszystkie kwestionariusze zostaną automatycznie opublikowane na naszej stronie internetowej www.mamprawowiedziec.pl. Wszystkich kandydatów zainteresowanych projektem zapraszamy do zgłaszania się poprzez naszą stronę internetową do udziału w inicjatywie. Aleksandra Milczarek Mam Prawo Wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiełbasa Wyborcza Re: My-Poznaniacy idą do wyborów samorządowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 13:53 A w ramach spontanicznych akcji obywatelskich powstało forum Kiełbasa Wyborcza:) www.facebook.com/kielbasa.wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś